24.11.07, 15:34
witam ...
mam pytanie dotyczące owulacji ... jak mozna sprawdzic kiedy ma sie owulacje nie stosujac testow i ogladanie sluzu ... jesli chodzi o sluz to ja nie umie go odroznic ...
okres mam co 28dni ostatnio mialam 8 listopada wiec te dni plodne wychodza mi 17.11 do 25.11 ... a wczoraj jak sie kochalam z mezem w pozycji na jezdzca to odczuwalam silny bol jajnikow ... az musielismy zmienic pozcje na tradycyjna i gdy podniusl mi nogi do gory ponownie odczuwalam ten bol... czy to moze byc owulacja ...
prosze powiedzcie mi ...
syla
Obserwuj wątek
    • aniaresz Re: owulacja? 24.11.07, 15:44
      Cięko powiedzieć, najlepiej idz na monitoring owulacji... Ja jak tak miałam jak ty to okazało się że to torbiel mi się zrobił. Na szczęście się wchłonął w kolejnym cyklu. Ale lepiej sprawdz i nie bagatelizuj tego bólu!
    • thursday.next Re: owulacja? 24.11.07, 15:57
      można mierzyć temperaturę - przez 1szą polowę cyklu jest niższa, w
      dniu owulacji może spaść jeszcze nizej a potem występuje gwałtowny
      skok i podwyższona temperatura utrzymuja się ąż do 2-1 dnia przed
      miesiączką, w dniu miesiączki spada i zaczynasz kolejny cykl. Jedyny
      mankament to fakt, że sprawdzasz to po fakcie - 3 dni podwyższonych
      temperatur swiadczą o owulacji a nie przed, jak np, możesz robiąc
      testy. Pamietaj używaj termometra eletronicznego, mierz temperature
      zawsze rano , po przebudzeniu, w tej samej pozycji, o tej samej
      porze (!) - w ustach lub pochwie - absolutnie nie pod pachą.
      • syla-27 Re: owulacja? 24.11.07, 16:17
        torbiel ? myslalam ze mozna go miec jak sie polyka leki clo ... fakt mam je ale ich jeszcze nie bralam bo czekam do stycznia gdy sie nie uda nam w taki sposob bede brala clo + pregnyl + monitornig ... a co do mierzenia temp tez myslalam o tym ale nie mam czasu na to rano a wstac wczesniej to ... albo zasne albo zapomne ... ale cos bede musiala zrobic
        • syla-27 Re: owulacja? 26.11.07, 20:07
          witam ponownie ...
          czy macie jeszcze jakies sposoby aby sprawdzic kiedy owulacja (dolegliwosci) ?
          nie wiem co mi jest ale mnie cos dzisiaj boli powyzej jajnikow, ja juz chyba glupieje ...
          • agusek00 Re: owulacja? 26.11.07, 20:16
            Więc tak - jest kilka możliwości:
            - endometrioza - daje o sobie znać właśnie bólami narządów rodnych, zwłaszcza w
            drugiej połowie cyklu, więc może warto się przebadać pod tym kątem;
            - torbiel jajnika - tak jak Ci wcześniej dziewczyny pisały - usg powinno
            wyjaśnić sprawę;
            - wersja najbardziej optymistyczna - we wczesnej ciąży bolą jajniki (podobno,
            bo doświadczenia nie mam smile), więc tego Ci życzę oczywiście big_grin

Reasumując: idź do lekarza, możesz się go zapytać o wszystkie wyżej wymienione
            rzeczy, albo poczekaj na @, a jak bóle nie miną (albo @ nie nadejdzie) to idź do
            lekarza.
            • balbinkag Re: owulacja? 26.11.07, 20:58
              Ja stawiam na ból owulacyjny. Sama mam tak samo. Wielokrotnie miałam
              monitorowany cykl i wychodziła zawsze owulacja. Nie mniej jak robią
              się torbiele(mam jeden jajnik leniwy) to ból jest identyczny, tyle,
              że trwa około tygodnia, gdzie owulacyjny od kilku godz.do max 2 dni.
            • syla-27 Re: owulacja? 26.11.07, 21:26
              ja nie mam takich bóli aby sie zwijac (z tego bólu)- tylko jak np scisne nogi, jak wstane i zrobie kroka to sa takie momenty, takie lekkie ukucie nie raz jest wiecej tych ukuc.
              a co do mojej decyzji to postanowilam na razie poczekac do @ no chyba ze ten bol sie nasili to czekac bedzie mnie wizyta u lekarza.
              ale powiem wam zescie mnie troche nastraszyly tym wszystkim ... mam nadzieje ze mi to przejdzie.
              pozdrawiam
              • syla-27 Re: oczekiwanie na @ ... nie ... 02.12.07, 20:41
                wlasnie czekam czy przyjdzie @ czy tez nie. ostatnio mierzylam temperature przez ostatnie 3 dni rano do ustnie i mialam 37.2 stopnie (wczesniej jakos nie znalazlam na to czasu co teraz zaluje) dzis jest moj 25dc przy 28dc. i troche sie dziwnie czuje szybko sie mecze, boli mnie podbrzusze jak na @ ale nie non stop, piersi tez mnie pobolewaja a zwlaszcza sutki. jak myslicie na co to moze byc ... @ / dzidzius ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka