hanad5 15.03.14, 19:40 Czy to prawda, że radni podjęli uchwałę zakazującą palenia ogniska na posesji? Nie myślę o paleniu liści i innych odpadów, które teraz można oddać ale o rozpaleniu ogniska i np. upieczeniu z dziećmi kiełbaski? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozefow512 Re: Palenie ogniska 15.03.14, 22:27 Moim zdaniem nie ma takiej uchwały, a zakaz palenia ognisk wynika wprost z przepisów dotyczących odpadów. Spalanie odpadów może odbywać się w specjalnych instalacjach. Gałęzie to odpady zielone, a odpadów nie wolno palić sobie w ognisku na działce. Tutaj info old.jozefow.pl/WWW/AKT/130806C/info.html Odpowiedz Link
hanad5 Re: Palenie ogniska 16.03.14, 10:47 Ja nie myślę o odpadach i świeżych ściętych gałęzi i karp. Jak będę piekła z dziećmi kiełbaski to na pewno na drewnie wysuszonym - takim jak w kominku. Idąc dalej - to grilla tez mi nie wolno? Przecież to tez "ognisko" tylko w metalowej obudowie a bardziej jest dokuczliwe dla sąsiadów bo spalany tłuszcz nie jest wolny od zapachu. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Palenie ogniska 16.03.14, 10:57 Idąc dalej - to grilla tez mi nie wolno? Nie idź dalej. Gałąź to odpad (świeża czy sucha). Brykiet nie jest odpadem. Grill nie jest otwartym ogniem, więc straż też się nie może przyczepić. Dokuczliwość grilla (jeśli jest) jest oddzielną kwestią i do tego można się przyczepić (jak do każdej immisji). Realnie patrząc - nie uważam, że ktokolwiek zwróciłby ci uwagę za ognisko i pieczenie kiełbasek. Odpowiedz Link
gapiszon27 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 13:44 A ja jestem wściekły na ludzi, którzy wpadli na ten genialny pomysł i którym udało się go przeforsować w UM. Według mnie to sprawka ludności napływowej... Olbrzymie chałupy, ogrody... Takich ludzi stać na firmy, które przyjadą i wysprzątają. A po co wąchać dym z ogniska..... Oczywiście bywało i tak, że stawało się to czasem uciążliwe, ale wszyscy zdawali sobie sprawę, że ogród trzeba posprzątać, liście i gałęzie spalić a czyściutkim popiłem posypać trawnik !!! Chętnie przeczytam, co o tym myślicie Pozdrawiam - ogrodnik Co mają zrobić ludzie mający duże ogrody? Olbrzymie stare drzewa i krzewy do przycięcia??? Kupić worki i pakować? Wynosić przed furtkę??? Taki przepis wymyślił jakiś DEBIL, który nigdy nie próbował tego zrobić sam - albo ma tyle gotówki, że zatrudnia ludzi. Nie piszcie proszę, że można robić kompost Odpowiedz Link
hanad5 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 14:01 I tu cię popieram. Wychowałam się w Józefowie, zawsze palono gałęzie, liście itp. i nie nabawiłam się chorób z tym związanych. Rozumiem ekologię ale nie przeginajmy z interpretacją przepisów. szlag mnie trafia, że jak przyjeżdża do mnie na "wieś" wnuczek z wielkiego miasta to ja nie mogę usmażyć mu na patyku kiełbaski w ognisku i upiec kartofla. Zaraz jest straż miejska - bo sąsiad, który ma ''zielone papiery" i uwielbia dokuczać wszystkim sąsiadom ją powiadamia. Doszłam do wniosku, że będę płacić mandaty, bo dla mnie ważniejsza jest tradycja i przekazywanie młodym tego jak można spędzić fajnie czas w kręgu rodziny i znajomych bez potrzeby wielkich nakładów pieniężnych. Przy takich działaniach i ograniczeniach będą mogli już niedługo poczytać w internecie co to jest ognisko itp. A tak w ogóle to jak jest respektowane prawo o mojej własności i moich prawach określonych w konstytucji - bo ciągle tylko słyszę zakazy. Odpowiedz Link
2zenek65 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 14:19 Tak, ja również popieram. Odkąd sięgam pamięcią zawsze Józefów kojarzył mi się z zapachem palonych kolek i gałęzi - znak że wiosna się zbliża. A teraz strach otwarty ogień palić. Odpowiedz Link
rooney71 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 14:26 Jestem za paleniem ognisk z kiełbasą i ziemniaczkami.Mniam!!!!!!! Odpowiedz Link
hanelorka Re: Też jestem za 19.03.14, 14:41 Dla pełnej jasności - nie mam na myśli palenia świeżej trawy czy dopiero co ściętych zielonych gałęzi z liśćmi. Chodzi o zwykłe ognisko z suchego drewna. Paliłam, palę i będę paliła i mam w nosie, co na to gmina. I jak będzie trzeba, też będę płaciła mandat. To naprawdę kuriozalna sytuacja, żeby w takim miasteczku jak Józek zabraniano palenia ognisk w ogrodzie. Najlepiej wyasfaltujmy sobie tu wszystko, wytnijmy drzewa, bo gubią liście, igły, a potem tylko kłopot. Wprowadźmy zakaz posiadania psów, bo zanieczyszczają odchodami chodniki i po nocy szczekają. I koniecznie połóżmy sobie wszędzie kostkę bauma - tak dla większej estetyki otoczenia. Odpowiedz Link
calkisia Re: Palenie ogniska 01.04.14, 12:06 Ja też popieram palenie ogniska, odziedziczyłam po Dziadkach dom w Józefowie i bardzo zaniedbany teren, spaliliśmy już 2 wielkie kupy liści i gałęzi a mamy jeszcze ze 3 takie, żeby to uprzątnąć potrzebowałabym wynajmować kontenery na szczęście mam normalnych sąsiadów i cieszy ich to, że przywracamy ogród do normalnego stanu a dzieciaki cieszą się kiełbasek na ognichu. A przy okazji jaka jest kara za palenie ogniska? Odpowiedz Link
jozefow512 Jakie to miłe jak dzieci się duszą 02.04.14, 07:45 calkisia napisała: spaliliśmy już 2 wielkie kupy liści i gałęzi a mamy jeszcze ze 3 takie, żeby to uprzątnąć[...] [...] należałoby zapakować liście w worki i wystawić przed posesję. Bardzo mnie ciekawi ta wasza przyjemność, gdy palicie liście i z satysfakcją myślicie o dzieciach, które dostają ataków duszności przez wasze palenie. Jakie to fajne. Można dusić gówniarzerię i nikt wam nic nie zrobi. Jakie to miłe? Miasto liście odbiera za darmo, gałęzie można wywieźć do PSZOK (zdaje się jesienią). Ale sama myśl i przyjemność krzywdzenia małych dzieci jest warta tego, prawda? Odpowiedz Link
hanad5 Re: Jakie to miłe jak dzieci się duszą 02.04.14, 10:26 jozefow512 napisał: > Bardzo mnie ciekawi ta wasza przyjemność, gdy palicie liście i z satysfakcją my > ślicie o dzieciach, które dostają ataków duszności przez wasze palenie. Jakie t > o fajne. Można dusić gówniarzerię i nikt wam nic nie zrobi. Jakie to miłe? > > Miasto liście odbiera za darmo, gałęzie można wywieźć do PSZOK (zdaje się jesie > nią). Ale sama myśl i przyjemność krzywdzenia małych dzieci jest warta tego, pr > awda? Tu masz rację o paleniu liści ale jeśli chodzi o suche gałęzie to nie mogę się zgodzić - one nie dymią. A tak w ogóle to chyba bardziej szkodliwe są inne zachowanie dorosłych tak "dbających" o swoje dzieci nie tylko w okresie wiosenno- letnim. Palą papierosy, piją alkohol, używają pseudo mało szkodliwego e- papierosa itp. i to przy dzieciach w zamkniętych pomieszczeniach. Nie wspomnę o emisji spalin z samochodu, z którego w trosce o dzieci nie można zrezygnować jadąc do sklepu 100 metrów dalej. I to wg Ciebie jest w porządku a ognisko z kiełbasą to dopiero trucizna! To taka nasza regionalna dulszczyzna. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Jakie to miłe jak dzieci się duszą 02.04.14, 17:23 Tu masz rację o paleniu liści ale jeśli chodzi o suche gałęzie to nie mogę się zgodzić - one nie dymią. Nie napisałem tego w odpowiedzi na twój post, tylko w odpowiedzi na post osoby, która porządkuje ogród i chwali się spaleniem 5 kontenerów gałęzi z liśćmi. Mokre gałęzie (a te z liśćmi są mokre) dymią nieco mniej od mokrych liści. A tak w ogóle to chyba bardziej szkodliwe [...] I to wg Ciebie jest w porządku I po co te kłamstwa? Czy to twój sposób dyskusji? Dlatego mam propozycję: zacytuj moją wypowiedź, w której stwierdzam, że np. palenie papierosów przy dziecku jest w porządku. Jeśli nie znajdziesz takiego cytatu, to ładnie przeproś i poproś adminkę o skasowanie twojego postu. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Jakie to miłe jak dzieci się duszą 04.04.14, 08:31 I jeszcze ku rozwadze. Mowa jest głównie o węglu, ale jak myślicie, że smog z liści się bardzo różni, to możecie się dalej łudzić. wyborcza.pl/duzyformat/1,136812,15690160,W_dymie_uzdrowisk.html wyborcza.pl/duzyformat/1,136812,15690466,Chinski_wzor__kulka_fruwa_i_zabija.html Dedykowane dla wszystkich, którzy podniecają się własnymi (ognisko) spalarniami odpadów (liści) i smród palonych liści uważają to za nieodłączny element Józefowa. Odpowiedz Link
calkisia Re: Jakie to miłe jak dzieci się duszą 05.09.14, 14:14 dzieci zdrowe bez alergii, dziękuję za troskę bez duszności Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 17:26 gapiszon27 napisał: A ja jestem wściekły na ludzi, którzy wpadli na ten genialny pomysł i którym udało się go przeforsować w UM. Ten genialny pomysł wynika z ustawy i nikt go nie przeforsował w UM. Dla wyjaśnienia - Rada Miasta nie może uchwalać ustaw. Według mnie to sprawka ludności napływowej... Tak, na pewno. Ci napływowi poszli pod Sejm i specjalnie przegłosowali ustawę. Weź się puknij w ten pusty łeb, a zanim coś następnego napiszesz to pomyśl. Olbrzymie chałupy, ogrody... Takich ludzi stać na firmy, które przyjadą i wysprzątają Najlepiej im zabrać, bo za dużo mają. Czy to chciałeś napisać? Odpowiedz Link
gapiszon27 Re: Palenie ogniska 20.03.14, 11:33 > Weź się puknij w ten pusty łeb, a zanim coś następnego napiszesz to pomyśl. Nie przypominam sobie żebym komuś ubliżał. A może właśnie to ty jesteś tym...... spod sejmu? Każdy może mieć swoje zdanie (jak widać moje poglądy nie są odosobnione) > Olbrzymie chałupy, ogrody... Takich ludzi stać na firmy, które przyjadą i wy > sprzątają > > Najlepiej im zabrać, bo za dużo mają. Czy to chciałeś napisać? Nie im zabierać, tylko pomyśleć, jak pomóc ludziom którzy tych "odpadów" mają multum a nie stać ich na wywiezienie - lub nie mają na to siły... -- Odpowiedz Link
jozefow512 gapiszon:po co kłamiesz i nazywasz debilami? 20.03.14, 18:27 @gapiszon Każdy może mieć swoje zdanie (jak widać moje poglądy nie są odosobnione) Zdanie możesz mieć. Możesz je nawet formułować. Natomiast ty posuwasz się do 1. kłamstwa 2. dzielenia Józefowa na tych lepszych (wg ciebie, bo nie mają pieniędzy) i gorszych (którzy mają pieniądze) Twoje kłamstwa: na ludzi, którzy wpadli na ten genialny pomysł i którym udało się go przeforsować w UM Według mnie to sprawka ludności napływowej Taki przepis wymyślił jakiś DEBIL Jeśli nazwanie "ludności napływowej", której "udało się przeforsować pomysł w UM" (przepis) "DEBILAMI" (podkreślenie pochodzi od gapiszona) nie jest ubliżaniem to czym jest? W jednym poście rzucasz fałszywe oskarżenia na "onych napływowych" i nazywasz ich debilami, a w następnym z bezczelnością "nie przypominasz sobie, byś komuś ubliżał". Ustanawiasz nowe granice szczytu bezczelności. Oczekuję, że teraz grzecznie przeprosisz za swoje zachowanie wszystkich mieszkańców Józefowa. Odpowiedz Link
grudziaz Re: Palenie ogniska 19.03.14, 19:10 gapiszon27 napisał: Wypisujesz masę bzdur, nie wiesz nic na temat skąd się zabawa ze śmieciami i odpadami wzięła, ale już winnych znalazłeś, brawo to bardzo polskie i bardzo józefowskie. Do zapachów znanych z józefowskiego dzieciństwa proponuję dołączyć waniliowy zapach wygódki koło domu, to dla starszych, dla tych młodszych, jakże wspaniały zapach opróżnianego szamba, ciągle obecny w niektórych obszarach Józefowa. Ktoś jeszcze ma jakieś smętne smrody, które sa tak drogie naszym sercom? A weź się jeden z drugim potnij na kawałki i pal w kominku skoro aż tyle tego masz, oszczędzisz jeszcze kasę na opale. Przy okazji trochę pracy fizycznej może na krążenie i może więcej tlenu do rozumu trafi. Odpowiedz Link
gapiszon27 Re: Palenie ogniska 20.03.14, 11:54 Przyjedź, potnij, zabierz i spal w kominku. Mogę Ci podać kilka adresów z "darmowymi odpadami". Dotleń się to może zrozumiesz w czym tkwi problem... Ludziom ciężko zrozumieć, że muszą dopłacić do corocznego przycinania drzew i krzewów czasem nawet kilkaset złotych za cięcie, pakowanie, worki i wywóz gałązek... A kiedyś - rodzina, znajomi - ognisko z kiełbaskami i tyle.... Spotykam się z takimi opiniami na codzień. Odpowiedz Link
feelek Re: Palenie ogniska 20.03.14, 17:42 i po co to dzielenie józefowian na napływowych i oryginalnych? kolega też musi być napływowy jak się cofnie w czasie a już z całą pewnością napływowy był jakiś kolegi przodek odpady organiczne są odbierane w każdej ilości przez gminę bez dodatkowej opłaty cały system w J. całkiem dobrze działa, potrzebuje drobnych korekt, poza tym jest. OK Odpowiedz Link
gapiszon27 Re: Palenie ogniska 20.03.14, 18:22 Segregacja śmieci i odbiór skoszonej trawy jest OK. Tylko co z gałęziami... Odpowiedz Link
slav26 Re: Palenie ogniska 06.04.14, 09:28 #gapiszon27 A dlaczego mamy nie pisać, że można zrobić kompost? Przecież to logiczne! Kto jak kto ale Ogrodnik to powinien wiedzieć! Zwłaszcza w Józefowskich piaseczkach taki kompost to skarb. Jeśli do jego produkcji wykorzystasz dżdżownice to jego produkcja jest absolutnie nieuciążliwa. Nie ma żadnego smrodu itp. No oczywiście jest trochę pracy ale nic nie przychodzi samo. I ludzi nie trzeba najmować, i nic wystawiać przed furtkę. Polecam, robię tak od lat i to działa. Jak będziesz chciał napisz, podam instrukcję obsługi aby było jak najmniej kłopotliwe i jak najbardziej skuteczne. pozdrawiam Odpowiedz Link
zbulwersowany_pl Re: Palenie ogniska 07.04.14, 14:15 Mój sąsiad taki zrobił kompostownik że doszło do samozapłonu... na szczęście zawczasu zauważyliśmy. Pewnie coś poknocił, wrzucała tam wszystko co mu się nawinęło i było choc trochę organiczne Odpowiedz Link
surmia Re: Palenie ogniska 07.04.14, 14:21 zbulwersowany_pl napisał: Mój sąsiad taki zrobił kompostownik że doszło do samozapłonu... Chciałabym to zobaczyć. Bo nie wierzę. Owszem, jeśli wrzuci się dużo trawy to powstanie nieco ciepła. Może nawet lekko parować przy poruszeniu. Ale samozapłon? Nie przesadzaj. Nie strasz ludzi. Odpowiedz Link
lotak_r1 Re: Palenie ogniska 19.03.14, 21:05 > Tutaj info > rel="nofollow">old.jozefow.pl/WWW/AKT/130806C/info.html W wyjaśnieniu obowiązujących przepisów przygotowanych przez UM czytamy: "Ponieważ Józefów jest miastem typowo leśnym i część naszych mieszkańców czuje się zagrożona przy rozniecaniu ognisk przez sąsiadów, wskazane jest całkowite ograniczenie palenia otwartego ognia. " To chyba coś trochę innego niż zakaz. Oczywiście trzeba pamiętać o cytowanym tam Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Straż Miejska pracuje Pon. – Pt. 8.00 – 16.00 Odpowiedz Link
hanad5 Re: Palenie ogniska 20.03.14, 11:40 lotak_r1 czy mógłbyś wkleić inny lub inaczej link gdzie znajdę ta uchwałę razem z tym wyjaśnieniem. Ten co podałeś nie działa. Odpowiedz Link
hanad5 Re: Palenie ogniska 20.03.14, 19:39 Przeczytałam całą uchwałę nr 258/VI/2013 i nie znalazłam w uzasadnieniu tego co cytował lotak_r1 - "Ponieważ Józefów jest miastem typowo leśnym i część naszych mieszkańców czuje się zagrożona przy rozniecaniu ognisk przez sąsiadów, wskazane jest całkowite ograniczenie palenia otwartego ognia. " Gdzie to znaleźć - muszę mieć argumenty dla straży miejskiej. Może ktoś wie gdzie to znaleźć? Odpowiedz Link
jeanette83 Re: Palenie ogniska 21.03.14, 14:32 Ech, ja napływowa i też mi tych ognisk żal... Czyżby stereotypy nie pasowały do rzeczywistości? Ale do rzeczy - mnie ciekawi temat palenia ognisk nad Swidrem. Bo na prywatnej posesji to chyba dla każdego rozsądnego jest to mniej lub bardziej akceptowalne, nie słyszałam by ktoś dostał za to mandat. Za to palenie w rezerwacie powinno być surowo karane, bo to jest REALNE zagrożenie i realny problem (o tonach śmieci produkowanych przy okazji tych ognisk nie wspominam...). Jaki mandat za to grozi? Na ile można kogoś, kto to robi postraszyć konsekwencjami? Odpowiedz Link
hanad5 Re: Palenie ogniska 22.03.14, 22:28 Właśnie jesteśmy po pieczeniu kiełbasek. Oczywiście nie obyło się bez policji , sąsiad dzwonił kilkakrotnie do nich. Tym razem dostaliśmy upomnienie ale poinformowałam policje ,ze nimo wszystko dalej będę palić ognisko i piec kiełbasę. Pozdrawiam swojego sąsiada. Odpowiedz Link
lotak_r1 Re: Palenie ogniska 03.09.14, 22:24 No to Pierwszy Obywatel RP i Honorowy Obywatel Józefowa stanął po stronie wolności palenia Fakt.pl Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Palenie ogniska 03.09.14, 22:45 Jakbym zobaczył, że pali u nas w Józefowie, to zadzwoniłbym do Straży Miejskiej. Tylko że on chyba ma ten - jak mu tam - amulet czy immunitet , więc pewnie tylko by mu zgasili te palone śmieci i mandatu by nie dostał. A tak bardziej serio - to obciach jak beret. Odpowiedz Link