Dodaj do ulubionych

17 mm pęcherzyk a pregnyl

IP: *.ppi-sa.com.pl 09.02.04, 21:22
Dziewczyny, prawie zawsze piszecie, że dostawałyście pregnyl gdy wasze
pęcherzyki miały powyżej 20 mm. Czy mniejsze (np.: 16-17 mm) mogą pękać? Czy
to, że pękają to zasługa ich wielkości czy hormonów zawartych w pregnylu?
Pytam, ponieważ jest to mój pierwszy cykl, w którym urósł mi pęcherzyk.
Rośnie dość powoli, bo ok 1 mm na dobę. Dziś (15 dc) miał 16-17 mm, dostałam
jeszcze jeden zastrzyk (menogon) na jego wzrost, więc może urośnie do 18 mm.
Jutro mam wziąć pregnyl? Czy 18 mm to nie za mało??? Wiem, że lekarz pewnie
wie co robi, ale chciałabym wiedzieć jak to wyglądało u was w praktyce.
Napiszcie proszę, bo jestem niespokojna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Molek Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 09:45
      Pęcherzyk tej wielkości może być już w pełni dojrzały. U mnie pęcherzyki pękały
      w 10-11 dniu cyklu przy wielkości 16-17 mm. W cyklu, w który zaszłam w ciążę
      było podobnie, więc głowa do góry
    • Gość: sarna Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: 193.111.22.* 10.02.04, 11:09
      z tego co wiem pęcherzyki pękają od 18 mm.
    • Gość: Katja Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 12:55
      Mój dr zawsze twierdził, że 17 mm, to pęcherzyk stanowczo za mały (takie miałam
      po Clo).
    • Gość: nawia 24 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 13:17
      anetko widze ze jestesmy w podobnej sytuacji .w 12 dniu moj pecherzyk mial
      12mm.w 15 dniu bylam na wizycie i ponoc byl tez maly( z wrazenia i przejecia
      zapomnialm sie zapytac ile dokladnie)a 17 dnia cyklu zatrzyk chorgan.jezeli
      bedziesz juz po wizycie i zastrzyku.odezwij sie na forum.interesuje mnie to bo
      jestesmy w tej samej sytuacji.ok.
      • Gość: a.p5 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.04, 15:08
        Mój pęcherzyk dzień przed podaniem pregnylu miał 16mm (16 dzień cyklu). Liczę,
        ze prawidłowo w ciągu doby przybyło mu 2mm. Mógł mieć wtedy 18mm, po podaniu
        pregnylu pękł i zaszłam w ciążęsmile
    • Gość: anetaa28 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.ppi-sa.com.pl 10.02.04, 21:51
      Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi i co najważniejsze za pocieszenie. Tak się
      bałam o ten nie za duży pęcherzyk, bo prawie wszędzie czytałam, że pregnyl
      podawano, gdy pechezrzyki miały powyżej 20 mm.
      Uff, ulżyło mi, wiem, że to jeszcze nic nie oznacza, ale mam nadzieję, że
      będzie ok. Jak nie w tym cyklu, to w następnym skoro już w ogóle coś rośnie...

Dziś (16 dc) wzięłam pregnyl (5000j). Do tych pozytywnych inforamcji, które
      napisałyście mi dodam, iż drugi raz w życiu obserwuję u siebie taaaki piękny
      okołoowolacyjny śluz (pierwszy raz taki zdarzył mi się w LO, kiedy jeszcze nie
      za bardzo wiedziałam co on oznacza), więc może może...

Nawia, na usg będę dopiero w piątek (19 dc), aby sprawdzić czy pęcherzyk pękł.

a.p5 moja sytuacja byłaby podobna do twojej, tylko nie wiadomo jak z efektem.

Molek, ładne miałaś pęcherzyki w 10-11 dc! Czy pękały ci same czy brałaś coś na
      ich pęknięcie?

Trzymajcie się mocno wszystkie! Dbajcie o swoje pociechy (te z was, którym
      udało się zajść w ciąże)! A starającym się życzę ładnych pęcherzyków, ich
      pękania oraz jak najszybszego dołączenia do grona oczekujących. Informujmy się
      o naszych poczynaniach!

Aneta
    • Gość: nawia24 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 08:46
      anetko ja ide 20 dnia cyklu.troche pobolewaja mnie sutki a jest19 dzien
      cyklu.nie wiem co mam o tym myslec.tym bardziej ze sluzu typowo plodnego zero
      po choragonie.
      • Gość: anetaa28 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.ppi-sa.com.pl 11.02.04, 21:00
        To jutro już będzie więcej wiedziała co w twoim wnętrzu słychać. Dobrych
        wiadomości!

Śluzem może nie martw się tak bardzo, bo czytałam, że czasami kobieta nawet nie
        wie, że go ma. Napisz koniecznie jutro!

Mnie nic nie pobolewa, czuję się normalnie, ale staram się nie doszukiwać w
        swobie żadnych dobrych czy złych objawów. W poprzednim m-cu cieszyłam się, że
        odczuwam ból jajników, wyobrażałam sobie rosnące pęcherzyki (po clo), a nic z
        tego nie miało miejsca.
        Trzymaj się!

Aneta
        • Gość: Maja Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 14:19
          HEJ, ja mam zawsze regularne 28 dniowe cykle i owolucja przy[adała na 14 dzien
          ( czasem 3 dni opoznienia) Chodze na badanie i ocene cyklu. Wczoraj był moj 15
          dzień cyklu i pecherzyk miał 17mm, dzis rano z mezem sie przytulalismy a po
          południu dzis jade do lekarza sprawdzic czy juz pekł moj pechcerzyk czy jeszcze
          nie. Hmm, nie czuje rzadnego popbolewania podbrzusza, wiec moze jeszcze nie
          było owolucji.
          • Gość: anetaa28 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.ppi-sa.com.pl 12.02.04, 17:59
            A ja dziś coś czułam w lewym boku (tam był/jest pęcherzyk). Troszkę pobolało i
            przestało, nawet zaczęłam się zastanawiać czy czasem sobie tego bólu nie
            wymysliłam. Jutro (piątek) ide na usg zobaczyć czy pękł (pregnyl brałam we
            wtorek), przytulanie też było (dziś pewnie jeszcze poprawimy, tak na wszelki
            wypadeksmile)

Aneta
    • Gość: nawia 24 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 17:53
      anetko i jestem po wizycie .i okazalo sie ze pecherzyk pekl.jestem
      niezadowolona tylko z jednej zeczy gin. przepisal mi bardzo drogie leki
      (progesteron.utragestan 100)ktore kosztowaly mnie 2 op.100 zl.tragedia na 20
      dni to jest duza suma.jak myslisz czy bede mogla przesc pozniej na inne?i na
      dodatek 3 razy dziennie dopochwowo zwarjowac idzie .przeciesz mi wyplynie co ja
      mam calymi dniami lezec zeby ta tableteczka nie wyplynela.a co u ciebie ?czekam
      na oodpowiedz.
      • Gość: anetaa28 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.ppi-sa.com.pl 12.02.04, 18:12
        Nawia, to super, że pękł!!! Widzisz była owu mimo, że nie czułaś śluzu
        płodnego. Dla mnie pocieszenie, że twój pęcherzyk, tak jak mój nie należał do
        gigantów (może jednak małe jest piękne? Dla mnie to okaże się jutro, a raczej
        za jakieś 10 dni. Oby...)
        Co do leków, to nie znam się, ale wydaje mi się, że zawsze można je zmienić.
        Póki co, jak już kupiłaś bierz je, a potem pogadasz z gin. Progesteron to
        hormon ciałka żółtego (dobrze mówię?), więc na pewno jest potrzebny na
        utrzymanie ewentualnej (oby tak było) ciąży. Ja np. w II fazie zawsze brałam
        luteinę. Co prawda nie było wtedy pęcherzyków, ale działanie jest chyba takie
        samo. Słuchaj, głowa do góry, jutro ja idę na usg, ciekawe co ja dostanę (musze
        cos dostać, bo gdyby do niczego nie doszło, to na okres musiałabym czekać
        pewnie kilka m-cy - pco. Obym go nie dostała, wiadomo dlaczego...).
        Co do sposobu brania tych tabletek, to rzeczywiście nieciekawe, jakoś nie
        wyobrażam sobie w pracy latać do kibelka, też bym się bała, że wypłynie. Dosyć,
        że drogie, to jeszcze by wypłynęło. Czasami niektóre leki można brać doustnie.
        To chyba lepszy sposób, choć gorszy dla wątroby. Cóż, póki co chyba nie masz
        wyjścia, niestety. Pomyśl o efekcie to cię podniesie na duchu.

Aneta
    • Gość: ana Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 20:35
      witam Cie aneto
      Ja tez mam problemy i Pregnyl zawsze brałam kw 13 dc, pecherzyk 16,5 mm. Byłam
      ostatnio na inseminacji pecherzyk pekł a w ciąż nie zaszłam. próbuje
      dalej ,tobie też wszystakiego dobrego
      ana
    • Gość: nawia24 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 20:42
      anetka trzymam za ciebie kciuki.!!co do moich lekow to nawet nie jestem w
      stanie przeczytac opisu. bo pisze po francusku i angielsku.co do progesteronu
      to oby twoj lekarz przepisal tobie tez. po co ryzykowac jak by miala byc
      ciaza.lepiej dmuchac na zimne.pozdrawiam i glowka do gory .
    • Gość: anetaa28 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.ppi-sa.com.pl 13.02.04, 19:53
      dzięki dziewczyny.
      Jestem po usg (19 dc). Pęcherzyk pękł, ale została po nim torbielka 14 mm.
      Lekarz wytłumaczył mi, że tak czasami bywa, choć on woli, gdy pęka pęcherzyk w
      całości. Mówił, że mam się tym nie przejmować, ale ja i tak się tym przejmuję.
      Wspominał coś o ciałku żółtym. O co chodzi z tym ciałkiem żółtym (niby to jest
      oznaką, że pęcherzyk pękł)? Kurcze, dotychczas wydawało mi się, że torbiele
      robią się gdy w ogóle nie pęknie pęcherzyk. Co się potem z nią stanie? Wchłonie
      się?
      Dostałam luteinę 2*1 tabl, doustna.
      A tak w ogóle, to jakoś moje nadziej opadły...
    • Gość: nawia 24 Re: 17 mm pęcherzyk a pregnyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 10:27
      anetko nie przejmuj sie najwazniejsze ze pekl ( wiec jest szansa)torbielke tez
      kiedys wychodowalam miala 5 na 5 cm.( a wiec gigant)i sma pekla.czytalam w
      internecie ze torbielki tworzone po stymulacji maja tendencje do pekania.dobrze
      ze bierzesz luteine. dawke leku tez rozsadna .jak mam troche za duza na
      nstepnej wizycie zapytam sie czy nie bedzie mozna jej obnizyc.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka