Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 18:47
    Chcę kupić w prezencie wino facetowi, który jest koneserem i
    kolekcjonerem win. Podobno szczególnie lubi francuskie. Mogę
    przeznaczyć na to ok. 500 - 700 zł. Chciałabym, żeby ten prezent
    naprawdę sprawił mu przyjemność. Czy mogę prosić o radę w tej
    kwestii?
    Obserwuj wątek
      • Gość: 3-in-wine Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:45
        Kochaniutka!

Tylko wino z Burgundni! Najlepiej jakieś Wielkie Wino z les Hospices du Grandes Baunes! To są Wielkie Wina i karzde za które zapłcisz powyżej 350 złotych bendzie winem Wielkim!

Zapraszam na vinetrips do krainy ramandolo w weekend majowy i do Bułgurdii!

Twój oddany na wieki,

3-in-wine
      • sstar Re: Prośba 26.04.10, 22:54
        Może jakieś drugie wino z pierwszej piątki z Bordeaux: Pavillon Rouge z Margaux
        czy Carruades de Lafite?

Pzdr, star
      • Gość: wojtek gnas Re: Prośba IP: 92.60.136.* 27.04.10, 09:13
        Jeżli jestes z Warszawy to polecam sklep Roberta Miełżyńskiego na
        Burakowskiej spory wybór win klasy Grand Cru z dobrych roczników np
        Chateau Pontet Canet, Chateau Figeac ,Chateau Kirwan ceny w
        granicach 500 zł
        • Gość: anna Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 09:55
          Dzięki:)
          Myślałam początkowo, że 700 zł za wino to już naprawdę sporo, a
          teraz widzę że chyba trzeba jeszcze coś dorzucić, żeby ktoś kto się
          rzeczywiście na tym zna, był zadowolony.
          • Gość: gregor Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:08
            Gość portalu: anna napisał(a):

> Dzięki:)
            > Myślałam początkowo, że 700 zł za wino to już naprawdę sporo, a
            > teraz widzę że chyba trzeba jeszcze coś dorzucić, żeby ktoś kto się
            > rzeczywiście na tym zna, był zadowolony.

Bzdura wyjątkowa. Ktoś kto się zna, to doceni jakość wina a nie jego cenę i etykietę. A świetne wino kupisz łatwo już za około 100 złotych. I akurat u mielżyńskiego takich nie dostaniesz, bo tam są tylko okrzyczane przez prasę, bardzo drogie wina i to że niektóre z nich mają ceny zbliżone do światowych nie znaczy że jakiekolwiek z nich warte jest swojej ceny. Tam zresztą nikt z obsługi nie wie nic na temat win. Klepią gotowe formułki, byle upchnąć. To już prędzej w Vinaresie masz szansę coś dobrego kupić i nie zostać oskubana.
            • Gość: anna Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 17:31
              Idąc śladem Waszych wskazówek wybrałam kilka pozycji. Mogę prosić o
              rade, które z tych win wybrać?
              Chateau Pavie Macquin - Grand Cru Classe Saint Emilion Grand Cru
              2000
              Louis Jadot - Chapelle-Chambertin Grand Cru 2000
              Louis Jadot - Corton Pougets Grand Cru 1999
              Chateau Pavie Macquin - Grand Cru Classe Saint Emilion Grand Cru
              2000
              Bernard Dugat-Py - Gevrey-Chambertin Premier Cru 2003
              Tollot -Beaut - Corton Grand Cru 2005
              • Gość: sstar spam! IP: *.pan.wroc.pl 28.04.10, 08:59

> Idąc śladem Waszych wskazówek wybrałam kilka pozycji.

Jakich naszych wskazówek???

Nikt nie polecał Ci tu win tego importera (jednego! łatwo sprawdzić
                jakiego:), którego wybrałaś. Jak wiedziałaś co chcesz to po co pytasz???

W tym wątku padły nazwy dwóch innych importerów oraz sześć
                nazw konkretnych win polecanych przez kilka osób. Z tych rad
                nie skorzystałaś.

Oprócz tego polecano Ci redukcję wydatku do 100PLN. Z tej rady
                też nie skorzystałaś Anno. Tak więc nie pisz, że idziesz śladem
                naszych wskazówek. Żałuję, że odezwałem się w tym wątku.
                Teraz widzę, że Ty rady nie potrzebowałaś... smutne!

Pzdr, star
                • Gość: 3-in-wine Re: spam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 09:55
                  Najśmieszniej w tym cyrku jest wtedy, kiedy spamer spamera wykryje, napiętnuje, tępi itp strojąc się samemu w piórka jasnowidza niewiniątka.

Pozdrawiam, jak zawsze serdecznie

3-in-wine

ps: miłośnika i entuzjastę wina, podszywającego się pod mój nick informuję, iż pisze się VINTRIPS, a nie "vinetrips". Szkoda, że nawet nie umiesz prawidłowo przepisać słowa napisanego nie "po naszemu".
                  • kajetan_wawa Re: spam! 28.04.10, 13:33
                    niestety kolega sspamer sstar działa tu na innych prawach. Co zrobić.
                  • Gość: star Re: spam! IP: *.pan.wroc.pl 29.04.10, 08:15
                    Gość portalu: 3-in-wine napisał(a):

> Najśmieszniej w tym cyrku jest wtedy, kiedy spamer spamera wykryje,

informacji handlowej nie umieszczam w przeciwieństwie do niektórych; informuję
                    jedynie o co ciekawszych spotkaniach (czatach) ze znanymi ludźmi
                    z branży winnej, ot i tyle; a ze ty lubisz spotkac i slyszec tylko swoj glos
                    nawet jesli w trzech osobach to juz twoj problem

> napiętnuje,
                    > tępi itp strojąc się samemu w piórka jasnowidza niewiniątka.

korzystanie z przeglądarki i wyszukiwarki ze zrozumieniem to nie jasnowidztwo

> Pozdrawiam, jak zawsze serdecznie
                    >

niemniej sserdecznie, pzdr sstar
                    • Gość: 3-in-wine Re: spam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 09:12
                      Odnoszę nieodparte wrażenie, graniczące z pewnością, iż czytelnicy tego Forum nieco inaczej oceniają Twoją "charytatywną" działalność.

Znakomita większość doskonale zdaje sobie sprawę, iż spamujesz, tyle tylko, że perfidnie, zasłaniając się jakimiś tam ałtorytetami, sommelierami i podobnymi "krytykami" winiarskimi.

Pozostali, w ilości 2 (słownie: dwóch), tzn mwi i Ty myślą, że wystarczy głośno krzyczeć i stroić się w piórka nieustraszonych tropicieli spamu, żeby nikt sobie nie zdawał sprawy z prawdziwej istoty Waszej tutaj działalności.

Z serdecznymi pozdrowieniami, tak dla Ciebie jak i Twojej kopii

3-in-wine

• sstar Re: spam! 29.04.10, 09:30
                        Gość portalu: 3-in-wine napisał(a):

> Odnoszę nieodparte wrażenie, graniczące z pewnością, iż czytelnicy tego
                        > Forum nieco inaczej oceniają Twoją "charytatywną" działalność.

Tym nielicznym, ktorzy jak Ty sie myla, cierpliwie tlumacze!
                        Gdyby bylo inaczej watek Sstarwines zalany bylby wpisami o spamerskiej naturze
                        niejakiego sstara, a tak nie jest!
                        Ciezko to sobie wyobrazic, osobom handlujacych winem czy wycieczkami winnymi, ze
                        dla kogos wino moze byc pasja... nie zwiazana z zawodem.
                        Trudne nie?

> Znakomita większość doskonale zdaje sobie sprawę, iż spamujesz,
                        > tyle tylko, że perfidnie, zasłaniając się jakimiś tam ałtorytetami,
                        > sommelierami i podobnymi "krytykami" winiarskimi.

Przejrzałeś mnie. Błyskotliwie jak zawsze.

>
                        > Pozostali, w ilości 2 (słownie: dwóch), tzn mwi i Ty myślą, że wystarczy
                        > głośno krzyczeć i stroić się w piórka nieustraszonych tropicieli spamu,
                        > żeby nikt sobie nie zdawał sprawy z prawdziwej istoty Waszej tutaj
                        > działalności.

Działam na tym Forum od 2003.
                        Łatwo prześledzić moje wpisy i ocenić.
                        Innych też. Wyszukiwarka pomoże.

>
                        > Z serdecznymi pozdrowieniami, tak dla Ciebie jak i Twojej kopii

Nie projektuj swojego roztrojenia jaźni na innych.

Pzdr, one and forever star:)

>
                        > 3-in-wine
                        >
                        • Gość: 3-in-wine Re: spam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 16:15
                          >osobom handlujacych winem czy wycieczkami winnymi,

Czy byłbyś tak uprzejmy i przetłumaczył to na polski ?

W szczególności chciałbym się dowiedzieć co to znaczy >wycieczkami winnymi ?

Mam nadzieję, iż nie nadużywam Twojej pasji nie związanej z zawodem i nie będziesz się wahał żeby podzielić się z nami wszystkimi swoją szeroką wiedzą.

Kłaniam się nisko, i jak zawsze gorąco pozdrawiam.
                          Tak Ciebie jak i Twoją kopię.

3-in-wine

PS: ja nie pracuję w biurze projektowym
                          • Gość: kedra Re: spam! IP: *.147.209.199.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.04.10, 16:20
                            Panie Adamie a moze zaproponowałby Pan jakieś burgundy 300-700zł +
                            miejsce zakupu w Polsce -po 1 flache nie będę jechał poza miasto
                            dzięki
                            • Gość: 3-in-wine Re: spam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 17:30
                              nie
              • Gość: 3-in-wine Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 13:25

> Idąc śladem Waszych wskazówek wybrałam kilka pozycji. Mogę prosić o
                > rade, które z tych win wybrać?

Nie kupuj żadnych win ze 101 win. Tam są w ofercie tylko wina kupione od syndyka (po plajcie dużego magazynu w Niemczech) po kilka euro za butelkę. Leżały całe lato na słońcu a wcześniej w nieogrzewanym magazynie gdzie zimą temperatura była 0 stopni a latem 35 stopni Celsjusza. Prawie wszystkie są zepsute.

Jak dasz takie wino w prezencie koneserowi wina to od razu się zorientuje że dostał świństwo.
                • Gość: Józef Re: Prośba IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 14:40
                  A możesz wymienić kilka tych "zepsutych" win ze 101win.pl?
                  • Gość: 3-in-wine Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 15:07
                    O ile pytasz prawdziwego 3-in-wine to, nie.

Dlatego nie, bowiem w ogóle nie zajmuję się importerami, handlarzami, sklepikami i winami przez nich oferowanymi na polskim rynku itp.
                    Koniec. Kropka.

Natomiast o ile pytasz miłośnika i entuzjastę win podszywającego się po mój nick, to jego zapytaj.
                    Może Ci odpowie.
                    Ale wątpię.
                    Tchórz pozostanie zawsze tchórzem.

3-in-wine
      • mwi_net Re: Prośba 27.04.10, 22:57
        > Chcę kupić w prezencie wino facetowi, który jest koneserem i
        > kolekcjonerem win. Podobno szczególnie lubi francuskie. Mogę
        > przeznaczyć na to ok. 500 - 700 zł.

Chateau La Fleur Petrus Pomerol
        - nie jest to TEN Petrus, ale w cenie 700 zł powinnaś się zmieścić. Choć zgadzam
        się z jednym z autorów, że i za 100 zł kupisz dobre wino. Chyba że Twój facet
        oszaleje tylko wtedy, gdy dodasz mu paragon do butelki :)
        • Gość: anna Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 19:59
          Ludzie, dajcie jakiś konkret. Tylu znawców a ja dalej nie wiem:)
          Gwoli ścisłości: facet nie jest moim facetem, a informacje o winach
          które są fajne dostałam bez namiaru na jakikolwiek sklep
          internetowy i nie udało mi się ich znaleźc w sprzedaży poza Margot
          które jest w całej skrzynce. 101 win wyskakuje przy każdym
          wyszukiwaniu.
          To ostatnie polecane przez mwi_net też występuje tylko w wersji
          miałem / wypiłem a nie do kupienia.
          • Gość: star Re: Prośba IP: *.pan.wroc.pl 28.04.10, 20:53
            Wpisujesz pierwsze z brzegu w google dla pl polecane np. Pontet Canet i masz:
            www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=Pontet+Canet&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl&aq=f&aqi=&aql=&oq=Pontet+Canet&gs_rfai=&fp=5a05e98582149742
            czyli:
            WineDirect czyli Dobrewino.pl Lodz, WaWa
            Caviste.pl WaWa Grzybowska
            a mowili ze znajdziesz tez u Mielzynskiego
            w czym problem Aniu? Wiecej konkretow ciezko dac...

Pzdr, star
          • mwi_net Re: Prośba 28.04.10, 21:56
            > Ludzie, dajcie jakiś konkret.

masz problem, bo albo dostaniesz konkret subiektywny, nie związany z żadnym
            dostawcą, jak mój czy sstara, albo subiektywny dostawcy. wolisz poszperać sobie
            po necie gdzie dane wino dostać czy ryzykować, że pod pozorem "obiektywnej"
            propozycji dostaniesz informację co danemu dostawcy zalega w magazynie i
            chciałby to sprzedać.

sorki, ale jak się nie obrócisz dupa jest z tyłu

mwi
            ---
            wino oceny
            • Gość: 3-in-wine Re: Prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 04:50

> (...) konkret subiektywny, nie związany z żadnym
              > dostawcą, jak mój czy sstara, albo subiektywny dostawcy (...)

Innymi słowy konkret subiektywny mwi lub sstara jest o wiele bardziej i lepiej subiektywny niż jakiegoś tam dostawcy.

Powiadają: co dwie dupy to nie jedna..., jak byś się nie obracała :)

Kłaniam się nisko, jak zawsze oddany

3-in-wine

ps: przy okazji; nie omieszkaj kliknąć na link umieszczony na dole mojego posta, a wszystko stanie się jasne. oczywiście jasne subiektywnie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka