Gość: jasio IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 07:08 Jak poznać, oprócz smaku' że do wina dodano związków siarki np do przerwania procesu fermentacji Czy zanim sie kupi można na butelce rozpoznac pozdrawiam jasio Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: Siarka 03.03.03, 11:37 W USA sprawa jest prosta, tam kontretykieta MUSI zawierać informację, że wino zawiera związki siarki (jeśli jest ich więcej niż 10 mg/l). Nawet wina importowane do USA są objęte tym obowiązkiem. W Europie nie ma takiego wymogu, ale myślę, że sytuacja też jest prosta, trzeba po prostu założyć, że każde wino takie związki zawiera. Jeśli ktoś włoży wiele trudu (i ryzyka) w produkcję wina bez użycia związków siarki, na pewno poinformuje o tym na etykiecie. Niedawno w Wine Spectatorze był artykuł na temat roli tych związków podczas różnych stadiów produkcji: www.winespectator.com/Wine/Main/Feature_Basic_Template/0,1197,1612,00.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Siarka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 14:43 Serdeczne dzięki. Najgorsze że trzeba prowadzić prywatną listę bo czasami te tlenki siarki przeszkadzają w piciu dobrego wina Brak normy też powoduje, że sądząc po smaku zawartość związków siarki nie jest stabilna , rozumiem po tym że ten sam gatynek i w tym samym roku ma inny smak. Ja upatruje różnice w bukiecie i smaku właśnie w siarce jako chyba najbardziej popularnego konserwanta. Co do USA to wiedziałem ale wydawało mi się, że w niektówych krajach UE jak we Francji istnieje taki obowiązek Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam jasio Odpowiedz Link Zgłoś