Dodaj do ulubionych

Prawa Heringa

03.10.10, 10:17
Prawa sformułowane przez Constantina Heringa, ucznia Hahnemanna, dotyczą chronologicznego porządku i kierunku zanikania objawów chorobowych podczas procesu zdrowienia. Według tych praw proces powracania do zdrowia przebiega prawidłowo, jeżeli objawy chorobowe zanikają:

*od wewnątrz na zewnątrz organizmu, np. astma przechodzi w wysypkę skórną

*od góry do dołu, np. wysypka pojawia się najpierw na twarzy, a na końcu znika z palców rąk i nóg

*od narządów ważnych życiowo do narządów mniej ważnych, w kolejności: mózg, serce, wątroba, płuca, nerki, mięśnie, skóra

*od centrum (mózg) na peryferie ciała, np. podczas polepszenia w przebiegu choroby psychicznej może wystąpić biegunka

*w chronologicznym porządku odwrotnym do kolejności ich wystąpienia, tzn. najpierw zanikają stosunkowo nowe objawy chorobowe, a na końcu najstarsze objawy chorobowe
najpierw z narządów najważniejszych życiowo, a następnie z mniej ważnych,

Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Prawa Heringa 03.10.10, 14:44
      Zrobiłam sobie kiedyś od góry do dołu:) Miałam wielgachnego guza na czole, po Arnice zniknął w ciągu kilku godzin - wszystko poszło pod oczy. Wyglądałam jak ofiara przemocy domowej. Tuż przed sylwestrem, bałam się eksperymentować dalej, zresztą chyba nawet nie miałam z czym, brak własnej apteczki pod ręką i jedna wysoka potencja w gościnnym domu:). Masakra, wsmarowałam w te naturalne błękity pod oczyma tonę korektora.

16%VOL
      22%VAT
      • wiktor.online Re: Prawa Heringa 03.10.10, 15:41
        very.martini napisała:

> Zrobiłam sobie kiedyś od góry do dołu:)

Tak postepuje i natura w procesie wyleczenia, ocsyszczenie od choroby i roznych zbednych rzeczy, rowniez z potem, stolcem, moczem itd.

Czyli i tak bys to maila pod oczami i bez Arniki, ale Arnika zrobila to szybczej
        • very.martini Re: Prawa Heringa 03.10.10, 18:07
          Jak napisałam, zrobiła to w 3 godziny... Z kolorami włącznie, heh.

16%VOL
          22%VAT
          • wiktor.online Re: Prawa Heringa 03.10.10, 18:32
            :)))
            • kasia_2711 Re: Prawa Heringa 03.10.10, 21:56
              na koniec tych praw zabrakło "hokus pokus, abrakadabra"

jakieś realne podstawy tych praw, czy tylko fantazje pana Heringa?
              • yapo2 Re: Prawa Heringa 04.10.10, 01:08
                podobnie, mowi sie pacjentowi: prosze sie przygotowac (na pogrzeb. Tylko koniecznie trzeba miec 6 lat szkolenia w lawce za soba.
                • www_racjonalista_pl Re: Prawa Heringa 04.10.10, 06:39
                  co ma nieskuteczność medycyny do hohsztaplerstwa homeopatii?

chocby ci lekarz wstrzykiwał pavulon, to nie znaczy to iż homeopatia działa...
                  • www_racjonalista_pl Re: Prawa Heringa 04.10.10, 15:50
                    prawa Heringa są w dzisiejszym świecie po prostu bajeczką dla lubiących takie brednie...

brzmi jak słowa jakiejś babuszki na wsi mającej za chwilę wsadzić was do pieca na 3 zdrowaśki..

gdzie rozum? gdzie logika? gdzie metodologia naukowa?
                    gdzie wszystkie osiągnięcia nauki światowej?
                    • wiktor.online Re: Prawa Heringa 04.10.10, 17:18
                      troll chyba mial wagary kiedy w jego akademii medycznej uczyli patofizjologii
                      • kasia_2711 Re: Prawa Heringa 04.10.10, 18:21
                        chętnie posłucham, wiktorze, która z bredni Heringa znajduje się w jakiejkolwiek medycznej książce z zakresu patofizjologii ;)

tylko nie pisz, że u was w mateczce Rossiji to na patofizjologii mówią o Heringu, bo to pewnie może się zdarzyć... wskaż mi jednak jakąś książkę z tego tematu ;))))

Hering wymyślił sobie swoje teorie, nigdy nikt ich nie udowodnił. są one śmieszne i zakrawają na jakiś żart znudzonego lekarza... szkoda że tyle osób w to wierzy
                        • wiktor.online Re: Prawa Heringa 04.10.10, 18:38
                          trollu, wystarczy tobie zrozumiec dlaczego naptzyklad wystepuja obrzeki na nogach zeby nie bylo ich w plucach czy procesy zapalne w stawach zeby nie bylo ich w sercu

no ale dlatego trzeba miec rozum i wyksztalcenie, z czym u trolla, jak widac problemy
                          • www_racjonalista_pl Re: Prawa Heringa 04.10.10, 23:24
                            no wlasnie - co maja obrzeki w nogach do obrzekow w sercu?

i zapalenie w stawach do zapalenia w sercu?

napisz konkretnie - gdzie w patofizjologii są ujęte te kwestie wg pana Heringa.
                            Pan Hering pisze wierutne brednie, każdy kto ma minimalne pojęcia o fizjologii i
                            patofizjologii może tylko śmiać się z takich wpisów jak Twój wyżej... napisz mi co
                            to jest "obrzęk nóg" a obrzęk płuc, potem wskaż gdzie Hering ma rację.

Na razie wpisujesz same hasła bez żadnego sensu.
                            • klonodszmaragda Re: Prawa Heringa 05.10.10, 04:49
                              racjonalista napisał;> no wlasnie - co maja obrzeki w nogach do obrzekow w sercu?
                              > i zapalenie w stawach do zapalenia w sercu?

ma się rozumieć,że jeśli w podręczniku medycznym i naukowo nie jest udowodnione, to nie ma takich zależności. Bardzo logiczne i racjonalne myślenie. To tak jakby powiedzieć; jeśli czegoś nie widzę i nie dostrzegam, to tego czegoś nie ma w ogóle nie istnieje. Homeopatia też nie istnieje z małą poprawką; stale na tym forum się o niej bębni a racjonalista twierdzi,że to takie nic.Co wy sądzicie o takim racjonalności? Czy raczej takie myślenie jest pozbawione racjonalności? Ja jestem za tą drugą tezą.
                            • wiktor.online Re: Prawa Heringa 05.10.10, 08:01
                              www_racjonalista_pl napisał:

> no wlasnie - co maja obrzeki w nogach do obrzekow w sercu?
                              >
                              > i zapalenie w stawach do zapalenia w sercu?

hmm, to doktor powaznie pyta czy to zart?

Ja to korepytycji tutaj robic nie bede, szkoda czasu na trolla

poczytaj patogenez i patofizjologie niewydolnosci krazenia i chorod reumatycznych
                    • klonodszmaragda Re: Prawa Heringa 05.10.10, 09:03
                      Indywidualizacja, jest istotą systemu homeopatycznego. Homeopaci piszą, że nie ma dwóch pacjentów z tą sama chorobą, którzy przechodziliby ją w identyczny sposób. Każdy istnieje odrębnie, nieważne czy jest on chory czy zdrowy. Indywidualność pacjentów w leczeniu jest jak przyprawa, powoduje, że każdy przypadek nabiera innego wyrazu. Bardzo elokwetnie wyraził to James Tyler Kent:
                      ,, Absurdem wydaje się poszukiwanie krawieckiego wzoru, który pasowałby do każdego człowieka, wobec tego, na jakiej podstawie naukowcy próbują znaleźć jeden lek, który byłby odpowiedni dla wszystkich ludzi ?"

W dziele Lesser Writings Kent jasno wyraził omawianą zasadę: ,, Dopóki ktoś uważa, że cukrzyca jest chorobą, będzie błądził w medycynie. Dopóki człowiek sądzi, że pacjent jest chory, ponieważ jego narządy nie pracują prawidłowo, tak długo nie będzie w stanie opracować kuracji zgodnej z Organonem." Gdybyśmy potrafili zlikwidować poważne patologie, nie ingerując w fizjologię, nasza praca z pewnością byłaby łatwiejsza. Jednakże praca współczulnego i przywspółczulnego układu nerwowego jest tak złożona, że każda ingerencja w ciało pacjenta narusza harmonię i funkcjonowanie tych systemów. Nie możemy wziąć pod mikroskop (p.s. chyba,że teraz już idzie wziąć) psychicznych, emocjonalnych i fizycznych symptomów, chociaż wszystkie one są wyrazem chaosu i nienaturalnych sił działających w organizmie (p.s. więcej trucizny będzie zdrowiej, taka jest filozofia alopatii.Może jest inaczej,ktoś mi powie?). We współczesnej medycynie patologia stała się, niestety nauką, zamiast służyć jako narzędzie.

p.s. bez komentarza.

Uznani homeopaci ci podążający za Hahnemannem, piszą, że na ogół Prawa Heringa są rozumiane na opak, nawet przez samych homeopatów.
              • klonodszmaragda Re: Prawa Heringa 05.10.10, 07:53
                kasia_2711 napisała:
                > na koniec tych praw zabrakło "hokus pokus, abrakadabra"

Ja zawsze mówię-Boże daj mi siłę

> jakieś realne podstawy tych praw, czy tylko fantazje pana Heringa?

Jaki problem? Kupujesz dzieła C.Heringa,studiujesz je sama ewentualnie możesz się zapisać na studia homeopatycznego. Wybór należy do ciebie.

• www_racjonalista_pl Re: Prawa Heringa 05.10.10, 14:52
                  strasznie się rozpisaliście, ale nikt nie odpowiedział na pytanie, czy bajki pana Heringa mają jakiekolwiek poparcie we współczesnej wiedzy medycznej...

bo nie mają... bajki zawsze zostaną bajkami...

tylko naiwni ludzie zapłacą za to słuszne pieniądze, żeby sakiewka homeopaty była pełna.
                  • wiktor.online Re: Prawa Heringa 05.10.10, 17:18
                    www_racjonalista_pl napisał:

> strasznie się rozpisaliście

Idz czytaj patofizjologie, neuku
                    • kasia_2711 Re: Prawa Heringa 05.10.10, 17:21
                      znam patofizjologie bardzo dobrze.
                      proszę nie obrażać mnie - jakie ma Pan do tego prawo? takie jest wychowanie na Ukrainie?
                      nazywanie kogoś kto wie więcej, nieukiem?

na razie nie odpowiedział Pan na ŻADNE moje pytanie, tylko mnie pan obraża...
                      gratuluję dobrego wychowania!
                      • wiktor.online Re: Prawa Heringa 05.10.10, 21:56
                        kasia_2711 napisała:

> znam patofizjologie bardzo dobrze.
                        > proszę nie obrażać mnie - jakie ma Pan do tego prawo? takie jest wychowanie na
                        > Ukrainie?
                        > nazywanie kogoś kto wie więcej, nieukiem?

pisalem to do www_racjonalista_pl, a odpowiada kasia_2711

czyli podtwierdzasz ze jestes trollem i klonujesz niki

bo jestes nie tylko nieukiem, ale oszustem i klamca

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka