Dodaj do ulubionych

do very martinii-badani eeg

18.11.04, 09:15
Witam...martinii zechciałabyś powiedzieć mi tak po ludzku co oznacza wynik
badania mojej dwulatki???pani doktor powiedziała..hmm ,że zapis nie jest
czysty ..ale też ,że nie ma wielkich patologii...raczej mnie to nie
pociesza,chcę jeszcze konsultowac u drugiego lekarza neurologa...ale wizyta
dopiero na grudzień:(a czekanie mnie wykańcza.....
Mam oczywiscie jej wynik badania z opisem i orzeczenie.....zerknełabyś na to?
Obserwuj wątek
    • tomek.toms Re: do very martinii-badani eeg 18.11.04, 09:47
      Witaj minutek1 !
    • very_martini Re: do very martinii-badani eeg 18.11.04, 11:36
      Czystego zapisu to nikt chyba nie ma;)
      Jak chcesz, to napisz do mnie, ale najlepiej wpisz to tutaj, może jakaś inna
      mądrala też rzuci na to okiem, bo ja tak nieco hobbystycznie...

16%VOL
      22%VAT
      • minutek1 Re: do very martinii-badani eeg 18.11.04, 11:46
        Dziecko 2 latka i trzy miesiace.

Opis badania:Zapis wykonano w czuwaniu i we śnie fizjologicznym,czynnośc
        podstawową stanowią fale alfa 8hz,symetria zachowana.
        Cechy zasypiania i snu dobrze wyrazone,hyper synchronia zasypiania z
        zaznaczonym charakterem napadowym,wrzeciona snu symetryczne,synchroniczne.
        W trakcie FS wykonanej we snie w odprowadzeniach skroniowo-potylicznych
        obustronne poj.fale delta 1,5hz.

Orzeczenie: Zapis czuwania prawidłowy,zapis snu do dalszej obserwacji w
        zależnosci od wskazań klinicznych.Cechy niedojrzałosci bioelektrycznej.

I jeszcze jak możesz kiedyś w jakimś poście dopytywałas kogos o kolor moczu jak
        dziecko dużo sika.Mam takie pytanie o czym świadczy niski cięzar moczu i
        własnie często prawie przezroczysty bezbarwny kolor?Przekopałam internet i
        tylko znalazłamze niski cięzar kikakrotnie powtarzajacy się w badaniach to
        nieprawidłowośc ...no ale z czym ona związana.i na co może wsazywac ?

Z góry wielkie dzięki.....pozdrawiam dorota
        • very_martini Re: do very martinii-badani eeg 18.11.04, 23:17
          Z opóźnieniem, alem dopiero do domu dotarła;)

>fale alfa 8hz - no i dobrze. fale alfa są fajne - idealny stan dla tworzenia,
          koncentrowania się i nabywania nowych umiejętności;). Podobno poziom medytacji
          początkujących joginów;)

>wrzeciona snu symetryczne,synchroniczne - bardzo dobrze, tak mają wyglądać,
          właśnie na kształt wrzecionek, im symetryczniejsze, tym ładniejsze

FS to fotostymulacja (ten stroboskopik), fale delta 1,5hz - najwolniejsze fale,
          pojawiające się w czasie snu Szkoda, że nie napisali porównania w śnie z
          fotosymulacją i bez fotosymulacji, ale trudno. Gdyby dziecko nie spało, a miało
          fale wolne, można by się martwić, ale wszystko jest w porządku. Albo spało i
          miało fale niecharakterystyczne dla snu.

"Zapis snu do dlaszej obserwacji" bezpośrednio wiąże się z "cechami
          niedojrzałości bioelektronicznej" - i ta niedojrzałoś trwa przez kilka dobrych
          lat, kiedy mózg przechodzi różne fazy rozwoju, więc nie masz się czym martwić,
          to zupełnie normalne.

Nie pamiętam, czy już Ci pisałam - badanie EEG jest genialne, ale jest badaniem
          pomocniczym. Nie leczy się samego zapisu, w chorobach neurologicznych podstawą
          do podjęcia jakiegokolwiek leczenia są objawy kliniczne, a nie zapis eeg.

A w kwestii moczu - ciężar, o ile mnie pamięć nie myli, może znacznie się
          obniżyć, jeśli dzien przed badaniem pochłonęło się większą ilość płynu. Niskawy
          ciężar moczu może więc po prostu oznaczać, że dziecko dużo pije. To by się też
          wiązało z kolorem - po spożyciu większej iloścy płynu mocz zawsze będzie
          jaśniejszy. Jeśli siusiasz po aeorobiku, to nawet, jeśli w czasie ćwiczeń
          popijałaś wodę, mocz będzie ciemny, bo woda została wydalona w inny sposób -
          przez mokre plecki, hehe;)

16%VOL
          22%VAT
          • minutek1 Re: do very martinii-badani eeg 19.11.04, 10:50
            Dzięki stokrotne!!!
            A co oznacza to :"hyper synchronia zasypiania z
            zaznaczonym charakterem napadowym":(brzmi groźnie.....:(
            Czy to może być związane z lękiem w trakcie zasypiania...bo babka
            powiedziała ,że niby juz zasypiała ale sie przestraszyła ...że to nie ja ja
            trzymam za łapkę(tylko jestem kilka metrów dalej).......
            I wyjasnij mi jeszcze o co chodzi w tym. ponizej co zacytuję....jak będę
            widziała o co zapytać to zapytam lekarza...bo opis opisem....ale jest jeszcze
            zapis(kilka stron)to może ten drugi neurolog dopatrzy sie i mi odpowie na to o
            co Tobie chodzi tu ponizej:)
            > FS to fotostymulacja (ten stroboskopik), fale delta 1,5hz - najwolniejsze
            fale,
            > pojawiające się w czasie snu Szkoda, że nie napisali porównania w śnie z
            > fotosymulacją i bez fotosymulacji, ale trudno. Gdyby dziecko nie spało, a
            miało
            > fale wolne, można by się martwić, ale wszystko jest w porządku. Albo spało i
            > miało fale niecharakterystyczne dla snu.

DZIĘKI WIELKIE!troszkem spokojniejsza.
        • mami7 Re: do very martinii-badani eeg 19.11.04, 09:20
          Dobrze zbadać ciężar właściwy moczu małemu dziecku jest raczej ciężko.
          No chyba, że Twoje dziecko nie siusia już w nocy.

Jeśli chcesz tak solidnie sprawdzić ten ciężar, to nie dawać pić dziecku już po 17 (ale jak to wytłumaczyć 2 czy 3 latkowi) i jeśli nie zsiusia się w nocy to wynik rano raczej będzie miarodajny.

1010 u malucha to znowu nie tak wiele. Jak pisała Martini, dużo pije, dużo i przeźroczysto siusia. I z reguły oczywiście często, bo ma malutki pęcherz.

A jesli "szukasz" problemu... powodem może być kłopot z zagęszczaniem moczu.

Wałkuję z synkiem ten temat od jakiegoś roku.

Pozdrawiam

• minutek1 do mami7 19.11.04, 21:05
            Pisałm rano ale mi internet wcięło......moja córka nie sika juz w nocy (zdarza
            sie to sporadycznie).Jak robiłam badania to jeszcze sikała ...i może dlatego
            cięzar był niski....teraz na moje oko jest okey tzn. rano zageszczony
            zółty...ale po południu zaczyana sie sikanie czeste i jasne....a pije dziennie
            ok 6 do 7 szklanek...najwiecej własnie po południu...i wypija je duszkiem...a
            nie po trochu...zatem chyba to od tego picia ...
            Gdyby był kłopot ,którego i nie chciałabym sie doszukiwac ...to problem byłby
            że tak powiem całodobowy ,tak?A skoro noce są z suchą pieluchą i rano mocz
            jest zółty to chyba w porządku......

Noi oczywiście jeszcze mam dodatkowy kłopocik czy to sikanie to nie obraz
            sulfuru ,który dostała..ale to juz inna homeopatyczna "bajka"......
            • mami7 Re: do mami7 20.11.04, 14:52
              Z homeopatyczną bajką nie pomogę. Masz tu prawdziwych speców ;-)))

Mój synek wipija czasmi jeszcze więcej. Oczywiście dużo na raz.
              Jednym słowem wygląda to podobnie jak u Was.
              Ja bym się nie doszukiwała problemu, który jak twierdzi nefrolog synka byłby że tak powiem całodobowy;-) Problem raczej tkwi w tym piciu.
              Ale uprzedzam, lekarzem nie jestem i niestety ja lubię doszukiwac się problemów;-))))

Sprawdzić mocz, skoro mała nie siusia w nocy, nie zaszkodzi.

Robi się jeszcze coś takiego jak dobowa zbiórka moczu. Troszkę uciążliwe. Notuje sie ile delikwent pije i zbiera siuśki do słoja. Przechowuje w lodówce i potem odddaje do analizy, zanotowawszy ile się uzbieralo tego moczu. Oczywiście nie bada się całego słoja, ale jakąs tam ilość dokładnie wymieszanej zawartości.
              Można też zrobić tak: badasz mocz poranny, potem załóżmy o 15, potem o 19 (wtedy oczywiście dajesz to do lodówki i do badania następnego dnia).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka