21.03.10, 11:43
Witam ponownie
Zrobiłam jeszcze raz badania i TSH spadło od zeszłego roku do 2.5, ft4 16.68,
ft3 5.76, anty TPO 9.48 na anty TG jeszcze czekam. Zrobiłam też USG tarczycy i
nie mam guzków, ani powiększonej ale mam cechy zwłóknienia tarczycy. Teraz muszę
tylko udać się do endokrynologa. W przyszłym tygodniu idę na badania, które dał
mi gin. Jestem ciekawa czy ten spadek TSH nie wiąże się z tym, że zaczęłam brać
jod. Odkąd zaczęłam brać jod czuję się o wiele lepiej - skóra już się nie
łuszczy, nie mam kołatania serca i ciągłego doła. Zobaczymy - co ma być to będzie
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: TSH 21.03.10, 11:49
      zwkłoknienia dziewczyny i jod?! Najpierw wyklucz Hashimoto, bo zrobisz sobie
      krzywdę mimo chwilowej poprawy samopoczucia. Podaj normy do tych badań i opis USG.
      • rewolka404 Re: TSH 21.03.10, 11:50
        nie wiem skad mi ta dziewczyna wpadla, mialo byc zwkloknienie tarczycy :d
        • mimi232323 Re: TSH 21.03.10, 12:06
          Normy to:
          TSH - 2.5 (0.27 - 4.2)
          fT4 - 16.68 (12-22)
          fT3 - 5.76 (3.1-6.8)
          antyTPO - 9.48 (0-34)

Opis USG: Oba płaty tarczycy wykazują jednorodną i nieco wzmożoną
          echogeniczność. Płat prawy o wymiarze podłużnym 50,9 mm i objętości 6,8cm3. Płat
          lewy o wymiarze podłużnym 49,7 mm i objętości 6,6cm3. Poza tym w okolicach
          tarczycy ewidentnych zmian nie uwidoczniono. Wnioski: Cechy zwłóknienia tarczycy
          • rewolka404 Re: TSH 21.03.10, 12:17
            TSH jest wysokie jak na osobę, która chce mieć dziecko.

Hormony tarczycy wyglądają tak:
            FT4 46.80%
            FT3 71.89%

Hormony powinny by na wyrównanym poziomie w okolicy połowy normy. FT3 wyższe od
            ft4 świadczy o niedoczynności.

Zwkłóknienia sugerują na Hashimoto, objętość Twojej tarczycy to 13,1 ml norma
            dla kobiet to 15-18 ml, ale jeśli jesteś drobnej budowy to i 13,1 jest ok, jeśli
            drobna nie jesteś to tarczyca wydaje się być nieco za mała. Przy Hashimoto jod
            jest niewskazany. I pamiętaj, że nawet nawet brak przeciwciał nie wyklucza tej
            choroby, bo badane są 2 najpopularniejsze przeciwciała a jest ich zdecydowanie
            więcej.

A masz jakieś objawy niedoczynności? Jak w rodzinie z chorobami tarczycy? Masz
            jakieś inne choroby autoimmunologiczne?
            • mimi232323 Re: TSH 21.03.10, 18:04
              Z tymi objawami to sama nie wiem: chyba sucha skóra (na rękach i nogach), no i
              czasami stany depresyjne, kołatanie serca.
              Mam 168 cm wzrostu i ok.59 kg - raczej drobna budowa to nie jest, bardziej
              normalna.
              W rodzinie miała problemy prababcia i ostatnio kuzyn (chyba niedoczynność).
              Czy możliwe jest zajście w ciążę przy Hashimoto? Czy może lepiej dać sobie
              spokój z drugim dzieckiem?
              • annajustyna Re: TSH 21.03.10, 19:09
                Jest mozliwe, ale koneicznie ejst leczenie i regularne kontrolowac.
              • rewolka404 Re: TSH 21.03.10, 19:51
                Leczone Hashimoto nie jest problemem. Najważniejsze jest uregulowanie hormonów
                tarczycy przed ciążą i regularne kontrolowanie ich poziomów w jej trakcie.
                Poszukaj dobrego endo i do dzieła! smile
                • mimi232323 do rewolka 22.03.10, 14:41
                  Dziękuję za odpowiedź. Jestem trochę spokojniejsza bo już wiem w czym tkwi
                  problem. Już rok temu czułam,że coś jest nie tak i porobiłam badania ale tak jak
                  pisałam mieściło się w normie. Teraz powtórzyłam bo od roku czasu staramy sie o
                  dziecko i nic. Chyba na razie mam dość tych starańsmile mam chyba zapas zrobiony na
                  następne 10 latsmile
    • mimi232323 Re: TSH 22.03.10, 14:28
      Jakie powinny być wyniki fT3 i fT4 oraz TSH dla kobiet w ciąży. Ja nie mogę
      zajść w ciążę bo mam problem z tarczycą ale moja siostra jest w 8 tygodniu i
      dzisiaj odebrała następujące wyniki:
      - fT3 4,17 (2,57-4,43) 86,02%
      -fT4 1,3 (0,9-1,7) 50%
      TSH 1,93 (0,27-4,2)

Trochę niepokoi mnie ta różnica procentowa. Proszę o szybką odpowiedź!
      • rewolka404 Re: TSH 25.03.10, 07:31
        nie bede sie wypowiadac, bo na ciazach sie nie znam, ale wyglada to na braki
        zelaza, bo przemiana jest zachwiana.
    • mimi232323 Re: TSH 24.03.10, 08:34
      Właśnie odebrałam wyniki antyTG 3,80 (0,00 - 34,00) anty TPO 9,48 (0-34). Co
      oznaczają takie wyniki?
      • rewolka404 Re: TSH 25.03.10, 07:28
        te przeciwciala, ktore zrobilas nie sa podwyzszone.
        • mimi232323 Re: TSH 25.03.10, 08:24
          Wydaje mi się, że ten radiolog u którego robiłam usg tarczycy musiał coś wpisać.
          Z opisu jego nic nie wynikało o zwłóknieniu dopiero w jego wnioskach. Po
          świętach idę do endokrynologa zobaczę co mi powiesmile
    • thazin Re: TSH 25.03.10, 19:57
      i co sama sie leczysz? czy jakis debil lekarz ci ten jod przepisal?

przeciwciala i zwloknienia to jak nic Hashimoto. Przy tej chorobie lepiej jodu
      unikac jak ognia. Jod stymuluje prace tarczycy, przy Hahsimoto jednak
      stymulowanie traczycy stymuluje stan zapalny ktory jest w tarczycy i niestety
      tylko przyspiesza rozwoj Hahsimoto a tym samym niszczenie tarczycy. BAAAAAAa sa
      artykuly ktore dowodza ze samo branie jodu ale w duzych ilosciach moze
      wyindukowac Hahsimoto (i niestety nie jest to odrwacalny proces bo jak raz sie
      zacznie proces niszczenia tarczycy to juz niestety nic go nie zatrzyma).

Zwykle Hashimoto ma podloze genetyczne (ew. sa konsekwnecja kontaktu z jodem
      radioaktywnym np. po leczeniu Graves -Basedowa albo po. wybuchu w Czernobylu).

Do lekarza kobieto! zanim sobie krzywde wieksza zrobisz !!!!
      Jak sobie wyindukujesz przeciwciala na poziomie paru tysiecy to i za 5 lat nie
      bedziesz miala stabilnych hormonow - i bedzie problem z ciaza.

W ogole co to za pomysl z samoleczeniem?????????? Wkurzylam sie bo niech ktos
      inny to przczyta i powieli pomysl !!!! To jest forum o nieplodnosci wiec co to
      za pomysl z konsultowaniem samoleczenia tarczycy????? Jesli juz to trzeba na
      forum o tarczycy albo o forum o Hahismoto pisac - szybciej by cie opieprzyli.
      • rewolka404 Re: TSH 25.03.10, 22:58
        samoleczenie w przypadku Hashi to nie jest zly pomysl...niestety lekarze w
        wiekszosci maja tak ciekawe podejscie, ze wole leczyc sie sama. Trzeba nuczyc
        sie swoejej choroby i organizmu, na pewno przyniesie to wiekszy efekt niz
        chodzenie po konowalach...o dobrego endo naprawde ciezko uncertain Ja sama na takiego
        trafilam po ponad roku, wczesniej nie przyjmowal nowych pacjentow. Przez rok
        sama sie zdiagnozowalam (nowy endo to pierwszy lekarz, od ktorego uslyszalam, ze
        mam Hashi, wczesniej bylam u 3-4 endokrynologow i nigdy mi tego nie
        potwierdzili), sama ustalilam dawke tyroksyny...

Pisze to abstrahujac od postow autorki watku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka