Dodaj do ulubionych

Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsultacje.

28.08.06, 11:19
Usłyszałam taką opinię, że bardzo duże znaczenie przy badaniach nasienia ma
pora roku, podobno latem wychodzą dużo lepsze? Słyszałyście coś o tym?

A oto wyniki mojego m., jak sądzicie powinien się zgłosić do androloga?
ph 6,8
Ogólnie ruchliwych 60%
A - 15
B - 30
c - 15
D - 40

Żywotność plemników (%)
żywych 62 norma powyżej 75%

Liczba plemników

59 000 000 norma powyżej 20 000 000

ogólna liczba w ejakulacie:

118 000 000 norma powyż. 40 000 000

Ogólny odsetem plemników o prawidłowej budowie 20% norma powyżej 30%

Wynik hos-testu 58,8% norma powyżej 60%

Diagnoza: Teratozoospermia, Asthenozoospermia, obniżony odsetek o prawidłowej
budowie.

I to by było na tyle, czy to są bardzo złe wyniki?
Obserwuj wątek
    • asiunia555 Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 11:35
      ja się znam prawie nic. ale mogę powiedzieć że ilość Ok. jeśli chodzi o budowę
      to za mało tych prawidłowych. norma od 30%.
      a jeśli chodzi o ruchliwość to jest też prawie że super bo norma to a+b>50% a u
      was prawie że norma.
      mój m. ma a+b 34% więc gorzej. nie wiem co to hos test.
      no i w zależności jak u Ciebie. jeśli masz normalne super regularne cykle i
      potwierdzone owu to nasz androlog by powiedział że na pewno uda wam sie
      naturalnie przy takich jak wasze wynikach nasienia.
    • asiunia555 ps. 28.08.06, 11:36
      ja słyszałam że latem jak upały to wyniki nasienia są gorsze.
      ale pewności nie mam.
      • agnesx6 Re: ps. 28.08.06, 11:45
        U mnie to w sumie nie wiadomo jak jest, owulacje mam, a ciąży brak. Miałam
        podejrzenia endometriozy, ale nic potwierdzonego. Teraz mam nowego lekarza i
        jestem na etapie badania hormonów, potem hsg, bo monitoring cyklu mam już za
        sobą i było wszystko ok.
        Czyli generalnie nic nie wiadomo póki co wink Czekam cierpliwie.
        • asiunia555 Re: ps. 28.08.06, 11:56
          bardzo dobrze że hormony
          a jeszcze lepiej że będziesz mieć hsg. bo skoro owu potwoerdzone masz
          monitoringiem to można wnioskować że w hormonach nie będzie źle.
          a przecież nawet jak owu jest a jajowody niedrożne to wiadomo że nikłe szanse
          żeby wyszło. poiwnnaś jeszcze sprawdzić czy nie masz wrogiego śluzu.
          • agnesx6 Re: ps. 28.08.06, 12:03
            Test na wrogość śluzu miałam już robiony i wyniki ok. 85% żywych żołnierzyków,
            czyli środowisko sprzyjające smile
    • ivoral Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 11:45
      U niektorych mezczezn na jakosc plemnikow bardzo duzy wplyw maja m.in: stres,
      zmeczenie, wyspanie, ewentualny alkohol pity kilka dni wczesniej, dobre
      odzywianie.
      Moj M. badal nasienie od kwietnia 4 razy i mamy pelne spektrum wynikow (nie ma
      caly czas polepszajacych sie - po prostu raz jest lepiej raz gorzej). - Od
      idealnych - przekroczenie normy we wszystkich kategoriach, po takie, ktore sa
      wskazaniem do in vitro (za slabe nawet na iui).
      Lato moze miec taki wplyw, ze - po dlugim, relaksujacym urlopie wyniki moga sie
      poprawic (i to nie tylko te meskie).
      Powodzenia.
      • asiunia555 Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 11:52
        Ivoral: i co a takim wypadku radzi lekarz - tzn. co radzi skoro wyniki raz
        super idealne a raz totalnie złe że tylko na in vitro się nadają zwłaszcza że
        takie różnice w tak krótkim odstępie czasu?
        co mówi? jak to interpretować?
        • ivoral Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 13:49
          Dr radzi jak najszybciej in vitro, bo ja mam 35 lat i z kazdym miesiacem szanse
          w in vitro coraz mniejsze. Poniewaz widzi, ze ja sie do tego in vitro nie pale
          ( a nie pale sie, bo znam osobiscie wiele kobiet, ktorym nie udalo sie kilka in
          vitro i to zarowno w Novum jak i w Invimedzie i juz sie poddaly), powiedziala
          ze robimy w takim razie iui do konca roku, a potem in vitro.

Zanim zdecyduje sie na in vitro, to chce wykorzystac po kolei (ale jak
          najszybciej) wszystkie inne mozliwosci. ). Na razie robimy jak najszybciej te
          iui (jeszcze w miedzyczasie musze zrobic HSG, bo ostatnio przewodnosc mialam
          badana w 2000 r.).
          Nie udalo mi sie jeszcze wyslac M. do androloga (ale jestem na dobrej drodze).
          M. sam twierdzi, ze ma gorsze wyniki, kiedy dluzej siedzi w pracy i wszystko w
          pracy wali mu sie na glowe. Ja tez jestem przekonana, ze to jest jakos
          zwiazane. Za tydzien wyjezdzamy na 2 tyg. urlop do cieplych krajow.
          Uzgodnilismy, ze przed kazdym iui M. ma wziasc 2 dni urlopu, wypoczywac,
          relaksowac sie i nie dotykac alkoholu.
          • agnesx6 Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 13:59
            Trzymam kciuki, żeby coś na tych wczasach się przydarzyło i żebyście wrócili we
            troje smile
    • 56at Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 11:48
      dobre nie są
      • agnesx6 Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 11:51
        Tyle to widzę, bo w niektórych pozycjach poniżej normy sad
        • 56at Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 12:11
          Nie chciałm cie urazic, przeczytaj może ten materiał :

www.resmedica.pl/ffxraport600.html
          • agnesx6 Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 12:18
            Dzięki za link, nie poczułam się urażona smile
    • ivoral Re: Czy to prawda?męskie badania-prośba o konsult 28.08.06, 17:00
      Niepłodność - informacje dla pacjentów. Część 3. Przyczyny niepłodności męskiej.
      opublikowano: 2004-08-01
      aktualizacja: 2004-10-30, 21:59
      W artykule tym zostały opisane czynniki ryzyka, rodzaje i przyczyny
      występowania niepłodności męskiej oraz ich wpływ na płodnośc par.
      Obecnie, coraz większy odsetek małżeństw nie posiada potomstwa. Niewątpliwie,
      przyczyną takiego stanu rzeczy jest wciąż zwiększająca się liczba par
      cierpiących z powodu niepłodności. Mit, że za brak dziecka odpowiedzialna jest
      wyłącznie kobieta, został już dawno obalony. Coraz lepsza diagnostyka, pozwala
      na wykrycie wielu przyczyn niepłodności wywołanych czynnikiem męskim. Ocenia
      się, że niepłodność spowodowana czynnikiem męskim sięga nawet 40%.

U mężczyzn, podobnie jak u kobiet, można wykryć przyczyny niepłodności zupełnej
      tzn. takiej, w której nie ma możliwości przywrócenia płodności oraz takie, z
      którymi najnowsza medycyna radzi sobie świetnie, dając szansę na posiadanie
      potomstwa. Większość przyczyn niepłodności męskiej sprowadza się do
      nieprawidłowości nasienia. Najgorsze rokowania występują w przypadku
      stwierdzenia różnego rodzaju wad układu rozrodczego. Wady narządów płciowych u
      mężczyzny mogą być zarówno wadami wrodzonymi jak również nabytymi. Najczęstsze
      przyczyny sprowadzają się do niemożności zapłodnienia bądź problemów z odbyciem
      stosunku płciowego. Należą do nich zarówno różnego rodzaju niedorozwoje
      narządów płciowych jak również ich nieprawidłowa budowa anatomiczna. Na
      szczęście, zdarzają się one stosunkowo rzadko i istnieje możliwość leczenia
      operacyjnego takich wad, polegającego na przywróceniu prawidłowej anatomii.
      Niestety, najczęściej nie przywracają one pełnej płodności. Do najczęściej
      spotykanych wad narządu płciowego męskiego należą wady jąder oraz nieprawidłowe
      ich położenie. W jądrach wytwarzane są plemniki, których prawidłowa jakość jest
      podstawą płodności mężczyzny. Jeżeli jądra nie są odpowiednio rozwinięte,
      szanse na uzyskanie prawidłowego nasienia są znikome. Na skutek takich chorób
      wrodzonych jak dysgenezja gonad czy też wnętrostwo, czyli nie zstąpienie jąder
      z jamy brzusznej do moszny w życiu płodowym, nie dochodzi do wytwarzania
      plemników powodując niepłodność całkowitą.

Ogromny wpływ na nieprawidłowe funkcjonowanie jąder ma wiele chorób. Do ich
      nieodwracalnych uszkodzeń może dojść w skutek powikłań po tak częstej chorobie
      wieku dziecięcego jaką jest świnka. Jeżeli mężczyzna przechodzi świnkę po
      okresie dojrzewania może ona spowodować stan zapalny jąder, co w przyszłości
      może stać się przyczyną nieprawidłowego ich funkcjonowania. Bardzo
      niebezpiecznymi stanami są różnego rodzaju infekcje narządów miednicy mniejszej
      u mężczyzn, które mogą prowadzić do powstania wielu zaburzeń wpływających
      bardzo niekorzystnie na płodność mężczyzny. Szczególnie niebezpieczne są
      choroby przenoszone drogą płciową jak np. rzeżączka, kiła czy też zakażenie
      chlamydia trachomatis. Jeżeli nie są one leczone mogą stanowić zagrożenie dla
      zachowania prawidłowej płodności. Wpływ na strukturę jądra mają również żylaki
      powrózka nasiennego czy też blizny i zrosty pooperacyjne na narządzie płciowym
      mężczyzny. Żylaki powrózka nasiennego utrudniają wzrost jądra jak również
      zaburzają proces wytwarzania prawidłowego nasienia. Obecnie istnieją różnego
      rodzaju metody leczenia żylaków. Stwierdzono, że po leczeniu w wielu
      przypadkach udaje się przywrócić wzrost jąder oraz polepszyć parametry
      nasienia.

Także różnego rodzaju wady nasieniowodów jak np. niedrożność, spowodowana ich
      zarośnięciem lub bliznami powstałymi po przebytych stanach zapalnych lub
      operacjach, mogą stać się przyczyną utrudnionego bądź całkowitego braku
      transportu nasienia. W przypadkach występowania u mężczyzny choroby genetycznej
      zwanej mukowiscydozą najczęściej spotykamy się z całkowitym brakiem
      nasieniowodów.

Prawidłowa jakość nasienia jest najważniejszym parametrem odpowiedzialnym za
      płodność mężczyzny. Bierze się pod uwagę zarówno prawidłowość budowy,
      ruchliwość oraz żywotność plemników jak również skład, objętość i lepkość płynu
      nasiennego. Plemniki są bardzo wrażliwe na działanie różnego rodzaju czynników
      zewnętrznych i wewnętrznych. Czynniki te mogą doprowadzić do nieprawidłowego
      funkcjonowania jąder oraz zaburzeń wytwarzania plemników.

Z czynników zewnętrznych największe znaczenie ma temperatura oddziaływująca na
      jądra. Do prawidłowej produkcji i dojrzewania plemników potrzebna jest
      temperatura nie przekraczająca 36,6 stopni Celsjusza. Jeżeli jest ona zbyt
      wysoka może dojść do wielu nieprawidłowości związanych z produkcją i
      funkcjonowaniem plemników. Za prawidłową ilość plemników uważa się 20-300
      mln/ml. Jeżeli w 1ml jest ich mniej niż 20 milionów może to powodować
      niepłodność. Oprócz ilości plemników bardzo ważną rzeczą jest ich prawidłowa
      budowa oraz ruchliwość. Plemniki o nieprawidłowej budowie czy ruchliwości nie
      są w stanie przeniknąć przez śluz szyjkowy i sprawnie dotrzeć do komórki
      jajowej.

Przyczyn wytwarzania nieprawidłowego nasienia istnieje niezmiernie dużo. Oprócz
      chorób powodujących uszkodzenie jąder istnieje wiele chorób mogących powodować
      zaburzenia wytwarzania plemników. Niektóre choroby występujące u mężczyzny jak
      np. cukrzyca, schorzenia układu moczowego czy też stwardnienie rozsiane mogą
      powodować bardzo często spotykane zaburzenie zwane wytryskiem wstecznym.
      Nasienie podczas orgazmu nie jest wydalane na zewnątrz tylko z powodu
      nieprawidłowego skurczu mięśni cewki moczowej cofa się do pęcherza moczowego.

Współistnienie wielu chorób wiąże się z przyjmowaniem różnych leków, które
      także mają ogromny wpływ na płodność mężczyzny. Należą do nich np. leki
      podawane przy nadciśnieniu tętniczym, czy też leki uspokajające. Mogą one
      powodować przejściową niepłodność. Zazwyczaj po odstawieniu leków płodność
      powraca. Wśród leków mogących w znacznym stopniu wpłynąć na płodność mężczyzny
      znajdują się leki cytostatyczne podawane w chorobach nowotworowych jak również
      sterydy anaboliczne zażywane często przez mężczyzn w celu zwiększenia przyrostu
      masy mięśniowej. Większość leków narkotycznych znacznie obniża płodność
      mężczyzny.

Niezmiernie rzadko przyczyną niepłodności jest autoimmunizacja. Polega ona na
      wytwarzaniu przez organizm mężczyzny przeciwciał przeciwko plemnikom
      doprowadzając do ich uszkodzeń rozpoznając je jako obce antygeny.

Należy wspomnieć również o tym, że czasami powodem obniżonej płodności
      mężczyzny są różnego rodzaju zaburzenia hormonalne. Nieprawidłowości w
      wytwarzaniu odpowiednich poziomów hormonów płciowych najczęściej spowodowane są
      zaburzeniami funkcjonowania tarczycy, przysadki mózgowej czy też kory nadnerczy.

Niewątpliwie bardzo duży wpływ na płodność mężczyzny ma jego styl życia.
      Wszelkiego rodzaju używki znacznie ją obniżają. Wpływają nie tylko na
      prawidłowe wytwarzanie nasienia, ale także na jego sprawność seksualną
      niezbędną w procesie zapłodnienia. Palenie tytoniu, alkohol, narkotyki czy też
      picie dużej ilości kawy mogą spowodować znaczne obniżenie popędu seksualnego
      jak również niekorzystne zmiany w nasieniu. Niezmiernie ważna jest również
      dieta, w której nie powinno zabraknąć witamin i mikroelementów. W diecie
      powinna się znajdować odpowiednia ilość selenu i cynku, niezbędnych do
      prawidłowego przebiegu procesu powstawania i dojrzewania plemników. Wśród
      witamin największe znaczenie dla płodności ma witamina C i E, gdyż wpływają one
      na lepsze wchłanianie selenu i cynku. Prawidłowa dieta zapewni nie tylko
      odpowiedni poziom tych elementów, ale również korzystnie wpłynie na utrzymanie
      odpowiedniej masy ciała, która także ma znaczny wpływ na płodność. Mężczyźni
      otyli znacznie częściej mają problemy z płodnością.

Kolejnym czynnikiem mającym duży wpływ na zaburzenia płodności jest wykonywana
      przez mężczyznę praca zawodowa. Mężczyźni wykonujący zawód wymagający dłu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka