rlena 15.03.04, 21:41 Mam dwa dosc duze miesiaki - 6cm i 4cm. Ginekolog wysyla mnie an wyluszczenie, ale ja sie boje,ze moze sie skonczyc utrata macicy. Czy ktoras z was wie cos na ten temat (prognozy na zajscie w ciaze po wyluszczeniu/)? marlena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Katja Re: miesniaki a ciaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 07:40 Hej! Żeby Ci jakoś pomóc, to musiałabym wiedzieć, czy są to mięśniaki podśluzówkowe, czy inne (śródścienne, bądź też takie, które rozwijają od zewn. macicy): wtedy jest możliwość zajścia i donoszenia ciąży bez konieczności operacji (NIE SŁUCHAJ SIĘ TYLKO JEDNEGO GINA, ON NIE JEST NIEOMYLNY) Ja osobiście mam problem z podśluzówkowym: choć ma on niecałe 2 cm., to muszę już działać. Po prostu u mnie modeluje on ścianę macicy, i stąd problem. Będą mi go usuwać histeroskopowo. P.S. Uważam osobiście (choć lekarzem nie jestem), że ryzyko (przy łyżeczkowaniu) tkwi nie w utraty macicy, lecz w ewent. zrostach. Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: miesniaki a ciaza 16.03.04, 18:30 Dziekuje Katju! W czwartek ide do INNEGO lekarza i bede wiedziala dokladnie gdzie one leza. Wtedy dam Ci znac. Z gin. u ktorej bylam nie czuje sie komfortowo, nie odpowiada mi jej styl podejscia do pacjentki,mam wrazenie, ze nie lubi miec problemow. To na razie tyle. Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGATA Z KRAKOWA Re: miesniaki a ciaza IP: *.crowley.pl 03.04.04, 22:32 CZESC MARLENA JA TAKRZE MAM DWA DUZE MIESNIAKI I TAKRZE CZEKA MNIE ZABIEK NIE WIEM JAKIE BEDZIESZ MNIAŁA SZANSE PO TYM ZABIEGU NA ZAJSCIE W CIAZE ALE TO NIE ZMIENIA FAKTU ZE MUSISZ SIETEGO JAK NAJSZYBCIEJ POZBYC POTEM JESLI BEDZIESZ TRZYMAC SIE ZALECEN LEKARZA MASZNAPEWNO SZANSE ABY POWRUCIC DO ZDROWIA! Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: miesniaki a ciaza 03.04.04, 23:09 Moja mama miała mięśniaka, całkiem ładnego i tłustego, udało się go pozbyć homeopatycznie. Żaden lekarz nie chce jej wierzyć, ale wyniki mówią same za siebie. Pierwszy lekarz, u którego była, chciał ją natychmiast wysłać na zabieg, drugi, którego odwiedziła już po kuracji homeopatycznej, po zobaczeniu poprzednich wyników w delikatny sposób dał jej do zrozumienia, że jego kolega po fachu się grubo pomylił. Napisz mi maila na prv, jeśli chcesz szczegółów, bo nie wiem, kiedy będę tu mogła wpaść. pozdrawiam martini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katja Re: miesniaki a ciaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 07:55 Czy mogę się Ciebie zapytać o jedną sprawę?: chodzi o to, czy Twoja mama nie była już (wówczas) w okresie przekwitania?? Otóż dowiedziony jest naukowo fakt, że mięśniaki same wchłaniają się u kobiet w tymże okresie (niedobór hormonów i niedokrwienie macicy) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: miesniaki a ciaza 04.04.04, 20:40 ja mam malutkiego mięśniaka i bardzo sie boję choć to już 27 tydzień kurcze Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 do Ewy 05.04.04, 10:00 Gratuluję 27 tygodnia. Nie martw się mięśniakiem. Ja mam mięśniakowatą macicę (czyli składa się głównie z mięśniaków) i urodziłam zdrowiutkie dziecko bez żadnych komplikacji. Mięśniaki przeszkadzają tylko wtedy, kiedy niekorzystnie modelują ściany macicy i nie pozwalają za zagnieżdżenie się zarodka (działają jak spirala). Lekarze często niepotrzebnie panikują i wyłuszczają, a ryzyko powikłań pooperacyjnych i zrostów znacznie przewyższa korzyści z wyłuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś