Dodaj do ulubionych

Badanie nasienia

28.04.08, 10:13
Dziewczyny, staramy się od pół roku o dziecko. Nic z tego nie
wychodzi. Miałam 2 cykle z clo i też nic. Mój mąż zdecydował, że
zbada Swoje nasienie. Podwpowiedźcie czy robi się posiew nasienia
czy badanie ogólne nasienia? Jest i takie i takie badanie i nie
wiemy które wybrać?
Obserwuj wątek
    • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 10:35
      Proponuję najpierw ogólne.
      To chore, że najopierw przebadałaś się sama, nawet brałaś lekarstwa,
      zanim facet się pofatyguje na badania. Ale i tak nie jesteście w
      ogonie, jedna forumka pisała, że po 3 latach starań facet poszedł na
      badanie.
      • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 10:38
        Nie chodzi o to, że mąż nie chciał iść wcześniej tylko lekarka
        najpierw zajęła się mną i dała mi na 3 miesiące clo i duphaston.
        • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 11:45
          Właśnie postępowanie lekarki uważam za chore. Moja postąpiła
          inaczej, zbadała mnie, powiedziała, że wygląda na to, że wszystko
          jest dobrze, więc zanim się mną zajmie na poważnie, chce widzieć
          wyniki męża. Mój mąż się przebadał, zanim ja zrobiłam choćby
          hormony, o bardziej skomplikowanych rzeczach nie wspomnę (stymulację
          clo uważam już za wyższą szkołę jazdy).
          Pozdrawiam smile
          • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 11:49
            A Ty jakie miałaś leczenie? Czy udało Ci się zajść w ciąże i po
            jakim czasie?
            • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 11:58
              Wyniki mojego M wyszły słabe. Mimo wszystko zaczęłam się badać, bo
              czas mijał i uznałam, że czemu nie. Więc w każdym m-cu coś tam
              badałam, a to hormony takie, a to hsg, a to znów inne hormony,
              robiłam monitoringi - wszystko ok. A lekarz... żebym clo brała mi
              marudzi. Tylko po co mam brać, skoro mam dobre wyniki, a mąż złe.
              Nie zgodziłam się. Staram się naturalnie, licząc, że mężowi się
              poprawi (bierze witaminy i macę). I tyle u mnie wink
              Powodzenia smile
              PS Wysyłanie facetów na badania i narzekanie, że nie chodzą lub
              chodzą po latach starań, to chyba będzie moja misja smile
              • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 12:16
                A czemu tak się bronisz przed clo????
                POWODZENIA
                • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 12:31
                  > A czemu tak się bronisz przed clo????

Mam własne owulacje, zarówno z prawego, jak i z lewego jajnika,
                  dojrzałe pęcherzyki, 7 dni po owu b. wysoki progesteron, pękają jak
                  trzeba, lutealna przyzwoicie długa. Odpukać - okaz zdrowia smile
                  Nie mam powodu brać, tak uważam.

> POWODZENIA

Dziękuję, przyda się smile
                  • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 13:01
                    To faktycznie nie ma sensu brać clo. A ile czasu się staracie?
                    Czy na badaniach nasienia są normy czy dopiero po wizycie u lekarza
                    dowiemy się co i jak?
                    • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 13:05
                      1,5 roku ;-(
                      Są normy, a jakby ich nie było, to znajdziesz je na tym forum.
                      Sama ze dwa razy ostatanio jakimś osobom wklejałam w wątek całą
                      listę norm. Oby okazały się dobre! Powodzenia smile
                      • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 13:29
                        Dzięki.
                        A skoro wina leży po stronie słabego nasienia to nie chcesz
                        spróbować na przykład inseminacji? Co lekarze Ci radzą?
                        Ja byłam w ciąży w sierpniu 2007 ale niestety uległa samoistnemu
                        poronieniusadsadsad
                        • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 14:06
                          W jedną ciążę zaszłam naturalnie (synek właśnie skończył 3 lata),
                          to i w drugę zajdę - tak "obiecał" lekarz. A jak nie zajdę, to
                          rzeczywiście inseminacja, może na jesieni. Wtedy miną 2 lata starań,
                          wcześniej to by chyba była nadgorliwość, tak mi się wydaje. Nasze
                          nasienie jest słabe, ale nie jest antykoncepcyjne (co widać po
                          synku), po prostu balansuje na granicy.
                          Współczuję poronienia sad( Bardzo współczuję sad( Jaka przyczyna?
                          • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 14:50
                            Przyczyna???? Do 3 poronień nie szukają w ogóle przyczyny więc tak
                            po prostu. Bardzo bolało a tym bardziej boli teraz jak się nie
                            udaje...
                            A Ty ile czasu zachodziłaś w pierwszą ciążę?
                          • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 14:50
                            Z Warszawy jesteś?
                            • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 14:54
                              W pierwszą 5 cykli, teraz mam za sobą 19. cykl nieudany.
                              Nie, z Gdańska smile
                              Współczuję tego poronienia bardzo, oby za drugim razem los był
                              szczęśliwszy. A jak długo Wy się staraliście o pierwszą ciążę i
                              teraz o tę drugą?
                              • antosia80 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 17:12
                                O pierwszą praktycznie za pierwszym razem a teraz staramy się 6
                                miesięcy. Wiesz za pierwszym razem tak bardzo o tym nie myślałam, to
                                było tak spontanicznie, nie wierzyłam, że jestem w ciąży. A teraz to
                                ciągłe wyczekiwanie....
                                A liczyłaś sobie dni płodne czy spontanicznie?
                                • martucha90 Re: Badanie nasienia 28.04.08, 20:06
                                  Za pierwszym razem nie liczyłam, nie miałam pojęcia o forach ani o
                                  tym, jak to działa, znaczy jak dochodzi do zapłodnienia i dlaczego.
                                  Bo to przecież nie trzeba nic wiedzieć wink A teraz wiem już chyba
                                  wszystko, mierzę tempki, założyłam sobie FF (w syganturce),
                                  monitoruję każdy cykl, żeby bzyki były w optymalnym czasie. I ciągle
                                  mam nadzieję, że się uda naturalnie wink
                                  Wiesz, 6 miesięcy to nie jest długo... W każdym razie tak się
                                  powszechnie mówi. Ale po poronieniu zdaje się warto zrobić wszystkie
                                  badania. Ty je już masz za sobą? Na przykład hsg?
                                  • antosia80 Re: Badanie nasienia 29.04.08, 06:51
                                    A co to jest FF, bo piszesz, że założyłaś? Czy temperaturę mierzysz
                                    w pochwie?
                                    Robiłam badania hormonów, hsg nie robiłam, nikt mi nie zalecił.
                                    Generalnie zawsze @ miałam regularnie, nie miałam żadnych problemów.
                                    • martucha90 Re: Badanie nasienia 29.04.08, 08:57
                                      FF to fertilityfriend.com - program, w który możesz wpisywać
                                      swoje temperatury dzień po dniu, a także zaznaczać śluz czy @,
                                      program na tej podstawie wyznaczy Ci owulację (oczywiście
                                      mechanicznie, bo to jednak tylko program). Ja akurat chodzę na
                                      monitoringi, więc wiem dokładnie, kiedy pękło jajeczko i poprawiam
                                      sobie wykres ręcznie zgodnie z tą wiedzą, ale FF nigdy nie pomylił
                                      się u mnie więcej niż o 1 dzień, więc nie jest kiepski.

Zajrzyj do mojej sygnaturki, kliknij na "tak to wygląda", a
                                      zobaczysz wykres z poprzedniego cyklu i obecny. Linia pozioma to
                                      podstawowa temp. ciała, a linia pionowa pokazuje dzień owu.

Tak, w pochwie. Termometem microlife, który pokazuje 2 miejsca po
                                      przecinku, zawsze mniej więcej o tej samej godzinie, zaraz po
                                      obudzeniu.

Doradzam Ci zrobienie HSG. Ale najpierw oczywiście nasionka smile
                                      Pozdrawiam smile
                                      • antosia80 Re: Badanie nasienia 29.04.08, 09:15
                                        Mąż idzie jutro na badanie nasienia. Wiesz ten program FF fajny ale
                                        szkoda, że nie ma wiedzy w języku polskim. Moja wiedza o języku
                                        angielskim nie jest aż tak rozbudowana.
                                        • martucha90 Re: Badanie nasienia 29.04.08, 09:23
                                          Mój angielski też jest kiepski, ledwo przeszłam przez procedurę
                                          założenia sobie konta. Potem jest łatwiej, bardziej intuicyjnie,
                                          można się ograniczać do klikania w dany dzień na kalendarzu i
                                          wpisywaniu temperatury w odp. rubryczkę. Koleżanki forumowe
                                          namawiały mnie na założenie sobie ff jakieś 8 m-cy chyba, zanim
                                          uległam smile Przedtem rysowałam sobie sama na kartce w kratkę.
                                          Dobrego wyniku męża życzę smile
                                          • antosia80 Re: Badanie nasienia 29.04.08, 10:01
                                            Musi być dobrze a nawet jak będzie coś nie tak to weźmie jakieś leki
                                            i tyle. A poza tym w dzisiejszych czasach jest tyle szans na
                                            zapłodnienie więc mam nadzieję, że w końcu się uda.
                                            Pozdrawiam
                                        • gracja275 Re: Badanie nasienia 16.05.08, 13:13
                                          Jest polski program wejdź na strone 28dni.pl tam możesz budowac swój wykres. super sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka