Dodaj do ulubionych

laparoskopia po HSG

23.02.11, 10:20
Witam !! Piszę z prośba o radę doświadczonych przez życie podobnym problemem jak ja czyli niepłodności. Ponad 2 lata staramy się z mężem o dziecko i według kryteriów już dawno mieścimy się w jednostce chorobowej jaką jest niepłodność. Mam pewien plan, bo nie chciałabym za kilka lat stwierdzić że czas miną a my nic nie zrobiliśmy i jest już za późno. Przeszliśmy wiele badań wszystko w normie, miałam 3 inseminacje, miałam też badanie HSG drożności z których wyniknęło że wszystko jest całkowicie dobrze. Mój plan jest taki po 3 inseminacjach, przechodzimy w etap czekania do wakacji na In vitro jeżeli to się nie uda to jeszcze zrobię laparoskopię. Zastanawiam się tylko czy może kolejność jest prawidłowa? Może najpierw powinnam iść jeszcze na laparoskopie???
Obserwuj wątek
    • chiyo28 Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 10:51
      natka widzę, ze jesteśmy w identycznej sytuacji. My o ciąże staramy się już 3 lata. Wszystkie wyniki obojga mamy dobre ( nasienie, hormony, immunologia, bakteriologia, HSG). Miałam też IUI zakończone niepowodzeniem. Zdecydowaliśmy sie na zmiane kliniki i podejście do in vitro. Jednak lekarz powiedział, ze w naszym przypadku coś musi uniemożliwiać zagnieżdzenie zarodka. Kazał zrobić laparoskopię. Jestem właśnie po i już znam przyczynę niepowodzeń. Mam endometrioze III stopnia, usunięto mi zrosty wewnątrzotrzewnowe itd. Mamy teraz 6 miesięcy na zaciążenie. Jeśli sie nie uda, to chyba dopiero wtedy spróbujemy ivf. Myślę, ze dobrze jest zrobić laparoskopie przed tym jak ostatecznie zdecydujesz sie na in vitro. U mnie przy takich zrostach i endometriozie, prawdopodobnie nawet in vitro by nie pomogło, bo zarodek by sie nie zagnieździł.
      • ania-starajaca Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 11:05
        tak się zastanawiam.... skoro masz endometriozę III stopnia, to nie była ona widoczna podczas robienia zwyklego usg? przecież to już są naprawdę rozległe zmiany, więc usg powinno je wykryć, a nie dopiero laparoskopia.
        • chiyo28 Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 11:14
          miałam wiele zabiegów, w tym cesarke i lekarz myslał, że to tylko zrosty po cc.
        • ni24 Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 12:29
          ostateczne i pelne rozpoznanie mozna postawic tylko "srodoperacyjnie" czyli m.in poprzez laparsokopie i ocene his-pat USG to za malo
    • teligo Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 10:58
      Po 3 nieudanych iui (pomino znalezienia przyczyny po stronie męża) lekarz skierował mnie na laparoskopię. I ja uważałam, że to sensowny pomysł, bo szkoda wydać pieniądze i mieć wielką nadzieję po IVF, jeśli istaniałaby przyczyba uniemożliwiająca zagnieżdżenie, albo taka, którą da się usunąć w czasie laparoskopii.
      Sam zabieg nie był tak straszny jak mi się wydawał smile
    • arpona Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 11:22
      Ja bym się zdecydowała na Twoim miejscu najpierw na laparoskopię. Niestety, USG nie pozwala na wiarygodną ocenę, czy z jajnikami i endometrium wszystko na pewno w porządku, szczególnie jeśli chodzi o ogniska endometriozy.

Mnie niestety żaden z lekarzy, jak na razie, nie skierował na laparo, bo podobno nie ma wskazań, a tymczasem nadal nie wiadomo, dlaczego nie zachodzę w ciążę, nawet po in vitro.
      • chiyo28 Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 11:25
        dokładnie tak jak powiedziała arpona, endometrioze na 100 % potwierdza tylko i wyłącznie laparoskopia. Dla mnie był to szok, bo myślałam, że wszystko jest ok i mam tylko troche zrostów do usunięcia.
        • ni24 Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 12:31
          potwierzdam slowa chiyo28
          • lenkau Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 14:09
            Dziewczyny cały czas piszecie o laparoskopii a miałyście histeroskopię? Myślę,że warto ją zrobić przed in vitro. Może w macicy jest jakaś przyczyna niezagnieżdżania się zarodka?
            • teligo Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 14:21
              Ja przeszłam po kolei - HSG, histeroskopię, laparoskopię.
              Teraz myślę sobie, że wolałabym mieć wszytko naraz, bo jest to możliwe, nie musiałabym się męczyć 3 razy.
              Ale wcześniej miałam nadzieję, że ten konkretny zabieg wystarczy i uniknę następnych.
              • annajustyna Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 15:35
                Mialam 3 w jednym. Zaszlam w ciaze w pierwszym cyklu po.
                • lenkau Re: laparoskopia po HSG 23.02.11, 16:23
                  Trzy w jednym to najlepiej,ja miałam kolejno hsg, histero i laparo
    • natka7777 podziękowania i pytania 23.02.11, 18:21
      Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o jeszczeWypowiedzi dały mi dużo do myślenia hmmm. Czyli rozsądniej byłoby gdybym przed In vitro poszła na laparoskopię ? Mam jeszcze takie pytania- czy długo dochodzi się do siebie po takiej operacji i, czy szybko można rozpoczynać starania o dziecko czy trzeba odczekać? Jeszcze jedno czy HSG nie powinno wykryć mi jakiejś przyczyny a z badania wyszło że jest drożność i lekarz powiedział że wszystko jest dobrze. Czy zatem laparoskopia ma sens ???
      • teligo Re: podziękowania i pytania 23.02.11, 18:29
        Miałam tylko laparoskopię diagnostyczną (nic nie znaleźli, nic nie wycinali itp.), więc szybko doszłam do siebie, koło godziny 11 operacja, po 17 już byłam na nogach. Dwa dni później byłam w domu. Starania wznowiliśmy z kolejnym cyklem, więc miałam tylko 1 miesiąc przerwy na laparoskopię.
        HSG jest w stanie ocenić tylko drożność jajowodów i ewentualnie jamę macicy (choć nie wykrywa np. zmian zapalnych endometrium itp.) HSG nie wykryje też żylaków macicy, endometrozy, zrostów, satnów zapalnych z miednicy mniejszej.
        • natka7777 Re: podziękowania i pytania 23.02.11, 18:46
          Bardzo dziękuję !!! Myślę, że dzięki Waszemu doświadczeniu i po konsultacji z lekarzem zdecyduję się na laparoskopie. Trochę się boję ale HSG też się bałam a nie było czego może teraz też tak będzie. Ogólnie jestem zdeterminowana. Oczywiście nadal będę sprawdzała wypowiedzi na których mi bardzo zależy i za które dziękuję.
          • lenkau Re: podziękowania i pytania 23.02.11, 19:26
            A nie myślisz o histeroskopii,według mnie to ważniejsze badanie przed in vitro niż laparoskopia - przy laparo obejrzą macicy z zewnątrz a ważniejsze jest jej wnętrze - czyli histeroskopia
            • teligo Re: podziękowania i pytania 23.02.11, 22:17
              Jeśli przed IVF to laparoskopia koniecznie wraz z histeroskopią, można przeprowadzić jednocześnie.
              • lenkau Re: podziękowania i pytania 24.02.11, 18:32
                Niestety nie wszędzie chcą robić to razem chociaż dla mnie to logiczne,nie wiem czy NFZ mniej wtedy płaci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka