Dodaj do ulubionych

chrząkanie - co można podać?

25.10.06, 14:08
Witam,

Mój tata od dłuższego czasu pochrząkuje. Teraz się to chrząkanie nasiliło,
dodatkowo wieczorem (w łóżku) ma napady kaszlu suchego. Gardło nie boli, nie
jest czerwone, nie ma goraczki. Co mogło by pomóc?
Obserwuj wątek
    • marciszonka Re: chrząkanie - co można podać? 25.10.06, 15:20
      Wiele rzeczy. Badania jakieś Tato robił? Może mieć np. pasożyty, grzybicę,
      alergię, atypowe problemy z płucami wreszcie, których bez rtg się nie stwierdzi.
      Opis dałaś bardzo krótki i niewiele wyjaśniający. Suchy, tnący kaszel, który
      zaczyna się jak tylko głowa dotknie poduszki ma w obrazie drosera np. Ale jeśli
      Tata ma ten problem od bardzo dawna to raczej trzeba się zainteresowac tematem
      dogłębniej, bo jednym lekiem objawowym na dłużej mu nie przyniesiesz ulgi.
      • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 25.10.06, 15:34
        Tak czułam, że trzeba by dogłębnie się za to zabrać. Ale ponieważ jemu to
        zbytnio nie przeszkadza (tylko otoczeniu:)) to ciężko widzę wizytę u homeodoka.
        Tym bardziej, że chodził do różnych laryngologów i żadnego skutku to nie
        przyniosło.
        Myślisz, że mógłby spróbować jednak z tą droserą? Zaszkodzic chyba nie
        zaszkodzi:) A jak podać? Mam w domu C15 i C30, może być?
        • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 25.10.06, 19:23
          Ja tam nie chcę straszyc, ale to, ze Twojemu Tacie to nie przeszkadza, to
          kiepskie podejście do sprawy. Powinien się naprawdę zainteresować swoim
          zdrowiem i pójść przede wszystkim na prześwietlenie płuc. No chyba, ze robił
          badania i nic w nich złego nie wyszło. Wtedy mozemy pokombinować.
          • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 25.10.06, 19:26
            Potrzebny jest jak najdokładniejszy opis, np. według tego:

1. suchy/mokry?
            2. latwo/trudno kaslac? W ogole sie da?
            3. swiszczacy?
            4. w gardle drapie/kluje/swedzi/laskocze? Jesli tak, po ktorej stronie?
            5. ciagly, czy falami?
            6. cichy/glosny?
            7. kiedy lepiej/ gorzej? (pora dnia, po jedzeniu, po wypiciu (zimne?cieple?) w
            cieple, w zimnie, po nawilzeniu, przy mowieniu, przy zmianie pozycji, ucisku
            gardła, sen?)
            8. krztuszenie?

• lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 25.10.06, 20:40
              Zebrałam wywiad:

> Potrzebny jest jak najdokładniejszy opis, np. według tego:
              >
              >
              > 1. suchy/mokry? suchy
              > 2. latwo/trudno kaslac? W ogole sie da? łatwo
              > 3. swiszczacy? nie
              > 4. w gardle drapie/kluje/swedzi/laskocze? Jesli tak, po ktorej stronie?
              drapie, na środku
              > 5. ciagly, czy falami? falami
              > 6. cichy/glosny? głosny
              > 7. kiedy lepiej/ gorzej? (pora dnia, po jedzeniu, po wypiciu (zimne?cieple?)
              w
              > cieple, w zimnie, po nawilzeniu, przy mowieniu, przy zmianie pozycji, ucisku
              > gardła, sen?) w cieple gorzej
              > 8. krztuszenie? nie
              >
              >
              >
              Przeswietlenie płuc miał robione ok. 1,5 roku temu, nic nie wykazało (już wtedy
              chrząkał).
              • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 26.10.06, 10:08
                Zastanowię się wieczorkiem i pogrzebię w książkach. Teraz nie bardzo mam czas.
                • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 26.10.06, 20:35
                  Podaj jeszcze jak to wygląda w ciagu calej doby. O ktoych godzinach sie nasila
                  ( np. wieczorem, w nocy, rano, a moze o jakichs kokretnych godzinach) i w
                  jakiej pozycji jest lepiej, a w jakiej gorzej.
                  • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 27.10.06, 18:05
                    Nasila się przed południem w pozycji siedzącej oraz wieczorem w łóżku.
                    • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 27.10.06, 18:29
                      A czy jest chrypka ?
                      • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 27.10.06, 19:50
                        nie ma
                        • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 27.10.06, 20:02
                          Można próbowac drosera 30 CH - 3 kulki przed położeniem się do łożka. Daj znac
                          po dwóch, trzech dniach czy ckolwiek się zmieniło.
                          • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 27.10.06, 21:08
                            Beba, bardzo dziękuję za pomoc!!!!
                            • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 31.10.06, 19:17
                              Zdaję relację po wzięciu trzech dawek.

Jest poprawa!!! Kaszel wieczorny ustapił, w ogóle w ciągu dnia jest mniejszy.
                              Jest taki suchy, "duszący", ale nie ma napadów kaszlu. Gardło nie drapie. Co do
                              chrząkania to niestety cały czas jest (chociaz wg relacji mamy troszeczkę
                              rzadziej).
                              Bardzo dziękuję za pomoc!!!
                              I proszę o jeszcze - co dalej z tym chrząkaniem?
                              • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 01.11.06, 15:23
                                To sprobujcie te 3 kulki rozpuścić w połowie szklanki wody i niech tato pije po
                                łyżeczce co 10 minut ( w trakcie ataku kaszlu ).
                                A to chrząkanie to nie na tle nerwowym ? Bo to zmienia postać rzeczy.
                                • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 01.11.06, 15:52
                                  beba2 napisała:

> To sprobujcie te 3 kulki rozpuścić w połowie szklanki wody i niech tato pije
                                  po
                                  >
                                  > łyżeczce co 10 minut ( w trakcie ataku kaszlu ).

OK.

> A to chrząkanie to nie na tle nerwowym ? Bo to zmienia postać rzeczy.

Chyba nie jest na tle nerwowym. Trudno mi to ocenić. Do tej pory myślałam, że
                                  to "choroba zawodowa". Tato był przez ostatnie 10 nauczycielem - stąd problem
                                  ze słuchem i, jak sądziłam, z gardłem/krtanią - stąd właśnie chrząkanie.
                                  • abi_moon Re: chrząkanie - co można podać? 03.11.06, 21:01
                                    u mnie powodem chrząkania i powodem ciągłego chrząkania i kaszlu u córy jest
                                    niestety pneumocystis carini :(
                                    może warto było by zrobić wymaz okołokrtaniowy na tego pasożyta?
                                    • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 06.11.06, 20:51
                                      Dzięki Abi, nie pomyślałam o tym.
                                  • beba2 Re: chrząkanie - co można podać? 04.11.06, 00:11
                                    Aj, no a o tej potencjalnej chorobie zawodowej nie wspomniałaś.
                                    • lena99 Re: chrząkanie - co można podać? 06.11.06, 20:53
                                      No nie wspomniałam jakoś tak wyszło. A to dużo zmienia?
    • lena99 Beba, proszę zajrzyj 26.11.06, 09:49
      i poratuj raz jeszcze. Dzisiaj właśnie się dowiedziałam, że ta drosera podawana
      tacie na kaszel podleczyła też chrząkanie! Oczywiście mój tato nie chciał sie
      do tego przyznać, bo "nie wierzy" w kulki, ale mama to zaobserwowała. Chrząka
      znacznie rzadziej, kilka razy dziennie jedynie. Może gdyby mu podawać tę
      droserę przez jakis czas to zupełnie by ustąpiło? No i teraz moje pytanie - jak
      podawać??? Beba, bardzo Cię prosze o pomoc.
    • lena99 podnoszę, może ktoś 01.12.06, 12:22
      zajrzy i pomoże...
      • beba2 Re: podnoszę, może ktoś 01.12.06, 12:57
        Jestem, jestem.
        Jeśli pomagała podawana wtedy, to niech zażywa codziennie 1 dawkę - 3 kulki
        wieczorem. Może tak brac rzez tydzień, a potem się odezwij i opisz jak jest.
        Niech twoja Mama obserwuje dzień po dniu, wręcz niech zapisuje ile razy chrząka
        i kiedy.
        • lena99 Re: podnoszę, może ktoś - dziękuję n/t 01.12.06, 13:42
          n/t
    • lena99 Beba - wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!! 25.01.07, 21:03
      Beba, kuleczki pomogły znakomicie!!!!! Nie ma śladu chrząkania!!!!!!!
      Jeszcze raz WIEKIE DZIĘKI!!!!!!!!!
      • beba2 Re: Beba - wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!! 26.01.07, 10:19
        Bardzo się cieszę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka