Dodaj do ulubionych

endometrioza a stymulacja

20.05.06, 08:56
czy ktos słyszał,ze przy endometriozie stymulacja nasila to schorzenie?
Obserwuj wątek
    • zerozdziwien Re: endometrioza a stymulacja 20.05.06, 18:12
      nie słyszałam,ale na pewno menstruacja nasila...
      • weronusia Re: endometrioza a stymulacja 20.05.06, 21:37
        no wiec właśnie sie dowiedziałam- leki stymulujące podnoszą poziom estradiolu a
        jego wzrost nie korzystnie wpływa powodujac nasilenie endometriozy.
        • jola733 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 10:46
          nie wiem. ale coś w tym chyba jest. ja mam endo. i miałam stymulacje clo. i
          nawet po podaniu pregnylu pęcherzyk nie pękł tylko zrobiła się z niego
          torbiel. sad ale to bylo tylko w jednym cyklu. wcześniej z clo. bylo ok. ale co
          z tego jesli nadal nie jestem w ciąży pomomo stymulacji ?sad
    • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:11
      Byłam stymulowana CLO i nawet po pregnylu pecherzyki pękały (dawka 10000) a
      endometrioza miała się i ma nadal dobrze. U mnie nie nasiliło to objawów. Jak
      miałam tak mam nadal takie same.
      • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:13
        a w ciaze zaszlas po 10 tys? Mnie to czeka w tym miesiacu
        • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:26
          Przykro mi ale w moim przypadku nic to nie dało. Trzy miesiące stymulacji
          CLO+Pregnyl+Duphaston przerwa CLO+Biogonadyl+Duphaston i nic. Teraz jestm w
          fazie kompletnego odrzucenia jakichkolwiek starań. Jedyne co biorę to olej z
          wiesiołka i zbieram kasę na INVITRO
          • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:28
            No mnie tez to pewnie czekasad
            • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:41
              Ale wiesz jaki masz stopień endometriozy? czy miałaś operowaną? Czy masz
              nawrót? Bo moim zdaniem to ważne. Ja na poczatku źle reagowałam na CLO. Potem
              już było dobrze tyle tylko że nic mi to nie dało, ale jak czytałam na forum w
              wielu przypadkach stymulacja daje pozytywne wyniki także nie załamuj się zanim
              nie zaczniesz. A nawet jak na poczatku nie będzie ciekawie to nie znaczy że
              później coś nie zaskoczy.
              • weronusia Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:48
                ja mam narazie podejrzenie endo
                na stymulacje 1x1 reaguję 3 pęcherzykami w 1 jajnkiu a w drugim nic- doktor
                twierdzi że to mało.
                Narazie nie próbowałam zwiększenia dawki.
                A jak u Was?
                • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:52
                  u mnie chodzi o niepekanie, a endo,. mam dosc powazne,choc na szczescie mam
                  jeszcze 2 jajniki (jestem po 2 laparo.)
                  • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:56
                    A co brałaś na niepękanie?
                    • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 19:59
                      Sory na pekanie
                      • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:07
                        w tym cyklu wzielam Pregnyl 5 tys., ale bez CLO, bo ladnie rosl. Nie pekl! Wiec
                        w nastepnym cyklu zaczynam od Clo, 10 tys. Pregnyl. itd
                        • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:10
                          Ja odrazu miałam 10000 bo lekarz stwierdził że to strata czasu rozmieniać się
                          na drobne
                          • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:13
                            no moj jest bardziej ostrozny, to "zwykly" gin. Zobaczymy w tym cyklu
                            • k111 Re: endometrioza a stymulacja 21.05.06, 20:16
                              powodzenia.
          • 78kcz Re: endometrioza a stymulacja 22.05.06, 18:53
            Ludzie czy ta choroba jest aż tak bardzo poważna. jak czytam takie komentarze to
            przechodzą mnie dreszcze że mnie może czakać to samo. co prawda jestem dopiero
            na początku drogi nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co jeszcze
            przedemną.Mam 28 lat i b.b.b. chcę być mamusią. leczę się od niedawna.
            Pozdrawiam.... Trzyamjcie się kochaniutkie.Napiszcie coś o tej chorobie
            (objawy,) nie chcę ksiązkowych wykładów.
            • k111 Re: endometrioza a stymulacja 22.05.06, 19:31
              Nie bój się to nie jest ani zaraźliwe ani niebezpieczne, powoduje tylko
              utrudnienie w zajściu w ciążę czasami niestety wręcz uniemożliwia. A co do
              objawów to u mnie konkretnie był typowy obraz na USG, czekoladowe torbiele, no
              i mocny ból przy @. Wcześniej nawet się nie domyślałam że jestem na to chora.
              Myślałam poprostu że to tak musi bole i wszystkich tak boli. Dopiero po
              operacji przekonałam się że @ wcale nie musi powodowa bólu a jak już niewielki.
    • mpalka6 Re: endometrioza a stymulacja 23.05.06, 10:35
      wiecie co a ja zglupialam...mialam laparoskopie, gdzie badanie
      histopatologiczne nie potwierdzilo endometriozy. a teraz lekarz znalazl ja na
      szyjce macicy ? spotkalyscie sie z czyms takim ?
      • jola733 Re: endometrioza a stymulacja 23.05.06, 13:40
        ja mam endo. sad od 6 lat staram sie o dziecko sad hormony są u mnie ok.mąż też
        wszystko w normie . nie miałam inseminacji, byłam stymulowana ale nic z tegosad
        teraz wybieram sie do kliniki nieplodności i zaczynam myśleć o in vitro.moje
        objawy endo :
        - obfite @
        bóle brzucha w różnych fazach cyklu ( miałam wtedy torbiele o których nie
        wiedziałam )
        - bóle głowy przed @
        - czasmi mdłości przed @
        - plamienia przed i po @
        • ap77 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 10:13
          Wiecie co dziewczyny, w ktorejs z madrych ksiazek o endo. bylo motto jakiegos
          lekazrza, ze "wszystkie kobiety maja endometrioze". I ja nawet jestem sklonna
          sie ztym zgodzic, tylko, ze....u jednych ona przebiega bezobjawowo, nie
          powodyja szkod, a u innych nie dosc, ze powodoje bole, ubezwlasnowolnia zyciowo
          (no bo jak tu wyjechac na wakacje z potwornym bolem miesiaczkowym?!), to
          uniemozliwia zajscie w ciaze!!! W skrajnych przyapdkach niszczy organizm od
          srodka - znam przypadki przezotow na jelita!!! I dziewczyny z workami na stolec!

Dla poczatkujacych polecam
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396
          A dla starjacych
          Naszbocian.pl
        • ewa.sz3 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 15:25
          Ja też mam endo - jestem 8 m-cy po laparoskopii i od tego czasu cały czas
          pod "obserwacją" lekarza(średnio trzy razy w miesiącu); torbiele jak na razie
          odpukać nie wracają, straszne bóle brzucha i głowy przy @ już się skończyły;
          niby wszystko jest ok. Hormony książkowe, jajowody drożne, owulacja książkowa,
          cylke idealne, wyniki M jak u ogiera... a dalej brak ciąży...
          • jola733 Re: endometrioza a stymulacja 24.05.06, 15:27
            i to jest największy ból sad wszystko niby dobrze a....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka