weronusia 20.05.06, 08:56 czy ktos słyszał,ze przy endometriozie stymulacja nasila to schorzenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerozdziwien Re: endometrioza a stymulacja 20.05.06, 18:12 nie słyszałam,ale na pewno menstruacja nasila... Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: endometrioza a stymulacja 20.05.06, 21:37 no wiec właśnie sie dowiedziałam- leki stymulujące podnoszą poziom estradiolu a jego wzrost nie korzystnie wpływa powodujac nasilenie endometriozy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 10:46 nie wiem. ale coś w tym chyba jest. ja mam endo. i miałam stymulacje clo. i nawet po podaniu pregnylu pęcherzyk nie pękł tylko zrobiła się z niego torbiel. ale to bylo tylko w jednym cyklu. wcześniej z clo. bylo ok. ale co z tego jesli nadal nie jestem w ciąży pomomo stymulacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:11 Byłam stymulowana CLO i nawet po pregnylu pecherzyki pękały (dawka 10000) a endometrioza miała się i ma nadal dobrze. U mnie nie nasiliło to objawów. Jak miałam tak mam nadal takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:13 a w ciaze zaszlas po 10 tys? Mnie to czeka w tym miesiacu Odpowiedz Link Zgłoś
k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:26 Przykro mi ale w moim przypadku nic to nie dało. Trzy miesiące stymulacji CLO+Pregnyl+Duphaston przerwa CLO+Biogonadyl+Duphaston i nic. Teraz jestm w fazie kompletnego odrzucenia jakichkolwiek starań. Jedyne co biorę to olej z wiesiołka i zbieram kasę na INVITRO Odpowiedz Link Zgłoś
k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:41 Ale wiesz jaki masz stopień endometriozy? czy miałaś operowaną? Czy masz nawrót? Bo moim zdaniem to ważne. Ja na poczatku źle reagowałam na CLO. Potem już było dobrze tyle tylko że nic mi to nie dało, ale jak czytałam na forum w wielu przypadkach stymulacja daje pozytywne wyniki także nie załamuj się zanim nie zaczniesz. A nawet jak na poczatku nie będzie ciekawie to nie znaczy że później coś nie zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:48 ja mam narazie podejrzenie endo na stymulacje 1x1 reaguję 3 pęcherzykami w 1 jajnkiu a w drugim nic- doktor twierdzi że to mało. Narazie nie próbowałam zwiększenia dawki. A jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:52 u mnie chodzi o niepekanie, a endo,. mam dosc powazne,choc na szczescie mam jeszcze 2 jajniki (jestem po 2 laparo.) Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:07 w tym cyklu wzielam Pregnyl 5 tys., ale bez CLO, bo ladnie rosl. Nie pekl! Wiec w nastepnym cyklu zaczynam od Clo, 10 tys. Pregnyl. itd Odpowiedz Link Zgłoś
k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:10 Ja odrazu miałam 10000 bo lekarz stwierdził że to strata czasu rozmieniać się na drobne Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:13 no moj jest bardziej ostrozny, to "zwykly" gin. Zobaczymy w tym cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
78kcz Re: endometrioza a stymulacja 22.05.06, 18:53 Ludzie czy ta choroba jest aż tak bardzo poważna. jak czytam takie komentarze to przechodzą mnie dreszcze że mnie może czakać to samo. co prawda jestem dopiero na początku drogi nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co jeszcze przedemną.Mam 28 lat i b.b.b. chcę być mamusią. leczę się od niedawna. Pozdrawiam.... Trzyamjcie się kochaniutkie.Napiszcie coś o tej chorobie (objawy,) nie chcę ksiązkowych wykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
k111 Re: endometrioza a stymulacja 22.05.06, 19:31 Nie bój się to nie jest ani zaraźliwe ani niebezpieczne, powoduje tylko utrudnienie w zajściu w ciążę czasami niestety wręcz uniemożliwia. A co do objawów to u mnie konkretnie był typowy obraz na USG, czekoladowe torbiele, no i mocny ból przy @. Wcześniej nawet się nie domyślałam że jestem na to chora. Myślałam poprostu że to tak musi bole i wszystkich tak boli. Dopiero po operacji przekonałam się że @ wcale nie musi powodowa bólu a jak już niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
mpalka6 Re: endometrioza a stymulacja 23.05.06, 10:35 wiecie co a ja zglupialam...mialam laparoskopie, gdzie badanie histopatologiczne nie potwierdzilo endometriozy. a teraz lekarz znalazl ja na szyjce macicy ? spotkalyscie sie z czyms takim ? Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: endometrioza a stymulacja 23.05.06, 13:40 ja mam endo. od 6 lat staram sie o dziecko hormony są u mnie ok.mąż też wszystko w normie . nie miałam inseminacji, byłam stymulowana ale nic z tego teraz wybieram sie do kliniki nieplodności i zaczynam myśleć o in vitro.moje objawy endo : - obfite @ bóle brzucha w różnych fazach cyklu ( miałam wtedy torbiele o których nie wiedziałam ) - bóle głowy przed @ - czasmi mdłości przed @ - plamienia przed i po @ Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 10:13 Wiecie co dziewczyny, w ktorejs z madrych ksiazek o endo. bylo motto jakiegos lekazrza, ze "wszystkie kobiety maja endometrioze". I ja nawet jestem sklonna sie ztym zgodzic, tylko, ze....u jednych ona przebiega bezobjawowo, nie powodyja szkod, a u innych nie dosc, ze powodoje bole, ubezwlasnowolnia zyciowo (no bo jak tu wyjechac na wakacje z potwornym bolem miesiaczkowym?!), to uniemozliwia zajscie w ciaze!!! W skrajnych przyapdkach niszczy organizm od srodka - znam przypadki przezotow na jelita!!! I dziewczyny z workami na stolec! Dla poczatkujacych polecam forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396 A dla starjacych Naszbocian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.sz3 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 15:25 Ja też mam endo - jestem 8 m-cy po laparoskopii i od tego czasu cały czas pod "obserwacją" lekarza(średnio trzy razy w miesiącu); torbiele jak na razie odpukać nie wracają, straszne bóle brzucha i głowy przy @ już się skończyły; niby wszystko jest ok. Hormony książkowe, jajowody drożne, owulacja książkowa, cylke idealne, wyniki M jak u ogiera... a dalej brak ciąży... Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 15:27 i to jest największy ból wszystko niby dobrze a.... Odpowiedz Link Zgłoś