Dodaj do ulubionych

Kaszel i nie wiem co tu jeszcze wpisać

25.09.04, 08:22
Mały mi kaszle. Bulgota mu w oskrzelach ale niwiele odkrztusza. Takie to
wszystko jakby przylepione w oskrzelach i luźne. Daje stodal ale brak efektu.
podczytałam że może ipecuana. A może coś innego. Kataru brak , gorączki
również. Wczesniej miał katar ale po kalium bichr. przeszło( tu Beba dla
ciebie podziękowania). Lekarz młodego osłuchał i nic nie wysłuchał ale cos
tam w oskrzelach ma . Kaszle rzadko ale bulgoczaco, nie meczy go to ale boje
się nadkażenia bo potem to wiadomo- antybiotyk. Podpowiedzcie co podać.- Ela.
Obserwuj wątek
    • jacekoczkowski Re: Kaszel i nie wiem co tu jeszcze wpisać 25.09.04, 09:52
      Jeżeli nic w oskrzelach nie ma ,to nie ma. Prawdopodobnie jest to katar
      ściekajacy do gardła lub zapalenie krtani/ tchawicy /trzeba sprawdzić/. Jeżeli
      jakiś lek pomógł, to należy go kontynuować. Lek homeopatyczny jest na chorobę,
      a nie na objaw. Do leczenia mokrego kaszlu Pulsatilla 15, Sulfur jodatum 15
      trzy razy dziennie. Można też postawić bańki na 10 minut, ale wieczorem, przed
      położeniem się do łóżka.
      • przeciwcialo Re: Kaszel i nie wiem co tu jeszcze wpisać 04.10.04, 10:22
        Podawałam kalim bichr. przez trzy dni ,potem Ipeca 9ch. W koncu sie złamałam i
        dałam flegalminę mitte. Mały coś odkrztusza ale to coś jest chyba wynikiem
        działania bromheksyny. Męczy się szczególnie przy zmianie pozycji. Jest gorzej
        jak sie położy, potem ustaje i znowu kaszel jak wstaje. Osłuchowo czysto . To
        co mam podać? chodzi za mną cos przeciwkaszlowego. Proszę o podpowiedź- Ela.
        P.S. W górnej części klatki piersiowej dalej cos jakby było i nie chce się
        odkrztusić. Gorączki brak, kataru również.
        • beba2 Re: Kaszel i nie wiem co tu jeszcze wpisać 04.10.04, 10:38
          Po pierwsze nie podawaj nic przeciwkaszlowego ( z allopatii), bo hamując odruch
          kaszlu nie rozwiazujesz problemu zalegajacej wydzieliny, a dodatkowo go
          pogłebiasz.
          Możesz spróbowac bryonia 9 CH 4 x dz. O ile pogorszenie następuje podczas
          ruchu, boli klatka piersiowa, a silne uciśnięcie jej dłonią przynosi ulgę ( co
          dziwniejsze, lekki dotyk sprawia ból).
          • beba2 Re: Kaszel i nie wiem co tu jeszcze wpisać 04.10.04, 10:41
            I oklepuj, oklepuj i jeszcze raz oklepuj plecki. Spróbuj raz i zobaczysz jaki
            jest efekt. Dziecko ma być z główką lekko w dół.
          • przeciwcialo Dzieki Beba! 04.10.04, 10:55
            Mam Bryonie to podam zaraz po pracy.
            Ale mała prosba. Ipeca dałam bo kiedyś Awin chyba napisał że Ipeca jest dla
            dzieci do 5-go roku zycia, a u wiekszych Bryonia. Jak to jest? Ponoć wiaże sie
            to z tym że płuca dojrzewają gdzies do piątego roku.
            Bryonię i tak podam ale podrzuć odpowiedź. O oklapywaniu nie zapomnę.
            • beba2 Re: Dzieki Beba! 04.10.04, 11:03
              Nie ma tu znaczenia rozwój płuc ( a przynajmniej w rozróżnieniu na podawanie w
              konkretnym wieku). Po prostu Awinn praktykuje homeopatię advaced ( i to bardzo
              advanced :), więc według jego doświadczeń zupełnie inaczej podaje się leki i
              bardzo konkretne ich potencje, na bardzo konkretne objawy.
              Według niego ( i adv.hom. ) doświadczenie pokazało, że własnie te dwa leki
              lepiej działają w określonym wieku. Ale też twierdził, z tego co pamiętam, ze
              jeśli maluchowi nie pomaga ipeca można podac bryonia.
              • agnes_mariea Re: Dzieki Beba! 04.10.04, 13:40
                Droga Pani Elu (przeciwcialo)...

Na kaszel mokry moim pacjentom polecam przedewszystkim Bryonia w potencji
                zależnej od ilości wydzieliny. Pomaga również Belladonna jeśli przy kaszlu jest
                gorączka lub/i poty.

Jeśli chodzi o zaawansowaną formę homeopatii to takowa polecałaby leki ogólnie
                wzmacniające typu Thymuline w potencji najlepiej 9 CH, Oscillococinum, Echinasal
                jak również wyżej wspomniany Sulfur prowadzący do produkcji białych ciałek krwi.

Pozdrowienia i zdrowia życzę !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka