16.06.12, 16:03
Jaki jest Wasz stosunek do tej organizacji? Bo moj, przyznam się, bardzo mieszany. Mam wrażenie, ze jest tu straszny przerost formy nad treścią, W sumie najbardziej znane są nie akcje, ale dziewczyny.
No i sama nie wiem, czy protesty przeciw traktowaniu kobiet, jako obiekty seksualne wykorzystujacy własnie nagość działaczek - to jest dobry pomysł. W sumie jest to poniekąd zezwolenie na to, przeciw czemu protestują.
Ale z drugiej strony, dzięki tamu o ich akcjach jest głośno. Tylko nie wiem, czy ktokolwiek zwraca uwagę, przeciw czemu prostestują, a nie tylko jak.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: FEMEN 16.06.12, 20:22
      Też mam mieszane uczucia, ale z przewagą pozytywnych. Poza tym one zwracaja uwage na swoje wystąpienia nie tylko nagością, ale tym jak władze na nie reagują. I chyba ta reakcja bardziej niż sama nagość jest bardziej widzialna.

Wiem, że na początku aresztowania mogły byc zaskoczeniem - teraz to już jest gra, ale mimo wszystko sporo mówi o społeczeństwie.

Poza tym - nie jest to nagość w aurze seksu i przy rozchylonych ustach wink , tylko nagośc "zwykła"
      • zla.m Re: FEMEN 17.06.12, 15:55
        Do mnie jakoś nie przemawiają. Nie pasują mi ich metody, ani też nie do końca odpowiadają mi ich poglądy. Uważam, że bieganie z gołym biustem skutecznie odwraca zainteresowanie od podejmowanej przez nie tematyki (jak z reklamami - jak jest interesująca pani na reklamie, to nikt nie pamięta, co ona reklamuje) - więc jest to błąd taktyczny. Kto poważny (parlament, politycy, sądy) będzie z nimi poważnie rozmawiał o zmianie prawa, skoro są widziane przez pryzmat rozbieranek?

A po drugie - może to wynika z tego, że żyją w innym kraju - o ile deklarowane przez nie ogólne cele są w moim odczuciu słuszne, to cele szczegółowe - chyba trochę nieprzemyślane (łagodnie mówiąc). Na przykład maniackie czepianie się Euro i hasła, że jest ono organizowane GŁÓWNIE po to, żeby podkręcić rynek usług seksualnych, są przesadą. Nie twierdzę, że Euro nie napędzi klientów prostytutkom, zgadzam się z tym, że wiele kobiet jest zmuszanych i że to jest problem... ale stawianie absurdalnych tez powoduje, że stają się śmieszne. I wraca pytanie - kto poważny będzie z nimi rozmawiał? Czy organizacje pomocowe, które pomagają dziewczynom z ulicy, chciałyby być reprezentowane przez FEMEN czy raczej wolą nie być z nimi łączone?
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: FEMEN 17.06.12, 10:56
      Diabli wiedzą, o co tym paniom chodzi.

Ja np. osobiście wolałabym, aby ich występy były bardziej promocją sex-positive feminism, prądu dość niepopularnego. Jak chyba zdążyłyście się zorientować w różnych wątkach, moje stanowisko w sprawie "uprzedmiotowienia" i "seksualizacji" jest dość odmienne od popularnych poglądów. Według mnie wystarczy, aby było po równo gołych bab i gołych chłopów, a problem szargania cnoty niewieściej sam zniknie.

Natomiast panie z Femenu są tutaj jakby trochę niekonsekwentne, bo jak zwróciłyście uwagę, one jednocześnie latają gołe, ale podzielają popularną wizję "seksualizacji" i "uprzedmiotowienia" kobiety, i przeciwko tym zjawiskom protestują.

No chyba, że ja nie do końca dobrze rozumiem ich przekaz. Bo może one chcą powiedzieć:

"Gdy JA się rozbieram i latam po polu nago, to jest mój wybór i nikomu nic do tego. Nie uprzedmiotawiam samej siebie, nawet jeśli wystawiam gołe piersi na widok śliniących się facetów, bo jest to mój wolny wybór. Natomiast jeśli KTOŚ mnie rozbiera, by używać mnie do jakichś swoich celów - to jest wykorzystywanie."

- I jeśli tak rozumieć ich przekaz, to jak najbardziej się z nim zgadzam.
      • slotna Re: FEMEN 17.06.12, 14:49
        > - I jeśli tak rozumieć ich przekaz,

Ja go zawsze tak rozumialam.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: FEMEN 17.06.12, 15:06
          No ba.
          Ale jeśli tak, to najwyraźniej te польские курвы też robią to co robią z własnego wyboru:
          femen.livejournal.com/211941.html
          wink

Czy nie?
    • croyance Re: FEMEN 23.06.12, 15:20
      FEMEN to te gole laski z Ukrainy?
      O ile pamietam, byla jakas afera na ich temat, ze mozna je wynajac na rozne demonstracje, i ze ich agenda jest raczej ekonomiczna ... ale nie wiem, co potem z tego wyszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka