awionetka2005 27.10.05, 19:08 czym się różni Ipeca 9 CH od Ipeca compose- krople. i czy ten sposób dawkowania uważacie za odpowiedni? Ipeca 9 CH , 3 lub x 3 kulki/ dziennie Ipeca compose - 4 x 20 kropli/ dziennie Bardzo proszę o odpowiedź:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awionetka2005 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 19:32 miało być Ipeca 9 CH 3 lub 4 x 3 kulki dziennie chodzi mi o dawkowanie w przypadku 3 letniego dziecka. I po ilu dniach powinna byc poprawa jeżeli lek okaże się trafiony? Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 20:25 awionetka2005 napisała: > czym się różni Ipeca 9 CH od Ipeca compose- krople. Ipeca compose - to mikstura zawierająca (w równych częściach): Uragoga ipecacuanha 3CH Antimonium tartaricum 3CH Drosera rotundifolia 3CH Anemone pulsatilla 3CH Phellandrium aquaticum 3CH Ferrum phosphoricum 3CH Antimonium sulfuratum aureum 3CH Bryonia dioica 3CH Natomiast Ipeca 9CH - to pierwszy składnik wymienionej wyżej mikstury w potencji 9. > i czy ten sposób dawkowania uważacie za odpowiedni? (...) Trudno powiedzieć, bo pytasz o dawkowanie w oderwaniu od problemu, który chcesz leczyć. Jeśli masz na myśli choroby górnych dróg oddechowych - to spójrz tu: www.scholz.pl/pdf/drogi_oddechowe.pdf Objawem charakterystycznym dla Ipeca są krwotoki (krwioplucie, wymioty lub biegunka z kwią, itp.). Stefan Odpowiedz Link
awionetka2005 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 20:40 Mam problem z kaszlem mojej córeczki, ciągnie się juz od dłuższego czasu- po przeziębieniu. Ostatnio w nocy nie kaszle ale w dzień kaszel jest męczący, napadowy, raczej suchy czasami a w szczególnie nad ranem mokry. Do teo ma bardzo dziwne brzmienie (dosyć gęłbokie) juz sama nie wiem czy to ma związek z krtanią czy z tchawicą bo oskrzela (podobno) są czyste, poza tym nie ma innych objawów. Homeopata polecił nam po kolei rózne leki które pomagały ale niestety na krótko, podam w kolejności: Spongia Tosta 9 CH- w swoim czasie okazał się to lek trafiony, szczególnie kiedy kaszel był typowo krtaniowy, szczekający potem Hepar Sulfuris Calcareum 9 CH- w sumie poprawa była ale niewielka Bryonia 9CH- tak jak Hepar Sulfuris Calcareum ...i tera sobie przypomniałam o Ipeca , jutro zamierzam kupic jeden z tych dwóch leków, niestety musze szukac dalej bo co mi innego pozostało. Chyba muszę trochę pobłądzic żeby odnaleźć to co chcę ale nie trace nadziei i nadal próbuję:) Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 20:47 Przy Ipeca jest taki opis kaszlu: "Kaszel spastyczny z duszeniem się i sinym zabarwieniem twarzy. Towarzyszą mu nudności i wymioty (kaszel kokluszowy). Stan pogarsza się przy ruchu lub wyjściu na dwór. Ulgę przynosi odpoczynek i ciepło. Kaszlowi czasami towarzyszy krwawienie z nosa." Stefan Odpowiedz Link
awionetka2005 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 21:07 tak własnie to przeczytałam, troche nie pasuje do jej objawów, ale ona kiedys często chorowała (zap. oskrzeli) i miała alergie (mam nadzieje ze nie wróciła) to dostała Ipeca compose i cos kojarzę że bardzo pomogło, dlatego będe się skłaniać ku Ipeca Compose, tylko prosze Stefanie powiedz mi jak mam dwakować i po jakim czasie powinien byc widoczny efekt działania. z góry dziękuje za Twoją pomoc:)bardzo mi pomogłeś:) Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 21:33 awionetka2005 napisała: > jak mam dwakować i po jakim czasie powinien byc widoczny efekt działania. Pojedyncza dawka leku homeo - to kilka (3-5) kulek. Czestotliwość wynika ze stanu pacjenta. W stanie ostrym dawki można podawać często (nawet co godzinę). Jeśli lek jest trafiony, to powinno być widać reakcję i wtedy częstotliwość zmniejszamy, aż do ustąpienia objawów i wtedy zaprzestajemy podawania leków. Zaznaczam - to w stanie ostrym - wtedy cała akcja powinna trwać nie dłużej niż kilka (2-3 - max tydzień?) dni. U Was jest stan przewlekły, więc reakcja może być wolniejsza i trudniej będzie ocenić, czy lek jest trafiony. W klasycznym podejściu - przy dobrze dobranym leku - powinnaś podać jedną dawkę i czekać. Ale biorąc pod uwagę możliwość zneutralizowania leku - myślę, że możesz spróbować podać jedną dawkę codziennie przez kilka dni. I obserwuj, czy jest jakaś reakcja. Jeśli będzie poprawa - przerwij i obserwuj, czy poprawa postępuje. Jeśli dolegliwości wracają - powtórz, albo zwiększ potencję. Zobacz jeszcze tu: homoeopathynet.com/cough.html Może znajdziesz coś bardziej dopasowanego. Stefan Odpowiedz Link
awionetka2005 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 22:05 jednak tak jak wczesniej napisałam jutro kupię Ipeca Compose a to są krople i teraz nie wiem dokładnie jak podawać. Znalazłam taki sposób 4-6 x dziennie po 20-30 kropli na wodę lub 2-3 x dziennie po 20-30 kropli na wodę między posiłkami. Ale co z tego wybrać? Stefanie to juz moje ostatnie pytanie:) Odpowiedz Link
awionetka2005 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 22:36 Stefanie dobrze, ze jeszcze nie zajrzałeś, tak sie zaczęłam zastanawiać i myslę też o DROSERA COMPLEXE LEHNING Nr 64 ale czy ja mogę zastosować dwa takie leki czyli ten co tu wspomniałam i Ipeca Compose? myślę że to może byc za dużo, chociaż ta Drosera kusi skoro w oskrzelach jest czysto :( zeknij tu do rana, proszę i juz o nic nie pytam:) Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Ipeca 9 CH a Ipeca compose- krople 27.10.05, 22:45 awionetka2005 napisała: > też o DROSERA COMPLEXE LEHNING Nr 64 To mi się bardziej podoba niż ta Ipeca. I dawkowanie też lepsze (tyle kropli - ile lat). > ale czy ja mogę zastosować dwa takie leki > czyli ten co tu wspomniałam i Ipeca Compose? Ja bym nie mieszał dwóch kompleksów na raz. Stefan Odpowiedz Link