Dodaj do ulubionych

Konkurs krajoznawczy

18.11.14, 21:11
Jako niedouczony, ciemny i zacofany, od urodzenia zamieszkały w Józefowie proszę tych bardziej światłych i bywałych w świecie o pomoc.
Wskażcie mi (w Polsce, Europie, świecie) popularną plażę/ atrakcję turystyczną /romantyczne miejsce położone 60m od oczyszczalni ścieków. Chętnie się tam wybiorę, a przynajmniej poczytam w internecie o takich atrakcjach.
Dodatkowo do miłośników gastronomi mam pytanie: czy znacie restaurację/bar położone obok spustu wody z oczyszczalni? Może warto wybrać się do takiego ogródka?
Obserwuj wątek
    • jozefow512 Woda pitna z oczyszczalni 18.11.14, 22:16
      Podam inny przykład. Miejsca na świecie, gdzie woda z oczyszczalni jest używana do .... picia.

Tutaj artykuł, który omawia ten problem:
      www.scientificamerican.com/article/treating-sewage/
      Tutaj po polsku (w polskim wydaniu Świata Nauki):
      W obiegu zamkniętym
      Oczyszczone ścieki mają szansę stać się najbardziej bezpiecznym i ekologicznym źródłem wody pitnej, oczywiście jeśli pozbędziemy się uprzedzeń.
      Olive Heffernan

Na świecie takie podejście stosuje się na przykład w Singapurze.

With suitable technology, it is possible to re-use sewage effluent for drinking water, although this is usually only done in places with limited water supplies, such as Windhoek and Singapore.

Oczyszczalnia jest hermetyczna, więc nie ma z niej zapachów. Woda jest odprowadzana do Świdra PONIŻEJ plaży (po drugiej stronie mostu), więc nie zakłóci działania otwockiej plaży.
      • marius68 Szwajcaria pod Warszawą 18.11.14, 22:47

Niewielki Józefów na swoim terenie postawi obiekt, o którym może pomarzyć większość polskich miast. Technologia planowanej oczyszczalni ścieków została sprowadzona ze Szwajcarii. Inwestycja będzie jedną z najnowocześniejszych w Europie.

https://ocdn.eu/images/pulscms/MjQ7MDMsMzE0LDAsMCwxOzAzLDI2YywwLDAsMTswYywxZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNiwxLDAsNiww/cbc042c5a70792e53f1df598129b0178.jpg

Nauka u najlepszych
        Uznaliśmy, że skoro nasz obiekt chcemy postawić nad rzeką Świder - to powinniśmy uczyć się od najlepszych jak zadbać o przyrodę dlatego odwiedziliśmy oczyszczalnie pod Zurichem oraz w niemieckim Radolfzell (Badenia-Wirtembergia) – dodaje Banaszek.

Rzeczywiście oczyszczalnia w Radolfzell od wielu lat podawana jest za światowy wzór jak skutecznie oczyszczać ścieki. Nie tylko nie przeszkadza mieszkańcom i nie zahamowała rozwoju turystyki, ale wręcz zdaniem niektórych ekspertów polepszyła czystość akwenu.

Oczyszczalnie zlokalizowane nad Jeziorem Bodeńskim posiadają praktycznie tylko jednego wroga: rybaków. Kilka lat temu ta grupa zawodowa pisała nawet petycje do polityków, aby choć odrobinę poluźnili wyśrubowane normy oczyszczania i podnieśli poziom dopuszczalnych fosforanów. Jak donosił niemiecki dziennik "Südeutsche Zeitug" woda była ich zdaniem... za czysta dla ryb, co hamowało rozwój ich populacji....

Całość artykułu tutaj:

• m_miko23 Re: Szwajcaria pod Warszawą 19.11.14, 03:54
          Lotak! Chcesz to masz.Proponuję żebyś odwiedził miejscowość Calde(Castelvelcana) prowincja Varese region Lombardia we Włoszech.Oczyszczalnia ścieków około 100m od brzegu Lago Maggiore.Jest zupełnie inna niż ta józefowska.Zbudowano ją wiele lat temu więc i technologia oczyszczania zupełnie inna niż teraz.Zrzut oczyszczonych ścieków następuje poprzez przepływający obok strumyczek, który wpada do jeziora tuż obok plaży miejskiej i portu jachtowego.Plaża latem pełna.Polecam zwiedzenie nico omijanego przez polskich turystów regionu Lombardia i kąpiel w urokliwym Lago Maggiore.
          • lotak_r1 Re: Szwajcaria pod Warszawą 19.11.14, 21:07
            Dziękuję, rzeczywiście ładna okolica.

Niestety pomiar za pomocą mapy Google pokazuje ok. 200m do brzegu. A plaża jest jeszcze za portem.
            Nad brzeg jeziora/ plażę jest wiele innych dróg, a oczyszczalnia jest poza miasteczkiem ukryta w lesie.
        • lotak_r1 Re: Szwajcaria pod Warszawą 19.11.14, 21:33
          Burmistrzowi Banaszkowi gratuluję wizyty nad Jeziorem Bodeńskim. Też byłem.

Oczyszczalnia w Radolfzell jest tuż nad brzegiem jeziora , ale to jednak poza centrum miasta,
          W odległości kilkuset metrów znajduje się mała przystań jachtowa, a najbliższe kąpielisko jest oddalone o 1,5 km - mapa kąpielisk nad Jeziorem Bodeńskim
    • feelek Re: Konkurs krajoznawczy 19.11.14, 09:01
      najbliżej miałby Kolega do Lesznowoli
      to tak ze 20 km w linii prostej (niedaleko Piaseczna)
      centrum miejscowości
      PS. no były nawet swego czasu wycieczki do Lesznowoli dla sceptyków tej oczyszczalni organizowane na koszt miasta
      czy wtedy nie mógł Lotak się wybrać?
      ja tam nie byłem bo ja zwyczajnie WIEM że taka oczyszczalnia może tak działać, jak to tu inni opisują
      • lotak_r1 Re: Konkurs krajoznawczy 19.11.14, 20:45
        Oj feelek, feelek, normalnie Radio Erewań:
        nie w Lesznowoli, tylko we wsi Zamienie,
        nie w centrum tylko na obrzeżach.

Tak, chodzi o tą oczyszczalnię w gminie Lesznowola, którą zwiedzali nasi radni i mieszkańcy.
        Jest ona przeznaczona na docelowo 8 tys. mieszkańców, a J. dobija do 20 tys.

Z satelity widać zielone kółka przy ulicy Arakowej (na mapie Googla jest jeszcze w budowie).

Twoje zgłoszenie nie spełnia warunków konkursu: w odległości 60m nie ma plaży/ atrakcji turystycznych.
        • m_miko23 Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 08:56
          Wszystko się zgadza co napisałeś.Z mapy zauważyłeś pewnie, .ze oczyszczalnia znajduje się także tuż obok sporego osiedla mieszkaniowego.Jest osłonięta drzewami bo to trudno nazwać lasem.Józefowska oczyszczalnia też ma być obsadzona drzewami i za kilka lat nie będzie jej widać.Zauważ, że wokół jeziora(chyba 220km linii brzegowej) jest sporo miast, niektóre jak Verbania, Luino, Laveno czy szwajcarskie Lokarno mają po 20-40 tys mieszkańców, w związku z czym myślę jest kilkanaście oczyszczalni odprowadzających ścieki do jeziora.Nikomu to nie przeszkadza tak jak dotychczas nikomu nie przeszkadzały już istniejące oczyszczalnie nad Świdrem.Protesty bazujące na ekologi nic nie dadzą, są podsycane przez hipokrytów związanych z otwocką oczyszczalnią a ta józefowska i tak na 99% będzie wybudowana.Dlaczego tak mało się mówi o konflikcie Józefów-Otwock dotyczącym cen za ścieki.Przecież tu jest "pies pogrzebany".Gdyby władze obu miast zawarły porozumienie satysfakcjonujące obie strony to oczyszczalnia józefowska nie miałaby sensu(jej budowa).Dlatego mam apel do stron konfliktu: postarajmy się wpłynąć jakoś na nasze władze żeby chociaż spróbowały porozmawiać ze sobą na ten temat.Niech pokażą, że chodzi o dobro mieszkańców obu brzegów rzeki a nie o pieniądze.
          • lotak_r1 Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 20:53
            m_miko23 napisał(a):

> Dlaczego tak mało się mówi o konflikcie Józefów-Otwock dotyczącym cen z
            > a ścieki.Przecież tu jest "pies pogrzebany".Gdyby władze obu miast zawarły poro
            > zumienie satysfakcjonujące obie strony to oczyszczalnia józefowska nie miałaby
            > sensu(jej budowa).Dlatego mam apel do stron konfliktu: postarajmy się wpłynąć
            > jakoś na nasze władze żeby chociaż spróbowały porozmawiać ze sobą na ten temat.
            > Niech pokażą, że chodzi o dobro mieszkańców obu brzegów rzeki a nie o pieniądze.

PEŁNA ZGODA.

Właśnie takiego podejścia mi brakuje.

Nie jestem szalonym ekologiem i rozumiem, że gdzieś oczyszczalnia musi być zbudowana. Ale dla józefowskich ścieków jest dostępna oczyszczalnia, pozostaje tylko kwestia ceny.

Jestem przekonany, że jeśli nie spotka nas (jako Polski, Europy, świata) jakiś kataklizm, to w całym Józefowie będzie kanalizacja, ale też utwardzone jezdnie, chodniki, ścieżki rowerowe, parkingi itd.

Ideą mojego "konkursu" było pokazanie, że planowana lokalizacja oczyszczalni ingeruje w fajne miejsce, stanowiące element naszego, lokalnego dziedzictwa.
            Poruszałem to także w tym wątku.

Chciałbym, aby Józefów zachował coś co go wyróżnia, co przyciąga turystów
            (średniowiecznych budowli nie mamy), a nie stał się jednym z wielu podwarszawskich miasteczek - sypialni.

Ale władzom i większości mieszkańców, jak widać, wystarczy budowa infrastruktury i zaoszczędzanie "400 PLN rocznie".

• jozefow512 Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 21:45
              lotak_r1 napisała:

Chciałbym, aby Józefów zachował coś co go wyróżnia, co przyciąga turystów

Ty chyba sobie kpisz. Naprawdę myślisz, że ktoś przyjedzie z Warszawy, żeby kąpać się w Świdrze uważając, żeby nie pociąć nóg na butelkach leżących na dnie? (to te butelki będące wynikiem "kultury", którą zabije oczyszczalnia).
              • lotak_r1 Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 23:13
                Wcale sobie nie kpię.

Oczywiście nad Świder przychodzą najczęściej mieszkańcy Józefowa, ale może to być też cel wypadów weekendowych dla warszawiaków - na razie są to raczej wypady surwiwalowe.
                I właśnie most kolejkowy i plaża są punktem charakterystycznym, wokół którego takie działania mogą się rozwijać.

Na zachętę:https://www.otwock.pl/zdjecia/info/2012/Skimboard_11.jpg
                https://www.maratonczyk.pl/images/stories/news_2014/srodkiem_swidra_rzeka_13.JPG
        • feelek Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 12:12
          nie oczyszczalnia, tylko?
          ludzie tam mieszkają, tylko?
          nie protestują?
          to fakt, dokładnie nie wiem jak to wygląda tam w tej gminie Lesznowoli, bo jak napisałem tam nie byłem, opisywałem to, co można było normalnie wyczytać na ten temat
          a Lotak był?
          to jak to wygląda?
          ścieki na ulicach?
          odór etc.?
          protesty?
          • feelek Re: Konkurs krajoznawczy 20.11.14, 12:17
            a ta Lesznowola to nie jest takie tonące w zieleni coś?
            a propos urokliwego miejsca:
            ile metrów od planowanej oczyszczalni jest Holiday?
            (dla przypomnienia: czterogwiazdkowy hotel)
            10m? 20m?
            słyszałeś o jakich protestach z ich strony?
            • terpu Re: Konkurs krajoznawczy 21.11.14, 16:06
              no właśnie nie uncertain i to w całej tej sprawie z oczyszczalnią jest najbardziej podejrzane i dziwne o.O
              Patrząc jednak z drugiej strony to nigdy nie widziałem, aby ktoś przyjeżdżał do Holiday Inn aby później odpoczywać nad Świdrem. Czy będzie oczyszczalnia, czy jej nie będzie to i tak klienci hotelu nie będą korzystać ze Świdra, bo na terenie hotelu maja basen, golf, miasteczko linowe i wiele innych atrakcji. Więc argument, że Holiday nie protestuje, jest takim samym argumentem jak to, że z rury ściekowej będzie płynąć oczyszczona woda, a nie oczyszczone ścieki tongue_out
              • jozefow512 Re: Konkurs krajoznawczy 21.11.14, 23:08
                terpu napisał:

> Czy będzie oczyszczalnia, czy
                > jej nie będzie to i tak klienci hotelu nie będą korzystać ze Świdra, bo na tere
                > nie hotelu maja basen, golf, miasteczko linowe i wiele innych atrakcji. Więc ar
                > gument, że Holiday nie protestuje,

Wniosek z tego jest taki, że nie będzie śmierdzieć. A główny argument był taki, że będzie śmierdziało a dzieci u Sternika to zaczną padać jak muchy.

To dobrze, że podajesz argument, zgodnie z którym nie będzie żadnych niedogodności w okolicy, na plaży otwockiej, na moście i w okolicy. Jedyna rzecz to sama rura, która będzie poniżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka