Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel

09.07.06, 22:49
Drodzy Formumowiecze,
Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego leku dla mojego Dziecka.
Zaczęło się 4 dni temu od bólu brzuszka,temperatuty, następnie biegunka,
utrata apetytu , bardzo luźne kupki, wręcz wodniste kilka razy dziennie.
Lekarka powiedziała, że od kilku tygodni z tym walczy i jest jakiś wirus.
Dostaliśmy tzw. kroplówkę do picia, ale za nic nie chce pić Michaś tego. Do
tego bakterie na florę żołądkową. Dużo pije, podtykamu głównie wodę, apetyt
kiepski, ale staram się nie dawać rzeczy mogących prowokować wymioty.
Jest wyraźnie osłabiony, bez humoru. DO tego od wczoraj kaszle. Jest to
kaszel z gęstą wydzielną i katar z jednej dziurki, ale nie woda, ale biała
wydzielina. Nie tak dawno wyleczył się z kaszlu , a teraz znów przy
osłabieniu powrócił. Na kaszel daję ambrosol, eurespal i raz dziennie
loratadynę w syrpoe dla dzieci. Zestaw podaję od wczoraj.
Martwi mnie Jego stan, zwłaszcza wymioty, ale sądzę , ze mogły się do nich
przyczynić dzisiejsze dwie wyprawy samochodowe w upał, może troszę wytrzęsło
brzuszek. Może by ich nie było gdybyśmy zostali w domu, ale jak tu w murach w
taki ukrop.
Doradźcie proszę co mogłabym podać dziecku. Generalnie Michaś bardzo rzadko
łapie wszelkie infekcje, a jeśli już są to staramy się , zeby organizm sam
sobie radził w małych sprawach. To już to trwa od 4 dni i jeszcze ten kaszel.
Obserwuj wątek
    • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 08:30
      Dodam,że przez pół dzisiejszej nocy moje dziecko prawie bez przerwy kasłało
      mokrym, odrywającym się od oskrzeli kaszlem. CHciałabym móc podać mu coś
      takiego co zadziała na 3 fronty czyli na biegunkę, kaszel i może wymioty.
      • granna Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 08:35
        gorączka?
        Ja bym odstawiła ten ambrosol, skoro dziecko i tak kaszle i loratadynę bo niby
        gdize ta alergia teraz? No chyba ze juz było cos wczesniej
        Spróbuj podac stodal
    • granna Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 08:32
      A ta loratadyna to w jakim względzie? Jak on ma takie objawy, plus pogoda plus
      slaby apetyt plus na to taki zestaw chemii to i dobrze ze wymiotował tylko 2 razy.
      POdałas troche mało szczegółów, jakie wymioty, czy ma ochote na zimne płyny,
      jaka biegunka, czy tryskająca, nieprzetrawione kaławalki pokarmów?
      Gdybym tu juz nie miała czasu zajrzec a nikt inny by po Twoim opisie niczego nie
      zaproponował to spróbuj arsenicum album 30 CH 5 kulek w szkolanke wody i po
      łyzeczce co godzine. Pamiętaj zamieszac albo wstrząsnąc przed podaniem. Jełśi w
      ciągu 6 godzin nie bedize choćby minimalnej poprawy pisz tu dalej i podaj jak
      najwiecej szczegółow jeśłi chodzi o rodzaj kaszlu, czy katar sie zmienia i te
      pozostałe objawy tez :)
      • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 08:45
        Dzięki za odzew.
        Loratadynę podaję 1 łyżeczkę dziennie wieczorem. Sama nie wiem, czy ten kaszel
        nie jest trochę alergiczny i dlatego to dawałam. 2 tygodnie temy byliśmy
        zresztą u lekarkie ze względu na kaszel właśnie i ona zaleciła ten syrop.
        Wszystko daję w takim odstępie czasu, żeby nie mieszało się w brzuszku z innymi
        pokarmami.
        Wczorajszy 1 wymiot to raczej woda. Było tego dużo. Popołudniu zwymiotował też
        wodnisto + niestrawione kawałki pokarmów.
        Pije dużo , zresztą też podtykamy mu picie cały czas, głównie wodę.
        Stolec był 1 taki normalny bo 2 razy bardzo wodniste i rzadkie.
        W dzień nie mierzyłam temperatury, ale z pewnością ja miał dziś w nocy kiedy to
        męczył go bardzo kaszel.
        Kaszel się nie zmienia od soboty, jest mokry, odrywający się.
        Katarek też raczej gęsty niż wodnisty.
        • marciszonka Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 18:55
          Katar "raczej gęsty" to za mało. Czy ciągnie się na chusteczce pasmami? jakiego
          dokładnie jest koloru? Czy nos da się opróznić dmuchając czy tylko kichnięciami?
          Czy dziecko przy tym wszystkim jest bardziej płaczliwe, czy więcej się przytula?
          Kiedy kaszlu jest więcej - w nocy czy jakiejś porze dnia?
          Czy w trakcie tej choroby dziecko śpi w innej niż dotychczas pozycji?

Tak nam to tu opisz, proszę.
          • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 19:21
            Katar jest z białą wydzieliną, ciągnący z jednej dziurki (lewa).
            Michaś dobrze wysmarkuje nos, także potem oddycha mu się lepiej.
            Co do kaszlu to się nie doprecyzowałam wcześniej, ale jest to kolejny napad
            nocny.Zaczyna się tak ok 4.30 i trwa dobrą godzine. 2 tygodnie temu miał
            podobnie z tym kaszlem, ale udało się to wyleczyć za pomocą ambroxolu+
            eurespalu+loradadyny w syropie. W ciągu dni dziś nie było kaszlu w ogóle, co
            nie oznacza, że się nie pojawi w nocy. Pozycja snu się generalnie nie zmienia,
            no moze zdarza mu się częściej zwijać w kłębek. Jeśli chodzi o humor to jest
            bardziej płaczliwy i rozdrażniony, choć dzisiejszy dzień rzeczywiśie przyniósł
            poprawę: 0 wymiotów, 0 biegunek i lepszy apetyt.
            Najbardziej zastanawiający jest dla mnie ten kaszel. CHciałam kupić w aptece
            dagomed kaszel, ale widziałam we wskazaniach: m.in. kaszel suchy, w nocy (tu by
            mi pasowało), brak potów (ale główka jest spocona).
            • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 19:38
              Mam nadzieję, że opis wystarczy, jeśli możecie odpowiedzieć i coś polecić to
              wybiorę się jeszcze wieczorem do apteki i zaopatrzę się na noc.
              Zrobię również inhalację z wody i amolu.
              • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 19:41
                Ten nocny kaszel to wyraźnie mokry, słuchać jak się odkleja. Tkwi mu to w
                gardle bo Michaś to potem połyka.
                • marciszonka Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 20:41
                  Kup syrop Stodal. To ma tak szeroki objawowo obraz kaszlu, ze na 99% sie trafi.
                  A czy przed tym zaostrzeniem nocami nie pokasływał sucho?
                  Czy ma biały nalot na języku?
                  Jeśli na dwa powyższe odpowiedź brzmi tak to trzeba sprawdzić czy nie ma
                  pasożytów na spółkę z candidą.
                  • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 21:15
                    Czy biały nalot powinien być po bokach? obu stronach? bardziej na przodzie czy
                    przy przełyku.
                    U Michałak faktycznie jest na boku języka z jednej strony, bliżej przełyku.
                    Jeśli chodzi o pokasływanie to nie pokasływał wcześniej w ciągu dnia.
                    Syrop mam Drosetux, on chyba podobny w działaniu do Stodalu?
                    • michalek02 Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 21:42
                      W każdym razie dziękuję Wam za pomoc i zainteresowanie.
                      Gdyby komuś się coś nasunęło na myśl, będę wdzięczna za wszelkie sugestie
                      • marciszonka Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 10.07.06, 22:29
                        Drosetux też jest tu na miejscu. A candidę bym sprawdziła, jeśli po tej infekcji
                        nalot na języku bedzie nadal.
                        • baabcia Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 13.08.06, 01:54
                          objawy podane na początku tego wątku skłoniły mnie do napisania czegoś co
                          stosuję od lat. Przy biegunce, wymiotach podaję prawdziwą coca-colę, nie może
                          być zimna i trzeba wypuścic z niej bąbelki. Nauczył mnie tego pediatra. Działa
                          to i przy niestrawności i wirusach czy bakteriach, może nie tylko zęby cola
                          rozpuszcza, chba obkurcza błonę żołądka i mniej dziecko traci wody, na pewno
                          działa przeciw wymiotnie. I kiedy sa wymioty i dziecko nie chce nic pić to cole
                          pije /mozna rozcieńczyć wodą/. Jest mi wszystko jedno jak to działa ale działa.
                          Kiedy moje dzieci były małe to była jedyna okazja żeby dostały colę, nie dawałam
                          tego napoju zdrowym dzieciom.
                          Ciekawe czy candida przeżywa kontakt z colą trzebaby brać , tę bez cukru.
                          • mamumilu Re: prośba o pomoc - wymioty +biegunka + kaszel 13.08.06, 22:02
                            fakt cola dobrze działa, ale czasem i ona nie daje rady - a przy tym popularnym
                            wirusie to nie słyszałam, żeby komus pomogła - ale na niestrawność to podstawowy
                            lek :) w końcu zrobili ja na bazie leku na żołądek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka