joe-76 14.04.08, 11:07 Czesc dziewczyny, wlasnie wrocilam od lekarza. Dowiedzialam sie ze mam endo. Lekarz powiedzial, ze zaleca od razu - juz w piatek inseminacje a potem to juz tylko in vitro. Czy naprawde nie ma na to innego sposobu ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perls Re: Endometrioza 14.04.08, 11:39 moim zdaniem nie ma na co czekać. tez mam endometrioze, tyle tylko że nie miałam inseminacji a od razu inv.nie miałam tez badania hsg - na drożność jajowodów. nie wiem - moze rzeczywiscie warto podejsc raz do inseminacji a pozniej inv. naprawde nie ma na co czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.zak Re: Endometrioza 14.04.08, 11:47 Witaj, sama mam małe pojęcie o tej chorobie, bo pomimo że miałam dwie torbiele o podłożu emdometrialnym, to nie bardzo mieli pewności czy to na pewno to!! Popatrz na tematy na tym forum, coś tu na pewno się dowiesz. Ale najlepiej pytaj lekarzy! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
joe-76 Re: Endometrioza 14.04.08, 11:49 Tak zrobie. Powiem jednak szczerze ze ciesze sie co mi lekarz powiedzial. Przynajmniej wiem na czym stoje i czego sie spodziewac. Ide w piatek na inseminacje buzi Odpowiedz Link Zgłoś
kar1980 Re: Endometrioza 14.04.08, 12:34 Ja tez mam endometrioze i własnie sie zastanawiam co zrobic jestem po 3 nie udanych inseminacjach czy dalej wydawac kase czy zdecydowac na invitro nie miałam tez droznosci ale lekarz powiedział ze czas jest wazny przy endo to moze naprawde nie ma co czekac dziewczyny doradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
joe-76 Re: Endometrioza 14.04.08, 12:37 No wiec wlasnie. Mi lekarz powiedzial dokladnie to samo. Jedna inseminacja a potem in vitro bo nie ma na co czekac. Nie sadze, ze nas wszystkie chcieli naciagnac na kase. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yaris78 Re: Endometrioza 25.04.08, 19:17 Witam dziewczyny. Ja tez mam endometrioze. czas jak najbardziej liczy się, ale....czasami bez leczenia endometriozy niestety nie da się zajsc w ciążę. ja najpierw miałam laparoskopie,hsg, no i potem kuracje diphereliną. niestety nadal nie mogę zajsc w ciąże. wiec doradziłabym wam, żeby najpierw zrobic wszystkie badania, przynajmniej laparo i hsg. pozdrawiam,monika. Odpowiedz Link Zgłoś
morcheeba77 Re: Endometrioza 25.04.08, 19:59 U mnie endomertrioza, torbiele na obydwu jajnikach.Jestem po laparoskopii.Potem częste kontrole.Teraz mała torbiel na lewym jajniku, MIMO TO, w październiku zaszłam w ciążę.Aktualnie 31tc Odpowiedz Link Zgłoś
perls Re: Endometrioza 14.04.08, 12:37 moim zdaniem robienie inseminacji przy braku sprawdzenia drożności jajowodów jest bez sensu - wydawania kasy w błoto. ja mam end. stwierdzoną w czasie laparoskopii. Odpowiedz Link Zgłoś
kar1980 Re: Endometrioza 14.04.08, 13:30 perls a Tobie sie udało?Przepraszam ze pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
perls Re: Endometrioza 14.04.08, 13:32 tak, I Inv nieudane, w następnym cyklu transfer i obecnie jestem w 17 tygodniu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
insommnia Re: Endometrioza 14.04.08, 15:11 Ja mam stwierdzony IV stopien endometriozy. Przeszlam operacje i laparoskopie kontrolna, w trakcie ktorej sprawdzono droznosc jajowodow. A mimo usuniecia ognisk, lekarz powiedzial mi ze po to mnie wyczyscil zebym miala wieksze szanse w invitro, bo podchodzac z ogniskami endo pecherzyki nie tylko czesto sa puste ale i komoreczki sa gorszej jakosci ((. Ja nie posluchalam, wydawalo mi sie ze skoro endo jest usuniete, hormony sa ok to szanse na ciaze bez in vitro sa spore. Niestety, jestem rok po ostatniej laparoskopii i efektow brak. Nie powiodly sie ani starania naturalne ani iui, chociaz z perspektywy czasu musze powiedziec ze stymulacja gonadotropinami ma sens.Pecherzykow po takiej stymulacji jest sporo, te ktore sa puste czesto nie pekaja po pregnylu...pekaja te z komoreczkami , a i ich jakosc jest lepsza. Konsultowalam sie i w Polsce i za granica. W Polsce przy endo kazdy lekarz poleci od razu in vitro, za granica radza sprobowac gonadotropin. Ja jestem po stymulacji gonalem, jaki rezultat dowiem sie za kilka dni, ale nie nastawiam sie bo za mna juz wiele rozczarowan. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosenka1 Re: Endometrioza 14.04.08, 20:24 Joe pytałaś na innym wątku, ile po inseminacji można robić test. Lutealna trwa ok 14 dni, ale tak po 10-12 dniach test sikaniec powinien już wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
aniak.1982 Re: Endometrioza 14.04.08, 23:42 Dziewczyny z endo, Wy wszystkie miałyście przed in vitro laparoskopię, a mój mnie przeleczył analogami (trzy miesiące menopauzy) i potem miałam od razu in vitro, przypomnę, że nieudane. Czy uważacie, że mój lekarz popełnił błąd? Miałam do niego 100% zaufanie, a teraz to już nie wiem! Odpiszcie proszę. Laparoskopaia jest naprawdę skuteczna przy tej chorobie? Ja się boję, że mi wytną część jajników i stymulacja będzie wtedy kompletną klapą. Insomnia, to co Twój lekarz powiedział, to racja - ja miałam mnóstwo ładnych pęcherzyków, a tylko 3 komórki, reszta pusta i nie wiem co dalej. Odpiszcie Dziewczyny. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
perls Re: Endometrioza 15.04.08, 10:32 z tego co ja wiem i tak było w mom przypadku jakakolwiek interwencja chirurgiczna nie była polecana -moj dr mi mowil że jakbyśmy robili laparo to jakbyśmy cofali sie do tyłu. Moim zdaniem chodzi tu głównie o jajeczkowanie i poziom FSH - ono czasami wzrasta po laparo. Dlatego lek. proponują odrazu in vitro a jajniki zostawiają w spokoju. a cha ja miałam laparo 7 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
joe-76 Re: Endometrioza 15.04.08, 11:30 Wiosenka dzieki za odpowiedz. Po wczorajszej wizycie u lekarza bije sie z myslami co robic dalej. O zadnej laparoskopii lekarz nie mowil. W piatek inseminacja i co dalej ? Od razu in vitro ? - tak powiedzial lekarz. Jesli tak to gdzie. Kompletnie nie ogarniam tego tematu. Na lipiec mam wykupione bilety do Tajlandii - nie wiem czy odlozyc wyjazd czy zajac sie tym po przyjezdzie. Wczoraj mialam dobry humor bo wiedzialam o co chodzi. Dzisiaj jakos gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kar1980 Re: Endometrioza 15.04.08, 14:12 Dziewczyny powiedzcie to wreszcie laparo i droznosc jest potrzebne do invitro czy nie ?Bo mi własnie lekarz perls podobnie jak Tobie powiedział ze Laparo wcale nie jest takie dobre przy end owszem mowi duzo ale jezeli usuna co trzeba to zawsze jest to juz jakis zabieg no i podobno end szybciej sie odnawia w innym miejscu.Wiec mi tak wcale nie poleca ale to moj wybor albo to albo dalsze inseminacje naturalne starania.... Odpowiedz Link Zgłoś
insommnia Re: Endometrioza 15.04.08, 18:26 Wszystko zalezy od tego jak zaawansowane jest twoje endo (ktory stopien ) i jaki jest charakter zmian: guzy, naloty w jamie brzusznej czy torbiele w jajnikach. Przy endo I i II stopnia nie robi sie laparo, a torbiele do 3 cm probuje sie zaleczyc analogami. Endo zmniejsza powodzenie ivf, ale nie zmieni tego nawet laparo...bo to cos jest juz wpisane w nasz uklad hormonalny i mamy dwukrotnie wieksze ryzyko poronienia niz zdrowe kobiety. Ale do samego in vitro, do zagniezdzenia sie zarodka nie potrzebujesz ani lapro, ani droznych jajowodow. Zreszta droznosc to nie wszystko, bo podczas badania sprawdzane jest jedynie czy bez problemu przechodzi przez nie plyn z kontrastem. A badanie nie pokazuje w jakim stanie sa rzeski w jajowodach. A sa one wazne...bo o ile plemniczek ma witke, to zaplodniona komorka bez pomocy rzesek nie dostanie sie do macicy . Endo niszczy rzeski... Dodam jeszcze ze z malymi torbielami endometrialnymi mozna podejsc do stymulacji do ivf...beda rosly wraz z pecherzykami, ale przeciwskazaniem nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniak.1982 Re: Endometrioza 15.04.08, 23:11 Ja miałam torbiele endometrialne 1,5 cm i 3,5 cm i lekarz nie zalecił laparoskopii. Analogi pomogły, torbiele prawie zniknęły, ale przyszedł okres jeden i drugi i znów kłucie się pojawiło, czyli te torbiele odrastają. Może faktycznie po laparo też by odrosły i nie warto tego robić, a po laparo łatwo podobno o nowe zrosty. Martwię się tylko dlaczego miałam tak mało komórek, pęcherzyki piękne, ale puste. Estradiol miałam wysoki, inne hormony też ok, jestem młoda - 25 lat, więc to ta ch....a endometrioza musiała zaszkodzić. Dziewczyny, czy laparoskopia przed in vitro nie zwiększy ilośći i jakości komórek? Odpowiedz Link Zgłoś
kar1980 Re: Endometrioza 16.04.08, 11:34 Insommania bardzo jasno mi to wytłumaczyłas wielkie dzieki!Mi Dr powiedział ze mam 2 stopien endo wiec chyba zdecyduje sie na invitro bez tej Laparo faktycznie szkoda czasu i nerwow chociaz juz sie denerwuje jak pomysle o invitro ale cos postanowic trzeba w koncu bo nigdy sie nie przekonam.Mi Dr powiedział jeszcze o invitro prawie bez stymulacji ktore on by u mnie zastosował wiecie dziewczynki jak ono sie nazywa bo ja tej nazwy nie jestem pewna? Odpowiedz Link Zgłoś
joe-76 Re: Endometrioza 16.04.08, 11:46 Czesc dziewczyny, mi rowniez lekarz powiedzial ze laparo wcale nie musze robic. Bylam dzisiaj na USG mam pecherzyki w piatek inseminacja. Jak wyjdzie to super jesli nie to in vitro. Pytalam lekarza czy przez endo kompletnie nie mozna zajsc w ciaze. Powiedzial, ze nie, ale to na pewno utrudnia. Moge probowac jeszcze rok albo dwa tego nie wie nikt a to cholerstwo bedzie roslo. Przekonal mnie, ze nie ma na co czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
coldsong Re: Endometrioza 16.04.08, 11:57 Aniu, nie wiem jak z Twoimi komórkami, ale wiem, że endometrioza lubi występować z różnymi innymi chorobami immunologicznymi, które w połączeniu z endo dają zabójczy efekt. np. tarczyca, przeciwciała antyTPO. Niestety na przeciwciała nie ma skutecznego lekarstwa, pomagają trochę przeciutleniacze, na endometriozę również, np. selen z witaminą E. Jeśli nie badałaś przeciwciał tarczycowych, może zbadaj się jeszcze w tym kierunku. A co do laparoskopii - slyszalam gdzies, ze w trakcie laparoskopii chirurg moze doprowadzic jakos do stymulacji jajnikow, co potem zwieksza szanse na owulacje, ale to chyba dotyczy glownie dziewczyn, ktore w ogole maja problemy z owulacja. Najlepiej wypytaj o to szczegolowo swojego lekarza. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
insommnia Re: Endometrioza 25.04.08, 17:07 Ku pocieszeniu dopisze ze pomimo endo moja ostatnia iui powiodla sie.Boje sie cieszyc, ale zaczynam 6 tc i widzialam juz swoja kropeczke na usg. Zycze Wam wszystkim takiego zakonczenia zmagan z endo i jej skutkami! Odpowiedz Link Zgłoś
2glowniak Re: Endometrioza 19.12.08, 15:22 witajcie dziewczynki, dowiedziałam się że mam endo.usunięto torbiel (6cm)laparoskopowo i dostałam yasminelle, po których miałam napady lęku i kurcze mięśni teraz mam dostać zoladex i boję się panicznie czy nie będę miała też takich efektówproszę napiszcie jak sie czułyście i czujecie po tym zoladexie. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaa30 Re: Endometrioza 19.12.08, 16:20 Witam Wastroszke sie tu naczytałam u mnie bylo tak:mialam 2 laparoskopie i kazdy lekarz zalecal mi co innego jeden przed iui zrobil laparoskopie i iui nie udane potem przed icsi nie mialam laparoskopi i tez nie udane na endo bralam tez diphereline przez 3 miesiace na wyciszenie przed iui.I cały czas mam miesniak w lewej scianie macicy 14na 9mm.ale twierdza ze lepiej go nie ruszac bo on nawet ciazy nie zagraza.Czy moglybyscie zucic okiem na moje hormony gin. mowil ze sa ok. ale juz ama nie wiem.W 4dc.ESTRADIOL-226,PROLAKTYNA17.47,FSH-8.52.A w 10dc.ESTRADIOL-62.71,PROLAKTYNA-17-38,FSH-5.58.Prosze was zerknijcie jak to jest u was.buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
sztruksowa2 Re: Endometrioza 19.12.08, 19:40 jestem po pierwszej dawce zoladexu wcześniej brałam Danazol dwa miesiące . Zoladex wywołuje u mnie objawy jak lęki , ogólnie kiepski humor a najgorsze dziwne kołoatenie serducha .Na psychike działa dużo gorzej jak niechlubny danazol.Obecnie szukam po aptekach Zoladexu nigdzie nie moge kupić napisz gdzie kupiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek80j Re: Endometrioza 27.12.08, 00:36 Dziewczyny mam pytanie,mam torbiel czekoladową III stopień na lewym jajniku, czy robiłybyście laparoskopie,bez wcześniejszego leczenia.I tak czeka nas in vitro bo mój m ma bardzo kiepskie żołnierzyki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś