Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    12.04.05, 11:37
    Wiem, ze to forum winne,a nie wysokoprocentowe, ale na napojach ruch mały
    jakiś, więc się ośmielam i tu swoje zapytanie złożyć;-))
    Czy ktoś z Forumowiczów mógłby mi powiedzieć, w czym/jak się pije grappę? Bo
    mi tu stoi na półce i kusi, a nie chcę spożyć nieprofesjonalnie;-)
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: grappa 12.04.05, 12:02
        www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/bar_special_e.htm
        drugi rząd, pierwszy od lewej, albo

www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/carat_e.htm
        drugi rząd, pierwszy od prawej. Można też

www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/classico_e.htm
        drugi rząd, w środku. To są najbardziej typowe kształty.

Pozdrawiam!
        • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 15:21
          winoman napisał:

> www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/bar_special_e.htm
          > drugi rząd, pierwszy od lewej, albo
          >
          > www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/carat_e.htm
          > drugi rząd, pierwszy od prawej. Można też
          >
          > www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/classico_e.htm
          > drugi rząd, w środku. To są najbardziej typowe kształty.

Tak, ale...

Kieliszki pokazane przez Winomana to kieliszki do "białej" grappy, która albo
          wogóle nie jest starzona w beczkach, albo bardzo krótko w nich przebywa. To
          takie klieliszki kiedy grappa ma być "digestiv".

Są jednak także grappy starzone przez wiele lat (10-50 lat, w tym także
          rocznikowe) w beczkach, które podaje się w dużych kieliszkach do koniaku i tak
          je się pije jak koniak... W każdym razie tak twierdzą producenci i smaksze tego
          trunku, bo ja staram się unikać jak ognia!
          • ducale Re: grappa 12.04.05, 15:48
            Giorgio ,ja też tak myslałem i twierdziłem do niedawna,aż sprobowałem
            niesamowitej grappy z Brunello i eureka cudowne zapachy ,lekkość picia,mozna
            sączyc i delektować sie godzinami,co nie zmienia faktu ze z tych obecnych na
            polskim rynku to raczej dla mnie nie pijalne
            pozdr
            • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 15:59
              ducale napisał:

> Giorgio ,ja też tak myslałem i twierdziłem do niedawna,aż sprobowałem
              > niesamowitej grappy z Brunello i eureka cudowne zapachy ,lekkość picia,mozna
              > sączyc i delektować sie godzinami,co nie zmienia faktu ze z tych obecnych na
              > polskim rynku to raczej dla mnie nie pijalne
              > pozdr

Cóż... miałem okazję próbować tych najbardziej poważnych, od jakoby najlepszych
              producentów. W tym wszystkie chyba Berty, której producenta poznałem. I nic.
              Nie zachwyca. Zresztą uważam, że jeśli już to i tak lepsze są grappy z Piemontu
              niż z Toskanii.

Co do oferty w Polsce to bym dyskutował, bo Mazzetti i Alexander to jednak
              bardzo wysoko cenieni producenci grappy i są w Polsce w niemal pełnej ofercie.
              • ducale Re: grappa 12.04.05, 16:10

>
                >
                >
                > Co do oferty w Polsce to bym dyskutował, bo Mazzetti i Alexander to jednak
                > bardzo wysoko cenieni producenci grappy i są w Polsce w niemal pełnej ofercie.

....tylko kto o tym wie..nie kazdy chodzi na lunch do Hotelu Likus...
                • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 16:17
                  ducale napisał:

>
                  > >
                  > >
                  > >
                  > > Co do oferty w Polsce to bym dyskutował, bo Mazzetti i Alexander to jedna
                  > k
                  > > bardzo wysoko cenieni producenci grappy i są w Polsce w niemal pełnej ofe
                  > rcie.
                  >
                  > ....tylko kto o tym wie..nie kazdy chodzi na lunch do Hotelu Likus...

Bez przesady... są dostępne co najmniej w 4 sklepach winiarskich w Polsce. Jak
                  kogoś interesują takie trunki to znajdzie. A niby Masi i Gaja ze swoimi
                  grappami to też są w każdym sklepie? Też nie, a dostępne są bez problemu jeśli
                  komuś zależy.
                  • ducale Re: grappa 12.04.05, 16:28
                    giorgio_primo napisał:

> ducale napisał:
                    >
                    > >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > > > Co do oferty w Polsce to bym dyskutował, bo Mazzetti i Alexander to
                    > jedna
                    > > k
                    > > > bardzo wysoko cenieni producenci grappy i są w Polsce w niemal pełn
                    > ej ofe
                    > > rcie.
                    > >
                    > > ....tylko kto o tym wie..nie kazdy chodzi na lunch do Hotelu Likus...
                    >
                    > Bez przesady... są dostępne co najmniej w 4 sklepach winiarskich w Polsce.
                    hm? no to teoretycznie elinka ,ktora pyta o grappe ma szanse ja dostać ,racja

Jak
                    > kogoś interesują takie trunki to znajdzie. A niby Masi i Gaja ze swoimi
                    > grappami to też są w każdym sklepie? Też nie, a dostępne są bez problemu
                    jeśli
                    > komuś zależy.
                    co i tak nie zmienia faktu ze oferta grappy jest w Polsce ofertą marginalną,
                    • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 16:33
                      ducale napisał:

> giorgio_primo napisał:
                      >
                      > > ducale napisał:
                      > >
                      > > >
                      > > > >
                      > > > >
                      > > > >
                      > > > > Co do oferty w Polsce to bym dyskutował, bo Mazzetti i Alexan
                      > der to
                      > > jedna
                      > > > k
                      > > > > bardzo wysoko cenieni producenci grappy i są w Polsce w niema
                      > l pełn
                      > > ej ofe
                      > > > rcie.
                      > > >
                      > > > ....tylko kto o tym wie..nie kazdy chodzi na lunch do Hotelu Likus.
                      > ..
                      > >
                      > > Bez przesady... są dostępne co najmniej w 4 sklepach winiarskich w Polsce
                      > .
                      > hm? no to teoretycznie elinka ,ktora pyta o grappe ma szanse ja dostać ,racja

Ale ona ma już grappę! ...tylko nie wiemy jaką.

> Jak
                      > > kogoś interesują takie trunki to znajdzie. A niby Masi i Gaja ze swoimi
                      > > grappami to też są w każdym sklepie? Też nie, a dostępne są bez problemu
                      > jeśli
                      > > komuś zależy.
                      > co i tak nie zmienia faktu ze oferta grappy jest w Polsce ofertą marginalną,

Jest marginalna, ale nie dziwi mnie to zupełnie. Podobnie marginalne są oferty
                      Porto i wielu innych rzeczy... niestety.
                      • ducale Re: grappa 13.04.05, 12:55
                        giorgio_primo napisał:

> Jest marginalna, ale nie dziwi mnie to zupełnie. Podobnie marginalne są
                        oferty
                        > Porto i wielu innych rzeczy... niestety.
                        >
                        Nie porównujmy oferty dobrego Porto do dobrej grappy ,aż tak zle to z Porto
                        nie jest w Polsce,ale fakt sprzedaz(jej wielkosc w PL) jednego i drugiego to
                        kropla w morzu
                        pozdr
              • vigneto.monty Re: grappa 12.04.05, 16:29
                giorgio_primo napisał:

> Cóż... miałem okazję próbować tych najbardziej poważnych, od jakoby
                najlepszych
                >
                > producentów. W tym wszystkie chyba Berty, której producenta poznałem. I nic.
                > Nie zachwyca. Zresztą uważam, że jeśli już to i tak lepsze są grappy z
                Piemontu
                >
                > niż z Toskanii.
                >

Można jeszcze dodać kilku producentów z Trento Alto Adige czy Fruili. A Jacopo
                Poli z Bassano (Veneto)?
            • winoman Re: grappa 12.04.05, 16:54
              > niesamowitej grappy z Brunello

z wytłoczyn po brunello, czy z wytwórni braci Brunello spod Vicenzy?

Pozdrawiam!
          • vigneto.monty Re: grappa 12.04.05, 16:06
            giorgio_primo napisał:

> winoman napisał:
            >
            > > www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/bar_special_e.htm
            > > drugi rząd, pierwszy od lewej, albo
            > >
            > > www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/carat_e.htm
            > > drugi rząd, pierwszy od prawej. Można też
            > >
            > > www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/classico_e.htm
            > > drugi rząd, w środku. To są najbardziej typowe kształty.
            >
            > Tak, ale...
            >
            > Kieliszki pokazane przez Winomana to kieliszki do "białej" grappy, która albo
            > wogóle nie jest starzona w beczkach, albo bardzo krótko w nich przebywa. To
            > takie klieliszki kiedy grappa ma być "digestiv".
            >
            > Są jednak także grappy starzone przez wiele lat (10-50 lat, w tym także
            > rocznikowe) w beczkach, które podaje się w dużych kieliszkach do koniaku i
            tak
            > je się pije jak koniak... W każdym razie tak twierdzą producenci i smaksze
            tego
            >
            > trunku, bo ja staram się unikać jak ognia!

www.schott-zwiesel.de/produkte/collection/top_ten.htm
            Do zwykłej: pierwszy z prawej w drugim rzędzie.
            Do starzonej: drugi z lewej w pierwszym rzędzie.
          • winoman Re: grappa 12.04.05, 16:19
            > Są jednak także grappy starzone przez wiele lat (10-50 lat, w tym także
            > rocznikowe) w beczkach, które podaje się w dużych kieliszkach do koniaku i tak
            > je się pije jak koniak... W każdym razie tak twierdzą producenci (...)

Nie wszyscy producenci, bo np. u Polli w Veneto podano mi taką właśnie 10-letnią
            w naparstku :-))

Wiem, wiem, to nie było picie, a degustacja ...

Masz rację co do tych starzonych grapp, bardziej pasują do wielkich koniakówek,
            a jeśli o grappę w ogóle chodzi, to wielkim fanem nie jestem, choć kilka
            świetnych piłem. A z anegdot, byłem świadkiem, jak Penin, guru hiszpańskiej
            krytyki winiarskiej, omal nie został pobity przez producenta grappy, który nie
            zgadzał się z opinią Penina, że jakaś jego słynna grappa śmierdzi lakierem do
            ścian. Mi się upiekło, bo siedziałem cicho, ale rzeczywiście śmierdziała :-))

Pozdrawiam!
            • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 16:25
              winoman napisał:

> > Są jednak także grappy starzone przez wiele lat (10-50 lat, w tym także
              > > rocznikowe) w beczkach, które podaje się w dużych kieliszkach do koniaku
              > i tak
              > > je się pije jak koniak... W każdym razie tak twierdzą producenci (...)
              >
              > Nie wszyscy producenci, bo np. u Polli w Veneto podano mi taką właśnie 10-
              letni
              > ą
              > w naparstku :-))

Nie pisałem, że wszyscy... wszystkich nie znam! ;-) A nie czasem Poli?

> Wiem, wiem, to nie było picie, a degustacja ...
              >
              > Masz rację co do tych starzonych grapp, bardziej pasują do wielkich
              koniakówek,
              > a jeśli o grappę w ogóle chodzi, to wielkim fanem nie jestem, choć kilka
              > świetnych piłem.

Mnie ostatnio jakaś "wybitna" Berta rocznikowa najzwyczajniej otruła. Do
              niezłych, choć nie świetnych zaliczyłbym raczej kilka "mosto" i "aquavit'ów"
              jednoodmianowych, włoskich ale puki co nie grappę...
              • winoman Re: grappa 12.04.05, 16:32
                > A nie czasem Poli?

Poli, widocznie ręka mi się zamyśliła ...

Ale jakiś Polli też grappę robi, tak w każdym razie pokazuje google.

Pozdrawiam!
                • vigneto.monty Re: grappa Poli 12.04.05, 16:36
                  A propos nazwiska Poli, to na południe od trento jest takie miasteczko Sata
                  Massenza, gdzie kazdy producent grappy (i vino santo przy okazji) nosi nazwisko
                  Poli. Franseco, Casimiro, Giovanni, Gulio i Mauro. Nieuczciwa konkurencja :-) I
                  też niektóre trunki są wyśmienite.
                  • giorgio_primo Re: grappa Poli 12.04.05, 16:40
                    vigneto.monty napisał:

> A propos nazwiska Poli, to na południe od trento jest takie miasteczko Sata
                    > Massenza,

Byłem, byłem... ;-) Baza wypadowa w ten region jest dobra nad Gardą - Riva albo
                    Torbole. A dla wspinaczy skałkowych to pewnie raczej Arco.

> gdzie kazdy producent grappy (i vino santo przy okazji) nosi nazwisko
                    >
                    > Poli. Franseco, Casimiro, Giovanni, Gulio i Mauro. Nieuczciwa konkurencja :-)
                    I
                    >
                    > też niektóre trunki są wyśmienite.
              • vigneto.monty Re: grappa 12.04.05, 16:32
                giorgio_primo napisał:

> Mnie ostatnio jakaś "wybitna" Berta rocznikowa najzwyczajniej otruła. Do
                > niezłych, choć nie świetnych zaliczyłbym raczej kilka "mosto" i "aquavit'ów"
                > jednoodmianowych, włoskich ale puki co nie grappę.

jak będziesz przejazdem w Krakowie, to chętnie Cię poczęstuje wybitną grappą z
                moscato rosa i aquavitami Lamponi i Sorbo od Pojer e Sandri. Zmienisz zdanie :-)
                • giorgio_primo Re: grappa 12.04.05, 16:38
                  vigneto.monty napisał:

> giorgio_primo napisał:
                  >
                  > > Mnie ostatnio jakaś "wybitna" Berta rocznikowa najzwyczajniej otruła. Do
                  > > niezłych, choć nie świetnych zaliczyłbym raczej kilka "mosto" i "aquavit'
                  > ów"
                  > > jednoodmianowych, włoskich ale puki co nie grappę.
                  >
                  > jak będziesz przejazdem w Krakowie, to chętnie Cię poczęstuje wybitną grappą
                  z
                  > moscato rosa i aquavitami Lamponi i Sorbo od Pojer e Sandri. Zmienisz
                  zdanie :-
                  > )

Znam także z Moscato Rosa i wolę jednak w formie wina... ;-) Poza tym naprawdę
                  miałem możność próbować wiele grapp i nic.

Właśnie pisałem, że aquavity zdecydowanie mi bardziej pasują, ale mowa była o
                  grappie.
          • Gość: ola Re: grappa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:52
            czy grappe (kupiona, w butelce) można przechowywać przez np. 20 lat
      • elli_nika Re: grappa 12.04.05, 12:10
        dziękuję bardzo:-))
        mam nadzieję, że coś w tym stylu uda mi się w sklepie podejść.
        Pozdrawiam:-)
        • Gość: niemy Re: grappa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 08:37
          Widzialem w niedziele kieliszki do grappy w sklepach Duka w promocji, bierzesz
          6szt placisz za 4szt. Niestety nie wiem ile sie placi i jaka jakosc szkla bo nie
          ogladalem ich z bliska ale jak na jedna degustacje to pewnie warto.

Pozdrawiam

NieMy
      • elli_nika Re: grappa 12.04.05, 18:33
        No proszę, jaka tu się dyskusją wywiązała, chyba będę częściej do Państwa
        zaglądać, żeby podszkolic sie nieco.
        Moje uszanowanie.
      • Gość: jafra Re: grappa IP: 194.63.135.* 18.04.05, 10:27
        grappa to zwykły bimber, pije sie tak jak wódeczkę
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka