wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:08 Mentafolia Ty kobitko jedz, bo oddam Ci swojego ciałka, haha, nie zamartwiaj sie, naprawdę nie ma czym, zobaczysz sama jak to będzie "w praniu",a bedzie dobrze, do dzis się zastanawiam czy moi rodzice nie widzieli, czy nie chcieli widzieć, a rekę na pulsie trzymali, kiedy młoda byłam, ale miałam ciut oleju w głowie i w sumie wyrosłam na pożądną obywatelkę, więc główka do góry. Myślę że córka już widzi co jest grane, jęsli chodzi o "zachowanie się" taty, nie zadręczaj sie. Wiem łatwo się mówi, ale spróbuj. I właśnie dziadki są, telefony również bedziesz dzwonić, a raz na dwa tygodnie pojedziesz, hej, dobrze bedzie. Naprawdę nie widzę całej sytuacji w ciemnych barwach. Oj tempka ładnie idzie Ci w górę, ale nie nakrecam. Sotie ten przepis chlebkowy jest na dwie porcje, 2 długie standardowe foremki. Sotie dziewczynki wojaże super, wyslę fotki na dniach i dam znać, byliśmy w Kościerzynie w skansenie starych ciuchci, super sprawa dla dzieci, i równiez zajechaliśmy do Szymbarka tam jest ogromny plac na którym firma Danmark wystawia swoje domy drewniane, i m.in. był dom na głowie, ten do góry nogami, w tv była kiedyś wzmianka, kolejka żeby wejść do tego domku była na 3-4 godziny, pojedziemy kiedys w tygodniu bo obecnie stać to masakra. Odpowiedz Link
meggii791 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:17 witam z poniedzialku wiosenko jak to jest w koncu z ta tempka dzis sie zaczal u mnie 7tc a tempka 36,8 36,9 czyzby cosik bylo nie tak Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:20 Oj Mentafolia grzej do ukochanego, córusię kochaj, ale wiesz jak to jest, dzieci odchodzą nie wiadomo kiedy i zostajesz z M, dla siebie musicie żyć. Tesi główka do góry co ma być to będzie, ja dzis nawet monit odpuszczam, nie będę łazić sie rozkraczać, a pęcherzyk i tak mały, pojde we srode pod warunkiem ze tempka nie skoczy, taka dzielna jestem. Mentafolia pytanie techniczne, sama juz nie wiem czy działa to moje przeliczanie, mam na wykresie dwie tempki 36.6 czy tam jedna chyba 36.65, i ta dzisiejsza to efekt przeliczenia, zmierzylam o 5:30 było 36.45 i przeliczyłam na 7 rano wyszlo 36.6, wstałam zrobiłam siusiu i zmierzyłam po godzinnym spaniu o 7 rano i na termometrze było 36.6 równo. Sama nie wiem co o tym mysleć, mam wrażenie że gdybym się obudziła o 7 rano i mierzyła po raz pierwszy miałabym nizszą. Testowałaś tak kiedyś, wiem że troche przysmucam, pisałaś że tylko bierzesz pod uwagę pomiar właściwy. Sama już nie wiem. Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:28 Witajcie poniedziałkowo, deszczowo, szaroburo i ponuro i jakby jesiennie Widzę, że tu ruch z rana Poczytam sobie, co naskrobałyście. Lukałam już w wykresiki i chyba o ile dobrze pamiętam to mentafolia ma piękny wykresik Odpowiedz Link
gorgonia_m Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:59 też się witam w to... hmmm... listopadowe przedpołudnie Wiadomo juz skąd takie humory: dostosowały się do pogody Ale spoko jutro będzie pięknie! Też oblookałam wykresy - rany, chyba mnie to powoli wciąga, mój to za mało, musze na Wasze popatrzeć Ja tam nie wiem, nie chcę zapeszać, ale sierpień się chyba dobrze zacznie! Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 12:54 Wiosenko,pisałam kiedyś ,że ja nie przeliczam,bo to trochę taka nadinterpretacja. Przecież nie wiadomo jak zachowa się organizm kazdej z nas,więc sztywne trzymanie się takiego przelicznika nie moze być dokładne a jak wiadomo liczą się dziesiąte części. Ale to taka teoria na mój własny użytek ) Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:19 Mjulka w sumie może zdążyliście, owu nawet do drugiej tempki wyzszej może być, może jednak. Ja ciążowych nie podglądam, eee nie bedę się wkręcać. Sotie ja walnę prosto z mostu, się nie gniewaj, nie wzięłabym się za IUI czy jak sie to zowie, gdybym na bank nie wiedziała czy mam owu co cykl, bo może w tym jest sedno sprawy, że masz co którys cykl i wówczas wiadomo nie jest łatwo. Przepraszam Cie najmocniej, wiem ze monitoring jest kosztowny, w sumie jak sie dobrze wstrzelic to dwa usg wystarcza, a przeciez IUI też kosztuje i te badania przed nim itd? Po "30" znacznie spada płodność, może to właśnie się wiąże z tym że nie zawsze mamy owu. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:19 Sotie i tak jak Mentafolia pisze, prg tez daje obraz owu. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:22 I w sumie dobrze że odetchniesz na wakacjach, Sotie korzystaj ile wleziesz, zobaczysz kochana że na dobre Ci to wyjdzie, odreagujesz, ile mozna mysleć o jednym, ja wierzę że Ci się uda nie może być inaczej. Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:33 Wiosenko, ja w cuda nie wierzę W piatek monit i pecherzyk 22 mm, nie wyrobił do niedzieli, nie miał szans. Wieczorem bolał jajnior jak diabli, więc se słodko pękał. No moze jeszcze w sobotę byłyby szanse, ale niedziela to już musztarda po obiedzie Sotie, Wiosenka ma rację. Może owu nie co cykl? A IUI tak na prawdę niewiele zwiększa szanse...Ja też radzę, korzystaj z urlopu, po powrocie zrób badania i spróbuj jeszcze naturalnie Ale myślę, sobie, że juz nie będzie takiej potrzeby Umyłam okno w kuchni i właśnie nadciągnęły gradowe chmurzyska. Ja to mam pecha. W nocy zarąbali mi halogeny z bryczki. Kurczę, nie pamiętam, żebym ostatnio jakieś lustereczko potłukła Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:35 Dzięki Wiosenko, ja się absolutnie nie gniewam i cenię prosto z mostu z tym, że ja się nawet nie łudzę, że mam owu co cykl, tak jak piszesz po 30. płodność spada i o tym wiem. mogłabym w nieskończoność latać na monity i co tak naprawde to by wniosło w moje zycie? chyba niewiele. dowiedziałabym się, że co któryś cykl mam bezowulacyjny zapewne. zresztą tyle co podglądałam pęcherzyki, to nigdy z nimi problemu nie było. wydaje mi się, że problem lezy zupełnie gdzie indziej, ale pojecia nie mam gdzie.. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:25 Wiem co przeżywacie, jak ja nie lubię tej lutealnej, tego gdybania i cuiągłego myslenia, oj nie lubię. Trzymajcie się dziewczyny. A widzisz Mjulka masz skok taki nie za duzy i brakuje 6 przedwzrostowych to ja popatrzyłam jak na I fazę czyli jak ff, ha ha. Oj z tego cos może jeszcze byc, Ty tu nie krikaj na M. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:33 Hej Sotie biorę dupka od 6 cykli i zobacz z 11 dni mam 12, to żadna eureka, ilość dni lutealnej 11-12 jest wystarczajaca, toż mam dwie ciąże z 11 dni lutealnej, dupek bardziej pomaga na zagnieżdżenie. Piszesz o monicie, teraz go robilas? czy ja coś kurcze nie doczytalam? Aneczka przed nie @ czyli kiedy wyczekujemy to każda z nas tworzy historie, a mogłam tak a tak, niestety im wiecej testujemy sprawdzamy gmeramy tym gorzej. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 13:49 nie teraz nie robiłam monitu wiosenko. no ok, 12 lutealnej to dobry wynik. mjulka, jakie Twoim zdaniem badania powinnam jeszcze zrobić? i dlaczego uważasz że IUI nie zwiększa szans? nie omija śluzu? nie podaje się najlepszych wyselekcjonowanych chłopaków, na dodatek podkręconych? nie podaje ich się dokładnie we właściwym czasie? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:07 Sotie pierwsza sprawa to owu jak wiesz moze byc do drugiej wyzszej jak rowniez do2-3 dni przed skokiem, i wg mnie nie jest to stałe kiedy, przypisane konkretnej kobiecie, bo to gra hormonów, czyli raz pęcherzyk peknie w dniu pierwszej wyzszej, a raz peknie wieczorem przed wzrostem. Kolejna sprawa lutealna przyjmujemy jako iilosc wszystkich dni od skoku, więc w 14.01.- lutealna trwa 10 dni i tu byłaś chyba bez dupka? 02.02-skoro owu w 15dc na monicie, oki, ale tempka skoczyla dopiero w 17dc czyli byla potwierdzeniem przebytej owu i dlugosc lutealnej 13dni, w sumie masz tu rację że i w 14dc już była pierwsza wyższa, no ale 9dc? zagadka nie wiadomo co było? ale tak na dobre tempka podniosła się w 17dc, w marcowym na oko inaczej mi sie układa, a tu też był monit i w 14dc owu? i patrzyłam na opis ff a u niego inaczej jest, w obecnym cyklu w 16dc pierwsza wyższa i rośnie dlatego ona mi pasuje, tak samo w 02.02 skok w 17dc i rosnie Sotie no w sumie to nieważne poprostu chciałam jakiegos pomysła podsunąć. To tylko działanie na oko ciut z teoria i zupełnie na sucho bez sluzu i mozna wnioski wyciągać po zakończonych cyklach bo łatwiej. Ja z uporem maniaka wierzę że lutealna jest stała, tylko raz w życiu miałam 12 dni, zawsze 11 dni, bez dupka oczywiście i szukałam pierwszej wyższej tempki, jak nie zapomnę to wrzucę Wam teskst z mojej broszurki. Ja zaczęłąm czytać NPR to miałam ostry mętlik, bo moja metoda nie pokrywa się dokładnie z nowym roetzerem, moja to stary roezter. A jak miałam monitorowany to: w piatek był pęcherzyk a w pon już peknięty, w sumie nie wiem kiedy pękł dokładnie, w sob albo niedziele, żeby dokładnie wiedzieć to by trzeba było codziennie chodzić pozdrówka Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:23 zwieksza szanse IUI wg mnie bo jest tak jak piszesz Sotie, tylko ciekawe czy to problem śluzu? jesteś dobry rocznik taki jak mój, więc kobieto dobrze bedzie, ja Ci to mówię ja myslę o clo, jeśli się okaże że nie mam owu co cykl, u Ciebie faktycznie owu jest skoro byłóo tak na monicie, hmmm, kwesita czasu, zobaczymy co Ci gin powie, idziesz na dniach, tak? zresztą Sotie @ nie przyszła jeszcze Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:31 Wiosenko, miej tylko świadomość, że clo na endo źle działa. A u Ciebie chyba z tym fantem problemmo Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:40 Oj Mjulko Ty bestyjko! Ja tam jak trza będzie 3 cykle na clo polecę, eee jak szaleć to szaleć. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:36 Sotie odnośnie jeszcze tego jednego wykresu, zdaża się skok termiczny, ktorego nie bierzemy pod uwagę, ale tylko wowczas jesli wystepuje on w dniu szczytu sluzu lub w przeddzien, chodzi mi o ten podskok w 14dc Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:53 Wiosenko dzięki za analizę, wiem, że szukałaś pomysła. ja szczerze mówiąc nie mam zadnej pewności, tylko przypuszczenia. a im więcej myślę, tym jestem głupsza w każdym razie śmiem przypuszczać, ze właśnie lutealne u mnie to każda innej długości była, postaram się w domu wrzucić kilka jeszcze starszych wykresów, zeby udokumentować wiem, ze powinna być w miarę stała, no ale była bardzo rozchwiana. idę do gina na dniach 2-go dokładnie i zobaczymy co powie. @ jeszcze nie przyszła. mjulka, ja wiem, że IUI żadnej gwarancji nie daje i przy pierwszej to w ogółe mało prawdopodobne. do 6-ściu chyba się robi. no, ale jest to jakaś szansa, może maleńka, ale zawsze. i co? mam nie spóbować??? a czy jest problem śluzu nie wiem, nie badałam. mój em armię badał rok temu i była wzorcowa - 385mln w 7ml, chyba 80% A o ile dobrze pamiętam. ale teraz pewno powtórzymy badanie. mam kiepski nastrój, sorki że Wam tak smęcę, wybaczcie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:18 Sotie smęć i wygaduj wszystkie żale, jeszcze nic nie przesądzonego, ale tempka spadła, no cóż. Ciesz się, bo pewnie na urlopie będziesz mieć owu, a wiesz jak to jest, wszystkie tu z wakacji wracają z dwoma kreseczkami, Ola wlodarczyk na watku sąsiednim nam zaskoczyła, fuksiara jedna. Ależ fajnie by było, dziewczynki zaskoczymy zobaczycie. Ja też bym chiała teraz zlać brzydko mówię, całą sprawę owu, ale muszę podejrzeć ten pęcherzyk i chciałabym żeby więcej sie nie monitować, żebym miała na tyle siły żeby to odpuścić. Do wieczorka dziewczyny,pa. Odpowiedz Link
gorgonia_m Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:22 Sotie, wybacz, że się wtrącę, ale przed UIU może spróbujesz jeszcze paru rzeczy? Ja tez tak zawsze miałam, że owu była, a mimo to nie zachodziałm w ciążę i też myślałam o inseminacji. Ale gin mi powiedział, że najpierw trzeba spróbować poprawic JAKOŚĆ jajeczka, dostałam CLO - jakśą małą dawkę, bo przecież owu u mnie była i zalecenie diety dla cukrzyków (wahania insuliny barrrdzo pogarszają jakość jajeczka, a potem 7 dni po owu (potwierdzonej monitem) dostałam pregnyl, żeby ułatwić zagnieżdzenie się jajeczka. Do tej pory nie wiem co u mnie podziałało, czy poprawienie jakości czy wspomaganie zagnieżdżenia, ale wtedy właśnie się udało! A samo UIU bez rzeczy by nie wyszło, o! Aha, i ja juz nawet dostałam skierowanie na badanie na wrogość śluzu Ale nie zdążyłam zrobić, więc nie wiem ile kosztuje. Ale pewnie mniej niż UIU. Może tego spróbujesz? Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:31 gorgonia, wybaczam )) wtrącaj się ile wlezie ja sobie IUI nie wyobrażam bez wczesniejszej stymulacji... po prostu prtzygotowuję się psychicznie, dlatego tyle o tym gadam. a sprawa wygląda tak, że jak byłam u gina i zapytałam ile czasu mi daje po hsg (do końca lipca) i co dalej robimy, to mi odpowiedział, ze stymulację i pomyślimy o IUI, więc ja na to całe IUI jutro nie idę pregnyl 7 dni po owu? myślałam, ze on tylko na pęknięcie jest podawany. mam dobrego lekarza i mu ufam. powiedział, ze póki co nic więcej mam nie badać, więc nie szaleję. Odpowiedz Link
gorgonia_m Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:45 Też byłam zdziwiona tym pregnylem, dlatego się wypytałam. Faktem jest, że 7 dni po owu byłam na wizycie, 8go dnia zrobiłam najpierw betę, a potem dostałam pregnyl. Beta wyszła negatywna, a ja po kolejnych 10 dniach się naprawdę mocno, acz pozytywnie zdziwiłam Szczerze mówiąc boję się, czy tym razem też nie będę się musiałam w ten sposób pofaszerować, bo mi tak totalnie na naturalsa nie wyjdzie. Aha, mój gin bardzo zwracał uwagę na tą insulinę (chyba i ja się teraz przejmę) Móglby już wrócić z tych wojaży....ech... W każdym razie Sotie, może po hsg jeszzce sobie badanie śluzu zrobisz?To nie może dużo kosztować. Ot biorą śluz i patrzą w monitor czy sie chłopaki ruszają czy nie Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:09 Meggi Ty mnie nie nerwuj wszystko dobrze z Twoją tempką!!! czy łykasz duphaston, od owu czy jak? tak przez cioekawośc pytam no Mjulka fotki wyslij tam chłopakom, to się nie opędzisz, oj żeby M nie był zazdrosny Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:13 Mentafolia pomęczę dłużej, to w takim razie jak sobie radzić jak o 5 30 chce się siusiu, to co wstrzymać i zasnąc i zmierzyć o 7, czasami chyba nie da rady, pewnie że jak dobrych parę dni przed owu to żaden problem, ale jak tu ważne dni akurat? pewnie masz to w nosie i omijasz ten dzień i cześć pieśni, wiem że tak najlepiej. Rozumiem że odpuszczasz taki dzień i jest stracony? $ Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 14:29 Sotie, swego czasu siedziałam trochę na niepłodności, tam o IUI co i rusz I moje statystyki mówią, że to nie złoty środek Mam przyjaciółę po 5 inseminacjach, skończyło się in vitro - szczęśliwie na szczęście. Gin jej powiedział, że in vitro daje 30% powodzenie, więc logicznie rzecz biorąc IUI proporcjonalnie mniejsze Sotie nie chcę Cię podłamywać Boze broń!, oczywiście są przypadki zaciążenia przy pierwszym podejściu. Ale zobacz to jak z clo. Niektórym dziewczynom wystarcza 1 cykl, inne (patrz ja) kilka m- cy się bezowocnie pasą A niby zwiększa szanse, bo co 3 jajka to nie jedno. A Twój M sie przebadał w te i nazad? Nie kojarzę Wiosenko, ja chcę co by M zazdrosny był. Nic tak nie podsyca namietności jak zazdrości szczypta, nie? Odpowiedz Link
meggii791 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:23 wiosenko nie lykam nic a nic poza foljakiem i materna ach no i czasem zelazo i magnez a tampka juz 37,2 )))))))) Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 15:28 Meggi oby tak tak dalej z tą tempką u mnie też rośnie i tak sie zastanawiam, do ilu może urosnąć, bo przecież nie może być chyba zbyt wysoka....jak uważacie? Odpowiedz Link
wiosenka1 dziewczynki 30.07.07, 18:13 widzisz Megi i tempka ładna i wszystko ok, nie ma co na zapas się martwic, od na zapas jestem ja, ha ha Mercy chyba Ty pisałaś że tempka czy zjadzie za wysoko, prosze nastepna martwiaca się na zapas, otóż jak tempka idzie za wysoko to choróbsko lub infekcja, a po cóż ma iść wysoko, dla ciąży to i 38 dobrze, a 39 to juz nie Gorgonia bardzo fajnie nam napisalas, to mam kilka pytanek, dietka czyli zero smażonego i cukrów, prawda? może to dla mnie zgubne i moich owulacji? hmmm czas o tym pomysleć, ja ze słodyczami mam tak jak palacze, koszmar istny, tydzień nie jem a później hura wszystko jak leci, szlag by trafił i mam pytanko wrogość sluzu, patrza jak chłopaki pływają, a skąd biora chłopaków? Aguita udanego urlopu, ja wy jeżadząm 4 sirpnia pewnie razem tu dobijemy bo wracam 13.08. pa pa, trzymmaj sie co Ty Ivinko taaaaka zajęta dzisiaj? dziewczyny warto zrobic drozność przed clo prawda? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: dziewczynki 30.07.07, 18:19 Gorgonia rozumiem że zaszłaś w ciążę po tych całych procesach tak? ale czemu u nas forumki pisza że pregnyl na pęknięcie pęcherzyka, a Ty dostałaś w 7dpo na co? powiedział Ci lekarz? rozumiem ze brałaś clo, a pęcherzyk sam pekł tak? Odpowiedz Link
sotie Re: dziewczynki 30.07.07, 18:24 wiosenko, wrogość śluzu to inaczej test po stosunku, czyli iles tam godzin po seksie (chyba ok 8h) w dniach płodnych, i bez mycia oczywiście lecisz do gina (w zasadzie to nie wiem czy to gin robi) i pobierają próbkę i sprawdzają jak sobie chłopaki w śluzie radzą. Odpowiedz Link
kamaz84 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:04 Dzień dobry czy można z Wami troszkę podyskutować?? Odpowiedz Link
ivinka275 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:29 Uff, troszkę mi się nagromadziło pracy, ale już jestem Zacznę od apelu i gorącej prośby do Meggii, mogłabyś załozyć nam w środę całkiem nowiuśki sierpniowy wątek? Ja będziemy pod skrzydłami cieżarnej to może mniej oporu będzie I nie martw się swoją tempką, jest iście ciążowa!!! Wpadłam rano, żeby listę zaktualizować, ale Ania wyprzedziła mnie o włos, dziękuję Wiosenko, a gdzie Ty będziesz urlopować? To już niedługo, super, choć jak patrzę w kalendarz to chyba się miniemy Widzisz, tak nieuważnie czytam te wątki, że dopiero dziś z rana nasunęło mi się Twoje zdanie, coby zdjęcia mebelkom zrobić. Zrobię, jak tylko będzie wsjo gotowe, teraz to ani półeczki nie wiszą jeszcze (stoją sobie dumnie na podłodze, całe w kwiatach ) ani aparatu nie mam, idzie już do mnie nówka canonek Widzę, że Viinga ma swój wykres na ff, jak jutro uda mi się pierwszej w listę wejść to wstawię go do kolekcji Sil, zaliczasz niebezpieczny spadek, ale tylko wczoraj było plamienie, dziś spokój? Sotie, Ty też pikujesz? Ale @ nie ma, czyli jeszcze dobra nasza! Myślałam, że Mentafolii i Aneczce popsuły się termometry, a tu dziś jedna w dół druga w górę, ciekawe odbicie. Anetka na urlopie, ona już wie co się święci, a ja umieram z ciekawości! Noemi, Twój wykres sugeruje jakąś weekendową chorobę, jak zdrówko? Mercy, czy mogę przy jutrzejszej aktualizacji listy zostawić tam tylko Twój efef-owy wykres? Swoją drogą wygląda bardzo obiecująco Bo teraz są dwa, drugi to nmpr. Wiosenko, chyba zbliżasz się do ważnego momentu, kiedy idziesz na usg? Czy może już byłaś a ja gapa nie doczytałam? Poppy też szykuje się do skoku, pewnie nie nudzicie się wieczorami z M Mjulcia, nie sądziłam, że mogę liczyć na Twe tempki w tym cyklu, a tu masz, już 6 kolejnych, ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczysz Gorgonia, prawie doganiasz z długością cykli Aregiec, ależ ja Wam zazdroszczę U Nuluski chyba jeszcze trzeba poczekać na rozwój sytuacji, to czekamy czekamy Zdziwił i mnie pregnyl 7dpo, ale widocznie nie jest on tylko na pękanie Oho, widzę, że czeka nas przebrnięcie przez wrogość śluzu, hsg i iui, Mjulka, czy Ty całkiem przypadkiem nie robiłaś wrogości? Bo, że hsg to wiem. Odpowiedz Link
ivinka275 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:35 Mentafolia testowałaś? Ominęło mnie to? Nie szykuj się jeszcze do @, skoczyłaś dziś ładnie. A test trzeba powtórzyć. Swoją drogą progesteron i u mnie tak szaleje, że aż sciska za gardło. Kamaz, witaj i się rozgość )) Odpowiedz Link
kamaz84 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:39 No wkońcu znalazłam forum gdzie dziewczyny mają podobne problemy.Mówicie,że mierzenie tempki coś pomaga w zajściu w ciążę?? Odpowiedz Link
mentafolia Re: dziewczynki 30.07.07, 19:49 Cześć Kamaz Samo mierzenie temperatury w ciążę zajść raczej nie pomaga ,ale daje niezły obraz co tam się w naszych hormonach dzieje. Odpowiedz Link
ivinka275 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:51 Hmm, czy pomaga )) Raczej pokazuje czy wszystko jest ok w moim organizmie. Od samego mierzenia zajść się nie da Skad jesteś? Może poszukaj na białej liście ginekologów jakiegoś dobrego w swojej okolicy. Tu linek: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 Odpowiedz Link
tessie124 Re: dziewczynki 30.07.07, 19:54 No dziewczynki, mój dół to jakaś czarna dziura, wystarczy w nią zajrzeć i już cię wsysa;-((( Wy chyba po kolei chcecie mnie tam wepchnąć... to każda już na @ się szykuje a ja to co? Mnie @ szerokim łukiem okrąża... Ale coś Wam powiem... to ostatni mój taki długi cykl, nigdy więcej... będę brać luteinę najpóźniej od 22dc i tyle w dupie mam to. Skoro nie ma owul to po co czekać? W końcu to nie może być byle jaka owul tylko dobra, wystarczająca do poczęcia... Niby już gdzieś czytałam o ciąży co owul była w 28dc, ale ja nie mam siły tyle czekać... Teraz z innej beczki... wyczytałam gdzieś, że testy owul są niemiarodajne przy pco. Wiecie coś o tym??? Następna sprawa, jeżeli mam owulację wiadomo od przypadku do przypadku to po co robić laparoskopię i nakłuwać jajniki. Nie można zrobić samej hsg? Przy hsg to wiem co mi tam robią (no powiedzmy), a jak uśpią mnie do laparoskopi to bo ja wiem z czym się później obudzę? Wiem to kwestia zaufania do lekarzy... no ale nie mam ochoty obudzić się i usłyszeć: miała pani wodniaka jajowodu i niestety musieliśmy go usunąć razem z jajowodem albo coś takiego... Co myślicie o tym... chyba znowu zaczynam bzdury pleść... Pozdr Tess. P.S. Zostawcie jedną @ dla mnie, no nie bądźcie takie no... Odpowiedz Link
malutka1939 tessie 30.07.07, 20:07 przy PCO podczas laparoskopii wykonują tzw. kauteryzację jajników, co jest jedną z metod leczenia PCO, natomiast podczas HSG sprawdzaja tylko droznośc i tyle. Warto chyba zrobić laparo. Odpowiedz Link
mentafolia Re: dziewczynki 30.07.07, 20:15 Tess,coś znowu wymyśliła???..wodniaka jajowodu? ;zaczynasz przesadzać kochana. Dobrze wiem co znaczy być w czarnej dziurze,ale błagam,przestań wymyslać.Jesli tak sie boisz tego wodniaka,to przed zabiegiem zrobisz zastrzeżenie,ze nie wyrażasz zgody na usunięcie jajowodu i po bólu. Co do kauteryzacji,to mozesz pogadać o tym z Darcią.Ona miała i na pewno chętnie podzieli się wiedzą. O testach owu był interesujący watek na npr,jak znajde to Ci wkleję. Nie daj się kobieto i wyłaź juz z tej dziury! Odpowiedz Link
ensata Re: dziewczynki 30.07.07, 20:50 o dziewczynki, mój dół to jakaś czarna dziura, wystarczy w nią zajrzeć i już cię wsysa;-((( Wy chyba po kolei chcecie mnie tam wepchnąć... to każda już na @ się szykuje a ja to co? Mnie @ szerokim łukiem okrąża Tessie, ja dostałam @ jak wytrabiłam 5 win z kolezankami 3))Na drugi dzien juz była Moja mama miała usuniety jajnik z jajowodem, a......ja urodziłam sie taka fajna)))))Głowa do góry, zobaczysz bedzie dobrze, ja wiem, gadanie, ale ja po kościach czuję, ze to własnie Ty pochwalisz dwoma kreseczkami. Nie wiem, dlzczego, ale tak własnie czuję)Dzisiaj, jutro, ale zobaczysz sama Odpowiedz Link
mjulka Re: dziewczynki 30.07.07, 20:47 Dziewczynki (Sotie i Wiosenka przede wszyskim) ja Was nie chce odciągac od Waszych przyszłych planów ni huhuhu. Sama zdesperowana jestem i nad iui myślałam intensywnie. Nie wykluczone, że się poddam. Clo niczym dropsy wcinałam przez 4 miechy. A pregnyl działa na endo niczym dupek. Moja gin tak mi gadała Ivinko aleś przekrojowego posta strzeliła wszystki do tablicy wezwane zostały Ja wrogości nie zdążyłam zrobić, zresztą i tak się tego właściwie nie leczy, to po co mi świadomość, że chłopaki padają w nim jak muchi czytam Was dalej Odpowiedz Link
sotie Re: dziewczynki 30.07.07, 21:04 mjula no to odetchnęłam ja najbardziej się przy ins. obawiam reakcji ema, jak się dowie, że musi wydobyć chłopaków w kanciapie u gina do badania nasienia pobieraliśmy w domu, to nie było problemu. clo też się boję i innych leków. już raz się wybroniłam u gina, jak po monicie na samym początku naszej znajomości, dał nam trochę czasu na starania, i nic, polazłam z zapytaniem co dalej. zaczął mówić o stymulacji, to zapytałam po co, skoro pęcherze są i ładnie rosną, a na dodatek pękają. to się wycofał i zalecił HSG. no ale teraz to już się chyba nie obronię. Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 19:28 Wiosenko,sen to jakby stan hibernacji,podczas której śpiącemu spada temperatura.Każde wybudzenie,a tym bardziej wstanie tę temperaturę lekko podnosi. Nie wiem,być może pójście na szybki sik i powtórne zaśnięcie,ale takie szybkie,bez pomiarów i marudzenia nie ma żadnego wpływu na wysokość temperatury.Chociaż szczerze wątpię,bo przecież liczą sie dziesiąte części stopnia.W sumie to niezła zagadka,bo rzecz nie do zbadania) Dziewczyny,dzięki za słowa otuchy.Nawet nie wiecie ile dla mnie znaczą. Malutka,wczoraj testowałam.Była I. Tess,mój progesteron na 2-3 dni przed @ jeszcze potrafi nieźle podrygiwać. Nic z tego nie będzie,juz mnie brzuch zaczyna małpowo pobolewać,no wiem,że nic z tego i już. Pralka mi się zepsuła,chyba na amen.I co mam kupić nową?Będziemy mieli dwie pralki? Odpowiedz Link
malutka1939 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 19:48 mentafolia nie doczytałam sorki, nie nadążam z czytaniem waszego wątku zaznacz na wykresie teścik, bo tam zaglądam. Mimo wszystko kibicuję CI!! Jak nie teraz to w sierpniu na 1000% Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 19:50 Dzięki Malutka ) Twoje wykresy są bombowe ).Żadna z nas Ci nie dorówna,nawet Mjulka ha ha... Odpowiedz Link
malutka1939 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:02 mentafolia bo ja to juz lage położyłam na to a teraz z ciekawości tempke zmierzyłam bo nadzieje miałam Siofor przez cały cykl biorę ale raz zaznaczm raz nie ehhehe ale co tam Ja tam trzymam kciukasy za ciebie! Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:08 A Wy Malutka podjęliście już jakąś decyzję? Nie śpieszcie się,wiem,że to trudne jak cholera. Odpowiedz Link
malutka1939 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:21 mentafolia podjęliśmy, nie podjęliśmy cholernie trudne tak jak mówisz, M. chce a ja się waham raz na tak raz na nie wiem na nie nie jestem nigdy Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:40 witaj kamaz, zapraszamy do dyskusji i zachęcamy do mierzenia i obserwowania hej ivinko, dawno Cię nie było, tęskniłyśmy Tess, wyłaź z tej dziury! przegięłaś z tymi jajowodami to się nazywa czarnowidztwo. ja uważam że laparo dużo lepsza od hsg, choć bardziej inwazyjna. pozwala ocenić parę spraw więcej niż tylko drozność, poza tym nie ma innej metody żeby stwierdzić/wykluczyć endometriozę. sama chciałam laparo zamiast hsg i mój gin się ze mną zgodził, że lepsza bo szerszy aspekt obejmuje, ale hsg miałam od ręki, a na laparo pół roku czekania. co do @ to swoją chętnie Ci zostawię bo jeszcze jej nie ma, ani niczego co mogłoby ją zwiastować. jest śluz jakiś. no i cały dzień mi się odbijało, raz myślałam, że aż pawia puszczę, jakas zgaga czy coś. z durną nadzieją wyglądam jutrzejszej tempki, że jednak pójdzie w górę. ale wiem sama, że to złudna nadzieja. Mentafolia, kochany czarny koniu, kiedy oczekujesz @? i jak do kiedy nie przyjdzie, to zatestujesz? a dodatkową pralkę zawsze można puścić na allegro. a jakbyś nabyła wąską ładowaną od góry, to sama chętnie odkupię, bo moja wysiada powoli malutka, Twój wykres faktycznie obłędny a na co jest ten siofor? i zdradź co do jakiej decyzji tak się wahasz. Odpowiedz Link
malutka1939 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:51 siofor jest na podwyższona insulinę a waham się co do in vitro z komórką dawcy. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:57 no to rzeczywiście niełatwa decyzja przed Wami. trzymam kciuki Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 20:57 Malutka, fakt z wykresem pobiłaś mnie na łeb Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 21:00 Wahałam się Malutka czy napisać nad czym się zastanawiacie,na szczęście juz nie muszę. Fajnie,ze sama o tym napisalaś Sotie,@ spodziewam się w sobotę.I pewnie okaże się,że nie jestem żadnym czarnym koniem,jeno zwykłą,starą szkapą. Nawet nie wiedziałam,że na Allegro mozna dostacćpralki.Ja wolę te z szybką,bo lubię patrzeć jak się kręci. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 21:09 no to czekamy do soboty, szkapko )) a na allegro to chyba jest wszystko. pralkę z szybką to ja mogłabym ew. pod sufit podwiesić i to nad wanną, inaczej do łazienki jej nie wpechnę Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 21:45 Tess Ty nie dramatyzuj i końca czarnych dziur nie szukaj, nonono ! Przytulam Cię mocno i głowa do góry. Ja włąśnei nadrobiłąm lektruę a od 2 godzin tak mnie jajnik boli, że szok wrrrr... Kamaz = moja koleżanka miała torbiele i poroniła, bo ją gin źle zdiagnozował. Więc po pierwsze dobry gin, po drugie najpierw porządki w ogródki a potem można zasiewać pole i plony same będą ale wymyśliłam, ło matko )) Wiosenko dzięki za podpowidź z tempkami. Trzymajcie kciuki, za mój wykresik, choć jakoś się nie nastawiam... Odpowiedz Link
claire_s Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 21:46 Witajcie, podczytuję Was regularnie (a jest co czytać!), ale siedzę jeszcze po cichutku, bo ruszam dopiero od przyszłego cyklu. Zdążyłam się tu duuuużo dowiedzieć Tessie, rozumiem Twoje doły, mam już jedno dziecko, ale przed ciążą przechodziłam regularne doły, bo moje cykle po dobrych 7 latach na antykach zwariowały i trwały minimum 45 dni, a często 60-70 dni. Nie brałam żadnych leków na wywolanie, postanowiłam że rok poczekam z leczeniem, choć wariowałam czekając na @, a że nie mierzyłam tempki, to kompletnie nie wiedziałam co się z moim organizmem dzieje, zakładałam że to wszystko cykle bezowulacyjne. Nie zdążyłam pójść do lekarza- zaszłam w 35dc, to była silna i zdrowa ciąża. Nie poddawaj się! Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 21:55 Moja przyjaciółka jest lekarzem w szpitalu ginekologiczno-położniczym i kiedyś mi powiedziała,że dopóki kobieta ma choćby jeden jajowód,jeden jajnik i macicę to zawsze istnieje szansa,że zostanie matką. Z uwagi na moje wiekowe fobie dzwoni do mnie,ilekroć w szpitalu rodzi kobieta, powiedzmy to głośno ,po trzydziestce.I sa to coraz częstsze przypadki.Nikogo już nie dziwią matki rodzące pierwsze dziecko po 35r.ż.Niedawno rodziła 42-latka.Swoje pierwsze. Poza tym co kraj to obyczaj.W Polsce w większości środowisk obowiązuje kult matki polki,która to w wieku około 30 powinna wyglądać jak swoja własna ciotka,nosić beznadziejne szarobure kiecki do połowy łydki,na głowie mieć trwałą a`la owca,całe dnie spędzac w garach i mieć dwójkę podlotków. I chyba stąd biorą się nasze wiekowe schizy.Wiem,wiem,ze lepiej rodzić jak się ma 20 niż 40,bo spada płodność,istnieje większe ryzyko wad.Ale czy nie jest tak,że myslimy tak,bo większośc tak uważa? Wydaje mi sie,że w innych krajach ludzie mają inne podejście do rozmnażania.O wieku nie myślą prawie wcale.Kiedyś Darcia,ktora mieszka we Włoszech pisała,ze kiedy znajomi dowiedzieli się,że chca mieć dziecko to pukali sie w czoło i pytali po co tak wczesnie...A Darcia ma chyba 33 lub 34,jej M jest kilka lat starszy. Powyzsze słowa sa skierowane do Was wszystkich moje kochane,ale głównie do Tess,Sotie,która cos ostatnio marudziła że stara,no i oczywiście do mnie ) Odpowiedz Link
claire_s Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 22:02 Oj tak, za granicą podejście do rozmnażania jest zgoła odmienne. Mam 32 lata, mieszkam w UK, planuję drugie dziecko. Ogólnie to wolałabym jeszcze z rok, dwa poczekać, ale nie ukrywam, że mam stres tykającego zegara biologicznego. Zwierzyłam się kiedyś ze swoich obaw swojej najlepszej koleżance z pracy (Brytyjce). Była autentycznie na maksa zdumiona, jak można mieć takie myśli w moim wieku. Ona zaszła w ciążę dopiero jak skończyła 38 lat, bo wcześniej miała inne rzeczy na głowie i nawet przez myśl jej nie przeszło, że to późnawo. Zresztą u mnie w biurze (ogromna firma) chodzą TABUNY ciężarnych w okolicach 40- tki, jakoś te kobiety nie mają tej naszej schizy, ech... Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 22:13 Cześć Claire Dzięki,że to napisałaś ).Od razu mi lepiej. O jakim zegarze biologicznym,dziecko drogie,mówisz??? ) Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 22:15 ja się grzecznie przywitam z nowymi laskami na wątku i lecę pakować me dziecię na kolonie ja nie mam schizy wieku swojego, ale nie powiem obawiam się wieku mojego dzieckahahaha, mam na myśli przeogromną róznicę wieku międzu Julką a przyszłą dzidzią. Zero kontaktu między rodzeństwem Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 23:24 Oj dziewczyny kochane jesteście, a ja mam teraz wyrzuty sumienia, że dla odmiany głupiej @ co niektórym zazdroszczę... . Wiem, tak naprawdę to nie ma czego zazdrościć... Tak bardzo bym chciała, żebyśmy za rok o tej porze wymieniały się fotkami swoich maleńkich dzidzi... Z całego serca życzę tego każdej z Was, Nas. Witajcie nowe duszyczki na forum Kamaz i Claire ...)) Uwaga! Mój dół jest bardzo zdradliwy...;-( Sotie, życie mi przywracasz, wezmę Twoją @ i dopłacę jeszcze... oby 2 kreskami... W takim razie nie będę kombinować tylko pójdę na laparoskopię... Oby Twoja tempka jutro poszła w górę... Ensata, to fakt jesteś super fajna babeczka, ale czyżbyś sugerowała, że mam się upić)) No w tej mojej czarnej dziurze jeszcze na to nie wpadłam Dwoma kreskami to już wczoraj się chwaliłam .... na owulacyjnym buuuuuuuu. Mentafolia to dopiero w sobotę testujesz??? To mnie już nie będzie;-((( i nie dowiem się radosnej nowiny, że masz 2 kreski a @ mi oddajesz??? ;-((((((((((((( Zaraz zacznę buuuuuuuuczeć. A może smsa byś mi z kompa przesłała, wyślę Ci numer na pocztę..ok??? Ja tam nie mam oporów przed braniem clo..., a co tam... Wolę brać niż w nieskończoność czekać na owul... Mercy dzięki, słonko trzymam kciuki...)) Kamaz nie wiem czy torbiele i cysty to to samo, ale chyba trzeba wyleczyć najpierw... chyba, że to pco a wtedy to zajdziesz urodzisz a pco zostanie ;-( Claire a Ciebie za tę ciążę z owul w 35dc to po prostu kocham... Czuję jak widłami czy czymś rozpędzasz chmury nade mną... Niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi kobieto... bo starasz sie o dziecko prawda??? Dobrze doczytałam...? Moja schiza to jest chyba także stąd, że ja zawsze chciałam mieć dużo dzieci... a w tym tempie to może na 1 się załapię... A swoją drogą to poważnie się zastanawiam nad porzuceniem Wawki i układaniem sobie życia u Jej Królewskiej Mości... Tylko nie bardzo mam pomysł co miałabym tam robić... bo uczyć na wyspach to nie chcę. Chciałabym jakąś normalną pracę... Dziewczyny z UK mogłybyście mi coś podpowiedzieć od czego zacząć...? Mój M niby zna doskonale tamte realia, no ale... Pozdr Tess. P.S. Malutka, dlaczego ja Ciągle mam wrażenie, że jesteś w ciąży a u nas tylko gościnnie? Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 23:47 Coście wszystkie spać poszły??? Mjulka, moja koleżanka ma brata młodszego chyba o 11 lat... nie było źle, sama mu matkowała, chodziła na spacery... będziesz miała pomoc Julki... nie martw się. Dziewczyna dużo sie nauczy... dobrze będzie... Dziewczyny luknęłam na wykresy i: Sotie 37 to nie jest nisko, tylko wg gópiego ff pod linią..., trzymam kciuki zobaczymy jutro... Mentafolia w sumie w tym cyklu to masz wysokie tempki... w poprzednim były niższe, więc to już dobry znak, że coś może z tego być... Aneczko, niby tempka spadła, ale wciąż 36.8 a to jest wysoko... oby tak dalej. Mercy, Twój wykres to jedna wielka zagwozdka... Cały czas tempka idzie do góry, dobrze rokuje... Wiosenko, w tym cyklu chyba też szykujesz owul w 21 dc??? To na razie tyle co mi sie nasuwa... Pozdr Tess. Odpowiedz Link
claire_s Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 30.07.07, 23:48 Tessie, ja to bym chciała zachodzić już, zaraz, a przynajmniej zacząć się starać, bo jako rasowa czarnowidzka przewiduje ogromne problemy i dłuuuugie starania (te moje długie cykle!), ale jak to w życiu bywa okoliczności niezbyt sprzyjające i moment w życiu wybitnie nie bardzo. Mam nadzieję, że to się zmieni. Nie wiem co robić, wiem że odstawiam piguły, od następnego cyklu ff i obserwacje przez 3 m-ce, a potem mam nadzieję już będę mogła... A jeśli nie to zwariuję, ja Was tu czytam dobre kilka miesięcy, mam totalną schizę na punkcie ciąży, noworodków, niemowląt, chcę znowu być w ciąży, znowu się zagrzebać w pieluchach, aaaaaa zwariowałam! A co do pracy na włościach królowej- ja jestem na maksa zachowawcza i znalazłam pracę będąc jeszcze w Polsce, no ale trudno jechać w ciemno z małym dzieckiem. Ale nie pytaj mnie co miałabyś robić bo tego to już nie wiem Zresztą zastanów się nad tym dobrze, mnie wizja ciąży tutaj absolutnie przeraża, chyba trzeba się tu urodzić, żeby np bezstresowo godzić się tym, że pierwszy trymestr obywa sie bez ingerencji człowieka, że natura wie co czyni a poronienia to zwykła kolej losu, że żaden lekarz w ciąży Cię nie zbada, że np podstawowe w PL badanie NT u płodu nie jest w standardzie, już nie wspominam o tym, że żadna z moich bliskich koleżanek z pracy w życiu nie była u ginekologa (wszystkie dzieciate) a próba leczenia niepłodności (na NHS) to niezła lekcja cierpliwości. Oj może lepiej już z dziećmi się przeprowadzać i to najlepiej dużymi, bo opieka przedszkolna należy do najdroższych w Europie- za przedszkole mojej pociechy płacę 750 funtów. Ależ bym już chciała skończyć ten cykl i rzucić te wstrętne piguły w kąt! Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 00:03 claire, jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to tabletki możesz rzucić w każdej chwili, tym bardziej, ze podjęłaś decyzje o ciąży @ przylezie z odstawienia nawet, jeśli nie skończysz opakowania. Ja i moja szanowna niecierpliwość nie zwlekałybyśmy ni dnia Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 00:11 Dzięki Claire, jesteś widać do mnie bardzo podobna... ja też juz wariuję na punkcie noworodków, ciąży, pieluch i karmienia cycem... Tyle, że ja tego jeszcze nie doświadczyłam... PL mnie załamuje totalnie, coś mam już na kształt alergii na to co sie tu dzieje... Ale skoro przeraża Cię wizja ciąży w Anglii a starasz się to jak to będzie? Mimo to jak zaciążysz to zostajecie tam czy wracacie??? Bo już sie pogubiłam... I jeśli można zapytać to jak szukałaś pracy... przez internet?? Jak szybko znalazłaś... i co z mieszkaniem (tam i tutaj)? I co to jest NT? Pozdr Tess. Odpowiedz Link
mjulka apel o nowy wątek 31.07.07, 00:13 dziewczynki, nie ma co iść na rekord, załóżmy nowy wąteczek. Megg, może faktycznie Ty? Odpowiedz Link
tessie124 Re: apel o nowy wątek 31.07.07, 09:46 Witajcie, To co do 1000 nie dojdziemy??? Czekacie wszystkie na nowy wątek, czy jak.... śpicie jeszcze??? Ale numer, weszłam sobie w wykresy i tak bezmyślnie kliknęłam któryś wykres, tak patrzę, patrzę i myślę sobie 'ale beznadziejny wykres'... a to był mój własny , rodzony wykres.. No co, jest beznadziejny nie ma co sie oszukiwać... Gotowam pomyśleć, żeście wszystkie wpadły do mojej wielkiej otchłani... no, zapraszałam, no ale i ostrzegałam.... W czwartek idę do mojej gin, może ona wyciągnie mnie stamtąd... Mentafolia, nie podoba mi się Twój spadek... była umowa czy nie... oddajesz mi swoją @ a u siebie rysujesz 2 kreski... Aneczko, dziękuję... tempka wielce obiecująca) Miejmy nadzieję, że @ ominie Cię a zamiast tego do mnie przyjdzie... Jak na razie to zanosi się, że mój cykl będzie trwał do końca świata i jeden dzień dłużej buuuuuuuuuuuu. Mercy, zaspałaś czy połakomiłaś się na @? Chyba jeszcze za wcześnie... Mogłabym założyć nowy wątek... tylko nie wiem czy to byłby dobry omen... Te wątki kurce to robią sie takie jak moje cykle.... Boże, poprzedni 39dni ten już 36, toż to koszmar... Pozdr Tess. Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 09:38 buuu dziewczynk, toż to 10 dochodzi, a Wy cicho siedzicie?! czy któraś z ekspertek mogłaby zajrzec w moje ff i powiedzieć, czemu ten durny program nie wyznaczył mi owu? Czyżby dlatego, że 6 niższych nie zaznaczyłam? Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 09:52 Kotek, masz mało tempek, one co prawda dość wysokie, ale prawie wszystkie zakłócone... a to już pewnie zbyt trudne dla mundrego ff. Jakbyś mierzyła od 7dc to mże coś by z tego było. Poza tym jak masz wcześnie owul to naprawdę powinnaś zacząć wcześniej mierzyć... Sorki... Mam propozycję, zamiast robić wątek coraz dłuższy to skróćmy go... bo naprawdę im dłuższy wątek tym dłuższy mój cykl;-(((((((((( max 500postów... Ivinka do dzieła... jak do wieczora żadna zaciążona nie założy to Ty ok? Pozdr Tess. Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 09:58 Cześć laski Co tak napieracie na nowy wątek? Jutro sierpien,to się założy ) Tess,a mnie się mój spadek podoba.)Zawsze to coś innego,a nie tylko wysoko i wysoko... Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:39 Tess już się melduję i na @ wcale nie czekam, o co to nie Ale Mentafolia zrobiła mi zimny prysznic i coś czuję, ze chyba jednak przyjdzie, czhoć tempka jak widzisz wysoko nadal. Ale ja mam cylke ok 32 dniowe, więc wszystko sie może zdarzyć. A poza tym to owu w 9 dc ??? Coś jakoś dziwnie to wygląda... Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 09:55 już Was czytam, wczoraj netu nie było, buu jestem zrezygnowana dziewczyny, dzis tempka skoczyła, za wcześnie, za wcześnie, pęcherzyk nie podrósł, jutro zobaczę na usg, w piątek miał zaledwie 6mm, teraz zauważam pomału różnicę, pamiętacie jak krzyczałam w zeszłym cyklu że mam jajo w gaciach, i miałam, oj miałam, w tym cyklu E wpisane w ff bo mało tam innych opcji, ale to co było w tym cyklu jaja to maleńka namiastka tego z zesłego cyklu, teraz dostrzegam różnicę między dobrą owu a ot taką byle jaką i widzę że lewy jajnik coś szwankuje, ciekawe czy dają jajniki naprzemiennie, ja tu raczej monolog sobie prowadzę, jestem dziś strasznie przygnębiona, ale nie tą owu tak ogólnie poprostu, w sumie to i nawet bzykania nie było od 5 dni czy 6 nawet więc o czym mowa, mam focha na M, i to tak właśnie widzę po sobie zabrakło w tym cyklu tego czegoś, jakiejś nawet ochoty na seksik, zdziwie sie bardzo jeśli była owu, mam nadzieję jutro zobaczyć mały 6mm pęcherzyk, z tym będzie mi lepiej, i wszystko się jakoś nawet układa i pasuje do siebie zawsze pisałam że mam skok w 17 lub 21dc i w sumie tak jest, bo skok chyba był wczoraj jednak, bo ma w tym cyklu sporo tempek zakłóconych, nie zaznaczałam ich wszystkich, wszystkie te dziwnie wysokie, pza dzisiejszą, i ten cykl o dzień za szybko zaczęłam, tak mi sie wydaje, bo nie mam krwawień więc to jest u mnie na chybił trafił i w sumie jednak by wyszło skok 17/18dc, bedę to widziała plus minus na koniec po długości lutealnej pogoda nad morjem bardzo ładna się robi, idę Was poczytać, może Wy macie jakieś milsze nastroje, wczoraj oj byłam niemiła, jednej forumce brzydko napisałam, buuu, to wszystko przez te hormony dziwne, w zeszłym cyklu przed owu życie we mnie było, wiecie teraz dopiero dostrzegam że ja strasznie reaguję na hormonki, inaczej zachowuję się jak one ładnie dążą do owu, serio kiedyś nie byłam taka pojechana, teraz się ciągle czepiam, widać ciągle nie mam owu, ale dziś smucę!!!! Odpowiedz Link
claire_s Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:15 Tessie, na razie nie planujemy powrotu (choc w koncu na pewno!), wiec mimo wszystko wole zaciazyc tutaj liczac, ze wszystko bedzie ok, niz czekac byc moze kilka lat na powrot do kraju. Staram sie 'przestawic' na tutejsza filozofie, tu dla wszystkich ciaza to najnormalniejszy stan fizjologiczny, bez lekarzy i lekow, z praca do 2 tyg przed terminem porodu. Moje ciezarne kolezanki (mam 3 w dziale, nie jest lekko!) nawet na nartach jezdzily w pierwszym trymestrze, zero przejmowania sie, mimo ze jedna ma za soba poronienie, do tego zadna nie byla na zwolnieniu, one jakos duzo zdrowsze chyba sa niz my. Albo to kwestia braku wiedzy, w Polsce kazdy lepiej czy gorzej zna sie na medycynie, dlugo starajaca sie kobieta jest rownie dobra jak jej gin, a tu ludzie nie maja pojecia o chorobach, leczeniu, nie trzymaja w domu apteczek pelnych lekarstw 'na wszelki wypadek', hipochondria zerowa. Dlatego troche mi tu trudno, hehehehe Tessie, szukalam pracy siedzac na wychowawczym w domu, mialam duzo czasu i slalam te swoje CV w swiat w duzych ilosciach (korzystajac z serwisow pracowych, wlasciwie tylko monster i reed), no i ku mojemu zdumieniu wypalilo z bardzo fajna firma wlasnie stad, wiec wyjechalam. Nie zaluje, super doswiadczenie i zawodowe i zyciowe, ale nie planuje tez zostac tu na stale. Szukalam w sumie niedlugo, kilka miesiecy. Tu wynajmujemy dom, a w Polsce mamy wciaz mieszkanie, stoi puste i na nas czeka. Nie zamierzam go sprzedawac, chce miec gdzie wrocic. A NT to badanie przeziernosci karkowej, nie martw sie, jeszcze troche i wlasnie taka lektura bedzie Twoja codziennoscia- czego Ci goraco zycze Wiosenko, ja juz tyle ciaz widzialam z niby kiepskiej owu )))) Czasami mam wrazenie, ze im gorzej, tym lepiej, hahaha Odpowiedz Link
claire_s Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:19 Mjulka, jak to odstawic od reki? Wszedzie czytam, ze powinno sie wykonczyc listek, zeby cykl nie zwariowal, wiec sie mecze... Zreszta zostalo juz 9 tabletek, a dodatkowego zamieszania (oprocz zwyklego popigulkowego) to bym nie chciala! Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:33 Dzięki Claire, superowa babeczka jesteś)) Z tymi pigułkami to masz rację, lepiej dobrać do końca i spokojnie czekać na @ wiadomo kiedy. A tak odstawisz, coś się rypnie i będziesz jak ja milion razy dziennie do kibla szukać @, objawów @ się doszukiwać... i tyle... Niby powinna byc @ z odstawienia, ale na tym forum to mamy szczególne szczęście do wyjątków...;-( Chyba ja też zacznę na spokojnie szukać pracy w uk... zanim znajdę to mam nadzieję i dzidziuś będzie.. Właściwie wątpię czy tak łatwo znajdę... poza językiem to właściwie niewiele umiem ... i co ja anglików angielskiego mam uczyć?? Brr! Pozdr Tess. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:25 A fuj ale badanie ta wrogość śluzu, niesympatyczne w każdym razie. Cześć Kama pewnie że mozna z nami dyskutować, witam Cię. Widzisz Mentafolia chyba Horpyna albo Skrzynka na NPR pisały że właśnie wstanie na siusiu i szybkie zaśnięcie nie ma wpływu. Ja chyba jak Tesi z innej dzidziny, zrobie sobie z tych pomiarów pracę doktorancką. Kochana pranie dawaj do pralni po co Wam dwie pralki? Nie płacz Mentafolia, buuu tempka w dół poszła, zajdziesz jak będziesz M obiadki gotować, czeka Was tyle upojnych nocy. Ivinko o mebelki superek, ja już mam foty w domu przygotowane domku na głowie, ale inet wczoraj nie działał, jeśli wieczorem się nie odezwę tzn że dalej go nie ma. Jedziemy na Słowację, na Węgry wdepniemy, ale do Bułgarii to chyba jednak nie, za daleko, z Jaśkiem podróżować bez sensu, i zamiast odpoczywać to byśmy w trasie byli non toper. Ivinko byłam w piatek 6mm pęcherzyk i idę jutro, żeby sie upewnic czy on dalej tam jest i co robimy w razie co, bo juz i tak wszystko wiem, że mam owu rzadko. Chwila pracy. Odpowiedz Link
ivinka275 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 10:48 Bry Wiosenko, super podróż, trochę inszej kultury nie zaszkodzi chapnąć, a i dla synka to będzie przygoda. Widzę, że nie chcesz rosnącego pęcherzyka, a ja Ci jednak życze, żeby jutro miał około 16mm, foch na M w kąt i do dzieła, prokażcie co potraficie Tess, i ja czekam na @, od niedzieli jestem wolna od wszelkich medykamentów, cycki przestały boleć więc niech no już przyjdzie. A Ty na luteinie? Czy już była odstawka? Dlaczego ciągle miałam wrażenie, że Ty z UK jesteś? Witaj Claire, klub nam się rozrasta o międzynarodowe sławy Nie widzę Waszych wykresów więc o nich nie napiszę, za to jeszcze raz z prośbą do Meggii uderzam o nowy wątek sierpniowy, daj nam razem z nim troszkę fluidków Jak się czujesz? Mjulka, podrasuj sobie wykres, wstaw jeszcze kilka tempek z przodu, te bąbelki pomaluj w środku i może owu wyznaczy Mentafolia, to ja naprawdę nie mogę wstawać na nocny sik? Hihi I ja chwila pracy Odpowiedz Link
poppy76 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 11:18 Dzien dobry. Wyraznie dobry, bo niebo blekitne Czyzby lato mialo zawitac w koncu do londynu? Witam nowe kolezanki, rakcja angielska nam sie powieksza Tess, tez sie zapisujesz? Swoja droga, moze sprobuj uczyc w uk. Angielskiego wlasnie. Sporo Polek tak wlasnie robi Bo angielski to takze literatura. Wieci, bo prawde mowiac, to nie powinnam sie chyba starac, prace mam beznadziejna, na studia chce isc, M nas troje raczej nie utrzyma, chociaz...Jak pomysle o kosztach zlobka i przdszkola, to cos mi sie przewraca w zoladku. na prywatna szkole nas nie bedzie stac, a panstwowe tutaj, przynajmniej w londynie to porazka, zalezy jeszcze od dzielnicy, gdzie sie mieszka, kolo nas na pewno sa gowniane Przynajmniej mieszkanie mamy wlasne, moze i nie super, i malenkie, ale wlasne. z drugiej strony czekac nie chce, bo skoro ponad 2 lata bzykania sie bez zabezpieczenia, to cos tam jest nie tak Niby posunieta w latach jeszcze nie jestem, ale najmlodsza juz tez nie, i to starania o 1sze dziecko dopiero... Podoba mi sie tutejsz traktowanie ciazy jako stanu fizjologicznego, bez szalenstw na punkcie badan i zwolnien lekarskich. moja mama miala takei samo podejscie w Polsce. rany, tylko pytanie nr1. jak w ta ciaze zajsc? no jak? Tutejsza medycyna jakos najwiekszym sprzymierzencem nie jest, che byc traktowana indywidualnie, a nie na zasadzie, ze 1000 kobiet mialo podobnie, wiec i ja powinnam - oni maja evidence based medicine, czyli skoro roznicy nie widac, to po co przeplacac. u mnie dalej skoku brak, pewnie sie owu znowu przesunie w czasie, jajo sie skonczylo a tu nic Ale przynajmniej jajo bylo, pierwszy raz od miesiecy! juz sama nie wiem, czy cieszyc sie, czy sie martwic. Jajniory zachowuja sie jakby ich nie bylo, cyce dalej powiekszone niech to szlag........ Ide ogladac wasze wykresy! Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 11:25 Tesi dołączyłam do Twojej czarnej dziury, nie zostawiaj mnie w niej samej. Wow Sotie objawy super, trzymam kciuki za jutrzejszy skok. Mjulka ja wiążę nadzieje z clo, że wreszcie będę miała pęcherzyk w każdym cyklu i zaskoczę wreszcie. Tak w sumie to miałam chyba tylko dwie owu od marca, i jak mam zajść? Odpowiedz Link
poppy76 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 11:40 O mnie tez nie zapominajcie w tej dziurze Widzisz Wiosenko, ale Ty przynajmniej wiesz, co w trawie piszczy, nie dasz sie omamic ladnym tempkom itd. To juz sporo warte!! stawiaj na clo wiec, nie stracisz, probujac. No i oczywiscie, bedziesz miala monitoring, wiec wszystko bedzie pod kontrola, ja problemu nie widze Dziewczyny, trzymam kciuki za nas wszystkie. no cholera, w koncu musi sie udac!!!! Tyle determinacji, wiary, nadziei i milosci! Jezu, patetyczna sie robie Niech no Meggii otworzy nowy watek, posypia sie kreseczki, mowie Wam!!! Odpowiedz Link
kae1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 12:16 kurcze, z pierwszym dzieckiem nie miałam tyle "zachodu", a teraz.. szkoda gadać wybieram się na badanie hormonów i tak sobie myślę, że może najpierw zrobię badania, a potem pójdę z nimi do mojej ginki.. tylko kiedy je się robi? w jakimś konkretnym dniu cyklu? i jakie hormony? może mi coś podpowiecie? Odpowiedz Link
ivinka275 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 12:41 Kae, a z czym masz kłopot? Jak długie masz cykle? Masz owulację? Powiedz proszę więcej, a ja zaraz poszukam linka do badań w konkretnym dc. Pozdrówka! Odpowiedz Link
ivinka275 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 12:57 Ufff, znalazłam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=64593242&wv.x=1&v=2&s=0 Odpowiedz Link
kae1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 13:07 bardzo, bardzo dziękuję szukałam, ale jakoś na to nie natrafiłam.. cykle mam regularne, ok. 28-dniowe i wg tempki owulacyjne, ale mimo starań od roku nie ma rezultatów w aspekcie drugiego dziecka wiosną 2006 poroniłam w 8 tygodniu ginka wysyła mnie i męża na badania, dlatego chcę zacząć i pójść do niej z czymś konkretnym w ręku Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 13:27 Miło się zaczyna robić w tej dziurze i tłoczno... kurcze jak ja próbuję wszelkimi sposobami z niej wyleźć to Wy się do niej ładujecie... toż to znowu będę sama;-(tyle, że na zewnatrz buuuuuu nigdzie nie idę zostaję z Wami w dziurze....tylko mnie nie zostawcie tu samej... Kiedy ja właśnie mam już dość uczenia ang - 12 lat to robię i właśnie doszłam do wniosku, że to nie mój cup of tea... a literaturę ang to nawet lubię...moja praca mgr była o ... Conradzie... Wszystko dostosowuję do ewentualnej ciąży a tu nic nie ma... trza żyć dalej jakoś... W Pl to z ciążą to jakoś jest a tam... tylko, że jak tak będę zwlekać to dupa, śmierć mnie zastanie zanim cokolwiek zmienię w swoim życiu... Pozdr Tess. Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 13:54 Wyłazić mi z tej czarnej dziury i to prędko, co to za minorowe nastroje ??? Odpowiedz Link
kae1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 13:55 założyłam ff, czy coś widać? próba www.fertilityfriend.com/ttc/index.php Odpowiedz Link
ivinka275 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 14:01 Kae, tu mały isntruktaż forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=65716778&a=65791707 poradzisz sobie na pewno Odpowiedz Link
kae1 Re: próba nr 2 31.07.07, 14:26 skoro tak dobrze mi idzie z Twoją Ivinko pomocą ... o proszę.. próba sygnaturki Odpowiedz Link
poppy76 Re: no i się udało :) 31.07.07, 14:56 kae) pracy tylko czlowiekowi dodaja, coraz wiecej wykresow do oblookania Wszystkie sie wakacjuja, czy jak, ze tu taka cisza? Z tym dolem to tak, ze ja jedna noga w nim, druga na zewnatrz, i tak w kolko Tess, jak nie chcesz uczyc, to moze zwykla adninistracyjna biurowa sie nada? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:02 dziewczynki troche mialam pracy, uff nadrabiam szybko zaległościi, bo nie wiadomo czy w domu jest necik Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:10 Tessi mi dziękujesz?? Za co?? Czuję się kiepsko dlatego mało się odzywam boli mnie brzuch, non stop mi się odbija i jest mi niedobrze mam wszystko w gardle. Kiedy mogę teraz zrobić test żeby wyszedł w miarę wiarygodnie?? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:11 Ensata udałaś się mamusi. Malutka zobaczysz że i do Ciebie usmiechnie się słoneczko, ja jestem skłonna już i teraz adoptować dziecko, ot np dziewczynkę kilkuletnią, ale mój M jakiś oporny, on raczej myśli o noworodku adoptowanym. Z cyklu na cykl robi mi się przykro, nie chcę takiej walki o dziecko, bo to jest chore. Mogę odpuścić, ale chcę żeby mój jedynak miał rodzeństwo i tyle, do grudnia daję sobie czas. Pewnie że będę sie starać o swoje własne, ale bez tych wszystkich medycznych wspomagaczy. To sobie pogadałam. Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:16 Aneczka - piękny wykresik )) Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:30 Aneczko, zalecenie dr Tess: odpoczywaj, wyleguj się, nie dźwigaj, nie przemęczaj się... i może na razie bez bzyku.... coby nie zaszkodzić...)) Pozdr Tess. Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:40 Tessi jestes KOCHANA!!!!!! Zalecenia już zarejestrowane w główce, i napewno się do nich zastosuję. A @ pewnie, że oddaje. Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:25 Wiosenko ja to mam opory jedynie przed bardziej inwazyjnymi metodami typu IUI czy in vitro. A tak to prochy mogę łykać... byle nie metformax) Poppy może być najnudniejsza biurowa a ja już będę szczęśliwa... Mój M to widzi mnie gdzieś w nieruchomościach... no ale to on... a ja sama nie wiem... Aneczko dziękuję Ci, że mi oddajesz swoją @... bo oddajesz prawda...? Powinnaś zatestować pewnie koło soboty najwcześniej (tak naprawdę to pewnie (niedz - pon)..., ale plis zrób testa w piątek... to jeszcze się dowiem co i jak... a coś czuję, że Twoja zgaga i niepewne samopoczucie to na dobre wyjdzie...))) Wiosenko spróbuj z clostilbegytem... jak normalnie miewasz owul tylko rzadko, to clo powinien pomóc, a to nie jest jeszcze cóś wielkiego... a może sie uda??? Pozdr Tess. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 15:45 Tesi nie wyjeżdżaj nam kochna, buuu, ja nie chcę, kto nam będzie tempki kontrolował, no kto? Jak tam dołek nie ma Cie juz w nim, ja chyba tylko wskoczyłam i wyskoczyłam, zauważyłam że w stresiku słodycze wciagam, oj basta jutro, bo du za duza urośnie. Cięzko rodzic bedzie i w ciąży chodzić, ha ha. Pewnie już Ci Mjulka odpisali, a ja jeszcze o tym nie wiem, ff nie wyznaczy, bo do owu musza byc przedwzrostowe, i aż 6, dopisz sobie i wyznaczy. Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:09 Tess,jasne,że mogę Ci wysłać sms-a.Ale treść raczej nie będzie otymistyczna he he. A co do opieki nad ciężarną to chyba w PL jest przesada w jedną stronę,a w UK w drugą.U nas ciąża przez wielu lekarzy i same kobiety jest traktowana jak choroba. Moim zdaniem podejście do ciąży na świecie jest o wiele zdrowsze niż u nas.Różnice widać przede wszystkim w kompetencjach lekarzy. Wiem,że w Szwecji jest podobnie jak w UK czy USA.Ciężarne maja kontakt głównie z położnymi.Lekarz wkracza,kiedy dzieje sie coś NAPRAWDĘ niepokojącego.Nikt nie panikuje i nie pasie kobiet sztucznym progesteronem na wszelki wypadek,bo cały swiat wie,że to ciąży nie podtrzymuje. A najlepszym dowodem ,że takie podejście jest zdrowe są statystyki.Ani w UK,Szwecji czy USA ilość poronień i śmierci okołoporodowej dzieci nie jest wyższa niż u nas,ale odwrotnie - nieszczęść jest mniej.I z tego co pamietam pod tym wzgledem PL wlecze sie gdzieś na końcu listy. Odpowiedz Link
mercy2 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:17 Ja też tak myślę, ze ciaż to nie choroba i jeśli się kobieta dobrze czuje to powinna pracować, bo w domu się nasiedzieć jeszcze zdąrzy. Ja siedziałm w domu miesiąc przed porodem, bo już się za biurkiem nie mieściłam hehehehe, a pracuję z klientem bezpośrednim i trochę śmiesznie to wygladało. Moje znajome z pracy jak zajdą w ciążę to po kilku miechach ida na zwolnienie i siedzą w domu, wrrrr... Moja ciocia pracowała w piątek a w poniedziałek poszła do porodu, koleżanka tak samo - -i to są wzorce. Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:30 No właśnie o to mi chodzi.W normalnym kraju nikt nie da ,ani tez zadnej ciężarnej nie przychodzi do głowy żeby przez 9 miesięcy siedzieć na zwolnieniu. Zwróćcie tez uwagę,że nasz kraj biedny,a tamte bogate.Ciekawe dlaczego ? ) Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:38 mój gin, inny niz obecnie, wpierwszej ciąży na każdej wizycie pytał mnie czy chcę zwolnienie, dziwne wówczas to było dla mnie Gorgonia poszperaj, trochę, ciekawi mnie temacik, dietkę zaczynam cos w tym musi być, najważniejsze jeśc co 3 h, nie głodzić sie to wiem. Pozdrowka, uciekam. Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:47 A jeśli chodzi o pierwszą ciąże to byłam na zwolnieniu od 5 tyg. Lekarz nie pytał czy chce powiedział że mus. Mam mała macice i musiałam przychodzić na usg kontrolować czy wszystko ok, do tego wymioty od 5 rano do ciemnej nocy ponad 20 razy. No i do pracy dojeżdzałam pociągiem 70 km i pozniej 30 minut tramwajem a przy moich omdleniach to było zbyt ryzykowne. Także całe 9 miesięcy przeleżałam w domu a 4 pierwsze to prawdziwy koszmar, chociaż pozniej tez lekko nie bylo. Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:21 Aneczko, biorę, biorę oczywiście, że biorę Twoją @ z pocałowaniem ręki)) Tylko kurcze ta cholerna Poczta Polska... zanim mi ją dostarczą to do Fatimy dojadę... Ja to chyba już oślepłam w ciemnościach nory i jakoś nie mogę się dobrze rozeznać czy jeszcze w niej jestem czy już nie... buuuuuu Właśnie sobie przypomniałam... stanęłam dziś na wadze i co ja widzę... nie 78 kg a 81!!! To ta czarna dziura i robi się jeszcze czarniejsza... a zalecenie mojej gin: SCHUDNąć!!! Ja w stresiku nie dość, że mam chcicę na słodycze to na nic nie mam ochoty, leżę i sie tuczę buuuuuuuu. Typowa depresja buuuuuuu. Na razie du... z odchudzenia ... ;-( Z dobrego serca Wam życzę, nie wtykajcie nosa do czarnej dziury... Wiosenko, ja jak nie wyjadę to na amen w dziurze zostanę;-((( Jedyna nadzieja w tym wyjeździe... Pojadę do Fatimy, przejdę przez plac na kolanach to i może dziura wywietrzeje mi z głowy i posypią się bliźniacze kreski... Spróbuję znaleźć jakąś kafeję, tym bardziej, że mój M będzie tak samo zdesperowany, żeby do netu się dostać...)) A Portugalia to nie koniec świata, w końcu UE to jakąś cywilizację muszą mieć hehehehe Pozdr Tess. P.S. Zrobiłam budyń czekoladowy, usmażyłam śliweczki i wsunęłam 4 miseczki budyniu ze śliwką... i jak ma du... nie rosnąć??? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:08 Claire to niesamowite co piszesz o leczeniu. Nawet jak owu była kiepska obecnie, ale nie zakładam to i tak staranek nie było. U mnie raczej tendencja do owu dopiero w 21-22dc, wówczas ona faktycznie jest, wcześniej pęcherzyk nie daje rady urosnąć, myslę, że estrogeny siadły u mnie. To ja się w sumie pochwalę, pracowałam do 10.05, a Jasia urodziłam 29, ot poszłam na wolne bo chciałam wszystko przygotować. Jestem za: ciąża to nie choroba. Ale w drugiej ciąży kazali mi leżeć a ja poprostu nie miałam jak. Poppy nie masz castagnusa? kiedy jedzioesz do Polski? moge Ci podesłać castagnus, jak chcesz żaden problem. Kochana wiem że sporo już się dowiedziałam, dzięki Wam dziewczynki, nie chcę marudzić, ale mnie już to ostro podnerwiło, ładnie mówiąc. Starać się o dziecko kurcze, no, dzieci powinno sie sadzić razem z kapustą i tyle. Wiem że mam bajtla, ale to na serio nie zmienia postaci rzeczy. O widzisz Pooppy mi zależy z kolei na książce Harry poter, co Ty na to? U nas jest b. droga, chcę komuś zrobić niespodziankę. Odpowiedz Link
gorgonia_m Wiosenko 31.07.07, 16:23 Witajcie,wczoraj nie udało mi się już zajrzeć na forum, a dziś dopiero teraz No, ale odpisuję a propos tego jak to było u mnie. A więc, mój gin jest zdania, że z wiekiem osłabia się również wartość biologiczna jajeczka - no, ale to wszyscy wiedzą A teraz o o insulinie. Otóż jest to chyba najważniejszy hormon w całym organiźmie, dlatego jego zachwiania mają wpływ na cała gospodarke hormonalną. Przy nieodpowiednim odżywianiu, kiedy gwałtownie wzrośnie cukier we krwi, gwałtownie wzrasta też poziom insuliny, a nadmiar insuliny to po pierwsze otyłość (aczkolwiek nie zawsze) a po drugie nieprawidłowe odżywianie wszystkich komórek organizmu (m. in. naszego jajeczka) Dlatego jego zaleceniem było trzymać dietę dla cukrzyków i nie dopuszczać do wahań poziomu cukru we krwi. Dieta, którą mi zalecił polegała przede wszystkim na REGULARNOŚCI posiłkow, czyli jemy co 3h. POza tym eliminuje się żarcie o wysokim indeksie glikemicznym (zaraz poszukam jakichś tabel) - między innymi Wiosenko słodycze (tez cierpię z tego powodu O ile się orientuję to Metformax się właśnie daje dla uregulowania. Ja mi to wtedy zalecił to prz3ekopałam sieć, żeby się dowiedzieć o co chodzi, może mam gdzieś jeszzce coś fajnego do poczytania... Odpowiedz Link
gorgonia_m Re: Wiosenko 31.07.07, 16:36 O, tabelę z indeksem znalazłam: dietamm.com/index.php?p=ig Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:12 Tesi Ty widzę kląć zaczynasz, oj źle już kochana z Tobą. Kae pikny wykresik, sobie wzięła i ff załóżyła, ileż ja się zmagałam? To przypomnijcie kogo jutro wykres to listy podczepić, Kae i Vingę? Musze się nauczyc nowych ników, sporo nowych, hoi hi Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:21 A gdzie się Sotie podziewa? Biedactwo moje,widziałam ff .U mnie tez spadek. Aneczka,Twój wykres wypasiony,że hej! Noemi albo ma zepsuty termometr,albo choreńka. U Sil tez spadek Co się z nami dzieje??? Odpowiedz Link
kae1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:24 prawda, że ładny? taki skromniusi, mnie też się podoba, tylko wolałabym żeby tempka nie spadała na końcu cóż, poczekać zostaje.. mam czas do.. czterdziestki oo matko Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:42 Wiosenko to nasz 5 cykl, faza lutealna 13 dni. Coś od środka podpowiada mi że się udało, jestem dziwnie spokojna. Mam nadzieję, że to nie oznaka nadchodzącej wrednej @. Tessi już kurierem Ci puściłam więc jutro powinna dojść, no chyba że kurier się opóźni to max w piątek. Odpowiedz Link
poppy76 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:48 to co Aneczko, zakladasz namnowy watek? Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:54 Aneczko, siedzę jutro w domu i waruję na przesyłkę... bo jeszcze kurier zwróci do nadawcy;-( buuuu Dla mnie to bezcenna paczuszka...))) Dzięki stokrotne i niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi Pozdr Tess. Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:59 Poppy chętnie, ale może jeszcze poczekam, ąz chociaż pokaża sie dwie kreseczki Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:01 I przyszło mi właśnie do głowy że skror znamy się juz z wyglądu (w większosci), to może jeszcze zdradzimy swoje imiona - u mnie tak jak wskazuje nick Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:13 a może w zgaduj zgadulę się pobawimy? Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:18 Tę norę to trzeba zasypać, żeby żadna nie miała już gdzie wpaść... A zgaduj zgadula, gdzie jest złota kula bardzo chętnie.... Dam Wam podpowiadajkę... Francuzka... spalona na stosie przez Anglików... Pozdr Tess. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:27 Joanna u mnie - czysta niewinność Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:30 Sotie do soboty to będzie mi cięzko z testem wytrzymać. Zobacze jutro jaka tempka, coś mi ta owu nie pasuje w 14 dc, ja bym bardziej na 17 ja widziala. Poczekam jak jutro nie spadnie to moze zatestuje - ale chyba musze kupic ten czulszy test 10 czegos tam, bo ma jeszcze jeden ciazowy od ewy ale ona ma czulosc 20 cos tam. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:33 aneczka, a robiłaś test owu w 16dc? bo jeżlei tak i wyszedł już negatyw, to może owu masz 2 dni przed skokiem, czyli właśnie 16dc?? Odpowiedz Link
aneczka_78 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:46 W 14 i 15 wyszedł pozytywny, a 16 już kreska była słabo widoczna. Wieczorkiem przesle wam fotki testow Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:54 a ja dziś nie miałam czasu na neta pewno nadrobię wieczorkiem. I wykresom się nie przypatrzyłam jeszcze...pooglądam sobie Wasze, swój odpuszczam, juz mi sie znudziło mierzenie Myślałam Tess, żeś Tereska Myślę intensywnie nad clo w nadchodzącym cyklu. Bo na mój gust teraz będzie kolej lewego jajniora, a ten ,jak już kiedys pisałam, w swej szczątkowej formie pęcherzy nie produkuje I wiecie co mnie jeszcze strasznie martwi. Że nie każdy pęcherzyk zawiera komórkę jajową Odpowiedz Link
poppy76 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 18:32 Mjulka, a Ty co, do dola chcesz wchodzic? Ani mi sie waz, wystarczy nas Zreszta, trzeba by ten dol zasypac raz na zawsze, co myslisz, Tess? Z drugiej strony wiem, ze poki nie zmienie pracy, nie poczuje sie lepiej, dalej bede sie stresowac na maksa, i prolaktyna bedzie hulac. Wyglada na to, ze do konca roku powinnam zostac, gdzie jestem, cholera. Mentafolia, ciekawy temat z tymi zwolnieniami na ciaze. Tylko, ze czasami takie zwolnienie jest konieczne. Tutaj raczej nie chca dawac, nawet w trakcie poronienia czasami Ale z drugiej strony kolezanka prawie cala ciaze przesiedziala w domu, gdzie mogla sztukowala urlopem. Zle sie czula, w domu malenkie, nawet nie roczne dziecko. w ciazy nie bylam, nie wiem, jak bede sie czula (to juz postep, skoro zakladam, ze sie jednak uda, chcialabym do konca, by nie tracic macierzynskiego. Nie wiem, jak w Polsce, ale tu sie wlicza ostatnie tygodnie spedzone przed porodem (bodajze ok miesiaca albo i dluzej) do maternity wlasnie. a z drugiej strony mam prace cholernie stresujaca, wiec nie wiem, co bedzie. O osmiu godzinach stania nie wspomne. Ps. dajcie mi znac, jak sie za bardzo rozpisuje Bo wiem, ze potrafie zanuszac: ( Wiosenko, zerkne za tym potterem dla ciebie. ps2 ta odrobina slonca za oknem nastawia pozytywnie)))))))))) Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 20:10 Poppy, im więcej tym lepiej, a' propos pisania, tym bardziej że znów posucha nastała. gdzieście wszystkie sie po norach pochowały?? Odpowiedz Link
tessie124 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 20:37 Ja na moment wpadłam... M dałam jeść i mam swoje 5 min przy kompie... Moja praca stresuje na maxa... Jeszcze miesiąc wolnego a ja już mam doła;-(( Dziurę zasypać tylko żadnej nie przysypać.... Wpadnę później... Pozdr Tess. P.S. Sptie Ty Joanna? Bo jo tys... I co zgadywanka skończona??? Buuuu Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 20:40 jak skończona? joanna - to ja zgadłam tę wielce trudną zagadkę Twoja mnie nikt póki co nie odgadł. bosz, 2 miechy wolnego, a Ty się kobito stresujesz?! odpoczywaj!!! Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 20:46 ja bynajmniej w norze nie siedzę. Już się pogodziłam, że cykl stracony i widzę nawet pozytywa w tej kwestii. Na teściorach przyoszczędzę a i nerwów w oczekiwaniu nie zjemDD pakuję moją latorośl, bidula użyje jak pies w studni nad morzem w taka pogódkę zapłakaną(. Ciekawam swoją drogą ile czasu minie do telefonu z łkaniem "mamo! zabierz mnie stąd, tu jest okropnie". to dziwnie, ale w naszym wspólnym życiu nie rozstawałyśmy się na dłużej niż max 5 dzionków. No i zwykle była pod opieką babci) Aż mam wyrzuty sumienia, że ją wypycham na zsyłkę Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 20:57 Sotie ja obstawiam Kaśkę Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:05 mjulka, strzelaj dalej ;P a córka na pierwsze kolonie jedzie? wróci, to jej nie poznasz ) Odpowiedz Link
mjulka Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:19 no pierwsze nie był to złoty strzał?. No tak na tym wątku takie rzeczy się nie zdarzają Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:23 no Aneczko objawy masz fajne, ciekawa jestem, oj ciekawa, a ja nie kojarzę więc napisz który to cykl starnek, ile trwa u Ciebie lutealna? ja juz prawie wracam do domku, ciekawe czy necik będzie, oj dzis sie upiję, no może w sumie nie dziś, a jutro, kuzynka wyjeżdża jutro , wiec sobie z M poszalejemy, wreszcie Odpowiedz Link
poppy76 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 16:38 Za trzy tygodnie bede w Polsce to sie obkupieW castangusy i inne tam Wiosenko, jak to drogi harry potter? nie orientuje sie naszych cenach, tu oficjalnie 16.99 funta w ksiegarniach. Kupilam za 10 w tesco. byly podobno za 5 w asdzie, ale wybyly. po ile teraz funt, 5.8? To jakies 60 zeta, jakby bylo za 5 to tylko 30 Ide dzis do tesco, kupic ci? moglabym wyslac juz z Pl. szybciej bedzie, bo u nas poczta strajkuje cos ostatnio. Swojej nie oddam, bo bratu obiecalam, bedzie sie z angielskim zmagal;D Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 17:12 się melduję. Mentafolia, aż mi sie ciepło na serduchu zrobiło moja tempka pikuje niestety, choć @ nadal ni ma. no tak, musi skubana wyczekać dokładnie na wizytę u gina. Sil.bi, Mentafolia łączę się z Wami w bólu. Mercy ładnie idzie. Wiosenka w górę poszła, a usg w środę dopiero? Kae spryciula, szybko się uwinęła z ff żeście się ładnie rozpisały, chwila nieuwagi i proszę Aneczka oddaje @ Tess no ładnie, Aneczka czekasz z testem aż do soboty?? Tess na saksy jedzie. Tess jak wyjdziesz już z nory, to ja chętnie wlizę. Odpowiedz Link
malutka1939 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:19 Dziewczynki a co trzeba zaznaczyc zeby kilka cykli pokazywało się w fF bo widzę ze niektóre zWas tak mają a u mnie tylko 2 ostatnie widać? Napiszcie mi jak dokładnie bo ja ciemna jestem i z angielskim na bakierrrrr Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:26 malutka, moŻe Ci wyeliminował takie mniej wzorcowe cykle? bo mi sam też jeden wywalił, taki właśnie dziwny. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:29 od razu się podłączę z pytaniem, jak wykasować cykl??? parę pustych mi się machnęło i nie wiem jak je wywalić w pieruny. Odpowiedz Link
sotie Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:34 dobrze, że nowy wątek już jutro, bo ten ledwo dycha Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 21:36 o rety ależ ta poczta gazetowa koszmarna, wysyłam do was fotyt, wpisałam wszystkie adresy, a ona na to że tylko 10 adresatów za jednym razem, i znów musze pisac, uporam sie i zaraz tu bedę, poczytam sobie miła lekturke Odpowiedz Link
mentafolia Re: ~~ LIPIEC cd - białe skrzydła nad stadniną ~~ 31.07.07, 22:02 Sotie,sama niewinność to o Tobie? Może ...Dzidzia? ) Mjulka,dobrze Cie rozumiem.Moja córka tez pierwszy raz pojechała na kolonie jak miała 9 lat.Czułam się wtedy jak wyrodna matka,a list od niej do tej pory noszę w torebce i za każdym razem,kiedy go czytam ryczę jak głupia. Poppy,nie chodzi mi o sytuację kiedy kobiecie w ciąży coś dolega.I nie mam na myśli opuchniętych nóg.Ciąża to fizjologia,nie patologia,a tak jest postrzegana przez większość.Zreszta nie chcę juz o tym pisać,bo temat mnie irytuje i zaraz coś palnę,czego potem będę żałowała Mój spadek ma dobre strony,bo właśnie zaraz zrobię sobie drinka tralalala. Odpowiedz Link