Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween?

31.10.13, 21:03
Czy ja jestem ostatnim dinozaurem, który nie czuje do końca klimatu tego święta? Ja Halloween po prostu nie lubię - bez ideologii katolickiej, bez konserwatywno-tradycjonalistycznej pozy. Nie podoba mi się estetyka tego święta, związane z nim przebieranki, nie przemawia do mnie ten akurat rodzaj oswajania śmierci. Czy ktoś podziela moje subiektywne odczucia? Bo mam wrażenie, że niemal wszyscy dookoła mnie wsiąkli w ten klimat bez najmniejszego problemu i z ogromnym entuzjazmem.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 31.10.13, 21:15
      Eee, z jakim tam entuzjazmem. Mnie jest ono najzwyczajniej w świecie obojętne. Ładnie wyglądają dynie ze światełkami. Nie znoszę za to tego łażenia dzieciaków po domach, dzwonienia do drzwi.
      I nie widzę dookoła żadnego szaleństwa (poza sklepami, ale w Lidlu to już od początku października są towary bożonarodzeniowe - sic!), może jestem za bardzo zajęta i mi umknęło, więc się nie upieram.
      • ding_yun Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 31.10.13, 21:23
        Dynie rzeczywiście są piękne, sama zrobiłam w kuchni dekorację jesienną z maleńkich dyń i jabłek. Wśród swoich znajomych widzę szał przede wszystkim na organizowanie imprez Halloweenowych z przebieraniem.
      • turzyca OT zwyczaje handlowe 31.10.13, 21:27
        poza sklepami, ale w Lidlu to już od po
        > czątku października są towary bożonarodzeniowe - sic!

Ja podejrzewam, ze polski Lidl to w ogole ma problem, bo w niemieckich sklepach pierwsze towary bozonarodzeniowe pojawiaja sie w... sierpniu. W Polsce do tej pory zmiana nastepowala 2 listopada, wiec podejrzewam, ze w Lidlu maja problem, jak pogodzic zalecenia niemieckiej centrali z polskimi zwyczajami.
    • paszczakowna1 Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 31.10.13, 22:00
      Przebieranki są całkiem fajne, dynie nawet bardzo fajne. "Cukierek albo psikus" po polsku brzmi niestety debilnie. Ani rymu, ani rytmu.

Nie obchodzę. Pytałam się córki, czy ma jakieś plany halloweenowe, ale nie. Naokoło w blokach też chyba nie obchodzą (żadne dzieci nie chodziły w tym roku, a nawet wyjątkowo w domu były słodycze).

Kusi mnie natomiast, żeby córce i jej koleżankom urządzić wieczór andrzejkowy. Tyle, że 7-8-latki chyba jeszcze za młode na te klimaty?

• mary_ann Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 19:08
        > Kusi mnie natomiast, żeby córce i jej koleżankom urządzić wieczór andrzejkowy.
        > Tyle, że 7-8-latki chyba jeszcze za młode na te klimaty?

Na lanie wosku chyba nie, jeśli Ty będziesz animatorką. Po prostu leją (może być tradycyjnie przez klucz) i bawią się w odgadywanie kształtów. A Ty myślałaś o czymś bardziej rozbudowanym?
        • mary_ann Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 19:10
          P.S. Ja to chyba mniej więcej w tym wieku, w każdym razie nie później niż w trzeciej klasie podstawówki, robiłam w zuchach.
      • ding_yun Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 19:35
        paszczakowna1 napisała:

> Kusi mnie natomiast, żeby córce i jej koleżankom urządzić wieczór andrzejkowy.
        > Tyle, że 7-8-latki chyba jeszcze za młode na te klimaty?

Eee, nie, dlaczego? Najmilszy wieczór andrzejkowy, jaki miałam, urządziła mama mojego kolegi chyba w pierwszej albo drugiej klasie podstawówki, czyli dokładnie kiedy. Było mnóstwo zabawy, lanie wosku w mrocznym pokoju (mama lała, my trzymaliśmy klucz), cienie się rzucało na specjalnie podświetloną ścianę, bardzo klimatycznie.
    • nasenna Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 00:07
      Nie czuję. Ale moja starsza córka jak najbardziej, pojechała na wieczór Halloweenowy do koleżanki. Żeby młodszej nie było smętnie (uziemiona z infekcją), wycięłyśmy mordę dyni i zrobiłyśmy lampion. Ładnie wygląda, ot co.
    • croyance Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 05:08
      Ja sie tych niektorych dekoracji i kosciotrupow najzwyczajniej boje ... pajaki, pajczyny, dynie i czarne koty w kapeluszach na miotle owszem, ale jakies zakrwawione zombie czy zwlaszcza w/w kosciotrupy mnie strasza. Nie lubie takich makabrycznych rzeczy.
    • joa66 Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 08:56
      Jest mi obojętne. Jedyna zaleta - to też dyniowa sezonowa przypominajkasmile
      • jottka dynie! 01.11.13, 10:34
        no właśnie, ja widzę gigantyczny pozytyw w tym, że wreszcie coraz więcej dyń się pojawia w sklepach i na targach - kto chce, może je dziurawić, kto nie chce, może je zjeśćsmile właśnie zamierzam uczcić święto przyjemnym curry z dyni jakiejś nowej odmiany.

natomiast poważniej to ja nie rozumiem tych nagłych prawicowych przerażeń pod adresem halloween, walentynek (?), koników i co tam jeszcze się nawinie. jakiś wróg zastępczy czy co? zasadniczo każdy powód dobry, żeby się pośmiać, że tak powiem, więc może o kalwiński wręcz purytanizm tu idzie i niechęć do wszelkiej zabawy?
        • ding_yun Re: dynie! 01.11.13, 11:24
          zasadniczo każdy powód dobry, żeby się pośmiać, że tak po
          > wiem, więc może o kalwiński wręcz purytanizm tu idzie i niechęć do wszelkiej za
          > bawy?

Trochę o to na pewno. Chociaż mnie akurat Halloweenowe dekoracje na zmianę obrzydzają i przerażają (ze starannym wyłączeniem dyń) a ogólna estetyka Walentynek przyprawia o ból zębów. Więc szczególnych powodów do śmiechu akurat w te dni nie mam i spokojnie przeżyłabym zniknięcie tych świąt nie stając się ani odrobinę bardziej ponurym człowiekiem.

Poza tym w prawicowej krytyce głównie chyba przewija się kwestia laicyzacji społeczeństwa. Zaduszki są oczywiście odpowiednikiem pogańskich Dziadów, ale zarówno 1 jak i 2 listopada zostały w Polsce mocno zaanektowane przez Kościół Katolicki. I choć oczywiście masa ludzi obchodzących Halloween uda się nastepnego dnia ze świeczka na cmentarz, to monopol na uwagę i nauczanie o śmierci jest poważnie zachwiany. I tu najbardziej moim zdaniem prawicę boli.

Notabene to jestem ciekawa, czy odwiedzanie grobów 1 listopada stanie się zanikającą tradycją. Na razie chyba ciągle mocno się trzyma, ale znam wiele osób, które żywiołowo nie znoszą tego dnia.
    • szarsz Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 18:14
      My robimy lampiony z dyni dla dzieci (a ze środka różne pyszności), ale mój syn, lat osiem, marzy o dniu, w którym pójdzie po domach za cukerkami. I w ogóle jego koledzy i koleżanki o tym marzą - wczoraj ledwie go utrzymałam, żeby po nocy po osiedlu nie ganiał. Myślę, że dla ich pokolenia Halloween będzie czymś normalnym, czymś co było "od zawsze".

• ding_yun Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 01.11.13, 19:45
        szarsz napisała:
        Myślę, że dla ich pokolenia Halloween będzie czymś nor
        > malnym, czymś co było "od zawsze".

Pewnie tak.

Jak czyta się różne wątki dotyczące Halloween to wychodzi na to, że ludzie mają najbardziej dosyć ponurej powagi i patosu, nieodłącznych towarzyszy niemal każdego święta w Polsce. Stąd chyba powodzenie w przeszczepianiu na nasz grunt radośniejszych tradycji z innych krajów. W sumie to się nie dziwię, choć osobiście wolałabym, żeby jakoś odzyskać i rozweselić już istniejące w naszym kraju tradycje, a niekoniecznie kopiować te popularne gdzie indziej.
        • anndelumester Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 07.11.13, 16:43
          > W sumie to się nie dziwię, choć osobiście
          > wolałabym, żeby jakoś odzyskać i rozweselić już istniejące w naszym kraju trad
          > ycje, a niekoniecznie kopiować te popularne gdzie indziej

Imprezy na cmentarzu z jadłem i napitkiem chyba się raczej nie reaktywują, chociaż po lekturze stosownego fragmentu Dziadów moje dziecko zapragnęło czegoś takiego dla całej klasy (wieszcz chyba się w grobie obraca) na pobliskim cmentarzu. Pozostają więc szaleństwa na osiedlach, w tym roku w zasadzie wszyscy mieszkańcy domów (a to duże osiedle jest) mieli dekoracje i byli przygotowani cukierniczo. A wspólna zabawa/przebieranki i dorosłych , i dzieci są imo bardzo fajne.
    • ananke666 Re: Czy ktoś jeszcze nie czuje Halloween? 06.11.13, 12:31
      Mnie się Halloween nawet bardzo podoba... ale nie u nas. To nie nasza tradycja po prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka