Dodaj do ulubionych

Bezpłodność a niepłodnosc

21.07.05, 23:28
czesc Dziewczyny,
mam ubezpieczenie prywatne ktore rowniez pokrywa pobyt w szpitalu jezeli sie
w nim znajde z jakiegos powodu, ale sa wylaczenia chorob i jest wlasnie
bezplodnosc. jakis lekarz mi kiedys powiedzial ze bezplodnosc a nieplodnosc
to 2 rozne sprawy, ciekawe czy nieplodnosc moze byc pokryta.czy ktoras z was
sie nad tym zastanawiala?
Obserwuj wątek
    • jaga241 Re: Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 01:18
      Cześć,
      No więc mam ten sam problem. Gdzie masz to ubezpieczenie? Ja w ING Nationale
      Netherlanden. Po wyjściu ze szpitala w kwietniu dostarczyłam im ksero wypisu i
      L4. Niestety dostałam pismo odmowne ponieważ leczenie bezpłodności nie jest
      objęte ubezpieczeniem, oczywiście zgodnie z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia.
      Zastanawiałam się czy nie wziąć jakiegoś zaświadczenia od mojej gin że to
      niepłodność a nie bezpłodność. Uważałam że jest róznica. Jednak później zaczęłam
      szukać i czytać. Wszystkie definicje używają tych dwóch słów wymiennie więc tak
      na prawdę nie ma między nimi żadnej różnicy.
      Przykro.
      Tym bardziej że znowu będę musiała się położyć do szpitala.
      Uważam że to niesprawiedliwe, albo sie ubezpieczam i płacę ciężkie pieniądze i
      ubezpieczenie obowiązuje bez względu na powód albo nie. Poważnie się zastanawiam
      nad rezygnacją z tej części polisy.
      Pozdr
      Jaga
    • pimpek_sadelko Re: Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 08:26
      sprawdzcie w rejestrze chorob. jesli nieplodnosc i bezplodnosc w nim to nie to
      samo ( a moim zdaniem to dwie rozne kwestie) to poszlabym po porade do
      prawnika, poprosila o opinie na pismie i przedstawila firmie ubezpieczeniowej.
      • andzial2 Re: Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 09:35
        Dziewczyny nie dawno w jakimś czasopismie( nie pamiętam tytułu) był wywiad z
        prof. Lewandowskim z kliniki z W-wy i on wypowiadała się, że są to dwa różne
        pojęcia. Niepłodność można leczyć a bezpłodność podobno nie. Dlatego powinnyście
        szukać materiałów na ten temat i może rzeczywiście udajcie się do prawnika.
        • edyta0 Re: Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 10:04
          Skoro bezpłodności nie można leczyć, to po co korzystać z tego typu
          ubezpieczenia? smile)))))))))))))
    • wiktoria33 Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 10:41
      Bezpłodnosc to nie choroba to fakt - jest wtedy gdy kobieta nie ma mozliwosci
      miec dziecka - tzn. np. nie ma np. macicy
      Nieplodnosc to "choroba" (nie lubie tego slowa) czyli jakies problemy które
      czynia zajscie w ciaze trudnym ale która mozna leczyc - wyleczeniem oczywicie
      jest urodzenie dziecka.
      Chociaz , przy tak rozwinietej medycynie mysle ze te dwa pojecia juz mogą sie
      zacierac np. w przypadku gdy kobieta nie ma jajników? normalnie uznana by byla
      za bezpłodną ale raczej jest nieplodną gdyz moze miec IVF z komorką dawczyni
      prawda ?
    • 1nova Re: Bezpłodność a niepłodnosc 22.07.05, 11:08
      To jest link do ICD10 (Miedzynarodowej Klasyfikacji Chorob), ktora zapewne sie
      posluguja towarzystwa ubezpieczeniowe. Niestety nieplodnosc i bezplodnosc sa tu
      ujete razem, pod numerem N97:
      www3.who.int/icd/vol1htm2003/fr-icd.htm
      Ale, jesli powodem hospitalizacji byla endometrioza lub PCO, to sa calkiem inne
      choroby (inne numery). Tylko pewnie na karcie wypisowej lekarz nie moze napisac
      jednoczesnie "sterilitas primaria" (= nieplodnosc pierwotna). Jak znam zasady
      dzialania towarzystw ubezpieczeniowych, to na pewno w umowie wykluczyli
      mozliwie jak najwiecej, aby tylko nie zaplacic ani grosza wink. Ale zapytac nie
      zaszkodzi. Powodzenia! Nova
    • jaga241 Re: Bezpłodność a niepłodnosc 23.07.05, 00:46
      Hej. Przepraszam ale wcześniej nie miałam czasu tu wejść ale chylę czoła
      wszystkim forumowiczkom i bardzo dziękuje za porady. Teraz to ja sobie
      przypilnuję tej sprawy. Nie odpuszczę. Na odwołanie do poprzedniego pobytu w
      szpitalu już jest za późno ale tym razem nie dam się.
      Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za pomoc!!!!

Pozdr,
      Jaga

I jeszcze tylko krótka odpowiedź do edyta0: to ubezpieczenie jest ogólne,
      dotyczy wszelkich pobytów w szpitalu, no z wyjątkami zapisanymi w ogólnych
      warunkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka