kubalan 30.03.08, 23:31 Prosze o pomoc w ustaleniu informacji w jakim obrazie jest strach/lek/obawa przed guzikami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marciszonka Re: strach przed guzikami 31.03.08, 08:57 To jest obawa przed guzikami czy obrona przed zapiętą odzieżą? Szerszy kontekst jest potrzebny. Strach przed guzikami rozumiem tak - widzisz guzik na cudzej bluzce i się go boisz. A zupełnie co innego, kiedy nie lubisz być zapięta po szyję, albo w ogóle nie lubisz opiętej odzieży a guziki służą do tego, by ją dopasować do ciała. Odpowiedz Link
kubalan Re: strach przed guzikami 01.04.08, 13:45 Bardzo dosłownie - strach przed GUZIKAMI. Ich widok wzbudza wręcz paraliż, czy to na swojej odzieży czy na odziezy innych osób. Luzem też sa przerażające. Znalazłam forum o tego rodzaju fobii - Koumpounophobia - www.kamps.org/haje/koumpounophobia-fear-of-buttons/ po ang. okazuje sie, że duzo ludzi na nia cierpi. Z opisu na tym forum wynika, ze ludzie dotknięci tego rodzaju fobia najczesciej wyobrazaja sobie, ze sie dławia tymi guzikami. Odpowiedz Link
patchwork30 Re: strach przed guzikami 01.04.08, 19:23 Hej Kubalan, w repertorim Synthesis nie ma nic o guzikach, ale jest rubryka Lek przed uduszeniem. Zapytaj moze te osobe, co jest najgorszego w tych guzikach, na pewno cos sie znajdzie, jakis lek podstawowy. (Ciekawe jestem bardzo, co ta osoba powie...) W razie czego rubryka z lekiem przed uduszeniem: acon(3), acon-f, am-br, amyg, anan, apis, ars(2), bry(2), carb-an, carb-v, dig(2), grin(2), kali-i(2), lac-d, lach, lat-m, lob(2), merc, nux-v, phos(2), rob, samb, seneg, spig(2), spong(2), staph(2), stram(2), sulph(2) Pozdrawiam Odpowiedz Link
kubalan Re: strach przed guzikami 02.04.08, 10:53 Hej Patchwork, Ta osoba to dziecko, lat 7. Od urodzenia sie boi guzikow, na tyle, ze nawet nie chce wymawiac tego slowa. Nie wiem czy powie mi cos wiecej, bo dla niego juz to ze sie boi guzikow jest dziwne, tym bardziej rozmowa. To jest syn kolezanki, takze nie jestesmy tak blisko. Myslalam, ze guziki to jakis super trop, ale u Kenta nie znalazlam. trzeba bedzie pod innym katem poszukac. Przejawia tez lek o bliskich, jakby zobaczyl mame z papierosem to by myslal ze ona za chwile umrze. Taki wrazliwec maly. Dzieki za wyszukanie i spisanie leków. Aga Odpowiedz Link
milaemalka Re: strach przed guzikami 02.04.08, 12:56 Radziłabym poszukac dobrego psychologa dziecięcego.Korzystałam z takiej pomocy,gdy mój syn miał 5 lat. Miał nadwrazliwosc psychiczną i gdyby nie fachowa pomoc nie dalibyśmy rady.My popełnialismy błedy tłumaczac mu różne rzeczy ,on rozwijał sie za szybko i nie radził sobie z nadmiarem wiedzy Odpowiedz Link