Dodaj do ulubionych

Endometrium?!!

29.11.06, 22:09
Dziewczyny byłam właśnie na usg i lekarka powiedziała mi że mam za duże
endometrium - 15,5mm w 16 dniu cyklu. Czy któraś z Was spotkała się z czymś
takim? I co dalej? Mi powiedziała, że to może również oznaczać że jestem w
ciąży, ale to jest mało prawdopodobne bo mąż ma bardzo słabe wyniki nasienia.
Obserwuj wątek
    • 56at Re: Endometrium?!! 29.11.06, 22:19
      no sporawe jak na ten dzien cyklu,chyba,że faktycznie sie udałosmile
      • aga2515 Re: Endometrium?!! 29.11.06, 22:25
        Bardzo bym tego chciała!!! Może Bóg dał....
        • aga2515 Re: Endometrium?!! 29.11.06, 22:28
          Ale jeśli to nie jest ciąża to co to może oznaczać?
          • 56at Re: Endometrium?!! 29.11.06, 23:00
            poczekaj jak się sytuacja rozwinie smile
            Potem do gina nie bada ,to zalezy tez od wygladu,struktury.
            To spec musi ocenic.
            • rafulka Re: Endometrium?!! 30.11.06, 08:40
              Dziewczynki, moje endo w 12 dc. było 14 mm, a o ciążę naturalną - zwłaszcza Ty
              Aniu dobrze wiesz - trudno mi bardzo.
              A jeśli grube edno, to bardzo dobrze, bo to źródełko odżywcze dla malucha,
              jeśli zdecyduje się na tę restaurację smile
    • alinka761 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 10:29
      Ja w cyklu w którym zaszłam w ciążę w 8dc miałam 12mm.
    • piegoosek Re: Endometrium?!! 30.11.06, 10:31
      ja mialam przerost endometrium...
      mimo slicznej budowy i struktury na usg, okazalo sie, ze niestety mam polipowata
      wysciolke w jamie macicy!
      kilka slow napisalam tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=50073242&v=2&s=0
      jesli chcesz wiedziec wiecej, to pisz na priva!
      ale sie nie przerazaj tym, co pisze! moze za pare dni zrob betaHCG, aby
      sprawdzic czy, aby sie nie udalo smile) powodzenia!! i nie rob sikancow! od razu do
      labu, pokaze w razie czego rowniez biochemiczna, czego test sikany raczej nie
      wykryje!
    • kalinka28 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 10:48
      ostatnio byłam na USG w 18 dc i moje endo miało 17 mm - myślałam że za duże
      natomiast lekrz powiedział że endometrium ma mieć tyle mm ile dni cyklu, więc
      wg mojego gina, dodam że cieszy się uznaniem, wszystko u Ciebie gra!!!
      • tekla12 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 11:12
        kalinka28 napisała:

> ostatnio byłam na USG w 18 dc i moje endo miało 17 mm - myślałam że za duże
        > natomiast lekrz powiedział że endometrium ma mieć tyle mm ile dni cyklu

Tzn, że w 30 dniu ma mieć 30mm? Doprawdy uwierzyć trudno.
        • kalinka28 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 11:15
          hmmm...pewnie nie, pewnie jest jakaś granicasmile, czy mam rozumiec że twoim
          zdaniem moje end jest za grube???
          jestem pewna tego o lekarz powiedział i przy kolejnej wizycie zapytam o
          szczegóły tzn. jak to jest w 30 d.c.smile
          • tekla12 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 11:31
            kalinka28 napisała:

> hmmm...pewnie nie, pewnie jest jakaś granicasmile, czy mam rozumiec że twoim
            > zdaniem moje end jest za grube???
            Spokojnie, endo reaguje na estrogeny. Nie sądzę, żeby to był powód do niepokoju,
            chyba że zawsze jest takie solidne.

• kalinka28 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 11:36
              otóz ostatnio miałam z nim problemy, przy stymulacji CLO było za słabe, dopiero
              w tym cyklu, przy stymulacji Femarą jest takie wypasione wink
              • tekla12 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 11:59
                To tylko się cieszyć z wypasu.
                • bb-m2 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 12:22
                  moje miało wczoraj (24dc) 15mm
      • piegoosek Re: Endometrium?!! 30.11.06, 12:32
        Kalinka, ja rowniez chodzilam do super gina z super kliniki z super uznaniem...
        dla niego moje endo bylo CUDNE! zawsze mi to powtarzal... oczywiscie nie mam do
        niego pretensji, bo na usg bylo zawsze jednorodne itp. po prostu taka moja uroda wink
        jednak po czterech ciazach biochemicznych chyba powinien cos z tym zrobic...
        kiedy pytalam o grubosc endo, zawsze mowi, ze to nie tu lezy problem!
        zmienilam gina, klinike, po nieudanym pierwszym transferze ICSI wyslano mnie na
        histeroskopie, ktora wykazala to i owo...
        • kalinka28 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 12:38
          Piegosku - zdaje sobie sprawę że trzeba mieć ograniczone zaufanie do tego co
          mówi lekarz, ale z drugiej strony na kimś trzeba polegac.. ciągła zmiana
          lekarzy na pewno nie przyniesie efektu. U mojego "nowego" lecze się od września
          i jak na razie nie zawiódł mnie jeszcze - musze zaryzykować.
          • piegoosek Re: Endometrium?!! 30.11.06, 13:07
            zycze Ci, aby Ci pomogl! ja nie zmienialam tez ciagle wink moze strasznie dlugo do
            niego nie chodzilam, ale za to efektywnie smile sporo dzialalismy pod jego
            nadzorem! na poczatku strasznie mu ufalam... zmienilismy klinike glownie
            dlatego, ze juz nie bylo niczego nowego, co z tym lekarzem moglibysmy zrobic uncertain
            a slowa tlumaczenia, dlaczego sie nie udaje, byly, co tu duzo mowic, smieszne...
            moze inaczej: "nie do udowodnienia"...
        • aga2515 Re: Endometrium?!! 30.11.06, 13:03
          piegoosek napisała:

> Kalinka, ja rowniez chodzilam do super gina z super kliniki z super
          uznaniem...
          > dla niego moje endo bylo CUDNE! zawsze mi to powtarzal... oczywiscie nie mam
          do
          > niego pretensji, bo na usg bylo zawsze jednorodne itp. po prostu taka moja
          urod
          > a wink
          > jednak po czterech ciazach biochemicznych chyba powinien cos z tym zrobic...
          > kiedy pytalam o grubosc endo, zawsze mowi, ze to nie tu lezy problem!
          > zmienilam gina, klinike, po nieudanym pierwszym transferze ICSI wyslano mnie
          na
          > histeroskopie, ktora wykazala to i owo...

No właśnie moja gin powiedziła, że może czekać mnie histeroskopia. Jesli możesz
          to napisz mi krótko na czym polega to badanie i co może się po nim okazać?
          • piegoosek Re: Endometrium?!! 30.11.06, 13:12
            no u mnie wlasnie okazalo sie, ze mam polipowaty rozrost endo (na usg,
            powtarzam, endo bylo jednorodne, nie bylo widac sladow zmian), sam zabieg jest
            robiony pod narkoza, przynajmniej ja tak mialam, nic nie czulam, po zabiegu dwa,
            trzy dni plamilam, i bolal mnie troche brzuch, jak przy @... poza tym bez
            zadnych sensacji smile
            moga byl w ogole jakies polipy, a moze okazac sie, ze wszystko jest dobrze i nie
            ma zadnych zmian! czego Ci zycze! choc z drugiej strony, u mnie calkiem mozliwe,
            ze endo i zmiany hormonalne z tym scisle zwiazane, byly przyczyna naszych
            niepowodzen! dzieki temu rowniez wiem, ze musze tego zawsze pilnowac... znaczy
            hormonow, ktore spowodowaly te zmiany!
            a u mnie jest tak, ze mam niedomoge lutealna i duzo estrogenow, w zwiazku z tym
            sluzowka zle sie zluszcza, i tak z cyklu na cykl problem narasta...
    • twojahanus Re: Endometrium?!! 30.11.06, 21:19
      Kiedy endometrium jest wysokie to ta choroba nazywa się endometrioza. Ja mam w
      środku cyklu 17 mm- czyli bardzo wysokie. To jest śluz, który jest poza macicą
      i on powoduje np. bolesne miesiączki. Tylko, ze ja akurat mam bezbolesne
      praktycznie miesiączki więc teraz lekarze się głową co ze mną jest nie tak.
      Byłam też kiedyś u durnej lekarki co mi też powiedziała ze jestem w ciąży bo
      mam dużo sluzu... Zrób badania jak najszybciej. Ja mam PCO, endometrioza i
      przysadka mózgowa nie pracuje- prolaktyna ponad 200% za wysoka
      • piegoosek Re: Endometrium?!! 30.11.06, 22:50
        nie, nie endometrioza to zupelnie inna choroba... ona jest wtedy, kiedy sluzowka
        macicy zluszczajac sie, calkowicie sie nie oczyszcza na zewnatrz, tylko
        czesciowo zostaje w jamie brzucha i "osadza sie" na narzadach wewnetrznych - to
        tak w skrocie;
        a grube endometrium, to moze byc albo taka uroda, i wtedy jest super, ze jest
        dosc grube, bo latwiej "wgrysc" sie maluszkowi, lub moze byc zmienione
        chorobowo, np. przez polipy, zle zluszczanie;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka