olunia882-to-ja 19.09.09, 10:39 myślę że małemu się robi -1,5 roku, zaczyna mu śmierdzieć z buzi, daję cebion multi, psikam tantum verde, jakieś domowe sposoby możecie polecić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dottore_wilczur Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 19.09.09, 15:31 cebion-multi: www.aptekaotc.pl/p/pl/3879/cebion_multi_-_10_ml.html i to kosztuje 14zl? Tak sa sposoby domowe, i to bardzo wiele ale twoje dziecko ma wiele problemow ktore wymagaja dokladnej analizy. Jedno pewne, ze jak dojdziesz do zrodla problemu to zeby straci do 40-go roku zycia (wszystkie). Acha, a dentysta jest ostatnim miejscem. To psikanie nadaje sie do czyszczenia $racza! Odpowiedz Link
goko1 Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 20.09.09, 11:16 Moja córcia miała zapalenia jamy ustnej nagminnie wraz z aftami po pierwszym i jedynym jak dotychczas wzietym antybiotyku (na zapalenie ucha dostała jak miała 2 latka). W tej chwili jestesmy pod kontrola homeopaty i mamy dobrany lek przez niego. Jeżeli chodzi o domowe sposoby, zalecam jak najszybciej odstawienie tantum verde, to za silny lek dla tak małego dziecka. Kup lepiej syrop prawoślazowy w aptece, bez recepty, on jest własnie na zapalenia jamy ustnej. Jeżeli chodzi o homeopatyki to bardzo dobry jest BORAX , CH 9 lub CH 12 powinnaś dostać bez recepty. To są granulki, możesz podawać dziecku 3 x 3 granulki, albo jak gryzie i połyka to rozpuść je w wodzie i podawaj łyżeczka co jakiś czas. Dagomed ma chyba tez takie granulki na afty, pleśniawki i zapalenia jamy ustnej, tutaj wklejam link www.dagomed.com.pl/pl/produkty/granulki/borax---dagomed-nr-43- zapalenia-i-grzybice-jamy-ustnej/ Pamietaj też, że zapach z buzi może byc też objawem czegoś innego, anginy, zapalenia gardła, może katar spływa po tylnych ścianach gardła, itp. Odpowiedz Link
kobraluca Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 21.09.09, 04:32 oluniu przykry zapach z ust niekoniecznie musi oznaczac zapalenie jamy ustnej, problemy z trawieniem tez tak moga sie objawiac, z ta roznica ze zapach pochodzi z zoladka czy przykry zapach to jedyny objaw? Odpowiedz Link
dottore_wilczur Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 21.09.09, 07:47 to sie nazywa helicobacter pylori, czyli brudy w domu lub w knajpie, zalezy czym go karmia. Odpowiedz Link
olunia882-to-ja dottore_wilczu 21.09.09, 15:02 po knajpach z dzieckiem nie chodzę a w domu ma czysto a karmię go padliną ze szczurów i zdechłych kotów. Odpowiedz Link
kobraluca Re: dottore_wilczu 21.09.09, 19:46 Oluniu to rarytasy, wprosze sie na kolacje chyba ;) Odpowiedz Link
dottore_wilczur Re: dottore_wilczu 22.09.09, 00:56 mysle ze powinnas sproboac diety wegetarianskiej. Odpowiedz Link
olunia882-to-ja kobraluca 21.09.09, 15:04 mały ma skoki jeśli chodzi o wychodzenie zębów, zawsze idą po 3 lub 4 jednocześnie, i zawsze w takich momentach przebijania się często ma ten zapach i przeważnie robi mu się stan zapalny. lekarka zawsze każe psikać tantum verde i cebion ale wątpliwe to dla mnie. Odpowiedz Link
very.martini Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 21.09.09, 15:34 Olunia, napisałam Ci coś na prv. Na marginesie, jestem duuużo starsza niż Twój synek, a Tantum Verde skutecznie rozwaliło mi kiedyś paszczę. To jeden z tych środków, które wyglądają niewinne, ale są syfiaste. Jeśli chcesz mu przynieść ulgę, to możesz się zaopatrzyć w odpowiednik tantum na bazie alg morskich - identyczna buteleczka, tylko zawartość mniej paskudna. Działa przede wszystkim na tej zasadzie, że nawilża i łagodzi, raczej nie rości sobie pretensji do leczenia. Nie pamiętam nazwy, niestety. Albo stary, dobry Tymsal. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
olunia882-to-ja Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 21.09.09, 16:33 a no właśnie odstawiłam. nie wiem czemu lekarze zalecają to tantum verde dla dzieci, nawet tych małych. ale faktycznie zastanowiło mnie to bo małemu śmierdzi chyba tylko z rana, potem nie, może faktycznie zależny to tez od tego co zje a je już prawie wszystko to co my, jak wyżej ktoś napisał o jedzeniu dziecka. Odpowiedz Link
shiva772 Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 21.09.09, 20:59 Refluks, ktoś pisał? Nieprzyjemny zapach z ust to nie jest efekt zapalenia jamy ustnej na litość ojca! Typowy objaw refluksu. Odpowiedz Link
kobraluca Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 22.09.09, 00:44 ale olunia napisala,ze przykry zapach jest tylko w czasie ostrego zabkowania Odpowiedz Link
dottore_wilczur Re: zapalenie jamy ustnej u dziecka 22.09.09, 01:01 w to nie wierze. Zabkuje sie bez zapachu. Jedno pewne, jak nie znajdzie przyczyny to tak jak pisalem do czterdziestki i potem plastyk. Odpowiedz Link