ada.dobra 22.03.05, 19:02 Jest 6 dzień jak moja dwuletnia córka robi tzw. kozie bobki koloru ciemnego, czasem prawie czarne. Jak mogę jej pomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 22.03.05, 20:20 No właśnie wszystko ale ostatnio je kiepsko, ale codziennie wypija butle soku z jabłek, marchwi i buraka (własnej roboty), staram się by jadłą codziennie warzywa bardzo lubi i je brokułe,pije wodę z sokiem malinowym, wiśniowym. I jak każde dziecko od czasu do czasu coś słodkiego. W ogóle ostatnio jest nieznośna, dużo płacze (jak nie ona). Śpi normalnie od 20 do 9 rano bez problemu. Odpowiedz Link
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 23.03.05, 09:12 Jedynie to jakieś jogorty, ale mało naprawdę mało, biał ser odpada. Dodam że pije Nutramigen ze względu na alergię (niestety nie wiemy na co). Odpowiedz Link
granna Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 23.03.05, 10:21 A od jak dawna trwa ten stan? To pierwsze zaparcie czy dluzsza sprawa? Czy ma przy tym gazy? Odchodzą? Odchodzenie przynosi ulgę? Próbowłas moze czopków glicerynowych? A w jakim wieku jest dziecko? Odpowiedz Link
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 23.03.05, 11:55 6-7 dzień trwa. Właśnie nie było u niej takich zaparć. Pryka ładnie bez problemów. Nie próbowałam czopków bo jest walka żebym mogła ten czopek jej włożyć. Wiktoria ma 2 lata. Odpowiedz Link
granna Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 23.03.05, 12:25 Ada :) Hm jeśli to pierwszy raz to ewidentnie coś ją przytkało. Moze na początek spróbuj dac jej suszonych śliwek, ewentualnie zamocz te śliwki na noc i daj jej wypic rano. Mozna tez spróbowac z woda z miodem i cytryna, jesli wiesz, ze nie uczulają. Moze na obiad zrób kaszę z buraczkami i ogólnie przyjrzyj sie diecie czy nie jest zbyt wysoko przetworzona. Homeopatycznie to nie mam odwagi nic Ci podac, bo w sumie nic o dziecku nie wiem. I zaobserwuj czy trudnosci z wypróznianiem nie maja zwiazku z nabiałem. JA całe życie się męczyłam i rózne techniki mam opanowane perfekt a problem znacznie osłabł jak bym z dzieckiem na diecie bezmlecznej. Teraz wystarczy, ze pilnuje diety, odpowiedniej ilości wody i ruchu :) Odpowiedz Link
molla7 Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 23.03.05, 12:37 dołożę swoje 3 grosze. jak moje dziecko w wieku 3 miesięcy miało zaparcia połączone z bólem brzuszka, to nasza fristailowa homeopatka Iwona Gajos z łodzi polecila dawanie takiego preparatu o nazwie COLON C. 100 % natury: zmielone nasionka bodajze babki plesznik, do tego oligosacharydy (prebiotyczki) i probiotyczki czyli dobra flora bakteryjna. wszystko w postaci niejednorodnego proszku do mieszania z wodą bąż sokiem przemieniajacego sie w kisielek i do podawania ze 2 razy dziennie koniecznie przed posilkami. dla mojego niemowlaka wystarczylo wziasc tego proszku na czubek lyzki. dla takiej pannicy to moze cwierc do polowy lyzeczki od herbaty. dodam ze ustrojstwo strasznie kleiste i dziwne w smaku ale po jakims tygodniu "samo"zaparcia wszystko powinno wrocic do normy. polecam Odpowiedz Link
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 13:41 No niestety woda z miodem nie pomogła a wystąpiła wysypkka zaczerwienione place. Help kupa dalej kozie bobki. Odpowiedz Link
granna Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 13:56 Łe wysyka ...niedobrze :( A śliwek nie chciała? MOze przez sen daj jej ten czopek ? A w ogóle jak sie czuje, jak samopoczucie? Kiepskie pewnie :( Ja wiem co mnie pomaga, ale naprawde boję się Tobie cos wskazac. Jedyne co mi sie kojarzy z najmniejszym ryzykiem, jeśli nikt tu nie przyjdzie i Ci czegos nie podpowie to zapytaj w aptece o kompleks (myśle, ze Dagomed cos bedzie miał). Dla rozwiazania jednorazowego problemu mozna spróbowac. No i trzeba działac szybko bo przedłuzajacy sie problem spowoduje zapiekanie sie kału, ból przy wypróznianiu i w konsekwencji dziecko moze miec uraz i będą kłopoty :( Odpowiedz Link
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 18:00 Wiesz ona robi te kupy ale cały czas kozie bobki i ciemne. Samopoczucie dobre, normalne. Zwykła czopki? Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 19:26 Zajrzyj do skrzynki gazetowej. Stefan Odpowiedz Link
very_martini Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 21:41 Spróbuj dawać jej codziennie na czczo szklankę przegotoanej wody z kilkoma kroplami cytryny, 14 dni przynajmniej. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
akownik Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 24.03.05, 23:16 jak wiadomo ja nie jestem tu specjalista od dzieci,a w dodatku jak wiadomo,moj umysl jest zmacony nadmiarem slonca, ale skoro nikt z tutejszych specjalistow sie nie pojawia to pomyslalem sobie,ze zasugeruje rozwazenie podania takiemu dziecku nux vomica lub plumbum matalicum a moze nawet opium.moze nawet wywiaze sie jakas dyskusja akademicka. Odpowiedz Link
ada.dobra Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 25.03.05, 10:47 Tak tylko nie wiem jak mam to zrobić, gdyż przed wyjściem z pracy daje jej o 7 mleko, i już jest tak przyzwyczajona żę wątpie czy wypije mi tą wodę z cytryną. Proszę powiedzcie mi co to za lek opium? Odpowiedz Link
akownik Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 25.03.05, 10:53 opium-jako lek homeopatyczny w odpowiedniej potencji, tak jak ipozostale wymienione przeze mnie inne leki homeopatyczne,moze okazac sie pomocne w zlikwidowaniu trudnosci wyproznienia sie. Odpowiedz Link
granna Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 25.03.05, 11:42 Skoro juz padla na nazwa to sie przyznam,ze wczoraj miałam na myśli nux vomice (opium nie stosowałam). Skoro MArek nie podał ani potencji ani dawki to moze spróbuj nux vomice 15 ch 1 raz dziennie po 3 kulki (wsuń do buzi albo rozpusc w kieliszku i daj do wypicia). NO chyba, ze MArek wróci i powie Ci inaczej to zrób jak on radzi :) Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt :) Odpowiedz Link
akownik Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 25.03.05, 12:24 nie podalem ani potencji ani dawki nawet nie wiem ktory lek bedzie wlasciwy bo podane informacje moga okazac sie niewystarczajace nawet dla okreslenia wlasciwego leku. Odpowiedz Link
akownik Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 25.03.05, 13:11 jezeli okazalo by sie ze nux vom jest lekiem wlasciwym to zastosowalbym raczej niskie rozcienczenie.15ch bylo by lepsze wtedy gdyby jednoczesnie z obstrukcja wystepowaly zmiany zachowania.nie zapominalbym jednak rowniez o leku alumina.tylko aby to okreslic potrzeba wiecej objawow i informacji o dziecku. Odpowiedz Link
m.staciwa Re: Coś na "kupkę" u 2 latka 07.04.05, 14:42 Moje dziecko również miało zaparcia,które skończyły się niewielkim pęknięciem odbytu. Homeopatka poleciła mi podawanie sezamu np. na kanapkę-masło,później jakaś wędlina, lub tarcie na tartce migdałów ze skórką i jedzenie samych. Pomogło. Wypróżnienia uregulowały się.Pozdrawiam.Magda Odpowiedz Link