Dodaj do ulubionych

Kopenhaga, Kopenhaga......

IP: *.chello.pl 21.06.04, 20:40
Ktoś usunął ( nie wiem czemu) mój wątek z pytaniem CO WARTO ZOBACZYĆ W
CZASIE KILKUDNIOWEGO POBYTU W KOPENHADZE? Ponawiam więc prośbę. Od kilku lat
razem z mężem i synem ( dziś nastolatkiem) robimy wypady 2-3 razy w roku do
różnych stolic europejskich. Z doświadczenia wiemy, że nie wszystko jest ,
nawet w najlepszym, przewodniku.
Pozdrawiamy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dżekson Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.net.autocom.pl 21.06.04, 21:43
      Kopenhaga nie jest nadzwyczajna. Polecam pałac królewski z normalnym ruchem
      samochodowym wewnątrz, park Tivoli, a najpiękniej to chyba jest lecąc samolotem
      wzdłuż mostu łączącego Danię i Szwecję.
    • giwi Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... 21.06.04, 23:50
      Jest tutaj, został przeniesiony do Europy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=13549887&wv.x=2&a=13549887
      • Gość: xxx Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.access.uk.tiscali.com 22.06.04, 10:46
        Kopenhaga to strata czasu i pieniedzy. Denne miasto
        • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 23.06.04, 09:15
          Skąd takie odczucia, dlaczego. Odpowiedz proszę.
    • ewa.teraz Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... 22.06.04, 22:10
      Hej!Kopenhaga jest piękna!!!!!!!!!!!Ja jestem zauroczona tym miejscem!
      Rowery,sympatyczni ludzie i morze dookoła. Polecam przejazd do
      Malmo,zdecydowanie odradzam TIVOLI! Dużo fajnych,ukrytych miejsc.Można zajrzeć
      do diamentowej biblioteki! Wstęp gratis, a wsrodku niesamowite ilości książek i
      odjazdowe widoki
      • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 23.06.04, 09:14
        Dzięki piękne.
        • Gość: xxx Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.access.uk.tiscali.com 23.06.04, 12:27
          Jesli Kopenhaga jest piekna i ma odjazdowe widoki to ty chyba niczego jeszcze w
          zyciu nie widzialas.
          Faktem jest zeby zobaczyc cos naprawde atrakcyjnego trzeba jechac znacznie
          dalej niz do Danii.
          • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 23.06.04, 15:56
            Ano coś jednak w życiu ( dość długim) widziałam. Ponad 2 lata mieszkalam w
            Paryżu- mąż był na stypedndium a ja włóczyłam sie po mieście. Byłam w
            kilkunastu krajach na 4 kontynentach ( Azja, północna Afryka, Ameryka
            PÓŁnocna), gościłam w domach bardzo zamożnych ludzi bogatych Hiszpanów i
            zetknęłam się z biedą Maroka i Uzbekistanu, ale nie o to chodzi.
            W pewnym momencie doszlismy z mężem do przekonania, że świat poznaje się,
            równiez zwiedzając stolice. Gdy nasz syn skończył 11 lat postanowiliśmy pokazać
            mu stolice- te bliższe i dalsze. 2-3 razy w roku robimy krótkie wypady. Na
            pierwszy ogień poszedł Paryż- bo oboje dobrze go znamy i płynnie mówimy po
            francusku. Byliśmy także w Wiedniu, Berlinie, Pradze, Wilnie, Rzymie i Atenach.
            Teraz zdecydowaliśmy się na Kopenhagę. Pytanie o to co warto zobaczyć zadałam
            dlatego, że wiem iż zupełnie inaczej patrzy się na miasto, gdy się w nim
            mieszka lub często bywa. Mam nadzieję, że ktoś zaproponuje mi coś ciekawego
            czego nie ma w przewodnikach, albo co szczególnie warto zobaczyć.
            P.S. Nie interesują mnie puby i miejsca, gdzie szuka się silnych wrażeń, nie
            zajmuję sie zawodowo turystyka, ale nigdy nie zetknęłam się z miejscem od
            początku do końca nudnym i beznadziejnym.
            I mam nadzieję, że będzie tak i tym razem. Pozdrawiam- Ewa
            • an26d Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... 24.06.04, 15:21
              Ja polecam coś na kształt muzeum techniki. Nazywa się to experimentorium czy
              coź w tym stylu (nie pamiętam dokładnie nazwy). Zwłaszcza dla dzieci, gdzie
              przez zabawę można się wiele nauczyć. Bardzo fajne
              • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 24.06.04, 20:40
                Dziękuję- zapisuję i sprawdzę w Pascalu.
          • ewa.teraz Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... 23.06.04, 21:43
            Dobrze,że różni ludzie maja różne spojrzenie na świat.Mnie podoba się przede
            wszystkim klimat tego miasta.I naprawdę polecam wizytę w Kopenhadze!Zwłaszcza
            jeśli dociera się do niej promem.
            • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 24.06.04, 20:44
              My zdecydowaliśmy się na samolot. Mamy już jako tako opracowany plan
              zwiedzania, ale czekamy na dalsze sugestie. Cieszę się, że Kopenhaga ma jedyny
              w swoim rodzaju klimat. Pozdrawiam.
    • Gość: 1fandango Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 13:28
      a ja wybrałem sie z moimi córkami (5 i 9 lat)i żona do Kopenhagi promem z
      Gdanska. Sama wyprawa była świetna i niedroga zabawą. Na promie Dunczycy
      przygotowali wiele atrakcji dla dzieci - moje córy były w siódmym niebie.
      Była to ta sama linia promowa która pływałem do Oslo.Naprawdę polecam.
      W samej Kopenhadze moje dziewczynki ogladały standardy - ale myślę że je
      również warto obejrzeć, jeśli przyjeżdża sie pierwswzy raz. Kopenhaga nie jest
      denna. Zależy kto czego oczekuje. Pozdrawiam
    • Gość: anouk11 Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 20:14
      A to co ja polecam w Kopenhadze:
      -muzeum Calsberga (za darmo)
      -Tivoli z jego atrakcjami bedzie podobalo sie chłopcu
      -Troche za miastem Louisiana muzeum sztuki wspólczesnej bardzo dobre ale jak
      ktos to lubi
      -bardzo blisko jest tez Fridericksberg przepiekny zamek z slicznym parkiem
      (przepraszam za pisownie)
      -oczywiscie syrenke trzeba odwiedzic mozna tez sobie zafundowac wycieczke
      statkiem z przewodnikiem mozna sie sporo dowiedziec ale fajne sa tez autobusy
      wodne taniej wychodzi
      -oczywiscie po centrum mozna sie powłoczyc kupc polsera (bardzo duzy wybór
      roznego rodzaju kielbasek parówek hot-dogów)
      - zolniezy na placu przed zamkiem królowej izmiane warty
      -posiedziec w ogródku knajpki w Starym POrcie oudehaven-malownicze kamieniczki
      na przeciwko w jednej z nich mieszkal Andersen
      -obowiazkowo zobaczyc miasto w miescie gdzie mozna dowoli palic i sprzedawac
      marihuane w tym momencie wyleciala mi nazwa z pamieci(amnezja jakas bylam tam
      kilka razy..)oczywiscie nie po toale ciekawe domy, specjalnie tam
      zaprojektowane rowery i niezly klimat bez obaw duzo zwiedzajacych-chyba ok 13
      przy wejsci jest przewodnik i warto sie z nim przejsc po tym miejscu-ciekawe
      historie..i jeszcze jest tam dosc tanie jedzenie i piwo

Kopenhaga nie jest moim ulubionym miastem ale ma swoj klimat i oczywiscie warto
      ja zobaczyc.
      Duzo zalezy od pogody bo ta jest tam najczesciej nieciekawa, bardzo duzy wiatr.
      A juz napewno nie polecam wyprawy w zimie np na sylwestra
      niestey Dunczycy nie umieja sie bawic, Tivoli otwarte do 23 grudnia tylko, a 26
      juz wszstkie dekoracje swiateczne sa zsciagnete wiec miasto wyglada bardzo
      ponuro w porownianiu z innymi europejskimi w tym okresie
      • Gość: Ewa Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.chello.pl 25.06.04, 21:25
        Bardzo piękne dzięki. W Kopenhadze będziemy w drugiej połowie sierpnia. Na
        pogodę nie ma rady, weźmiemy coś cieplejszego i przeciw deszczowego. Kilka lat
        temu trzęśliśmy się z zimna w Paryżu ( zwykle cieplejszym niż Warszawa) gdy nad
        Wisła swieciło słońce. Pozdrawiam.
        • Gość: Ines Re: Kopenhaga, Kopenhaga...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:51
          A ja chciałam Was prosić, jeśli ktoś wie i może mi podać linka do internetowego
          planu miasta Kopenhagi. Również wybieram się na wycieczkę do tego miasta i w
          czasie wolnym chciałabym jeszcze coś sobie zwiedzić, ale nie mam pojęcia czy to
          w ogóle będzie możliwe w ciągu 2 godzin wolnego czasu. Podejrzewam, że pilot
          podpowie nam to i owo, ale chciałabym już wcześniej miec jako taką orientację w
          terenie ;)
          Pozdrawiam i życze wszystkim udanych wakacji i urlopów
          Ines
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka