Dodaj do ulubionych

Nie potrafię tego skomentować

28.05.14, 14:07
...bez używanie słów powszechnie uznawanych za obelżywe:

Niektórzy naprawdę przesadzają
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 16:09
      Ludzie podpisują deklarację, ze nie będą stosowali sie do powszechnie obowiązującego prawa i zamierzają je łamać.
      Moim zdaniem to powinno stanowić wystarczającą podstawę do zwolnienia z pracy.
      Poza tym proponuję akcję - przy zapisywaniu sie do prywatnych lekarzy pytamy w rejestracji, czy lekarz ten figuruje na liście, bo jeśli tak, to prosimy o numerek do innego. Przypuszczam,z ę to szybko nauczyłoby przychodnie, aby "specjalistów" nie zatrudniać.
      Na zakończenie
      www.facebook.com/photo.php?fbid=290231291145431&set=np.40375354.100000880123456&type=1&theater¬if_t=notify_me
      • szarsz Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 16:49
        > Poza tym proponuję akcję - przy zapisywaniu sie do prywatnych lekarzy pytamy w
        > rejestracji, czy lekarz ten figuruje na liście, bo jeśli tak, to prosimy o nume
        > rek do innego.

A czy ta lista jest gdzieś dostępna? Sprawdziłabym sobie następnym razem.
        • verdana Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 17:10
          W Internecie sobie wisi
          www.deklaracja-wiary.pl/img/lista_pod.pdf
          • maadzik3 Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 17:23
            też mi się parę rzeczy ciśnie na usta. Zwłaszcza, ze o ile mogę zrozumieć autentyczne (dla kogoś) dylematy etyczne jeśli się uwzględni że druga strona też ma prawa, wskaże kogoś czy tp. i to w momencie gdy jest już i dany dylemat i czas na jego rozwiązanie dla obu stron o tyle na składane nic nie kosztujące, pompatyczne i wpieprzające dla innych deklaracje że 500% norm dla partii, my zawsze z naszym wodzem, Lenin jest naszym bohaterem (ostatnio jego miejsce zajął JPII) a myślenie nas boli i kościół/ partia/ wódz/ międzynarodówka zrobią to za nas lepiej mam od zawsze niezmiennego wścieka.
            • maadzik3 Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 18:08
              Przejrzałam punkty dokładniej i jak załozycielka wątku - nie potrafię skomentować cenzuralnie.
              Dodatkowo wiele osób na liście to studenci i pielęgniarki i założę się że w dużej części szef/ szefowa listę przynieśli i podpisać kazali. I ludzie od których w zawodzie wymagać się będzie (a przynajmniej powinno) decyzyjności, samodzielnego myślenia, brania odpowiedzialności itd. podpisali "bo co by pan/ pani profesor powiedzieli". Zgroza!
              A punkt 3 mnie rozbawił - znakiem tego w Polsce tylko katolicy mają prawo do seksu (oczywiście w małżeństwie). Tylko w tym wyznaniu małżeństwo jest sakramentem. Więc poza oczywistymi rzeczami (w tym punkcie też) są subtelniejsze zabawne smaczki.
              Powiedziałabym że współczuję ludziom którzy z Półtawska się spotkali jako z lekarzem (zwłaszcza gdy bardzo pomocy psychiatry potrzebowali). Ona praktykowała psychiatrię czy tylko kleryków uczyła?
          • mary_ann Re: Nie potrafię tego skomentować 28.05.14, 19:46
            Ta lista jest ciekawa (choć b. żałuję, że nie alfabetyczna).

Możemy spokojni, że eutanazji nie dokona na nas spora grupa:
            - dentystów;
            - ortodontów;
            - protetyków
            - dietetyków;
            - okulistów
            - diagnostów laboratoryjnych;
            - opiekunów medycznych (?)
            - rezydentów nieokreślonej specjalizacji - /poz. 2046-2049/
            - studentów;
            - emerytów (poz. 545 - 550);
            - fizjoterapeutów i rehabilitantów.

Przez dobre oko do nazwisk wyhaczyłam też niechcący, że niejaka Halina Chabior - stomatolog z wielkiej pobożności podpisała się najwyraźniej dwa razy, gdyż ponieważ widnieje pod numerami 2139 oraz 2213.

• kajaanna Re: Nie potrafię tego skomentować 30.05.14, 21:13
              Ale oni też podpisali deklarację, że ciało ludzkie jest nienaruszalne więc nie będą dokonywać na nim żadnych zabiegów. Nie liczmy więc, że będą usuwać ślepą kiszkę, albo rwać zęby.

• mary_ann A tak serio... 28.05.14, 20:05
      Sprawdziłam, ile jest w Polsce lekarzy. Znalazłam różne dane, ale wg strony Naczelnej Izby Lekarskiej jest ich ok. 140 tys. Oznacza to, że deklarację podpisało niewiele ponad 2% lekarzy - a nawet ten wskaźnik jest zawyżony, bo na liście figurują studenci, emeryci, pielęgniarze/-rki itd. I to chyba prawidłowo sytuuje dyskusję nad tym kuriosum.

Taki dokument może podpisać - jedno z dwojga - albo osoba niemądra, albo uległa. Niemądra, ponieważ deklaracja podważa logicznie sens pracy lekarza: skoro decyzja o życiu i śmierci należy do Boga, to praca ta, polegająca w gruncie rzeczy na przeciwstawianiu się chorobie i śmierci, jest uzurpacją i zamachem na Bożą wszechmoc, nawet gdy jest podaniem antybiotyku a nie eutanazją. Żeby dokument miał (jakiś) sens, trzeba by go zupełnie inaczej sformułować. A jeśli podpisujący nie jest to osobą niemądra, tzn. dostrzega bezsens dokumentu - to znaczy że jest konformistą. Obie te cechy - głupotę i konformizm - w zawodzie lekarza uważam za dyskwalifikujące.

Na szczęście na liście nie ma żadnego z moich lekarzysmile
      • zla.m Re: A tak serio... 28.05.14, 20:31
        Komentarz mojego m. do punktu: "moment poczęcia człowieka i zejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga."
        - To znaczy, że jak ktoś przyjdzie do takiego lekarza z chorobą, to ten sobie siedzi za biurkiem i patrzy, co Bóg zrobi..?
        • verdana Re: A tak serio... 28.05.14, 20:59
          Jesli moment poczęcia zależy od Boga, to czy w ogóle wolno planować dziecko? I jesli zależy od Boga, to leczenie bezpłodności jest oczywistym absurdem.
          • mary_ann Re: A tak serio... 28.05.14, 23:11
            No właśnie o to mi chodzi! Ta deklaracja jest bez sensu, bo prawie cała praca lekarza to przeciwstawianie się "naturalnej kolei rzeczy", którą zawsze można zinterpretować jako wolę Boga.
            • szarsz Re: A tak serio... 29.05.14, 08:45
              Ależ bo Wy się zupełnie nie znacie wink
              To Bóg kieruje tymi lekarzami, wkłada im w usta diagnozy, prowadzi długopis wypisujący recepty. To Bóg pragnął, aby biedny schorowany człowiek doznał wyleczenia. A jak się nie uda wyleczyć, to oznacza jedynie tyle, że taka była wola Boża.
          • seidhee Re: A tak serio... 29.05.14, 11:33
            > Jesli moment poczęcia zależy od Boga, to czy w ogóle wolno planować dziecko?

Są tacy katolicy, którzy uważają, że nie wolno, i że nawet zbyt ścisłe stosowanie NPR jest zamachem na wolę bożą...
          • kajaanna Re: A tak serio... 30.05.14, 21:19
            > Jeśli moment poczęcia zależy od Boga, to czy w ogóle wolno planować dziecko?

Nie tylko nie wolno planować, ale nawet uprawiać seksu.
            Raz się udało tadam! To nic, że raz na dwa tysiące lat, ale jednak!
    • mary_ann off-topic 29.05.14, 10:53
      Czy możecie mi wyjaśnić symbolikę płaskorzeźby na prawej kamiennej tablicy-votum?
      Identyfikuję oczywiście węża. Ale wokól czego on się owija? Wokół korkociągu? Laska chy ba raczej nie jest zakończona poprzeczką? Całość najbardziej przypomina mi duże ucho.
      Przepraszam za off-topic, ale jakoś tak mnie to intryguje od wczoraj.
      • zla.m Re: off-topic 29.05.14, 11:03
        Moim zdaniem to jest łopata (będą nią zakopywać tych, co się grzecznie woli Bożej poddają).

I jeszcze jeden trafny komentarz: "To znaczy, że pracują za Bóg zapłać?"
    • mary_ann słabo mi 29.05.14, 23:04
      Obejrzałam do połowy:
      www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m/lekarze-jak-kolesie-boga-powinni-zlozyc-rezygnacje-i-odejsc,433935.html
      i zemdliło mnie. Poseł (!) Jaworski za ciężkie pieniądze podatnika sprawuje mandat, a nie ma najwyraźniej bladego pojęcia, na czym polega państwo prawa. Jego pojęcie o stanowieniu norm jest na poziomie dzieci na podwórku (nas jest trzech, a was dwóch, więc będzie po naszemu!). Przy tym jest jakąś porażką demokracji, że tak skrajnie prymitywne jednostki mogą wybić się politycznie, a następnie w ogólnopolskim medium bezkarnie poniżać rozmówców przerastających ich umysłowo i kulturowo o wiele klas ...
      • maadzik3 Re: słabo mi 30.05.14, 08:34
        faktycznie mocne bardzo.
    • mary_ann I had a dream 31.05.14, 17:39
      natemat.pl/104373,pilne-nie-bedzie-juz-panstwowych-dotacji-na-kosciol-tusk-powolal-sie-na-klauzule-sumienia
    • mary_ann hipokryzja czy nawrócenie? 31.05.14, 22:00
      Internauci wykopali, że pod deklaracją odpisał się ginekolog prof. dr hab. Rudolf Klimek, bohater skandalu łapówkarskiego sprzed kilku lat. Wisienką na torcie jest fakt, że łapówki dotyczyły m.in. .... zabiegów in vitrosmile
      wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,5075758.html
      • mmoni Re: hipokryzja czy nawrócenie? 01.06.14, 11:17
        No właśnie o nim myślałam, ale nie byłam na 100% pewna, więc nie chciałam rzucać nazwiskami. Nawrócić się każdy może.
        • szarsz Re: hipokryzja czy nawrócenie? 02.06.14, 09:10
          mmoni napisała:

> Nawrócić się każdy może.

Natomiast pamiętając o swoich przekonaniach sprzed tygodnia nie powinien pouczać innych.
          • mary_ann Re: hipokryzja czy nawrócenie? 02.06.14, 09:24
            Przekonania przekonaniami, ale pospolity łapówkarz, który występuje w roli Katona....smile
            • mmoni Re: hipokryzja czy nawrócenie? 03.06.14, 11:11
              No i to jest właśnie, co podkreślali dyskutanci tutaj, na bratnim forum, jak również Szymon Hołownia Z moralnością katolicką stało się to samo, co ze słowem "cnota" - została sprowadzona do spraw seksualnych i okołoprokreacyjnych. Lekarz-katolik może traktować pacjenta per noga lub po chamsku, brać łapówki, robić w godzinach pracy "na państwowym" prywatne fuchy. Byleby nie przepisywał pigułek, to już sumienie czyściutkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka