Dodaj do ulubionych

internetbataliony zza rzeki?

07.08.14, 22:40
co kilka tygodni "ożywa" na tym forum sprawa budowy oczyszczalni
sprawa właściwie zamknięta: Józefów ma przyznaną unijną dotację na tę budowę
przeszliśmy etap dyskusji, konsultacji, ba protestów
a tu jak meteoryty spadają kolejne inicjatywy
jak w ostatnich dniach: ktoś tam - ktoś tam się obudził z ręką w nocniku "urodził się " parę dni temu i zdziwiony apeluje o zakładanie komitetów, protesty...
czy może mamy do czynienia z obudzonymi poniewczasie zarządzającymi otwocką oczyszczalnią?
otwockie netbataliony w działaniu?
PS. już to kiedyś przerabialiśmy, przy okazji Rospudy po całej fazie procedur zjawił się pan Wajrak i wszystko rozp... obwodnicy nie ma do dziś
PS2. uprzedzając: nie jestem związany z władzą józefowską na tyle, że w ostatnich wyborach byłem kandydatem na radnego z konkurującego z nią komitetu wyborczego. to powszechnie znana w J. rzecz a piszę ją dla informacji niejakich jpo i innych "szeroko znanych" tu na fj internautów
Obserwuj wątek
    • chiste Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 07:49
      No nie ma jak najpierw narobić sobie bigosu, a potem szukać sobie kozła ofiarnego.
      Nie ma jak najpierw cichaczem sobie ułożyć polityczny plan, a potem post factum (po ułozeniu drogi administracyjnej i przyznaniu dotacji) urządzić fasadowe "konsultacje społeczne" w drodze ankiety rozprowadzanej przez radę parafialną i spotkaniach na temat "czy parzymy herbatę" po jej zaparzeniu.
      Jeśli tak czyni władza zdecydowana iść po trupach do swojego zafiksowanego (choć niemądrego) celu, to czemu się dziwić, że potencjalny elektorat jednak wyraża swoje oburzenie?
      Ale jednak można... Co więcej, można o to oburzenie obwiniać sąsiadów zza rzeki, Jaćwingów i Marsjan, przyklejając im jeszcze (na jakiej podstawie? Domniemania?) łatkę piątej kolumny z OPWiK.
      Zdaję sobie sprawę, że to komiczne udowadniać, że nie jest się wielbłądem. Ja sporo autorów pośród tych otwockich wpisów w wątku o józefowskiej oczyszczalnie rozpoznaję, i wiem, że są to osoby aktywne społecznie, choć w żaden sposób ani z otwockim establiszmentem, ani OPWiK niezwiązane. Ba, są to osoby (poza jedną), które mają o otwockim establiszmencie i OPWiK - delikatnie mówiąc - negatywną opinię.
      Na koniec trochę statystyki. W wątku o oczyszczalni józefowskiej (stan na dzień 8 sierpnia 2014 r., godz. 7:47) na 96 wpisów 30 pochodzi z Otwocka, a aż 66 z Józefowa.

Buziaki.
      • jozefow512 Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 08:35
        chiste napisał:

potencjalny elektorat jednak wyraża swoje oburzenie?

Jestem potencjalnym elektoratem i wyrażałbym swoje oburzenie, gdyby zrezygnowano z oczyszczalni.

Na koniec trochę statystyki. W wątku o oczyszczalni józefowskiej (stan na dzień
        8 sierpnia 2014 r., godz. 7:47) na 96 wpisów 30 pochodzi z Otwocka, a aż 66 z
        Józefowa.

Może bądźmy ściśli.

1. Co najmniej 30 wpisów pochodzi z Otwocka.
        2. Większość wpisów to odpowiedzi na zarzuty z Otwocka.
        3. Na 96 wpisów co najmniej 30 to odpowiedzi na wpisy otwockie.
        4. Zostaje 36 wpisów, z których część pochodzi z Józefowa.
        5. Wśród wpisów jest 21 moich wpisów, które były w zdecydowanej większości odpowiedzią na otwockie argumenty (wątłe zresztą).
        5. We wpisach krytycznych zdecydowana większość daje się jednoznacznie przypisać osobom z Otwocka. Poza tym duża część pochodzi od osób, którym trudno jednoznacznie przypisać pochodzenie (Józefów/Otwock) i niewielka część jednoznacznie pochodząca z Józefowa. Przez osoby pochodzące z Otwocka/Józefowa mam na myśli osoby, które już wcześniej udzielały się na tym forum i na podstawie historycznych wpisów jednoznacznie wiadomo, że są z Józefowa/Otwocka. Trudno to powiedzieć o osobach nowych (mogą pochodzić zarówno z Otwocka jak i z Józefowa).

Kolejny raz w wątku dotyczącym oczyszczalni muszę uściślać twoje wypowiedzi. Może na Otwocczan działa taka demagogia, tutaj (w Józefowie) mam nadzieję, że nie.
        • chiste Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 09:13
          Jest w tym, co napisałeś wyżej, sporo prawdy.
          Oczywiście można sprytnie odwrócić główne założenie wynikające z powyższego wpisu, stawiając sprawę tak, że to chiste (kilkanaście razy) odpowiadał na wpisy jozefow512 i stąd tak dużo wpisów otwockich w wątku o oczyszczalni. Ale mniejsza o to, bo liczba to nie jest clue zagadnienia uczestniczenia bądź nieuczestniczenia "oburzonych" józefowian w dyskusji w wątku oczyszczalnianym.
          Ja sobie myślę, że przyczyną nieuczestniczenia przez wielu józefowian czy otwocczan w dyskusji w tamtym wątku jest zabieranie w nim głosu przez chiste i jozefow512 (czemu zresztą niektórzy odważni wprost dali wyraz). A przecież dodatkowo, uzurpując sobie prawo do kierowania dyskusją, zakazujecie uczestnictwa w tamtej dyskusji otwocczanom ze względu na miejsce zamieszkania (nie ze względu na problem, tylko ze względu na miejsce zamieszkania).

Odnośnie do wątłości czy niewątłości podnoszonych przeze mnie i innych nieprawomyślnych dyskutantów opinii, nie będę tak kategoryczny w ich subiektywnej ocenie i oddam osąd w tej sprawie innym. Czy argumenty jednej czy drugiej strony są trafne - to z pewnością każdy z uczestniczących czy podglądających sobie rozważy samodzielnie (i niekoniecznie na głos). A w kwestii zasadności i trafności tamtej inwestycji rachunek zostanie wystawiony i zaakceptowany bądź niezaakceptowany (oczywiście tylko przez józefowian, a nie otwocczan, Marsjan czy Jacwingów) za jakieś 5-6 lat. I wtedy być może wrócę do "dyskusji".
          A na razie niniejszym uroczyście deklaruję, że jest to mój ostatni wpis na ten temat.
    • doomi Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 08:45
      feelek, po co założyłeś nowy wątek na ten sam temat?
      Proszę nie kontynuować tutaj dyskusji, wątek wieczorem wyleci.
      • grudziaz Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 19:19
        doomi napisała:

> feelek, po co założyłeś nowy wątek na ten sam temat?
        > Proszę nie kontynuować tutaj dyskusji, wątek wieczorem wyleci.
        Nie wyrzucaj tego tematu, przecież tu nie chodzi o oczyszczalnię tylko ewidentna próbę wpływania na opinię publiczną Józefowa przez osoby zza Świdra.
        Tu piękne zdjęcie kompleksu odkrytych basenów w Otwocku: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10457741_718564938197004_6122401709265368408_o.jpg
        • grzeg_sz_1 Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 20:50
          Grudziaz, dodaj że baseny otwockie to dzieło biznesmena z Jozefowa.

PS.
          Masz prawa autorskie do tego zdjęcia? Jeżeli nie, to proponuję je usunąć. Kara może być niezbyt przyjemna, i ten wpis w rejestrze wink
          • grudziaz Re: internetbataliony zza rzeki? 12.08.14, 18:23
            grzeg_sz_1 napisał:

> Grudziaz, dodaj że baseny otwockie to dzieło biznesmena z Jozefowa.
            >
            > PS.
            > Masz prawa autorskie do tego zdjęcia? Jeżeli nie, to proponuję je usunąć. Kara
            > może być niezbyt przyjemna, i ten wpis w rejestrze wink
            Czy ktos ci chłoptasiu już mówił że jestes nudny?
      • feelek Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 22:01
        Doomi serio ?
        doprawdy, nie rozumiem:
        mam się tłumaczyć z tego dlaczego założyłem ten wątek?
        naruszyłem jakiś regulamin?

Pierwszy raz spotykam się z czymś podobnym - taką reakcją na chęć dyskutowania o czymś.
        PS.: wątek ten założyłem z potrzeby dyskutowania na temat, że ktoś po raz kolejny zaczyna dyskusję nad sprawą, która wydawała mi się zamknięta. Chodzi o wpisy z ostatnich dni w wątku o oczyszczalni. Tzn., tak jak napisałem we wpisie inicjującym: ktoś uważa, że można rozpatrywać sprawy już rozpatrzone. Tym samym prowadzi, wzorem Rospudy do absurdalnej sytuacji, gdzie zamkniętą, zmierzającą do zakończenia sprawę otwiera się i dyskutuje nad nią od nowa.

• czempis Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 13:40
      Czy szanowni użytkownicy "jozefow512" i "feelek" i dadzą zaprosić się na kawę/herbatę/piwo? Na żywo jakoś lepiej mi się przekonuje egoistów, że nimi są. A jak by dołączył jeszcze "chiste"... Hmmm... smile

Ludzie - zapewne w świecie rzeczywistym kreujecie się na nowoczesnych, tolerancyjnych i prawych obywateli. A w internetach tacy egoistyczni faszyści, tfuu... smile
      • feelek Re: internetbataliony zza rzeki? 08.08.14, 22:17
        jakoś nie
        nie znaczy to abym tego samego nie umiał komukolwiek powiedzieć wprost, osobiście, zawsze, za każdym razem piszę w necie to samo, co mógłbym powiedzieć osobiście (jak będzie potrzeba i okoliczność, mogę tak zrobić)
        ale za takie spotkanie dziękuję,
        choć za zaproszenie, jako przejaw dobrej woli, dziękuję również

• czarbox Re: internetbataliony zza rzeki? 12.08.14, 19:21
      chcialem skomentowac tylko to:
      > PS. już to kiedyś przerabialiśmy, przy okazji Rospudy po całej fazie procedur z
      > jawił się pan Wajrak i wszystko rozp... obwodnicy nie ma do dziś

uwazam ze niezbyt trafione porownanie;
      analogia bylaby wtedy gdyby pomiedzy swiderm a kanalizacja jozefowa nie bylo zadnej oczyszczalni
      wtedy protest bylby jak najbardziej uzasadniony!!!

planowana data uruchomienia obwodnicy augustowa 10.11.2014 poki co nic nie wskazuje na jakiekolwiek opoznienie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka