Dodaj do ulubionych

nadciąga totalny kataklizm

01.09.10, 14:12
kto mnie i moje wpisy (tak z 500) zna na tym forum to wie, że ja jestem
ostatni od siania paniki
chodzi mi o SKM
nie dalej jak za kilka dni
przewiduję totalny colapse, armagedon i co jeszcze chcecie tak nazwijcie:
z braku bezkolizyjnych przejazdów przez tory wszystko się zakorkuje; kursy w
szczycie co 10 minut? proszę bardzo - przejazd w Falenicy zamyka się czemuś 4
minuty przed przyjazdem pociągu...
no ja w każdym razie szukam alternatywnych możliwości przejazdu. za wiele ich
nie znajdę bo wiadukty są co 10 km: Płowiecka, Józefów w stronę Wiązownej
a potrzeba co najmniej 3: w Międzylesiu (otwarcie tunelu planowano w... tym
roku), Miedzeszynie (planowany w biegu dwupasmówki S2, będzie ok. 2014), na
granicy Falenicy/Józefowa (będzie realnie ok. 2020)
-----------------------
k.... dlaczemu u nas wszystko co się robi, robi się od d... strony?
PS. ja się czasem mylę, mam nadzieję że i teraz też
Obserwuj wątek
    • krzemisiu Re: nadciąga totalny kataklizm 01.09.10, 14:42
      I jak to wygląda?
      Czy rzeczywiście twoja wizja się sprawdza?
      • speedygonzalez9 Re: nadciąga totalny kataklizm 02.09.10, 05:52
        Wczoraj chciałem przejechać przez przejazd w Józku ok 15 - 16 -
        k.... dramat !!!!!!! Teraz ten przejazd stał się jeszcze bardziej
        niebezpieczny niż był dlatego od dziś jadę przez Michalin lub
        widaukt i mam w d..... ile spalę paliwa.
        • zgrredek Re: nadciąga totalny kataklizm 16.09.10, 06:58
          Totalny kataklizm może nie nadciągnął (np taki jaki był podczas zamknięcia wiaduktu) , ale trudniej jest przejechać przez przejazd w Józefowie, zwłaszcza w godzinach szczytu. Około tygodnia temu miałem taką sytuację, że chciałem z Polnej przejechać na Skłodowskiej. Przejazd był zamknięty, a z obydwu stron kolejki aut, razem coś koło dwudziestu sztuk. Pierwsza myśl, to żeby pojechać przez wiadukt, ale przed rondem są w tych godzinach korki, więc zdecydowałem się pojechać przez Michalin. A tam niespodzianka, bo szlaban co prawda zamknięty, ale byłem drugi w kolejce. Po pół minuty przejechałem. Przejeżdżając już widziałem światła kolejnego pociągu, ale zanim szlaban się zamknął zdążyły przejechać cztery auta.
          Wnioskuję z tego, że w Michalinie nie ma korków na przejeździe bo jest szlaban automatyczny, a w Józefowie są korki, bo szlaban jest sterowany ręcznie przez dróżnika. Może gdyby w Józefowie też zrobić szlaban automatyczny, to byłoby lepiej?
          I może zamiast wiaduktu między Matejki i Cichą wystarczy przejazd z automatycznym szlabanem? Byłoby szybciej, taniej i bez protestów społecznych.
    • stryjku POZYTYWNE objawy SKM-ki 02.09.10, 14:15
      Wał od rondka do siekierek - jak w niedziele pusty !!!, Przed rondkiem dzisiaj
      około 9 też pusto jak w niedziele !!! Tak trzymać !!!!!
      • mieszkaniecjozefowa Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 02.09.10, 15:32
        Jako kierowca potwierdzam, ze przejezdzaniem przez tory krucho moze byc jak sie ruch rozkreci.
        Ale czy czasem nie po to promuje sie transport szynowy aby jezdzilo po ulicach mniej
        samochodow? Bedzie mniej aut, wiecej pasazerow to i mniejsze korki dla tych ktorzy musza
        samochodem sie przemieszczac. Wiec w sumie wszystko gra.
        • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 02.09.10, 17:03
          mieszkaniecjozefowa napisał:

> Ale czy czasem nie po to promuje sie transport szynowy aby jezdzilo po ulicach
          > mniej
          > samochodow?

Dokładnie tak. smile Czas przejazdu samochodem będzie tym krótszy im krótszy
          będzie czas przejazdu komunikacją zbiorową (po prostu wtedy więcej osób
          przesiada się na zbiorkom z samochodów). (patrz
          en.wikipedia.org/wiki/Downs-Thomson_paradox)
          A samochodem to przez najbliższe 2 lata będzie się w Warszawie dawało jeździć
          tylko w weekendy. Potem opłaty za wjazd do centrum także powinny zmniejszyć ruch
          samochodowy. Tak więc tym, którzy koniecznie chcą samochodami będzie luźniej (a
          że kosztuje - no cóż, nie ma czegoś takiego jak darmowy lunch).
          • wkkr Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 03.09.10, 12:31
            najpierw powinno sie zbudowac drogi dojazdowe oraz obwodnice.
            Dopiero potem można zacząć "zachęcać" ludzi do jazdy komunikacja zbiorową.
            Podejmując takie działania trzeba brać pod uwagę to że isnieje grupa użutkowników którzy sa
            zmuszeni do korzystania z własnego środka transportu i tacy użytkownicy prędzej zmienia miejsce
            zamieszkania niż zaczną jeździc transportem publicznym.
            ===
            Ja przez 10 lat traciłem codziennie ok3h na dojazdy do pracy autobusem i metrem.
            Od 3 lat jeżdżę samochodem i poświecam na to ok. 1.5h. Dla mnie transport publiczny w tej chwili
            nie jest żadnym rozwiazaniem. A korki w Józefowie jakoś przeboleję.
            • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 03.09.10, 16:14
              @wkkr
              @felek

Warszawa zostanie w najbliższe dwa lata zakorkowana właśnie dlatego, że są
              budowane drogi dojazdowe i obwodnice. TO JEST FAKT. Dotychczasowe "utrudnienia w
              ruchu" to nic, w porównaniu z tym, co się już niedługo zdarzy. Możecie sobie
              tupać, krzyczeć, szlochać, .... - nic to nie zmieni. Drogi i metro będą budowane.

Nikt też was nie zmusza do korzystania z transportu publicznego - jednak nie
              blokujcie jego rozwoju. Jak wam się nie podoba, to po prostu nie korzystajcie.
              Tory są od tego, żeby po nich jeździły pociągi. Chcecie tunel/wiadukt - to
              trzeba zrobić zrzutę i zbudować.

A jeśli chodzi o otwocką linię kolejową to wg opracowania planowana jest jej
              rozbudowa i przystosowanie do większych prędkości oraz separacja ruchu (chodzi o
              oddzielenie ruchu podmiejskiego i dalekobieżnego). AFAIR do Olszynki
              Grochowskiej 4 tory, do Otwocka 3 tory (teraz są 2) i za Otwockiem 2 tory (teraz
              jest 1).
              • feelek Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 04.09.10, 12:04
                jozefow512 był napisał:
                "Możecie sobie tupać, krzyczeć, szlochać, .... - nic to nie zmieni. Drogi i
                metro będą budowane. Nikt też was nie zmusza do korzystania z transportu
                publicznego - jednak nie blokujcie jego rozwoju. Jak wam się nie podoba, to po
                prostu nie korzystajcie. Tory są od tego, żeby po nich jeździły pociągi. chcecie
                tunel/wiadukt - to trzeba zrobić zrzutę i zbudować."
                feelek odp.:
                wszystko OK, i tylko dlaczemu takie stwierdzenia kierowane są do mnie, dalipan
                nie wiem? ja też tak uważam, nt. komunikacji zbiorowej etc. ba, kiedyś napisałem
                artykuł w JnŚ (bodaj wrzesień 2009: "Pół drogi.." ) na ten temat,
                proszę aby jozefow 512 sobie to przeczytał i nie insynuował mi czego nie
                napisałem/pomyślałem etc.etc. etc.
                • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 05.09.10, 23:08
                  > feelek odp.:
                  > wszystko OK, i tylko dlaczemu takie stwierdzenia kierowane są do mni

Dlatego, że napisałeś, że komunikacja zbiorowa tak, ALE NAJPIERW .....i tutaj
                  lista pobożnych życzeń. Nie ma najpierw, nie będzie najpierw. Problem jest tu i
                  teraz.
                  • feelek Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 06.09.10, 01:44
                    jozefowie512-sty!
                    a czy nie mogłoby być po prostu normalnie?
                    listą pobożnych życzeń nazywać normalność co ja rozumiem: budować po kolei
                    trasę, parkingi, bezkolizyjne przejazdy a potem dopiero puszczać, a nie puszczać
                    a potem dopiero zaczynać myśleć jak się rozp...
                    to mi dopiero, a niech Cię
                    • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 06.09.10, 17:26
                      feelek napisał:

> jozefowie512-sty!
                      > a czy nie mogłoby być po prostu normalnie?

A jest?

> listą pobożnych życzeń nazywać normalność co ja rozumiem: budować po kolei
                      > trasę, parkingi, bezkolizyjne przejazdy a potem dopiero puszczać, a nie puszcza
                      > ć
                      > a potem dopiero zaczynać myśleć jak się rozp...
                      > to mi dopiero, a niech Cię

Typowa postawa hamulcowego.
                      Lepiej nic nie robić i narzekać, że jest źle. Parkingi w Józefowie są dwa (Józefów, Michalin), wiadukt jest jeden - drugi w planach. No ale można jeszcze na wszelki wypadek zażądać trzech wiaduktów, nowych parkingów i jeszcze czegoś.

Twój problem polega na tym, że nie żądasz wiaduktów, tylko nierobienia niczego. Dlatego pozostaniesz dla mnie przykładem urzędniczego myślenia, z którym często się spotykam - nie można wymienić żarówki, bo najpierw trzeba wymienić całą instalację elektryczną.
                      • feelek Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 23.09.10, 09:54
                        1. chętnie wymienię się z Tobą Jozefow na doświadczenia czego jako hamulcowy nie zrobiłem i porównam z Twoją listą.
                        2. Wiaduktów to ja nie żądam ale postuluję w Józefowie ale na linii otwockiej: w Międzylesiu, w ciągu S2 (Miedzeszyn), na Werbeny (granica Falenicy i J.)[nie jestem w tym hamulcowym działaniu odosobniony ale cała takich jak ja armia samorządowców, fachowców - inżynierów od ruchu, jakieś tam ngov - SISKOMy (tacy, co chcą rozwijać komunikację w Wawie i okolicach)] ,
                        3. w J. planowany wzdłuż Matejki - Cichej nie jest na tej mojej liście, być może w ogóle, z różnych względów nie powstanie, nie jest priorytetem, nie jest działaniem gminy

PS. ja nie mam żadnego takiego problemu, przepraszam.
                        w ogóle to raczej bezproblemowy jestem.
                        ale ostatnio wróciłem ze świata i się napatrzyłem.
                        sorry ale ubolewam nad Twoją postawą , która jakby tu powiedzieć nie chce postulowanej przeze mnie normalności?
                        : chcąc mieć dom najpierw fundamenty, ściany, stropy etc. potem zamieszkuję a nie: styawiam namiot i udaję że skończyłem
                        isnt it?
                        • mieszkaniecjozefowa Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 23.09.10, 12:20
                          A ja mysle ze pociagow powinno byc tu jak najwiecej bo to zapewnia jednak sprawny dojazd do Warszawy. Moglyby byc krotsze czyli pojedyncze sklady, ale za to regularnie co 10min w godzinach szczytu.
                          Bardziej od wiaduktu nad torami w Jozefowie jest potrzebny most przez Swider wzdluz torow. Rozlozenie ruchu na dwie strony zmniejszy korki.

To ze w Miedzylesiu i Falenicy potrzebny jest wiadukt/tunel to oczywiste. No ale zawsze jest dylemat czy kupic 5 nowych skladow SKM czy zbudowac tunel. To wazne i to wazne.
                        • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 23.09.10, 17:57
                          feelek napisał:

> 1. chętnie wymienię się z Tobą Jozefow na doświadczenia czego jako hamulcowy ni
                          > e zrobiłem i porównam z Twoją listą.

masz w planie wybudować wiadukt w Józefowie? Kiedy?

> 2. Wiaduktów to ja nie żądam

To czego żądasz? Wiaduktów - nie; pociągów - nie. Chyba się zapętliłeś.

> ii otwockiej: w Międzylesiu, w ciągu S2 (Miedzeszyn), na Werbeny (granica Falen
                          > icy i J.)

Czyli wiadukty ewentualnie tak, ale u sąsiadów.

> 3. w J. planowany wzdłuż Matejki - Cichej nie jest na tej mojej liście

??? Masz listę inwestycji, które przeprowadzisz?

Nie wiem, o co ci chodzi. Postulujesz zlikwidowanie SKM do Otwocka, bo przejazdy się zamykają. Wiaduktów nie chcesz (tzn. chcesz, żeby inni wybudowali i puścić pociągi dopiero jak będą wiadukty i parkingi w Józefowie).

Mi to przypomina urzędnicze gadanie: chętnie byśmy zrobili, tylko sam pan/pani widzi - trzeba najpierw ..... [tutaj długa lista tego, czego nie da się zrobić)
                          • feelek Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 26.09.10, 00:06
                            wiesz Ty co Jozefow512?
                            1.przeczytaj Ty najpierw ze zrozumieniem to co napisałem w tym wątku (gdzie u boga ojca znalazłeś że jestem przeciwnikiem SKMki do Otwocka?)
                            2.trudno mi polemizować/odpierać ataki/kontrargumentować gdy nie napisałem czegoś a potem mam się spierać w sprawach o kt. nie mam pojęcia jakobym je kiedykolwiek pomyślał/powiedział/napisał
                            3. najwięcej "sporów" w Polszcze jest tego jak tu rodzaju tzn. wynika z: niezrozumienia/nieporozumienia/niedoczytania/niedomyślenia
                            4. a już zwł. w necie to jest z tym tragedia
                            5. eot
                            • jozefow512 Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 26.09.10, 20:14
                              feelek napisał:

> 1.przeczytaj Ty najpierw ze zrozumieniem to co napisałem w tym wątku (gdzie u b
                              > oga ojca znalazłeś że jestem przeciwnikiem SKMki do Otwocka?)

A tutaj Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki feelek 06.09.10, 01:44

listą pobożnych życzeń nazywać normalność co ja rozumiem: budować po kolei
                              trasę, parkingi, bezkolizyjne przejazdy a potem dopiero puszczać, a nie puszczać

Nie ma tras, bezkolizyjnych przejazdów wiec .....
                              Jestem zwolennikiem wiaduktów, natomiast uzależnianie puszczania SKM-ki do Otwocka od tego, czy zostaną zbudowane bezkolizyjne przejazdy (wiadukty/tunele) jest de facto głosem przeciwko SKM-ce.
          • feelek Re: POZYTYWNE objawy SKM-ki 03.09.10, 12:47
            wszystko OK
            tylko małe ale
            dlaczego to ma się odbywać wg filozofii karania a nie wyboru?
            po co w ogóle są samochody?
            a zrobić by najpierw:
            1.parkingi P&R( wg artykułu sprzed roku w Józefów nad Świdrem miały być
            w J. "...wkrótce..." a ich nie ma (inwestor: PKP)
            2. opłatę za wjazd do centrum pobieraną od miejsca gdzie można wsiadać do
            komunikacji - koło tych parkingów P&R (to już od 20 lat robi się elektronicznie
            - auto ma wmontowany licznik wjazdów do centrum, nawet się nie trzeba zatrzymywać).
            3. no jednak zabrałbym się za budowę tych wiaduktów, przecież tu nie chodzi o
            samochody jadące aby zakorkować Wawę ale te w ruchu miejscowym.
            w ogóle mamy się nie ruszać autami z domów?
            ----------------------------
            się im zachciało samochodów? korki im niemiłe?
            niech chodzą pieszo. dobrze im tak blachosmrodziarzom!
    • wkkr Niech kruszewski dalej olewa 03.09.10, 12:33
      inwestycje drogowe które powinny być realizowane w skali powiatu.
      Ciekawe kiedy zrozumie że to w jego interesie jest sprawny tranzyt przez Józefów.
      • feelek Co niby olewa? 03.09.10, 12:58
        w interesie chyba każdego józefowianina jest aby tranzyt odbywał się na obecnych
        warunkach : z Puław ul. Nadwiślańską i dalej Wałem Miedzeszyńskim.
        a kiedy ta droga będzie zbudowana po nowym śladzie jako dwupasmówka to już od p.
        Kruszewskiego niestety nie zależy.
        tranzyt z Wiązownej i Mińska do Nadwiślańskiej też jest OK i nic tu zmieniać nie
        potrzeba
        ba nikt tu tego nie chce, była na ten temat dość burzliwa dyskusja
      • surmia Re: Niech kruszewski dalej olewa 03.09.10, 13:23
        "sprawny tranzyt przez Józefów" ???? No chyba coś ci się pomyliło
        od tych korków. Chyba chodziło ci o sprawne przemieszczanie się mieszkańców
        Józefowa z jednej strony torów na drugą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka