verdana
20.09.12, 21:20
www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,12520102,Matki_winne_otylosci_dzieci__Autorzy_kampanii_spolecznej.html
Mnie ta kampania znismacza i oburza.
a. Mówi wyraźnie,z ę tylko matki są rodzicami. Jeśli coś z dzieckiem jest nie tak, to tylko one są za to odpowiedzialne. Ojcowei? Skądże - ojciec po pierwsze moze być gruby, po drugie nie ma nic wspólnego z wpajaniem w dziecko dobrych nawyków, po trzecie nie bedzie przecież gotował i karmił dziecka.
b. Jesli coś z dzieckiem jest nie tak, to nigdy nie zaqwinił los, inni ludzie - wiadomo, z dziecka można zrobic wszystko. Jak sie nie uda, to matka powinna sie wstydzić
c. Wielokrotnie widziałam chude matki i grube dzieci. Najwyraxniej jednak chude jest poza podejrzeniami - tylko pasztet krzywsdzi dzieci, bo sie obżera. Grube dziecko chudej matki to juz nie jej wina.
d. Będąc osobą z lekką nadwagą posiadam na składzie jednego osobnika o wadze przeciętnej, jednego z nadwagą, jednego z powazną niedowagą. Najgorsze nawyki zywieniowe ma ten ostatni, zdecydowanie najlepsze - ta z nadwagą.
d. Jak czytam, ze 20% 11-13 latków ma nadwagę(nie mówię o otyłości), to mi sie nóż w kieszeni otwiera, bo nadwaga w tym wieku jest częśto fizjologiczna i prawidłowa. Absurdem jest odchudzanie dojrzewajacej dziewczyny z lekką nadwagą do wyimaginowanej idealnej wagi, bo najwyżej spoeodujemy kłopoty.