Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn po IUI

05.05.05, 13:02
Cześć.
Jestem po inseminacji to dopiero 6 dni po, ale strasznie się boję że będzie
do bani. Niby wszystko było zgodnie z planem, ale do czasu testu to chyba
zwariuję.
Która jeszcze czeka na test, jak się czujecie i wogóle. Piszcze cokolwiek i
przede wszystkim trzymajcie kciuki.

Ja czuję się dobrze nic mnie nie boli i to jakoś wg mnie źle wróży...
ale na razie jestem pełna nadziei..

POZDRAWIAM...
Obserwuj wątek
    • trzykrotka Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 13:04
      Tylko nie nastawiaj się za bardzo bo rozczarowanie gorzko smakuje. W każdym
      razie zycze szczęscia.
      Ania
      • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 13:05
        wiem, że rozczarowanie boli, ale chyba nie można pozbyć się resztek nadziei...
        • trzykrotka Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 13:08
          Pewnie że nie, nadzieja zawsze się tli. Ja po pierwszej IUi myslałam, że
          zwariuję dwie kolejne już poszły gładko pomimo tego że nie udanesmile). A nadziaja
          choć z roku na rok coraz mniejsza jednak jestsmile).
    • katka113 Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 13:17
      Ja miałam IUI we wtorek 26 kwietnia (czwarta już z kolei), ale w środę o 8 rano
      pęcherzyk jeszcze nie był pęknięty (40 godzin po pregnylu!), za to progesteron
      już podwyższony do 2,69... jakoś dziwne to dla mnie było. Czuję się dobrze,
      łykam Duphaston 2 x dziennie, apetyt mi dopisuje aż zanadto... Testować
      zamierzam we czwartek po południu. Na razie jakoś się trzymam, gorzej będzie w
      przyszłym tygodniu. Ale na środę po południu już się umówiłam z kumpelą na
      ploty, we wtorek może do kosmetyczki i czas minie.
    • beatrice73 Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 13:24
      czesc dudku smile
      ja mam za soba jedna inseminacje , jak na razie nieudana,
      co do oczekiwania i doszukiwania sie objawow toradze za bardzo nie szalec, bo
      ja zbieralam sie po rozczarowaniu poltora miesiaca, zwlaszcza ze byly i dziwne
      sutki i bolace jajniki i bialy sluz i pznienie @, moze dlatego potem tak
      strasznie bolalo.
      to ze nic nie czujesz to moze byc dobry znak, lepiej zajmij sie wszystkim co
      mozliwe, myj okna, chodz do kina, plotkuj przez telefon, tylko nie mayl za
      duzo smile))))) pozdrawiam mocno i zycze 2 kreseczek smile) w koncu iui sie przeciez
      udaja smile)
    • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 15:23
      Dudek, możemy sobie podać rękę - choćby wirtualnie!!!
      Ja miałam IUI w sobotę. Przy podaniu nasienia pęcherzyk nie był pęknięty. Pękł
      ok 23 w sobotę. Ja jeszcze nie wariuję, ale już powoli ogarnia mnie
      zdenerwowanie. Szczególnie po postach dziewczyn, które sprowadzają nas na
      ziemię twierdząc, że IUI jest ok dla tych które mają wrogi śluz a dla słabych
      plemników, to może nic nie dać. Ale jestem dobrej myśli. Nie nastawiam się
      jednak tak bardzo, bo bardzo boję się rozczarowania. Testować będę w przyszłą
      sobotę, a więc ciężki tydzień przede mną.
      Trzymam kciuki za ciebie a ty trzymaj za mnie. Pod koniec przyszłego tygodnia
      napewno napiszemy o II kreseczkach. Pozdrawiam smile))))
      • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 05.05.05, 16:59
        Hej! Ja też jestem po sobotniej IUI, dodam że to mój pierwszy raz. Warunki były
        podobno idealne, ale staram się za bardzo nie nakrecać, bo o ciążę staram się
        już 1,5 roku. Wcześniej raz mi się udało, ale poroniłam w 7 tygodniu. Wierzę,
        że tym razem będzie dobrze. Do tej pory tylko przyglądałam się wypowiedziom na
        tym forum, ale dziś jakoś mnie natchnęło żeby się odezwać. Może rzeczywiście w
        grupie będzie nam raźniej i cierpliwiej się czekało na wyniki testów.
        Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!
        • bestiaaa Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 10:57
          Zyczę Wam szczerze tych kreseczek.Jestem po dwóch IUI-nieudanych.Procentowo z
          udanym IUI jest niewesoło,ale po coś to w końcu robią i czasem się udaje.Być
          może Wy będziecie w tej grupie.Powodzenia!
      • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 10:33
        Jak się czujecie dziewdzyny "sobotnie", ja zupełnie normalnie...
        • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 17:49
          Ja też się czuję zupełnie normalnie, zresztą uważam że objawy ciąży wcześniej
          niż w 5-6 tyg. są raczej wyobrażone niż rzeczywiste. Kobieta która bardzo
          pragnie być w ciąży wsłuchuje się w swój organizm często wręcz maniakalnie i
          wszystko interpretuje jako wczesne objawy zaciążenia. Nie chcę nikogo obrażać,
          ale takie są moje własne doświadczenia. Od roku co miesiąc "mam" prawie
          wszystkie objawy wczesnej ciąży i ....nic z tego, przychodzi @. Dlatego teraz
          się nie nakręcam, nie nastawiam. Zrobię test po terminie miesiączki, a jeśli
          będzie pozytywny i tak muszę zobaczyć jeszcze USG, żeby do końca uwierzyć.
          Pierwszy trymestr też będzie dla mnie nerwowy, bo już raz poroniłam, ale teraz
          jestem dobrej myśli. Nie mogę się spieszyć z testowaniem, bo dostałam Pregnyl,
          a on podobno do 14 dni może zafałszować wyniki. Pozostaje cierpliwie oczekiwać
          i trzymać kciuki za Was dziewczyny!
          • julia771 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 18:22
            kochane!Dajcie koniecznie znac,trzymam kciuki!Ja jestem w 2 dniu cyklu i po
            okresie mam miec badania i inseminacje.Bedzie to moja pierwsza ins.wiec
            przezywam masakrycznie. Mam pytanie- z jakiego jestescie miasta i czy jedna
            inseminacja tzn 1 proba zaplodnienia w cyklu,czy moze mialyscie pare tych prob?
            I czy leczylyscie sie wczesniej? Pozdrawiam!
            • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 18:52
              Ja też się dobrze czuję. Nie liczę na objawy, bo wiem że to zdecydowanie za
              wcześnie. Dzisiaj co prawda czuję lekkie skurcze, takie naprawdę leciutkie.
              Zazwyczaj tak mam kilka dni przed @, więc nie wiem co myśleć. Wiem też że
              podobno moment zagnieżdżenia może być odczuwalny. Z tego co kiedyś czytałam na
              tym forum, to niektóre dziewczyny miały wtedy silne skurcze i musiały brać no-
              spę. Wolę o tym nie myśleć, nie nakręcać się i nie podłamywać. Co ma być to
              będzie. 16 maja są moje urodziny a testować będę dzień wcześniej, więc
              może..............................
              Ja jestem z Częstochowy. Leczymy się od ponad trzech lat, ale w zasadzie prawie
              trzy lata uważam za starcone, bo nie było żadnych badań, żadnego leczenia...
              Dopiero od lutego poczułam, że coś się dzieje jak zmieniłam klinikę. To była
              moja pierwsza IUI. Sam zabieg - pestka. Nic nie bolało (niektóre dziewczyny
              bardzo boli brzuch po). Zdecydowanie gorsze było oczekiwanie na zabieg i teraz
              oczekiwanie na test.
              Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Was smile
              • 17lipiec1976 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 19:00
                witam
                ja prawdopodobnie bede miala IUI w poniedzialeksmile to juz trzecia. mam nadzieje,
                ze do trzech razy sztuka.
              • julia771 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:02
                Ja tez mam urodziny 16 maja i licze naiwnie ze to przyniesie szczesciesmile OBY
                nam obusmile POwodzonka
              • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:17
                Ja też chyba będę testować 15 maja. Nie skupiam się na żadnych objawach, bo
                przecież we wczesnej ciąży i przed @ są prawie identyczne. Jestem z okolic
                Poznania. W pierwszą ciążę zaszłam "od pierwszego razu", ale w 7
                tyg.poronienie.Później próbowaliśmy kilka miesięcy, ale jakoś nie zaskakiwałam.
                Po drodze wykryto torbiel i w grudniu 2004 laparo - okazało się że mam
                endometriozę, torbielki przyjajowodowe i niedrożny lewy jajnik. Na szczęście z
                prawym wszystko ok. Po laparo obserwacje cyklu i tzw.LUF, czyli niepękające
                pęcherzyki.Przed tą IUI brałam Clo i Pregnyl, na szczęście mój prawy jajnik
                bardzo ładnie zareagował na te leki i w 13 d.c. po 36 godz.od Pregnylu było
                podane nasienie. Teraz czekamy na efekty! Dodam, że plemniczki mamy super.
                • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:36
                  Niedrożny mam oczywiście lewy jajowód nie jajnik smile))
    • stysia123 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:35
      Hej,
      dzis jest moj 15 dzien po IUI. Juz nie wiem co mam myslec, mam objawy @,
      skurcze podrzusza, ciagle bola mnie jajniki, bol glowy ... od kilku dni "chodze
      po scianach" bo juz psychicznie nie daje rady, z jednej strony caly czas
      nadzieja, ze a noz moze sie uda z drugie te objawy @ ... i ze strachem czekam
      kiedy przyjdzie. Jutro jest dzien spodziewanej @ jak sie nie pojawi ... w
      niedziele testuje ...
      • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:39
        Trzyamj się! Dopuki nie pojawi się pełnoobjawowa @ to jest nadzieja. Nie chcę
        Cię dodatkowo podkręcać i łudzić, ale masz moje wsparcie. Też pewnie
        będę "chodzić po ścianach".... za jakiś tydzień. Pozdrawiam!
        A możesz napisać która to Twoja IUI i z jakiego powodu?
        • stysia123 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:43
          Hej Mija,
          dzieki za dobre slowo, im blizej @ tym ciezej z tym wszystkim sobie poradzic.
          To moja druga IUI, powod - wrogi sluz
    • julia771 Re: Do dziewczyn po IUI 06.05.05, 20:47
      Czy mozecie powiedziec w jakich klinikach robicie IUI? Jakie ceny? Mozecie
      polecic ktoras szczegolnie? Ja mam zamiar w krakowskiej "macierzynstwo" ale im
      blizej terminu zastanawiam sie nad zmiana na Bialystok.
      • 17lipiec1976 Re: Do dziewczyn po IUI 07.05.05, 09:08
        ja dwa razy robilam w warszawie w invimedzie. koszt jednej IUI bez lekow to 800
        zl. teraz robie w gamecie w lodzi-koszt to 300zl(bez lekow)
        pozdrawiam
        • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 07.05.05, 15:31
          Ja robiłam w Novum, koszt 750 zł.
          • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 08.05.05, 11:59
            Czesc dziewczyny! I jak nastroje? Dni strasznie mi sie wleka, a szczególnie ten
            weekend. Dzisiaj siedze sama w domku, bo mój facet pracuje i nie mam komu
            pomarudzic wink) Biore Luteine 2xdz. i odliczam ile jeszcze tych tabletek
            zostalo, bo kazda kolejna zbliza mnie do testowania smile Za oknem deszczowo i
            wietrznie, swietne warunki na mala depresyjke! Ale nie dam sie! Duzo buszuje po
            Internecie, wyczytalam juz chyba wszystko co napisano o IUI. Szczegolnie fajna
            i pocieszajaca jest lista dziewczyn ktorym sie udalo zajsc po I,II,III IUI,
            niewazne po ktorej ale sie udalo! Czyli te nasze dzialania nie sa bezsensowne!
            Pozdrawiam wszystkie oczekujace! Caly czas trzymam kciuki!
            • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 09.05.05, 09:32
              Witam Was
              Ja testuję w piątek lub sobotę.
              Ale do tego czasu to chyba oszaleję z nerwów...
              POZDRAWIAM

Objawów zero...
              • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 09.05.05, 12:18
                Dudek, razem idziemy tym samym tempem. Ja też szykuję się na test w sobotę.
                Boję się okrutnie!!! I z dnia na dzień coraz bardziej wariuję. Wczoraj
                obejrzeliśmy z mężem film Jersey Girl i na koniec się poryczałam twierdząc, że
                chyba nic z moich nadziei.
                Byle do soboty!
                Pozdrawiamsmile
                • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 09.05.05, 19:28
                  Hej! Mój spokój i opanowanie z poprzedniego tygodnia prysły! Jestem coraz
                  bardziej niecierpliwa, rozważam nawet zrobienie beta-HCG, ale nie wiem czy
                  przed terminem @ ma to jakiś sens. Myślicie, że testowanie w sobotę to nie za
                  wczesnie? I chciałabym i boję się.... Już było trochę tych testów
                  i....rozczarowań.
                  • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 09.05.05, 19:35
                    Mija, w sobotę mijają dwa tygodnie od IUI, więc wydaje mi się, że coś powinno
                    być wiadomo. Oczywiście bez względu na wynik w poniedziałek lecę na betę. Moje
                    nerwy też są bardzo zmienne. Raz spokój i opanowanie a za chwilę panika i
                    niepokój...
                    Póki nie zrobię testu będę mieć nadzieję!!!!!
                    Trzymam za was kciuki i oby do soboty. To już za 5 dni smile)))))))
                    • 17lipiec1976 Re: Do dziewczyn po IUI 09.05.05, 20:01
                      ja mialam miec IUI dzis, ale bede miala jutro. mam pecherzyki 20, 18 i 17 mm. o
                      16 dostalam pregnyl, a jutro o 18 IUI.
                      trzymajcie kciukismile
                      pozdrawiam
                      • pszczolka2 Re: do 17lipiec1976:) 09.05.05, 20:36
                        Trzymam kciuki cały czas, teraz musi się udaćsmile
                        Powodzenia życzę z całego serca.

Pozdrawiam,Ola
                        35 cykl starań
                        "wierze, że się uda i (nigdy) nie jest za późno"
                    • pszczolka2 Re: do niunia90:) 09.05.05, 20:39
                      Kochana za Ciebie też trzymam kciukismile
                      Oby ta wredota @, poszła sobie na dłuższy urlop.
                      A żebyś w poniedziałek zobaczyła bete o jakiej marzysz!!!
                      Powodzenia, będzie dobrze.

Pozdrawiam,Ola
                      35 cykl starań
                    • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 10.05.05, 21:21
                      Witam dziewczyny! Co tu tak cichutko, wszystkie wsłuchane w swoje brzuszki, są
                      te objawy czy nie ma smile U mnie zero objawów, 100% niecierpliwości i 200%
                      strachu przed jedną, wredną kreską. Chyba jednak nie będę się tak wyrywać z tym
                      testowaniem i poczekam do terminu @. Chociaż, kto wie, czy wytrwam w tym
                      postanowieniu, bo co chwilę zmieniam na ten temat zdanie smile) Pozdrawiam
                      cieplutko i cały czas trzymam za Was kciuki!
                      • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 10.05.05, 21:35
                        Mija74, właśnie pisałam na którymś wątku o powolnym wariowaniu. Te oczekiwania
                        są nie do zniesienia. w zeszły tygodniu trzymałam się dzielnie i byłam pewna,
                        że wytrwam do soboty, ale dzisiaj się zastanawiam nad zrobieniem bety zamiast
                        sikanego i jutro lub w czwartek zamiast w sobotę!!!!! Objawów chyba też nie
                        mam, choć nie wiem bo nigdy w ciąży nie byłam!!!! Czuję się tak jak na @:
                        lekkie pobolewanie w podbrzuszu, wrażenie, że już przyszła (latam do łazienki
                        sprawdzić mimo, że spodziewana jest w sobotę). Tylko humor mam zdecydowanie
                        lepszy niż zwykle. Zawsze miałam typowe humorki z zespołu napięcia przed @-
                        owego. A teraz żadnego wkurzania się na wszystkich wokół!!!! Ale to sprawa
                        luteiny, tak sądzę. BVo w ulotce jest napisane że łagodzi te nie miłe objawy.
                        Trzymam za ciebie kciuki mocno. W końcu muszą przyjść dobre wieści. Ten wątek
                        MUSI w takie obfitować!!!!!!
                        Pozdrawiam.
                        • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 10.05.05, 22:03
                          Ja też mam lepszy niż zazwyczaj humorek, zero napięcia przed @, ale to może być
                          złudne! Mój własny organizm tyle razy mnie oszukał, łudził, dawał nadzieję
                          objawami na ciążę, że już mu po prostu nie ufam. I dopuki nie zobaczę
                          pozytywnego testu, albo najlepiej USG z maluszkiem, doputy nie dam się zwieść!
                          Taka będę twarda. Ale sama się pocieszyłam! Byłam raz w ciąży, ale tylko 7
                          tygodni, powiem Ci że nie miałam wtedy żadnych standardowych objawów tylko
                          dobry humor właśnie!
                          • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 11:30
                            Ja też pomału zaczynam panikować.
                            Latam w nocy do łazienki i sprawdzam czy nie ma @.
                            Wydaje mi się jakby zaraz miała przyjść. Strasznie się boję, że będzie znowu
                            nic.

POZDRAWIAM i trzymajcie się...
                            • neja Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 12:49
                              Ja jestem dopiero 3 dzień po IUI więc tak na prawdę nic nie mogę powiedzieć. Do
                              wczoraj bolał mnie jajnik w którym był pęcherzyk, dzisiaj zero bólu od rana -
                              mam nadzieję że ten wczorajszy ból to była owu, trafiłabym więc w dobę po IUI.
                              Teraz odliczam godziny do jutrzejszego USG gdzie dowiem się czy wszystko
                              popękało jak należy.. zacznę zażywać tabletki na zagnieżdżenie i czekam do
                              poniedziałku 23 maja. Mam nadzieję że wytrzymam bo jak na razie jestem spokojna
                              i pełna wiary że się udało. Mój problem wrogi śluz. IUI miałam w godzinę po
                              podaniu prgnylu pęcherzyk 24 mm endo 12 i masa śluzu płodnego (tyle że mój jest
                              killer smile )
                              • julia771 do zniecierpliwionych;) 11.05.05, 14:16
                                Kochane zniecierpliwione!
                                Trzymam mocno kciukasy!!! Nie wyobrazam sobie Waszego zniecierpliwienia, ja
                                sama jestem ciagle przed inseminacja( niestety rozlozyla mnie choroba) i tez
                                wariuje strasznie,wiec dla Was podwojnie duzo energii przesylam!!
                                Dajcie koniecznie znac co i jak!
                                POzdrowienia!!!!!!
    • julia771 Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 14:15
      Kochane zniecierpliwione!
      Trzymam mocno kciukasy!!! Nie wyobrazam sobie Waszego zniecierpliwienia, ja
      sama jestem ciagle przed inseminacja( niestety rozlozyla mnie choroba) i tez
      wariuje strasznie,wiec dla Was podwojnie duzo energii przesylam!!
      Dajcie koniecznie znac co i jak!
      POzdrowienia!!!!!!
      • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 14:31
        Trzymajcie kciuki i módlcie się.
        Ja to robię nieprzerwanie od dawna....
        Komuś z nas musi się udać, bo przecież jest w tym jakiś sens, inaczej by nie
        robili IUI.

Jeżeli chociaż jednej z nas się uda, to wiem, że w razie niepowodzenia podejdę
        po raz drugi.
        Będzie to dowód, że IUI ma sens...
        POZDRAWIAM....
        • neja Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 15:41
          Trzymam kciuki za wszystkie i każdą z nas z osobna modlę się żeby się nam
          wszystkim udało smile
          • mija74 Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 21:54
            Hej dziewczyny! Jakoś dzisiaj ucichło na naszym wątku, ale i tak prawie słyszę
            Wasze myśli w oczekiwaniu na ......wiadomo - dwie kreseczki, a nie wredną @!
            Pomału też zaczynam sobie wmawiać objawy, dowodem jest przespane popołudnie, że
            niby taka senność wink Chciałam robić jutro beta, ale moja znajoma ginekolog mi
            odradziła, mówiła że wynik może być niepewny, nic nie wyjaśni, a ja się tylko
            zestresuję. Więc czekam nadal na typowe, sikane testowanie. Pozdrawiam
            cieplutko!
            • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 11.05.05, 22:06
              A ja się dzisiaj zaopatrzyłam w teścik! Kupiłam, żeby był gotowy na sobotę!
              Wiecie, to było dziwne uczucie, bo ostatni raz kupowałam test będąc jeszcze
              dziewczyną mojego męża, a to było jakieś 6 lat temu. Potem już wiedzieliśmy, że
              nie ma szans. Nawet jeśli @ się opóźniała, to nigdy nie zdążyłam kupić testu....
              No więc jeszcze tylko dwa dni........
              Pozdrawiam i cierpliwości!!!
              smile))))))))))
    • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 10:39
      Podnoszę bo trochę spadło...

Mam pytanie:
      Jaki miałyście poziom estradiolu przed IUI?
      Ile miałyście pęcherzyków?

Moje wyniki:
      2 pęcherzyki po prawej stronie
      estradiol: 535 pg/ml
      • 17lipiec1976 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 10:47
        3 pecherzyki po prawej stronie. estradiol oznaczalam tylko w 10dc i wynosil 132
        • neja Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 11:26
          Estradiolu nie oznaczałam pecherzyk jeden po prawej stronie jestem w ogonku sad
          Czy na prawdę trzeba oznaczać estradiol przed IUI ?
          • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 11:44
            Nie chcą tu absolutnie nikogo wystraszyć...

Mój lekarz twierdzi, że aby podchodzić do IUI - TRZEBA wyznaczyć estradiol w
            dniu kiedy się robi USG przed IUI, np. gdy robisz USG w 10dc. to estradiol też
            w 10 dc.

Ponadto wyniki powinny być takie:
            na jeden pęcherzyk min 200pg/ml
            na dwa pęcherzyki min 40pg/mn itd.
            Gdy są pęcherzyki, a estradiol mały to znaczy prawdopodobnie, że pęcherzyki są
            puste.

• dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 11:53
              Moje wyniki są z dnia podania pregnylu.
              Dwa dni wcześniej były mniejsze o połowę.

Estradiol szybko rośnie, gdy wszystko jest OK..
            • pszczolka2 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 11:55
              Dokładnie jest tak jak napisała dudekmich.
              Warto jest robić estradiol przed iui, ale niestety nie wszyscy lekarze go
              robią. Niektórzy np: nie robią monitoringu tylko estradiol i to jest wtedy
              bardzo dokładnesmile Sama w tym miesiącu podchodze do IUI i już dostałam smsa od
              lekarza, żebym od 10dc robiła co drugi dzień estradiol i lh. Powiedziałam, że w
              tym miesiącu musimy dopieścić wszystko i jak narazie dotrzymuje słowa hihihi.

Pozdrawiam,Ola
              35 cykl starań
              • neja Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:13
                buuuuuuuu nie robiłam estradiolu sad((((((((((( Dostała pregnyl czy on pomaga w
                parametrach estradiolu ?? Czy jeli było go np za mało to pregnyl mógl
                spowodować że było ok ??
              • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:15
                Ja miałam jeden pęcherzyk po prawej stronie. Estradiolu nie miałam sprawdzanego.
                A dzisiaj rano stoczyłam walkę sama ze sobą. Nie mogłam się zdecydować czy
                zrobić test czy nie!!! Już nie mogę wytrzymać!!! Nie zrobiłam tego cholernego
                testu, bo się strasznie boję wyniku
                negatywnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Tym bardziej, że od tygodnia boli mnie dół brzucha, a dzisiaj te skurczo-bóle
                się nasiliły.
                Moja nadzieja powoli się ulatnia!!!!
                Nie mam siły....
                • neja Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:18
                  niunia Jezuuuuuuu spokój ma być ja jestem w tej samej sytuacji popatrz mój post
                  wyżej tylko ja jestem dopiero 3 dzień po. też mnie lekko pobolewa brzuszek raz
                  mocniej raz słabiej... Uspokój się !!! Który masz dzień po IUI ??
                  • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:22
                    licząc z dniem kiedy była to 13.
                    Dzięki za słowa uspokojenia. Wiem, że jesteście ze mną i to mi pomaga. Test
                    zrobię w sobotę, bo jak dzisiaj nie zrobiłam to jutro w piątek 13-go nie zrobię
                    napewno!!!!
                    smile))))
                    • nie_mama Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:28
                      A ja mam pytanie? Dlaczego Wy tak długo czekacie ze zrobieniem testu. Przecież
                      Bobo-test jest bardzo czuły i można go wykonać już 10-12 dni po podaniu
                      pregnylu.Więc po co się katować niepewnością.Ja testuję we środę 18, czyli
                      dokładnie 10 dni po IUI i 12 po pregnylu.
                      To moja 3 iui.

Trzymam kciuki za wszystkie!
                      • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:34
                        szczerze, to wolę się łudzić jeszcze przez dwa dni. bo jeśli jestem w ciąży to
                        mnie te dwa dni nie zbawią, a jeśli nie jestem, to wolę się o tym przekonać jak
                        najpóźniej. Może to głupie, ale już tyle razy się zawiodłam i rozczarowałam, że
                        nie potrafię podchodzić inaczej do sprawy.
                        Pozdrawiam
                        • nie_mama Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:41
                          no chyba,że tak.Widzisz, ja rozczarowania przeżywam już od 4 lat!Co miesiąc co
                          raz gorzej i dlatego wolę się już nie katować nadziejami tylko znać jak
                          najszybciej fakty.
                          Życzę 2 tłustych krech!
                          • pszczolka2 Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 12:57
                            Jak widać każda z nas przeżywa ten okres tych dwóch tygodni i testowania
                            inaczej. Ja nigdy nie testuje i nie robie bety, co ma być to będzie, jak ma
                            przyjść @ to przyjdzie, po co jeszcze bardziej się stresować, mało mamy
                            stresu...?

Pozdrawiam,Ola
                            35 cykl starań
                            • neja Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 13:27
                              Dziewczynki co z tym estradiolem bez sensu ta moja IUI czy nie przejmować
                              się ?? Ale się teraz porządnie zdenerwowałam tym estradiolem sad((
                              • dudekmich Re: Do dziewczyn po IUI 12.05.05, 13:47
                                Teraz żałuję, że to pisałam (o tym estradiolu) ale tylko chciałam wiedzieć
                                wasze wyniki, żeby porównać, a wyszło na to, że zdenerwowałam was.

Mam nadzieję, że będzie u was OK i u mnie też oczywiście.

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie...
                              • pszczolka2 Re: do neja:) 12.05.05, 13:53
                                Nie denerwuj się. Możesz dla własnej wiadomości zbadać sobie estradiol

6-8 dzień po owulacji
                                >=100 pg/ml
                                Ciałko żółte oprócz progesteronu produkuje również estradiol.

Powodzenia i uspokój się. Wszystko jest ok.

Pozdrawiam,Ola
                                35 cykl starań
                                • neja Re: do neja:) 12.05.05, 17:11
                                  No co Ty dudeczek wszystko jest OK lepiej wiedzieć więcej niż mniej i każda
                                  taka info jest cenna.
                                  Byłam na USG owulacja była po pęcherzyku ani śladu teraz pozostaje czekać
                                  jeszcze 11 dni.....
                                  • neja Pszczółko !! 12.05.05, 17:12
                                    A czy po duphastonie jest sens robić estradiol ? Nie będzie zafałszowania
                                    wyników ??
                                    Ale nudzę wiem tongue_out
                                    • pszczolka2 Re: do neja:) 13.05.05, 09:49
                                      W takim razie bezsensu zrobiłabyś estradiol, zapamiętaj to sobie na następny
                                      cykl, gdyby oczywiście teraz się nie udało. Cały czas wierze, że się uda i
                                      trzymam bardzo mocno kciukismile

Pozdrawiam,Ola
                                      35 cykl starań
    • dudekmich Zrobiłam TEST... 13.05.05, 08:04
      Dziś mija 14 dni od IUI i 16 dni od podania pregnylu.
      Zrobiłam "PRE-TEST", który ma niby wskazywać ciążę już nawet po 6 dniach.
      Pojawiły się dwie kreski, ale ta testowa cieńsza od drugiej.
      Jestem pełna nadziei... , że może...

Nie mogę zrobic bety, bo jadę zaraz po pracy do mamy na wieś.
      Chyba zrobię dla pewnośći jeszcze jeden test....

Dziewczyny trzymajcie kciuki....
      • neja Re: Zrobiłam TEST... 13.05.05, 08:52
        dudku !!!!! Trzymam przeogromne kciukasy !!!!!! Czy moge już gratulować ????
        Chyba tak !!!! Obyś zaczęła lawinę dobrych wieści !!!!!
        Ja byłam wczoraj na usg i owulacja była pęcherzyk pękł, teraz czekanie całe 10
        dni.
        • niunia90 Re: Zrobiłam TEST... 13.05.05, 08:57
          Dudek, tak się cieszę!!! Dobrze, że tobie się udało!!! Takie wiadomości
          podnoszą na duchu i może mi wróci nadzieja. Ja też robiłam pre-test, ale
          niestety nie zobaczyłam nawet bladziutkiej kreseczki....
          Gratulacje!!!
          • dudekmich Re: Zrobiłam TEST... 13.05.05, 09:22
            To jest pierwszy test, na którym kiedykolwiek zobaczyłam drugą kreskę.
            Dziękuję Wam za kciuki. Nie puszczajcie ich.
            Obiecuję, że jak zrobię drugi test to Was poinformuję o wyniku...

Jeszcze nie wierzę, że mogło się udać.
            Boże, dziękuję Ci...
            • pszczolka2 Re: do dudekmich:) 13.05.05, 09:52
              Trzymam kciuki, powiem szczerze, lepiej gdybyś zrobiła bete, może być w ciągu
              dnia, wynik dużo wiarygodniejszy. Z testami różnie bywa. Niby Pregnyl był
              dawno, ale każdy organizm reaguje inaczej. Nie morduj się testamismile
              Z całego serca życzę II tłustych krech.

Pozdrawiam,Ola
              35 cykl starań
    • pszczolka2 Re: do niunia90:) 13.05.05, 09:58
      Cześćsmile
      Mam do Ciebie pytanko w sprawie Pana Aleksjeja z Łowicza, wiem, że byłaś tam.
      Czy mogłabyś Mi w skrócie opisać to spotkanie i co o tym myslisz...?
      Tz: co powiedział, czy przekonał Ciebie do siebie, do tego co mówił.
      Chciałabym zaczerpnąć opini ososby która była u niego, dosyć niedawnosmile
      Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś znalazła kawałek czasu i zechciałabymś
      udzielić rąbek wiadomości.
      Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam,Ola
      35 cykl starań
      • dudekmich Re: do niunia90:) 13.05.05, 10:06
        Nie wiem czy mnie prosisz i info, ale ja nigdy u niego nie byłam. Leczę się u
        dr Węklara w Krośnie.

Pozdrawiam i polecam go wszystkim
        • pszczolka2 Re: do niunia90:) 13.05.05, 10:14
          Przecież napisałam do niunia90smile
          Nic się nie stało, dzięki za odpowiedz hihihi.

Pozdrawiam,Ola
          35 cykl starań
          • dudekmich Re: do niunia90:) 13.05.05, 10:33
            ale jestem inteligentna
            nie ma co...

nie zauważyłam tytułu...., a jest taki duży i gruby
            HI, HI, HI....
      • niunia90 Re: do pszczolka2 13.05.05, 15:02
        Pszczolko, byłam u Aleksieja przed świętami Wielkanocnymi. Mimo, tego, że pan
        się trochę irytuje (bo nie zawsze go potrafiłam zrozumieć) to sprawiał dobre
        wrażenie. Rzeczywiście jest bardzo wierzący i jego pomoc polega głównie na
        modlitwie. Bardzo ujął mnie gorliwą modlitwą w maszej intencji, aż mi dreszcz
        przeszedł po plecach. Poza tym Naenergetyzował nam wodę, którą piliśmy przed
        snem i zwilżaliśmy narządy. Orzech w miodzie dwa razy dziennie łyżka i zioła
        maca też dwa razy dziennie po jednej. I to wszystko. Przekonał mnie głównie
        tym, że nie kazał jeździć w nieskończoność na wizyty jak inni. Byliśmy w sumie
        cztery razy, w tym ten pierwszy raz "rozpoznawczy". Jeździliśmy trzy dni pod
        rząd (w wielkim tygodniu) od wtorku do czwartku. Podczas tycg wizyt zajmował
        się mężem. Odprawiał modlitwy i trzymał ręce w pobliżu narządów. Mąż twierdzi,
        że czuł coś na kształt prądu. Miał ugięte kolana (na leżąco się to odbywało) i
        w pewnym momencie zaczęły mu drgać kolana. Więc coś w tym jest. Dodan, że
        raczej zawsze byliśmy bardzo sceptycznie nastawieni do takich spraw. A on nas
        przekonał do siebie.
        Powiedział, żebym przyjechała jak zajdę w ciążę, to da mi modlitwy na dobry
        przebieg ciąży i łatwy poród. Nie pytałam go kiedy zajdę w ciążę, ale z jego
        słów wynikało, że niedługo.
        A teraz czekam na efekty. Jak pewnie wiesz, jestem po nieudanej IUI. Czekam na
        @, a potem podchodzimy drugi raz. Poczekamy, zobaczymy.
        zajrzyj na wątek Niewiarygodne, ale (i coś tam dalej). Tam opisuwałam też
        wrażenia po wizycie. Może znajdziesz coś więcej, bo może nie pamiętam
        wszystkiego.
        Pozdrawiam.
        • mija74 Re:Dziewczyny po IUI z 30.04 15.05.05, 10:19
          Cześć Dziewczyny!
          Chciałam zapytać czy wredna @ już do was dotarła, czy są jednak dobre
          wiadomości? Czytałam, że już testowałyście, ale te wczesne testy nie zawsze są
          wiarygodne (przynajmniej dla mnie), dlatego zawsze jest jeszcze szansa na II
          kreseczki. U mnie cisza, pobolewania brzucha jak na @, ale na razie nie ujawnia
          się. Nie robię testu, dopiero po kilku dniach opóźnienia, mam dosyć
          rozczarowań, nie chcę znowu oglądać jednej krechy. Ciągle mam cichutką
          nadzieję......
          • katka113 Re:Dziewczyny po IUI z 30.04 16.05.05, 08:20
            No niestety, żandych dobrych wiadomości... jedna kreska, torbiel 18mm, cykl
            stracony... coraz mniej nadziei i cierpliwości. Ale mam nadzieję, że inne
            babeczki mają lepsze wiadomości - no ktoś kurde robi te statystyku, nie?
    • blumens Re: Do dziewczyn po IUI 15.05.05, 15:10
      witajcie
      ja również jestem po inseminacji, zabieg miałam 1 maja - pełna nadziei
      wyczekiwałam do dziś, ale dziś moja nadzieja pękła jak bańka mydlana sad
      dostałam @. Trzymam za Was kciuki.
      • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 15.05.05, 22:28
        Dziś mam 30dc i @ nie widać. Ale po jednej kresce w piątkowym teście nie łudzę
        się i nie mam nadziei na cud. Tym bardziej, że zazwyczaj @ przychodziła po 30-
        32 dniach...
        Gdyby nie przyszła do piątku (20,05) to zrobię jeszcze raz test. Spodziewam się
        jej jednak koło wtorku.
        A poza tym, od wczorajszego wieczoru nie pobolewa mnie dół brzucha (wcześniej
        bolał jak na @ i co chwila latałam sprawdzić, czy nie przyszła), nadal trochę
        bolą piersi, ale mniej niż zwykle.
        Mija, jak tylko będziesz coś wiedzieć daj znać. Dzisiaj byłam u koleżanki i po
        drodze widziałam trzy bociany......
        Pozdrawiamsmile
        • neja Re: Do dziewczyn po IUI 16.05.05, 09:03
          Ja muszę poczekać jeszcze 7 dni IUI miałam w ubiegły poniedziałek, dzisiaj 22
          d.c. i czekanie czekanie czekanie. Nic nie czuję. Chciałabym żeby już był
          następny poniedziałek.
          • neja Re: Do dziewczyn po IUI 17.05.05, 09:36
            hop hop co tak cichutko się zrobiło ?
            • 17lipiec1976 Re: Do dziewczyn po IUI 17.05.05, 10:43
              jestem 7 dzien po IUI, 22dc. zero objawow.
              czekam...
              • dudekmich Zrobiłam betę 17.05.05, 10:50
                wynik:
                2304,95 jednostek.

Jakich jednostek, tego nie wiem jeszcze nie wiem, ale bardzo się cieszę...
                • 17lipiec1976 Re: Zrobiłam betę 17.05.05, 10:51
                  taki wysoki wynik to ciaza!!! ogromne gratulacje!!!
                  • nie_mama Re: Zrobiłam betę 17.05.05, 11:02
                    a ja ciągle czekam.Jutro testowanie a brzuszek pobolewa.Nie wiem tylko czy z
                    nerwów czy z czegoś innego. Jutro roztrzygnie się wynik 3 iui.Trzymajcie kciuki.

Gratuluję wysokiej bety, a tym samym ciąży!!!!
                    • neja Cchaiałbym juz robić betę 17.05.05, 12:30
                      Ja też zero objawów sad Powiedzcie kiedy mogę robić betę jesli przed IUI miałam
                      pregnyl ?? IUI i zastrzyk miałam 9 maja teraz mija 8 dzień po IUI czy jeśli
                      zrobię w piątek czyli 11 dni po to pregnyl zafałszuje wynik ?
                • mija74 Re: Zrobiłam betę 17.05.05, 16:32
                  Witam!
                  Jestem 17 dni po IUI, jak narazie @ nie nadeszła, ale i ranny test sikany
                  pokazał tylko jedną kreskę. Czyli po dłuuuugim oczekiwaniu i odliczaniu dni do
                  testowania nadal nic nie wiem! Jutro zrobię betę, może to mi trochę rozjaśni
                  obraz smile Chociaż po tych wszystkich rewelacjach na temat testowania i wyników
                  o których czytałam w Internecie, to wychodzi że nic nie jest pewne dopuki nie
                  widać zarodka na USG, najlepiej z już bijącym serduszkiem! Pozdrawiam!
    • beatrice73 gratulacje dudku :))) 17.05.05, 16:38
      napisz nam ktora to iui i w ogole jak bylo, ale z ciebie szczesciara, my tez
      tak chcemy, przeslij pare fluidkow ktore przyniosa i nam szczescie smile
      pozdrawiam smile
      • niunia90 Re: gratulacje dudku :))) 17.05.05, 20:02
        Dudku, GRATUUUUUUULUUUUUJĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ!!!!! Trzymałyśmy się razem, szłyśmy tym
        samym torem, i dobrze,że Tobie się udało!!!!!!!!!
        Spokojnych 9 miesięcysmile))))))
        Prześlij mnóstwo fluidków, bo szykuję się do 2 IUI!
        • ann801 Re: gratulacje dudku :))) 18.05.05, 09:46
          ja też bardzo gratuluję,
          mi właśnie dzisiaj czar prysł dostałam @ po drugim IUI zaczynam popadać w
          paranoję, wiem że nie jestem sama ale jest mi coraz ciężej,
          pozdrawiam
          • dudekmich DZIĘKUJĘ WAM!!! 18.05.05, 12:09
            Dziękuję Wam za pamięć i gratulacje, ale na razie jestem pełna obaw.
            Dopiero jak lekarz mi powie, że jestem na 100% w ciąży to będę naprawdę się
            cieszyć. Na razie nie wysyłam fluidków, aby nie zapeszyć, ale jak będzie OK, to
            napewno to zrobię...

To moja pierwsza IUI i mam nadzieję ostatnia.

A oto przebieg przygotowań:
            3,4 dc. 2 tabletki CLO
            5,6,7 dc. 1 tabletka CLO
            USG:
            7,9,11dc.
            Pregnyl: 11 dc godz. 19.30
            W 11dc miałam 2 pęcherzyki po prawej stronie: 22 i 23mm.
            IUI: 13 dc. godz. 15.00

Test ciążowy 2 tygodnie po IUI

Przyczyna niepłodnośći:
            Wrogi śluz i drobne zlepy plemników

POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ...
            • katka113 Re: DZIĘKUJĘ WAM!!! 18.05.05, 12:23
              A kiedy będziesz u lekarza?
              • dudekmich Re: DZIĘKUJĘ WAM!!! 18.05.05, 14:23
                W sobotę...

Trzymajcie kciuki...
            • rogowski25 Re: DZIĘKUJĘ WAM!!! 18.05.05, 14:56
              dudekmich napisała:

>> Przyczyna niepłodnośći:
              > Wrogi śluz i drobne zlepy plemników
              >

jak sie bada czy śluz jest wrogi czy nie? (jesli to test to gdzie i za ile
              można go wykonac w W-wie) oraz jak sie rozpoznaje i gdzie leczy niepłodność
              idiopatyczna?
              • neja DUDKU !!!! 18.05.05, 19:21
                Czy w 10 dniu po IUI też nic Cię nie bolało ?? Mnie czasami tylko leciutko dół
                brzuszka pobolewa ale moze mi się tylko wydaje ?? Już świruję z tego czekania sad
                • dudekmich Re: DUDKU !!!! 19.05.05, 10:58
                  Blało mnie i nawet czasami bardzo, tak w dole brzucha.
                  od dnia pozytywnego testu biorę, oczywiście za zaleceniem lekarza, 3 tabletki
                  dziennie duphastomu.

Natomiast wcześniej też brałam po 2 tabletki. Zaczęłam 2 dni po IUI przez 12
                  dni.

Spokojnie, będzie dobrze...
                  • katka113 Re: DUDKU !!!! 19.05.05, 15:54
                    "On przysyła Ci kwiaty każdej wiosny i wschód słońca każdego poranka..." A
                    czasem spełnia te największe marzenia, prawda? To prawda, będzie dobrze. Musi
                    być dobrze. Już niedaleko do soboty - daj znać jak przebiegała wizyta u
                    lekarza. pozdrawiam i miłego popołudnia.
                    • mija74 Re: DUDKU !!!! 19.05.05, 18:34
                      Hej Dudku!
                      Ja również przyłączam się do grona gratulujących, wszystkiego dobrego
                      szczęściaro!!!! U mnie dziś po 19 dniach od IUI przyszła jednak wstrętna @. Ale
                      nie poddaje się, nowy cykl- nowa szansa, chcę podejść do drugiej IUI. Trzymaj
                      się cieplutko!
                      • elusia76 Re: DUDKU !!!! 20.05.05, 00:16
                        Hej! Ja również przyłączam się do gratulacji!
                        Też jestem po IUI, już 9 dzień, ale jakoś mi się nie wydaje.. Niestety sad.
                        Wszystkie dziewczyny mówią, że coś czuły - szczególnie piersi... sad Ja nic a
                        nic nie czuję, więc się nie łudzę.
                        Dudku, czy Ty czułaś piersi?
                        Jeszcze raz gratualacje i udanej wizyty!!
                        Pozdrawiam i życzę wszystkim zaciążenia!
                        • dudekmich Re: DUDKU !!!! 20.05.05, 08:24
                          Piersi mnie bolą cały czas, może już nie tak bardzo jak z początku, ale czuję
                          je dość dobrze...
                          Dziś robiłam drugą betę HCG, żeby zobaczyć jak rośnie (pierwsza ok. 2300
                          jednostek), wynik ok. 14.

Mam nadzieję, że będzie dobrze...
                          Kochane jesteście,że jesteście ze mną...
                          Dziękuję Wam za to....
                          • dudekmich Mam drugą betę HCG 20.05.05, 13:10
                            Wynik:
                            8138,67 jednostek

Jestem po prostu szczęśliwa....
                            • neja Re: Mam drugą betę HCG 20.05.05, 13:59
                              Dudku graaaatuuuuulują ja moją odbieram za 2 godziny Boże proszę niech stanie
                              się cud ...
                              • dudekmich TRZYMAM KCIUKI 20.05.05, 14:50
                                TRZYMAN KCIUKI
                                • katka113 Re: TRZYMAM KCIUKI 22.05.05, 11:29
                                  Naprawde wspaniałe wieści. Wszystkiego dobrego!
    • dudekmich Wysyłam fluidki ciążowe dla wszystkich 23.05.05, 09:59
      Wysyłam Wam wszystkim fluidki ciążowe.
      Ciąża ma 5 tygodni (licząc od dnia miesiącki).
      Planowany poród na 22 styczeń (Dzień Dziadka).

Łapcie fluidki wszystkie dziewczyny, które jeszcze nie zaciążyły....

POZDRAWAM WAS SŁONECZNIE
      • beatrice73 gratulacje szczesciaro :) 23.05.05, 11:21
        lapie , lapie bo tak bardzo mi sa potrzebne smile
        gratuluje serdecznie raz jeszcze smile
        dzien dziadka to fajny termin
      • samanta25 Do Dudekmich 23.05.05, 17:00
        A może to bliźniaki ???
        Gratuluję serdecznie i życzę szczęśliwej ciąży

ps. może by tak zrobić listę osób przed i po IUI i napisać komu się udało i za
        którym razem ???

czekam na cud 41 cykl
        byle do lipca.........
        www2.fertilityfriend.com/home/samanta
      • pacynka27 do dudekmich 23.05.05, 18:43
        Jeszcze nigdy w takich nerwach nie wchodziłam na forum. Sledziłam wątek i przez cały weekend sprawdzałam czy się nie odezwałaś. Strasznie się cieszę. Trzymaj się cieplutko Ty i Dzieciaczek. Pozdrawiam Monika
    • niunia90 Re: Do dziewczyn po IUI 23.05.05, 13:11
      Dudku, ja też łapię fluidki. mam nadzieję, że w końcu załapę tego "wirusa".
      Pozdrawiam i spokojnej ciąży. Odwiedź nas czasem!!!!
      • elusia76 Re: Do dziewczyn po IUI 24.05.05, 23:16
        JA jeszcze raz gratuluję i łapię fluidki ciążowe do nastepnej IUI smile))
        Pozdrowionka!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka