Dodaj do ulubionych

Flexiderm - maść

28.04.05, 00:11
Czy ktos mółby mi coś o tej maści napisać? Moja lekarka/fakt, że pediatra/ zapisała ją dla mojej 14 miesięcznej córeczki w związku z alergią na białko mleka. Czy mogę ja bezpiecznie używać? Słyszałam różne opinie na ten temat.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 09:10
      Całkowicie bezpieczne. Spokojnie smaruj.
      • agnieszka3613 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 11:01
        Dzięki, troche mnie uspokoiłaś. Zadałam to pytanie na forum o alergii i ktos mi odpowiedział, że ta maść pod wpływem słońca może zostawiać przebarwienia na policzkach dziecka. Trochę się wystraszyłam. I już sama nie wiedziałam co robić. Jak posmarowałam małą pierwszy raz to wydawało mi się, że trafiłam na maść-cud. Ale po paru następnych razach już nie widzę takiej poprawy. A może znasz coś innego?
        Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka
        • akownik Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 12:56
          leczenie alergii,czy jak w tym przypadku tzw choroby skory jest,wedlug
          mnie,nieporozumieniem.do leczenia alergii nalezy zastosowas leki
          wewnetrzne,zmienic srodowisko wewnatrz organizmu.jezeli alergia na mleko jest
          udowodniona to wedlug mnie nalezy odstawic wszystkie produkty nabialowe i z
          mleka.dotyczy to takze noworodkow,ktorych matki nie maja wystarczajacej ilosci
          pokarmu.
          • beba2 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 13:10
            Jezu, przecież ona nie pytała jak się leczy alergię, tylko czy ta konkretna
            maść jest bezpieczna jako środek łagodzący objawy skórne.
            Nie rób z niej niedouka, który nie wie, ze alergii nie leczy się maścią.
            • akownik Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 14:01
              wuyrazilem tylko swoja opinie na temat uzywania masci przy okazji alergii i o
              tym jaka jest wg mnie wlasciwa metoda postepowania w takich sytuacjach.to na
              pewno nie bylo o autorce pytania.
        • 5_monika Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 14:21
          no właśnie poprawy może później nie być lub może być gorzej(czego wcale nie
          życzę), a problem nadal pozostaje wewnątrz organizmu. Skoro zadałaś to pytanie
          na forum 'Homeopatia' to lekarz homeopata nie potraktuje tego jako choroby
          skóry, tylko zaburzenie wew.organizmu które tak właśnie m.in. się manifestuje i
          nie należy go tłumić.
          • beba2 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 14:47
            Przeciez wiadomo, że alergię leczy się od środka, bo nie jest ona chorobą
            skóry. To co pojawia się na skórze jest tylko skutkiem czegoś co dzieje się
            wewnątrz. To chyba oczywiste.
            Odpowiedź na pytanie autorki wątki, jest następująca : mozna bezpiecznie używac
            tej maści. Nic się nią nie zepchnie w głąb, ani nie nastapią, zadne skutki
            uboczne. I tyle.
            A skoro chodzą już do lekarza, to pewnie są leczeni jeszcze wewnętrznie. Mam
            przynajmniej taką nadzieję, biorąc pod uwagę, ze lekarz, to człowiek po
            studiach i takie rzeczy wiedzieć powinien.
            • akownik Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 16:07
              jednym ze skladnikow tej masci jest glikol propylenowy.a oto co znalazlem na
              jego temat:Glikol propylenowy dziala narkotycznie, a ponadto moze powodowac
              uszkodzenie
              osrodkowego ukladu nerwowego, rdzenia kregowego, nerek i watroby.

• 5_monika Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 20:59
                a czy 'cynk' jako składnik maści, tłumi czy nie ?
              • beba2 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 21:58
                To w takim razie wszyscy mamy zatrute nerki i wątroby, i przy okazji jesteśmy
                odmóżdżeni, bo on jest we wszystkim prawie jako konserwant.
                Myślę, że jest nie bardziej szkodliwy w maści, niz w szamponie do włosów,
                kosmetykach czy zywności. Bardziej szkodliwy jest benzoesan sodu.
                Że już nie wspomnę o tym, ze stosowany jest np. w leczeniu kanałowym zębów.
                Nie będę się rozpisywać, bo nie mam czasu, ale śmieszne wydaje mi się to, ze
                wypisujesz takie "toksyczne" teorie na temat substancji, o której większość nie
                wie, a używa. I Ty niestety również.
                Sprawdź najpierw jakie ilości glikolu powodują objawy, o których piszesz i
                porównaj z promilami zawartymi w produktach codziennego użytku.
                Zauważ, ze to co tujące w pewnych ilościach, w o wiele mniejszych jest
                substancją leczniczą nawet. Nie przypisuję glikolowi cudownych właściwości
                leczniczych, bo ich nie posiada, ale bezsensowne jest demonizowanie go.
                Na codzień zażywamy o wiele gorszych dobrodziejstw chemii, tyle, ze większość
                ludzi nie ma o tym pojęcia.
                A tu mały cytacik:

"Zastosowanie:
                Stosowany w przemyśle spożywczym jako rozpuszczalnik, rozcieńczalnik,
                stabilizator i substancja klarująca. W wyższych stężeniach działa konserwująco
                przez obniżenie aktywności wodnej."

"Glikol propylenowy działa również keratolitycznie oraz nawilżająco."

Jak zawsze w przypadku jakiejkolwiek substancji ( nie tylko stricte
                chemicznej), moze wystąpić nadwrazliwość lub nawet alergia, u człowieka na nią
                wrażliwego.

Ja jestem uczulona na spaliny samochodowe, w związku z tym chyba jutro wyjadę
                na Alaskę.

• agnieszka3613 Re: Flexiderm - maść 28.04.05, 22:07
                  Fajnie, że się tak rozpisałyście. Wielka dyskusja a ja tylko chciałam wiedzieć o ewentualnych skutkach ubocznych pewnej maści. Nie każdy styka się z lekami homeopatycznymi więc jeżeli już lekarka takie coś zapisała /bo zaprotestowałam przeciwko lekom ze sterydami/ to warto chyba dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, prawda? A tak dla informacji to nie tylko tą maścią leczę córkę. Wiem na czym polega problem alergii i walczę z tym jak mogę.
                  Pozdrawiam wszystkich.Agnieszka
                  • beba2 Re: Flexiderm - maść 29.04.05, 09:38
                    Ale flexiderm to nie jest maść homeopatyczna.
              • very_martini Re: Flexiderm - maść 03.05.05, 17:35
                Glikol to mały pikuś w porównaniu z coca colą i kremami na bazie taniej parfiny
                i gliceryny.

16%VOL
                22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka