anna-bw1 29.11.07, 09:56 Własnie wpadłam na cos takiego w sieci: apologetyka.katolik.net.pl/content/view/804/88/ Nie wiedziałam , ze doktryna katolicka jest przeciwna lekom homeopatycznym i antropozoficznym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neoaferatu Re: Katolicyzm a homeopatia 29.11.07, 11:26 Bo nie jest . Jan Paweł II zezwolił na stosowanie homeopatii oficjalnym pismem z dnia 22 czerwca 2004 r. Opinie spotykane w internecie to prywatne opinie prywatnych osób, a nie oficjalne stanowisko Papieża czy Kościoła Katolickiego. Odpowiedz Link
granna Re: Katolicyzm a homeopatia 30.11.07, 11:00 Kiedys w telewizji natknęłam sie na jakis program gdize niby dyskusję prowadzono z lekarzem stosującym homoeopatie i jakims profesorem farmacji i jeszcze kims kto sie w ogole nie odzywał i prym wiodł profesor farmacji, który twierdził, ze homeopata przepisuje rózne leki róznym ludziom wedle swego widizmisie, tzn jak rano wypije kawe to go oswieci na cos a jak wypije herbate to mu wpadnie do głowy na katar np inny lek. I ten lekarz homeopata, który tam siedział nie miał tyle jaj, zeby to sprostowac. rece mi opadły i przełączyłam :( Odpowiedz Link
hensul Re: Katolicyzm a homeopatia 05.01.08, 18:44 Neoaferatu - czekam pilnie na odpowiedź na mój mail sprzed kilku dni: prosiłem o informację, GDZIE jest dostępny tekst pisma Jana Pawła II z 22 czerwca 2004 r., w którym zajmuje On-jak twierdzisz-pozytywne stanowisko wobec homeopatii. Pozdrawiam hensul Odpowiedz Link
homeo.mod Re: Katolicyzm a homeopatia 05.01.08, 19:27 List dostępny jest pod tym adresem: www.homeoterapia.pl/nowosci/list.htm Odpowiedz Link
chatka76 Re: Katolicyzm a homeopatia 05.01.08, 20:49 A co ma homeopatia do idei buddyzmu i w jaki sposób to można połączyć??? Dlaczego zioła np. tybetańskie (idea wschodnia) mają być gorsze od ziół Bonifratrów?? Wszystko można podpiąć pod "magię" i "new age", jak mnie to wkurza! Odpowiedz Link
shiva772 Re: Katolicyzm a homeopatia 05.01.08, 23:16 Osobiście mam głęboko w tyle co sądzi o homeopatii Kościół taki śmaki i owaki. Odpowiedz Link
zaisa Re: Katolicyzm a homeopatia 08.01.08, 03:54 > A co ma homeopatia do idei buddyzmu i w jaki sposób to można połączyć??? Przez pewien kurowałam się u pani dr pochodzącej z Mongolii za pomocą ziół + akupresura w wykonaniu jej męża. I spotykałam tam siostrę zakonną. I nigdy mi nie przyszło do głowy, żebym spowiadała się z tego, że dziecko w wieku 4 mies. na zapalenie oskrzeli dostało leki antropozoficzne a nie antybiotyk... Odpowiedz Link
monlam1 Re: Katolicyzm a homeopatia 15.01.08, 14:51 Shiva ;) Też nie rozumiem tego kogo w XXI wieku może obchodzić co papież na to czy na tamto :) Podobno książka Kopernika niedawno była na liście dzieł zakazanych ,nawet nie wiedziłam że taka lista jeszcze isntnieje ;) To może w szkole powinni zacząć nauczać że ziemia jest płaska hihi. Ulżyłam sobie. Odpowiedz Link
mumuja Re: Katolicyzm a homeopatia 25.01.08, 19:04 powiem szczerze, że dawno nie czytałam takich bzdur, stylizujących się na prawdę, tak wrednie operujących luźnymi domniemaniami, bazujących na strachu niedouczonych katolików. Tekst ten przypomina średniowieczną inkwizycyjną retorykę, i myślę, ze jeśli chce się znaleźć poważne argumenty kościoła katolickiego przeciwko homeopatii, warto poszukać u bardziej światłych i naukowych duchownych, którzy dawno odeszli od określeń "coś tam kala chrześcijanina" czy "musi być posłuszny Panu". Odpowiedz Link
ruda110 Re: Katolicyzm a homeopatia 25.01.08, 19:56 A ja nie używam leków homeopatycznych, które wywodzą się z filozofii opartej na energetyzowaniu tych leczniczych preparatów. Nie mam ochoty żeby jakieś nieznane siły-energie lecząc ciało niszczyły życie. Ale cóż ja staromodna jestem... Pozdrawiam Odpowiedz Link
very.martini Re: Katolicyzm a homeopatia 25.01.08, 20:06 Nikt nie każe:) My też do specjalnie postępowych nie należymy w większości, kto to słyszał, gardzić nystatyną! Też pozdrawiam, 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
renste Re: Katolicyzm a homeopatia 25.01.08, 20:47 A ja używam z powodzeniem,tylko przed użyciem pluję za siebie trzy razy he he.Koniecznie z zamkniętymi oczami:)). Odpowiedz Link
arioso1 Re: Katolicyzm a homeopatia 07.02.08, 09:14 moja mama powiedziała ze homeopatyczne leki to jest satanizm i uważa ze ja dlatego sie odwróciłam od kościoła bo stosuję homeopatię i mnie ju z omamiono Odpowiedz Link
very.martini Re: Katolicyzm a homeopatia 07.02.08, 17:11 No, i Twoje potomstwo też na takie z piekła rodem wygląda... 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link