Dodaj do ulubionych

Ideologiczna rabatka

11.05.12, 11:53
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11699845,Wykopali_bratki_z_kwietnika__Zrobili_to_dla_mieszkancow.html
Gałęzie mi opadły. To, co dla mnie jest kretynizmem, wandalizmem i kradzieżą, dla nich (i dla części moich znajomych np.) jest aktem godnym podziwu. Co komu zrobiły bratki? I czy zdemolowany klomb poprawi stan żłobków w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • meduza7 Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 12:13
      Taaaaa, wyrazić swoją myśl głęboką nie przez zrobienie czegoś swojego (a kto im bronił inną rabatkę obsadzić bratkami w dowolne hasła?), tylko przez zniszczenie cudzej pracy... *idzie walić łbem o ścianę*
    • seidhee Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 12:26
      "Nie wzywamy do dewastacji" - dobre...

Ja mam tego Euro powyżej kokardki, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy protestować w akurat tak dziecinny sposób.
      • jottka Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 12:29
        no głupie, bo demonstruje się podwójnie cudzym kosztem (tych, co te rabatki zrobili, oraz bratków w sensie dosłownym). było samodzielnie kupić bratki w identycznych kolorach i rozdawać, to rozumiem, ale tak, to wandalizm i tyle.
        • ding_yun Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 13:40
          Specyficzne pojmowanie bohaterstwa.
          Swoją drogą z samą ideologią też niezbyt się zgadzam. Euro mam głęboki poważaniu (przepraszam wszystkich kibiców), ale nie jest tak, że Warszawa nic nie zyskała na organizacji tej imprezy. Przynajmniej wyremontowali ohydny po trzykroć dworzec Stadion.
          • seidhee Re: Ideologiczna rabatka 14.05.12, 09:11
            No ale gdyby nie budować tego stadionu, to można by jeszcze parę innych brzydkich dworców wyremontować. W końcu te pieniądze z nieba nie spadły, tylko wydane zostały z budżetu miasta.

Denerwuje mnie, że u nas wszystko musi być na hurra, że nie można normalnie, bez widoków na "tłumy zagranicznych turystów" ulepszać infrastruktury miasta krok po kroku i organizować w nim fajnych wydarzeń na miarę możliwości.
            Urząd miasta gorączkuje się iwentami - w zeszłym roku wszystko było "z okazji prezydencji Polski w UE", w tym mamy Euro i wszystko ma być w związku z Euro.
    • zla.m Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 14:02
      Dodatkowo strasznie demagogiczna ta ulotka: to nie miasto ze względu na Euro prywatyzuje teatry, to część szerszego, państwowego procesu (niezależnie od tego, co się o prywatyzacji sądzi), to nie ze względu na Euro ludzie idą „na bruk” tylko dlatego, że NIE PŁACĄ CZYNSZU, co w ulotce zresztą było powiedziane. Ciekawam, czy jakby jeden z drugim bohater miał mieszkanie do wynajęcia i niepłacącego lokatora, tak chętnie by go utrzymywał…
      Do pozostałych zarzutów i kwot trudno mi się ustosunkować, nie jestem w Warszawy, nie śledzę. Ale podejrzewam, że zamykanie żłobków też może mieć inne uzasadnienie, a wydatki na promocję miasta są zawsze – czy jest Euro czy nie ma.
    • mary_ann Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 14:56
      Gówniarstwo, debilizm i najpospolitszy wandalizm.
      A jeszcze do tego Żakowski dziś ciepło i ze zrozumieniem się o nich wyraził.
      Publicysta przyznał, że akcja wykopywania kwiatków z miejskiego kwietnika może ściągnąć wiele krytycznych słów pod adresem jej organizatorów. Ale Żakowski nie ma wątpliwości, że czasem warto coś zniszczyć, po to, żeby przypominać. - Że mamy bardzo dziwny system wartości w praktyce realizowany w odniesieniu do wydatków publicznych - stwierdził.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/2029020,114871,11700724.html
      • verdana Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 15:44
        Niebezpieczny debilizm. I zwykła kradzież. W ten sposób można zdemolować wszystko, tłumaczac, ze ideologicznie nie odpowiada mi skwerek, bo ma niewłaściwe imię, albo ulica, bo nie tego patrona.
      • jhbsk Re: Ideologiczna rabatka 14.05.12, 09:42
        Ciekawe, co powiedziałby Żakowski, gdyby to z jego trawnika ktoś coś wykopał?
    • nessie-jp Re: Ideologiczna rabatka 11.05.12, 15:47
      Mentalność kibolska. Kibolsko-chuligańska. Napluć, nasikać, zniszczyć i poczuć przypływ słusznej dumy ze swoich twórczych osiągnięć.
    • godiva1 A wytlumaczcie mi 11.05.12, 16:00
      bo ja nie rozumiem czemu Euro jest tak niepopularne. Generalnie miasta na calym swiecie staraja sie wygrywac przetargi na organizacje duzych igrzysk sportowych, olimpiad, i innych imprez bo mowi sie ze to przynosi inwestycje i dochod z turystyki itp. Wiec czemu Euro ma taka zla prase? Przepraszam jesli pytanie jest glupie ale ja jestem juz 20 lat poza Polska i nie zawsze rozumiem nasz klimat spoleczny, a chcialabym.
      • verdana Re: A wytlumaczcie mi 11.05.12, 16:03
        Bo jak to, mielibyśmy się z czegoś cieszyć? No wiesz, to by było nie w duchu prawdziwej polskoścismile
      • nessie-jp Re: A wytlumaczcie mi 11.05.12, 16:35
        > m swiecie staraja sie wygrywac przetargi na organizacje duzych igrzysk sportowy
        > ch, olimpiad, i innych imprez bo mowi sie ze to przynosi inwestycje i dochod z
        > turystyki itp. Wiec czemu Euro ma taka zla prase?

Bo zasadniczo faktem jest, że nas na to po prostu nie stać. Nie stać nas finasowo, organizacyjnie i zapleczowo na zorganizowanie takiej imprezy rozrywkowej (nie jest to w moim odczuciu impreza sportowa, tylko raczej święto McDonalda i Coli).

I wychodzi jak zwykle "zastaw się a postaw się".

Niemniej, skoro już zostaliśmy wkopani w zorganizowanie tej zabawy, to uważam, że trzeba to zrobić w sposób jak najbardziej profesjonalny i mieć nadzieję, że chociaż część zbudowanej infrastruktury się do czegoś przyda.
        • ding_yun Re: A wytlumaczcie mi 11.05.12, 16:47
          Ja mam awersję do zjawisk masowych wszelkiego rodzaju i dlatego mi się nie podoba wink
          A poważnie to do tego, co napisane wyżej dodałabym fakt, że u nas piłka nożna nadal niestety kojarzy się z kibolami, więc i Euro wywoływać może u niektórych skojarzenia z prymitywnym wandalizmem niż z fajną imprezą.
          • seidhee Re: A wytlumaczcie mi 14.05.12, 09:06
            No wiesz, jak obejrzałam reklamę coli "eksplozja futbolowej radości" to nabrałam głębokiego przekonania, że trzeba się ewakuować z miasta na czas tych kilku meczy.
            • dakota77 Re: A wytlumaczcie mi 14.05.12, 09:08
              Ja bym sie ewakuowala z wielka checia, chcialam jechac w czerwcu na urlop, ale szefostwo zablokowalo nam mozliwosc wziecia urlopu podczas euro.
      • jhbsk Re: A wytlumaczcie mi 14.05.12, 09:43
        godiva1 napisała:

> bo ja nie rozumiem czemu Euro jest tak niepopularne.

Lubimy sobie ponarzekać. Każdy powód dobry.
    • dakota77 Re: Ideologiczna rabatka 14.05.12, 09:09
      Tez nie rozumiem, co ta akcja miala dac. Czysty wandalizm, gowniazeria i glupota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka