Dodaj do ulubionych

PCOS-ile pęcherzyków???

09.12.06, 10:44
Niestety nie znajduje w internecie odp na moje pytanie: na usg lekarz zobacył
na lewym jajniku jeden pęcherzyk 13 mm i kilka mniejszych do 10 mm. na prawym
9 pęcherzyków do 8 mm. Wiem ze trezba robie dalsze badania itd. Zastanawiam
sie czy sam taki obraz moze sugerowac PCOS. To znaczyz czy to moga byc
niepekniete pecheryki z poprzednich cykli? i ten 13 mm tez nie peknie. Czy
moze to jest calkiem normalne ze lekarz na kilka (kilkanascie) dni przed owu
widzi taki obraz? Chodzi mi o to czy u zdrowej kobiety bez PCOS na usg sporo
przed owu widac 1 pecherzyk, czy kilka na kazdym jajniku w tym jeden rosnacy?
Moze ktos mi pomoc?
Obserwuj wątek
    • sant11 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 11:13
      z objawow moge dodac ze ma dlubie cykle, w miare regularne 38-40dni, nie mam
      otyłości, nadmierngo owłosienia, hormony żeńskie ok, teraz bede robic meskie.
      Mam plamienia ok. 4 dni przezd okresem. Może ktoś zna się na PCOS? Prosze o
      pomoc
      • tymonka30 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 11:45
        Plamienia mogą oznaczać niedomogę lutealną - za mało luteiny (progesteronu). Ja
        mam tak samo. Warto by było zbadać ten hormon po owu. Moje PCO to właśnie
        liczne pęcherzyki, brak dominującego, do tego bardzo nieregularne @ a czasem
        nawet brak. Jeśli występują choć 2 z podanych niżej objawów to wtedy jest PCO:
        • rzadkie miesiączki lub nieregularne miesiączki lub brak owulacji,
        • nadmiar androgenów (głównie testosteronu),
        • charakterystyczny obraz jajników w USG (koraliki pęcherzyków, brak pęcherzyka
        wiodącego).
        Rób dalsze badania, bo jeśli prawidłowa diagnoza to łatwiej wybrać trafną
        metodę leczenia!
      • malpiontko3 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 10.12.06, 22:26
        ja mam pcos i ja nawet gdy stymuluje jajniki to pecherzykow jest nawet 6 7 8
        ale nie rosna tylko do10mm i stop a co zrobic zeby urosły jak sobie pomoc ?
      • malpiontko3 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 10.12.06, 22:27
        sant11 napisała:

> z objawow moge dodac ze ma dlubie cykle, w miare regularne 38-40dni, nie mam
        > otyłości, nadmierngo owłosienia, hormony żeńskie ok, teraz bede robic meskie.
        > Mam plamienia ok. 4 dni przezd okresem. Może ktoś zna się na PCOS? Prosze o
        > pomoc
    • piegoosek Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 12:01
      a dodajac: normalnie, u zdrowej kobiety, rosnie i peka tylko jeden pecherzyk w
      cyklu! no, oczywiscie zdarzaja sie czasem wyjatki i sa np. dwa uncertain ale zazwyczaj
      jest jeden!
      • sant11 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 18:35
        rosnie i dojrzewa jeden, ale czy widac na usg wiecej, mniejszych, ktore nie
        rosna, czy w ogole ich nie powinno byc widac?
        • piegoosek Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 18:45
          przy PCO sa, normalnie nie powinno ich byc! ale jesli sa dwa, trzy, to nie jest
          pco i nie ma tragedii!
          ale o PCOs decyduje wiecej symptomow, jak sama nazwa wskazuje (PolyCystic Ovary
          Syndrome)
          • sant11 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 19:00
            dziękuję za wyjaśnienie. Jeśli to nie jest PCOS, to o czym może świadczyć taki
            obraz na usg jak opisałam?
    • cassandra_cass Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 09.12.06, 19:50
      U mnie też raz na jakiś czas pojawia się taki obraz na USG ale zawsze jest tak,
      że jest jeden dominujący pęcherzyk wśród tej gromadki. Po owu przeważnie
      wszystko znika. Mam monitoring ok 3 razy w cyklu więc sprawa jest łatwa do
      zaobserwowania. Jeśli to było jednorazowe USG to nie ma się czym przejmować.
      Spróbuj kontrolować swoje jajeczkowanie przez parę cykli i zobaczysz. Mi nigdy
      gin nie zwrócił uwagi, żeby było coś nie tak.
      • sant11 Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 10.12.06, 09:26
        pójde wiec na usg po owu (jesli ja w ogole mam). To w każdym cyklu rosnac moze
        kilkanascie nowych pecherzykow, w tym jeden domnujacy? Bo jesli reszty nie ma
        po owu, to znaczy ze nie sa to niepekniete pecherzyki z poprzedniego cyklu. Tak
        mi sie przynajmniej wydaje, ale nie znam sie za bardzo.
        • dagps Re: PCOS-ile pęcherzyków??? 11.12.06, 09:26
          niepekniete pecherzyki z poprzednich cykli maja kilkanascie do 20paru mm, a te bobki nasze po 6-10mm to sa niedojrzale pecherzole, mozna miec pcos majac malo tych pecherzykow, mozna nie miec majac duzo. samo usg tylko daje przypuszczenia. ja mam po kilkanascie pecherzykow ale mialam i powyzej 20, a nawet 30, wtedy to prawie macicy nie widac w usg. pcos nawet u tej samej pacjentki w nroznych latach zycia moze roznie wygladac i dawac rozne objawy dodatkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka