Dodaj do ulubionych

pytania podstawowe

15.03.05, 22:11
witam, chcę spytać o sprawy oczywiste dla spec-homeopatów, gdyż nie mogę
znaleźć na nie odpowiedzi na forum
1. dlaczego nie kompleksy?
2. i dlaczego leczenie lekami o wysokich potencjach?
3. czy leki o wysokich potencjach można stosować u małych dzieci?

moja córka jest leczona m.in kompleksami i lekami o niskich potencjach stąd
mam wątpliwości,która metoda to ta słuszna ,
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: pytania podstawowe 15.03.05, 22:25
      Ło matko, podstawowe, ale rozległe...

1. na stany ostre - mogą być, jesli nie ma nic innego pod reką, albo mozliwości,
      żeby szukać, na choroby przewlekłe absolutnie nie, a juz na pewno nie na
      alergię. Kompleksy tak naprawdę homeopatyczne są tylko z nazwy, bo nie spełniaja
      podstawowej zasady - podobne leczyć podobnym, czyli lek leczy takie objawy,
      jakie spowodowałby u zdrowego człowieka. W leku kompleksowym nie jest to
      możliwe, bo zawiera on czasem kilka leków, które mają obajwy skrajnie inne. Poza
      tym, leczenie prawdziwie homeopatyczne polega na leczeniu przyczyny, a nie
      maskowaniu objawów - leki złożone w większości przypadków oferują tylko tę
      możliwość, a to skrajnie niehomeopatycznie. Są tacy homeopaci, co się upierają,
      że na alegię lek kompleksowy można podać, ale ja gwałtownie protestuję, to po
      prostu stłumienie objawu. A objaw tlumiony jest spychany do wnętrza organizmu i
      tam się rozwija, w co chce, i różne rzeczy mogą z tego wyjść, od nerwicy po
      zapalenie żył.
      Na grypę Oscillococcinum, czemu nie, ale na astmę - zgłaszam zdecydowany sprzeciw

2. to homeopatia klasyczna. Nie-klasyczna operuje niższymi potencjami
      3. Oczywiście, że można, ale tylko i wyłącznie u lekarza. Dotyczy również dorosłych.

16%VOL
      22%VAT

• tom_j23 Re: pytania podstawowe 15.03.05, 22:47
      iw7 napisała:

> witam, chcę spytać o sprawy oczywiste dla spec-homeopatów, gdyż nie mogę
      > znaleźć na nie odpowiedzi na forum
      > 1. dlaczego nie kompleksy?
      > 2. i dlaczego leczenie lekami o wysokich potencjach?

Wejdź na www.homeokulka.fc.pl i kliknij zakładkę FAQ.

> 3. czy leki o wysokich potencjach można stosować u małych dzieci?

Moim zdaniem nie ma jakichś szczególnych przeciwwskazań poza takimi, że z
      całkiem małym dzieckiem nie pogadasz, więc wywiad jest trochę niepełny.
      A skoro tak, to nie można być do końca pewnym trafności wyboru (zresztą nigdy
      nie można być, ale w tym wypadku szczególnie), więc trzeba zachować wiekszą
      ostrożność.
      Ponadto jeśli przypadkiem trafimy na typ wrażliwy na dany lek i wystąpi
      pogorszenie, to dla małego dziecka może być to trudne do zniesienia.

Stefan

• iw7 Re: pytania podstawowe 15.03.05, 22:50
      to ja jeszcze popytam , dobrze? :)
      4. czy lek o niskiej potencji może wyleczyć z alergii ?
      5. czy dobrze dobrany lek ale podawany w niskiej potencji może przestać działać?
      • very_martini Re: pytania podstawowe 15.03.05, 22:54
        4. może
        5. przestaje działać również lek podany w bardzo wysokiej potencji, ale jego
        działanie trwa dłuzej. Wszystko zależy od stanu pacjenta - czasami piętnasteczki
        potrafią działać tydzień, czasami godzinę. Trzeba uważnie obserwować objawy.

16%VOL
        22%VAT
        • iw7 Re: pytania podstawowe 15.03.05, 23:09
          5. uff, szukam właściwego sformułowania, chodzi mi o to czy przy ponownym
          podaniu leku, może on przestac przynosic pozytywne rezultaty (np. natrium
          sulfuricum CH30powodowało przyrosty wagi córki, a przy czwartym podaniu -
          koniec)
          • very_martini Re: pytania podstawowe 15.03.05, 23:16
            może przynieść pozytywne, jak najbardziej, może przestać dawać efekty w ogóle.
            Trzeba obserwować. może ten lek wyczerpał juz swoje działanie i czas pomysleć o
            nowym.

Dopiero teraz przeczytałam ten akapicik o leczeniu Twojej córki. Od lekarza,
            który leczy alergię kompleksami, uciekaj daleko! A z Warszawy przypadeczkiem nie
            jesteś?

16%VOL
            22%VAT
            • iw7 Re: pytania podstawowe 16.03.05, 18:11
              dzięki ,że jesteście, odkąd trafiłam na to forum przynajmniej wiem o co mam
              pytać doktórkę :)
              Z Białegostoku piszę. Kompleksy dostajemy zazwyczaj w nagłych wypadkach -
              biegunka itp.(przerabialiśmy już diarheel, engystol, spascupreel, hepeel,
              salix, mucosa comp., echinacea comp.)i pojedyncze - echinacea pur
              CH9,histaminum CH9, sulfur CH30,calcarea carbonica CH15, natrium sulfuricum
              CH30, thuya occ. 15 CH. To wyszła prawie cała apteka.
              Wiele rzeczy podczas leczenia się unormowało nie ma biegunek i zaparć, koniec z
              krwią w kupce. Największym problemem jest teraz brak przyrostu wagi.Teraz na
              tapecie silicea, ale z kreonem, ketotifenem, gaspridem.
      • tom_j23 Re: pytania podstawowe 15.03.05, 23:02
        iw7 napisała:

> 4. czy lek o niskiej potencji może wyleczyć z alergii ?

Zacytuję Ci fragment jednego z podręczników homeopatii:
        "Właściwy lek będzie działał zawsze, niezależnie od wybranej potencji, która
        wpływa jedynie na czas i głębokość jego działania. (...)
        Im wyższa potencja, tym głębiej i dłużej będzie działał lek. Niska potencja
        działa bardziej na poziomie fizycznym. Wysoka potencja działa równie dobrze na
        poziomie mentalnym i psychicznym, jak fizycznym".

Jedną ze standardowych procedur leczenia alergii jest podawanie Poumon
        Histamine 15CH, a więc potencja niska. Wygląda na to, że alergia jest
        schorzeniem na poziomie fizycznym, a nie mentalnym czy psychicznym.

> 5. czy dobrze dobrany lek ale podawany w niskiej potencji może przestać
        działać

Lek podany w niskiej potencji z natury rzeczy przestaje szybko działać. Ale
        niezależnie od potencji, lek może zostać "zantydotowany", np. przez kamforę,
        miętę, itp. Na stronie, której adres Ci wcześniej podałem jest sporo na ten
        temat (też na forum, wątek o cytrynie).

Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka