Dodaj do ulubionych

co na rozwinięte objawy grypowe

22.01.09, 18:01
znowu chory mąż i dzieci. "Objawy wszyscy mają bardzo podobne-wysoka gorączka do 39-40 stopni, suchy męczący kaszel, niewielki wodnisty katar. Jak gorączka niższa to w dobrej formie, czują pragnienie. Acconitum nie działa; L52 też nie specjalnie.Coś poradźcie prosze bo to już 4 doba bez większej poprawy.Co mogę spróbować bo pediatra dziś wypisała receptę na antybiotyk.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:14
      dla mnie to wiele leków może być przy tak podanych objawach.Typowe
      to:Aconitum, Belladonna,Gelsemium, Rhus, Eupatorium, Bryonia.
      Spróbować odróżnić je można po przeczytaniu opisu i spróbować podać
      jeden.Ewentualnie jakiś kompleks, one też działają :) np.Gripp-Hell,
      Boirona Paragrippe.
      Na co się jeszcze skarżą, choć nie wiem czy tu jeden lek dla
      wszystkich :(
      Kiedy jest kaszel, jak często , może kiedyś nie kaszlą.
      • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:39
        Nie kaszlą kiedy się rozgrzeją czyli gdy temperatura wysoka lub jak się kąpali. Kaszel jest seriami, dośc płytki a później przerwa. Dawałam Phytotux (temu co dalej sucho kaszle)ale nie pomógł. Ale sinecody i salbutamol też nie pomagają. Acconitum był od razu na początku i temperatura tylko rosła.
        Z tych co Moniko wymieniłaś mam Acconitum, Belladonę, Bryonię i Eupatorium. No i gripp heel
    • very.martini Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:17
      Po pierwsze, bez złośliwości!, sugerowałabym zmianę pediatry, bo
      jeśli stwierdza grypę, która jest wirusem, a potem wypisuje
      antybiotyk, który działa jedynie na bakterie, to znaczy, że albo się
      nie zna, albo Was zlewa. Obie wersje niefajne:(

Pocą się? A najlepiej to przeczytaj w skanach Jonki opis Belladonny,
      bo ona mi tutaj coś pasuje. Jak mają gorączkę, to pewnie nie chcą
      pić?

16%VOL
      22%VAT
      • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:32
        Ta grypa to ode mnie. Pediatra nie nazywała sprawy po imieniu. Pocą się dopiero po podaniu paracetamolu jak gorączka zjedża. Póki jest wysoka to skóra jest sucha i goraca, ale chce im się pić.
        Pediatrę zaniepokoił nawrót gorączki. Poprzednio nie napisałam ale u chłopców po 2 dobach gorączka całkowicie ustąpiła na niecałe 2 doby po czym powróciła teraz . Kiedy temperatura była normalna to nasilił się suchy kaszel, który u jednego trwa a u drugiego przeszedł w fazę mokrą (ten gorączkuje wyżej). Osłuchowo ok. U jednego zaczerwienione ucho, u drugiego gardło (ten mocniej kaszle więc pewnie to tez ma wpływ).
        U męża gorączka jest niezmiennie od trzech dni razem z tym suchym kaszlem i niewielkim katarem.
        Przed chwilą rozmawiałam homeo, która jednemu z chłopców kazała podać phosphorus który jest potencjalnie jego lekiem. Niestety o pozostałych dwóch nie wypadało pytać bo ona ich nigdy nie widziała.
        • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:42
          spróbuj mężowi podać Bryonię jeśli masz
          • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:44
            juz podana, 15 ch
            Czy gorączka ma być wyznacznikiem działania. Podawać co 2-3 godziny czy jakoś inaczej? Jak długo?
        • very.martini Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:45
          Mąż jak na sucho kaszle, to bym spróbowała Bryonię (pisałaś, że masz,
          dobrze pamiętam?). Pięknie by jeszcze by było, gdyby się pocił:), ale
          to nie jest warunek konieczny;)

16%VOL
          22%VAT
          • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:48
            podaj w rytm napadów kaszlu, czyli przy każdym pogorszeniu.Gorączka
            w moment nie spadnie.Zobaczysz co z kaszlem i zapytasz męż czy jest
            jakaś poprawa.Zobaczymy.
    • very.martini Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:50
      Czekaj, a z dziećmi się pogubiłam. Ten, który nie dostał Phosphorusa
      ma czerwone ucho, tak?

16%VOL
      22%VAT
      • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 18:58
        :))))))
        Nie
        Dziecko nr 1-gorączkuje wyżej, kaszle już teraz sporadycznie i mokro, ma zaczerwienione ucho lewe, glutowaty przeźroczysty katar który dobrze schodzi. Dostał phosphorus
        Dziecko nr 2-gorączkuje niżej, kaszle wciąż sucho, ale musze przyznać że mniej niz wczoraj, ma czerwone gardło, glutowaty bardzo niewielki katar który bardziej zatyka niz schodzi. Ćwiczyłam na nim Aconitum, L52 i phytotux
        U obydwojga dzieci po dwóch dniach gorączka ustąpiła, po to aby powrócić ponownie (odrobinę niższa to fakt)nasilił się kaszel.

Dziecko nr 3 (mąż); objawy od 3 dnich bez zmian:gorączka, suchy kaszel, niewielki glutowaty, dobrze schodzacy przeźroczysty katar; właśnie dostał bryonię 15
        • milla1 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 22.01.09, 19:09
          U nas też wszyscy polegli na grypę. Córka dostała dzisiaj Bryonię, mam nadzieję,
          że pomoże.
          U nas objawy to 37,8 w ciągu dnia, wieczorem pogorszenie, suchy kaszel i ból w
          klatce piersiowej,bardzo dużo pije i ma ochotę na cytrusy.
          Lekarka mówiła, że po kilku dniach następuje poprawa a potem znów pogorszenie (
          u nas właśnie tak było, wydawało mi się, że od wczoraj idzie ku dobremu, a dziś
          znów porażka).
          Zdrówka życzę!
          Nic przyjemnego ta grypa, mnie wczoraj tak zwaliła z nóg, że nie mogłam z łóżka
          wstać przez cały dzień.
        • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 11:21
          Stan na teraz:
          Dziecko nr 1 (phosphorus) -od wczoraj przespało cięgiem ponad 15 godzin, w tym czasie nie kasłał a temperatura samoistnie powoli spadała. Teraz ma poniżej 37, mokro odkrztusza, katar glutowaty, po nocy zazieleniony ale chodzący
          Dziecko nr 2 (dałam beyonię jak mężowi)- w nocy nie kasłał; temperatura spadła jeszcze przed położeniem się spać, teraz 36,4, zaczął mokro odkrztuszać
          Ogólnie w dobrej formie, mają apetyt

Mąż (była Bryonia) - obudził się wreszcie bez temperatury (36,8), z trudem udało mu się odkrztusić czegoś zielonkawego (kaszel pobudziło ciepłe picie), katar przeźroczysty.

Jakieś rady szczególnie w odniesieniu do Dziecka 2 i męża. Dziecko 1 skonsultowałam z homeo i mam niczego nie podwać (poić, bańki, tymianek do picia).
          • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 11:34
            dorek3 napisała:

> Stan na teraz:
            > Dziecko nr 1 (phosphorus) -od wczoraj przespało cięgiem ponad 15
            godzin, w tym
            > czasie nie kasłał a temperatura samoistnie powoli spadała. Teraz
            ma poniżej 37,
            > mokro odkrztusza, katar glutowaty, po nocy zazieleniony ale
            chodzący

:) co lekarz to lekarz

> Dziecko nr 2 (dałam beyonię jak mężowi)- w nocy nie kasłał;
            temperatura spadła
            > jeszcze przed położeniem się spać, teraz 36,4, zaczął mokro
            odkrztuszać
            > Ogólnie w dobrej formie, mają apetyt
            >
            > Mąż (była Bryonia) - obudził się wreszcie bez temperatury (36,8),
            z trudem udał
            > o mu się odkrztusić czegoś zielonkawego (kaszel pobudziło ciepłe
            picie), katar
            > przeźroczysty.

:) co my to my
            >
            > Jakieś rady szczególnie w odniesieniu do Dziecka 2 i męża. Dziecko
            1 skonsultow
            > ałam z homeo i mam niczego nie podwać (poić, bańki, tymianek do
            picia).

napisz jakieś objawy.Z rana po przebudzeniu zawsze wszystkiego jest
            więcej, a wydzielin szczególnie.Banieczki na pewno dla każdego.
            Może coś się w czasie wyklaruje.Nie jest źle.
            • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 12:20
              Ciężko z tymi objawami bo ja w pracy a rodzina w domu.
              Jeśli możesz to podsuń mi potencjalne możliwości a napadnę na aptekę na Miłej wracając do domu. Później będę mieć kłopot.

Chłopcy byli dziś na pobraniu krwi aby skontrolować stan tej infekcji i wpadli na pediatrę która ich wczoraj oglądała. Lekarka namawiała dziadka na podanie antybiotyków które wypisała pomimo iz powiedział, że są bez temperatury a ona bezpośrednio nie znalazła nic co wymusza takie działanie. To co ją tak do tego skłania to fakt że dziecko nr 1 ma paciorkowa ropotwórczego w gardle a Dziecko nr 2 wrodzoną wadę serca no i gorączka miała come back.

Czy phosphorus dla męża nie byłby dobry. Prosił o kulki na "odkrztuszenie" :)
              • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 13:24
                nie napadaj.Nie jest źle, powoli wszystko się wyleczy.Postaw bańki
                na plecy co 2 dni 2szt. oczywiście można poźniej normalnie
                wychodzić, ale o tym wiesz, więc nie uziemiasz męża
                tymianek ma działanie wykrztuśnie, wzmaga ruch rzęsek
                czyli=mucosolvan.Dodałabym jeszcze napar z lipy
                w niektórych książkach w okresie zdrowienia podają Sulfur iodatum 9ch
                (sama nigdy nie stosowałam)
                W sumie dużo leków mają w całodobowej przy bazarku
                • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 13:49
                  Uziemię ich w domu przynajmniej do końca tygodnia z uwagi na tak długa gorączkę.

Stan na teraz
                  Dziecko nr 1 - odkrztusza efektywnie, bez temperatury, katar przeźroczysty, niewielki
                  Dziecko nr 2- przestał kasłać a pewnie miałby co odkrztusić, nieco ospały, ewidentnie osłabiony po walce bo temp 36,4
                  Maż- odkrztusza z trudem, mówi że flegma mu siedzi w żołądku, bez temperatury, dość sporo glutowatego katarzyska; mówi że czuje się ok

Czy gorąca kąpiel w soli bocheńskiej z olejkiem tymiankowym i/lub sosnowym będzie ok?
                  • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 15:00
                    olejki są antidotum dla leków homeo, tymiankowy wogóle jest b.mocny
                    i uczulający , więc do kąpieli zupełnie odradzam. Sól bocheńska jest
                    OK.
                    "1" jest pod opieką homeo, ale z tego co pszesz jest ok, podajesz
                    ten phosphorus ?jesli tak to jak potencja, jak często i jaka postać
                    (granulki czy z wody).Nie wiem jak zaleciłą lekarka

"2" zobaczymy,poobserwuj jak przyjdziesz,dobrze że napisałaś o
                    ospałości to jest ważne
                    "3" sobie tak czy inaczej poradzi :)
                    Do nosa jeśli mają katar możesz psikać Euphorbium
                    • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 15:35
                      1 dostał do dzioba jedna kulkę jak usnął wczoraj, 30 ch, podana jednorazowo i dziś juz mam nie dawać., teraz temp 36,9. Gdyby wieczorem jeszcze wzrosła to myślisz, że potwórzyć? Kaszel: raz na pół godziny

2 się ożywił, dalej 36,4 wogóle nie kaszle

Do nosa psikaja wodę morską
                      • 5_monika Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 15:49
                        Ta potencja 30 ch podana w granulce, nie jest niska.Nie mogę Ci
                        powiedzieć podaj, bo najgorsze objawy już przeszły do których lek i
                        jego potencja były dobierane..Jeśli już to z wody, zakładając nawet
                        że to lek konstytucyjny dziecka.
                        Najlepiej byłoby zadzwonić i zapytać.Ja nie lubię takiego
                        dzwonienia,ale cóż jest to najlepsze wyjście.

2 jak przydziesz do domu to zobaczymy czym można wspomóc ale wydaje
                        się OK

wodą morską nie psikałam nigdy, wiesz ja z innej bajki jestem :)
                        resztę już napisałam wcześniej
                        bańki dla całej trójki
                        sobie jedną bańkę na kręgosłup żeby Cię nie złapała "grypa" o której
                        wszędzie trąbią
                        pzdr
                        • dorek3 Re: co na rozwinięte objawy grypowe 23.01.09, 22:03
                          Na chwilę obecną to tylko osobnikiem nr 3 muszę się zając. Pomijając kwestię podwyższonego crp u jednego z chłopców wydaje misię, że wszystko pod kontrolą.
                          Co podać aby wreszcie zaczeło mu się odrywać bo się chłop zamęczy. Temperatura mu spadła do 37i tak się trzyma. Ale nie wykluczone iżjeszcze wzorśnie zgodnie z obowiązującym standartem

Ja to jakaś nie do zdarcie jestem. Niczego nie biorę i nic się mnie nie czepia. A jesli nawet to na moment. Nawet katary mam przepisowe 7 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka