Dodaj do ulubionych

Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM)

04.10.12, 09:36
Wątek zainspirowany wypowiedzią wrześniowej mamy na forum MM, a że odpowiedź, która przyszła mi do głowy, jest raczej polityczna, postanowiłam przenieść się tutaj.

wrzesniowamama07 napisała:

> Dłuuugo w nocy nie mogłam zasnąć, trawiąc McD. I w specjalnej, prywatnej edycji
> fragmentów, które wkurzają mnie najbardziej, w kategorii "wkurz jednozdaniowy"
> , o kilka długości wygrywa właśnie wtręt, że Bernard niektórych źródeł dochodu
> nie zgłasza do US.
>
> Nie ma na to chyba w książce dowodu, ale z całości rozumiem, że Bernard jednak
> firmę założył (domniemuję choćby po tym, że dostał zlecenie od hosztaplerów na
> "Wiosną pieniądze rosną"). Ale MM wyniuchała, że nie od wszystkiego płaci podat
> ki i uprzejmie co - doniosła do skarbówki? Niech przetrzepią Żeromskiego?
>
> Jest też druga opcja, że MM jawnie wspiera nieobywatelską postawę niepłacenia p
> odatków. Nawołuje wręcz, skoro antyobywatelsko zachowuje się postać pozytywna,
> nie żaden tam gburowaty dorobkiewicz w stylu Majchrzaka, ale walnięty w mózg, a
> le sympatyczny, misiowaty, w przeszłości zasłużony dla zmiany ustroju (no, poje
> chałam, antypeerelowski) Bernard.
>
> Rzyg.

Otóż mam wrażenie, że dokładnie tak jest: MM pokazując przykład pozytywnej postaci, która zachowuje się jak widać, wspiera antyobywatelską postawę. Świadomie.
Jak tak sobie przeglądam nieraz a to "Gazetę Polską", a to portal niezależna.pl, a to coś jeszcze w tym duchu (masochizm umysłowy, wiem - wszystko dlatego, że na fejsie linkują co smaczniejsze kawałki wink ) to zauważam, że wielu piszących tam i komentujących ma takie właśnie wrażenie jak za PRL-u: że żyją w nie swoim państwie. Znów jest ten podział "my" i "oni". Być może MM, pokazując w ten sposób Bernarda, chce właśnie świadomie wesprzeć akcję "obywatelskiego nieposłuszeństwa"? Oszukujmy państwo, bo ono i tak nas okrada, więc my mu w ten sposób "odkradniemy" co nasze?
Tyle, że w starej Jeżycjadzie, jak bardzo anty nie byliby nastawieni bohaterowie, coś takiego by nie przeszło...
Obserwuj wątek
    • wrzesniowamama07 Re: Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM) 04.10.12, 10:31
      Może to być. Przez klawiaturę mi nie przeszło, ale może to być.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM) 04.10.12, 10:37
      Ojej, a tam już pół forum o McDusi smilesmilesmilesmile
      A ja nawet nie wiedziałam, że ta książka już jest... Wystarczy na chwilę spuścić z oka...
      Jak ja teraz te wszystkie zjadliwe recenzje przeczytam? Ile mi to zajmie? smile
    • rufus-5 Re: Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM) 04.10.12, 11:09
      meduza7 napisała:

Być może MM, pokazując w ten sp
      > osób Bernarda, chce właśnie świadomie wesprzeć akcję "obywatelskiego nieposłusz
      > eństwa"? Oszukujmy państwo, bo ono i tak nas okrada, więc my mu w ten sposób "o
      > dkradniemy" co nasze?

O, ile pamięć mnie nie myli, to chyba właśnie obecna władza wzywała do niepłacenia abonamentu, czyli do okradania państwa?

Poza tym "my" nie zgadzamy się na to, aby "oni" z pieniędzy podatników opłacali coś takiego:

niezalezna.pl/33501-warsztaty-dla-gejow-na-placa-podatnicy

• iwoniaw "obudź się Polsko" 04.10.12, 13:09
      Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Pamiętacie, co Łusia recytuje w przygotowywanym przedstawieniu?
      Jest tyle sił w narodzie
      Jest tyle mnogo ludzi;
      Niechże w nie duch Twój wstąpi
      I śpiące niech pobudzi.

Tłumaczy jak to rozumie i dziadek Ignac potwierdza:
      Wszystko, absolutnie wszystko rozumiem, dzizadziu. Każdziutkie słowo. Mają się obudzić. Te śpiące siły. Siły tych ludzi, których jest tyle mnogo.
      - Tak, dziecinko - potwierdził dziadek. - Dobrze rozumiesz. Zawsze od nowa potrzebna jest tu pobudka. Ciekaw jestem, czy kiedykolwiek będzie inaczej.

Autorka wyraźnie daje do zrozumienia, że sytuacja w kraju jest nie taka, jaką by się widzieć chciało, klimaty jak pod zaborami albo innym PRL-em (nie tylko tu, także ci "oni" w ustach Hajduka wywalający ze szkoły Wartościowych Wychowawców zawsze i wciąż...)
      • nabakier Re: "obudź się Polsko" 04.10.12, 17:39
        Ja też. A ta kupa narodu to ma się rzec z Józinkiem, maczo-kibolem Lecha na czele. Mnoga wiele tego narodu. I jakiej bitnej jakości tongue_out
        • rufus-5 Re: "obudź się Polsko" 04.10.12, 18:22
          nabakier napisała:

> Ja też. A ta kupa narodu to ma się rzec z Józinkiem, maczo-kibolem Lecha na cze
          > le. Mnoga wiele tego narodu. I jakiej bitnej jakości tongue_out

Masz na myśli bojówkarzy z "Antify?" Faktycznie - bitni. W tym roku tez zostaną zaproszeni?
          Tak się składa, że bez obecnosci lewackich bojówkarzy w sobotę było bardzo spokojnie, a przeciez było to, stosując terminologie rodem z różnych tzw. mainstreamowych piśmideł, nacjonalistyczne zgromadzenie o zabarwieniu faszystowskim.
          • nabakier Re: "obudź się Polsko" 05.10.12, 14:37
            Rufus, dziecinko, my o książce mówimy. Weź się za czytanie, zanim klepniesz...
            • rufus-5 Re: "obudź się Polsko" 06.10.12, 10:28
              nabakier napisała:

> Rufus, dziecinko, my o książce mówimy. Weź się za czytanie, zanim klepniesz...

Szanowna pani ma na myśli książkę M. Musierowicz? Książkę na którą na forum "miłośników" wylewane są kubły pomyj? Dziwni to miłośnicy.
              Ale dziekuję za zwrócenie uwagi. Jeżeli lobby feministyczno-lewackie coś atakuje tak żarliwie to na pewno książka warta jest przeczytania
              • nabakier Re: "obudź się Polsko" 06.10.12, 12:12
                No właśnie, książka w sam raz dla Ciebie big_grin Jak przeczytasz, to się dowiesz, że jest o bitnym kibolu Lecha Józinku (co to lubi lać wstrętne baby) oraz innych wąsato-chrobrych "patriotach", a nie o antifie.
                • rufus-5 Re: "obudź się Polsko" 06.10.12, 22:00
                  Przeczytam oczywiście, zwłaszcza po takiej obiecującej reklamie.. Zdaję sobie także sprawę z tego, że książka traktuje o czymś całkiem innym niż powyższe stwierdzenia.. I na pewno nie jest o antifie. Sądząc po tym co zdążyłem przeczytać na stronie tzw. "miłosników" to chyba tam wypowiadają sie członkinie tego ugrupowania.

Zapraszam na marsz 11 listopada.
      • meduza7 Re: "obudź się Polsko" 05.10.12, 11:42
        Hm, to taka aluzja do "Obudź się Polsko"? Jak sądzicie? Na ile wcześnie było znane hasło tego marszu, by w powieści mogła pojawić się aluzja?
        • iwoniaw Styczeń 2011 05.10.12, 16:02
          www.pis.org.pl/article.php?id=18254
          To tekst Anny Fotygi ze stycznia ubiegłego roku; chyba do tego nawiązywały późniejsze wypowiedzi różnych polityków, aż do samej idei marszu?
          • verdana Re: Styczeń 2011 06.10.12, 18:18
            A z tego samego powodu Jóżinek kradnie piosenkę z Internetu? Chyba jednak MM nie popiera piractwa, bo z chomika jej ksiązki znikają regularnie.
            Moje podejrzenie jest proste - pani MM nie miała nic na myśli. Napisała, jak jestsmile
            • mary_ann Re: Styczeń 2011 07.10.12, 13:34
              verdana napisała:

> Moje podejrzenie jest proste - pani MM nie miała nic na myśli. Napisała, jak je
              > stsmile

A mogła nie napisać nic, tj. ograniczyć się do wzmianki, że Bernard radzi sobie, zarabiając a to wypiekiem tortów, a to malowaniem dekoracji. Skoro uznała za stosowne wzmiankę o US zamieścić w opisie bezdyskusyjnie pozytywnej postaci (czy tym bardziej - jeśli tak jej się po prostu napisało), oznacza to moim zdaniem, że nie uważa takiego postępowania za szczególnie naganne. Megaporażka, zwłaszcza w książce dla młodzieży, przesyconej pierwiastkiem moralizatorskim.
    • anndelumester Re: Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM) 08.10.12, 14:19
      W pewnym momencie odpięłam się od sagi, bo już nie mogłam i teraz nie łapię niuansów. Moja wina, moja wina....To dziadzio Ignac nie "zginął pod Smoleńskiem". Co za szkoda, tyle dramaturgii odpadło.
      • iwoniaw Re: Dlaczego Bernard nie płaci podatków (MM) 08.10.12, 17:21
        Wszystko przed nami, akcja jeszcze do 2010 nie dociągnęła...
    • ewaty a dlaczego Bernard po prostu nie założył firmy? 08.10.12, 14:41
      Ciągle obracam się w kręgu okołoartystycznym, sama mam tzw. wolny zawód i prowadzenie własnej firmy nie jest niczym niezwykłym....albo się pracuje na autorską umowę o dzieło i wszystko jest lege artis. Nie wyobrażam sobie Bernarda robiącego catering na dużą imprezę biznesową bez książeczki zdrowia, możliwości wystawienia faktury dla organizatorów itd. A to, że mówi o pogardliwie klientach, którzy dają mu zarobić "nuworysze" i "hochsztaplerzy" nie podoba mi się. Przypomina mi to koleżankę, która na studiach całkiem nieźle sobie dorabiała sprzątając. Mówiła: "No, to dziś idę do kolejnych brudasów". Jakby nie brudzili, albo mieli czas sami posprzątać, to byś nie zarobiła, laluniu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka