Dodaj do ulubionych

Chrząkanie u dziecka

24.02.19, 06:56
Moja 4-letnia córka chrząka. Pierwszy raz chrząkanie pojawiło się w styczniu po 2 dniach w przedszkolu. Dwa dni chrząkała, po czym dostała gorączki 38,5, gorączka trwała 3 dni (podawaliśmy Ibum), potem zaczął się szczekający kaszel, na który homeopatka zaleciła Tartephedreel i Phytotux Ipeca. Kaszel w ciągu doby minął.

Ok. 2 tyg później znowu kaszel - dźwięki jak "trąbka od rowera". I tu dostała Corallium rubrum 30ch i Ferrum phosp. 15ch. Jakieś 2 dni stosowania i przeszło.

I po ok. 2 tygodniach katar (Euphorbium) i potem chrząkanie. Homeopatka dała na to Voxpax i Poumon histamine 30ch. Ale nie zauważyłam poprawy.

Są dni, że dziecko chrząka mniej, a są takie, że jest to notoryczne. Kataru raczej teraz nie ma, nic nie wydmuchuje, w nocy śpi dobrze. Miałam w domu Coccus cacti 15ch i od trzech dni daję córce 2x dziennie po 3 kulki. Trzeciego dnia jakby była poprawa, ale po obiedzie chrząkanie się nasiliło. Nie wykluczam, że to taki tik na tle nerwowym. Córka mówi, że nie wie, dlaczego chrząka. Przed Dniem babci w przedszkolu trochę zaczęła chrząkać w domu, ale do przedszkola chodziła na próby i pani twierdzi, że tam nie chrząkała.

Generalnie gorzej jest po jedzeniu. Przed śniadaniem nie chrząka (miała epizody kaszlu mokrego po obudzeniu, ale minęło). Po jedzeniu i w trakcie "się zaczyna". Jak się "zabawi" to dłużej nie chrząka, mówi swoim normalnym głosem. Ogląda bajki (niestety) i chrząka wtedy.
Generalnie jest to dziecko żywiołowe, by nie powiedzieć nadpobudliwe, łatwo wpada w złość. Ale jest też wrażliwa bardzo, nie może oglądać ilustracji "groźnych", ani tym bardziej pełnometrażówek ze zwrotami akcji, w których coś się komuś dzieje itp. Lubi stawiać na swoim, jest przewrażliwiona na punkcie ranek, od 5 dni nosi plasterek na złamanym paznokciu.
Chrząkanie zaczyna się przeważnie w piątek (dwa razy w pt wróciła z przedszkola z chrząkaniem, ostatnio w związku z katarem była w domu).

Szukając ratunku, wyszukałam pasujące wg mnie: Ignatia amara i Causticum. Ale nie wiem, jakie potencje zastosować itd. Jakieś rady?
Mam wrażenie, że homeopatka nas trochę zbyła - z tym Voxpaksem.
Obserwuj wątek
    • wozny1234 Re: Chrząkanie u dziecka 05.12.21, 10:38
      Jest w Wrocławiu gabinet Herbasol, który specjalizuje się w diagnostyce oraz w terapiach na patogeny. To one poprzez produkcję toksyn mogą osłabiać organizm i dawać takie objawy jakie ma córka. Na stronie internetowej mają też dużo przydatnych informacji - może ci się przyda. Zawsze warto przynajmniej zadzwonić i pogadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka