Dodaj do ulubionych

Skromniejsza kasa??

15.01.06, 22:23
www.linia.com.pl/public/article.php?1-6682-0
Majka, nic dziwnego, że ja o tej straży nic nie wiedziałam, że jest...
A gdzie w Józefowie my mamy jakieś żłobki?? Czy tylko ja pewnych rzeczy nie
rozumiem??
Obserwuj wątek
    • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 15.01.06, 22:44
      Chyba cała straż miejska (w liczbie 2) chodzi po "mojej" stronie torów, bo ja ich widuję dosyć
      często. A ponieważ po jednej stronie już są, to po drugiej nie mogą być, bo by byli wtedy bardzo
      widoczni. Poza tym jeden dyżurny strażnik siedzi na miejscu i odbiera telefony na temat
      zgaszonych latarni.

I spisują młodzież (niepalącą i niepijącą) za siedzenie przed MOKiem.

A może to policjanci tak chodzą?
      • wielebny123 Re: Skromniejsza kasa?? 15.01.06, 23:14
        Jeśli chcecie znać szczegóły to zapraszam do
        www.jozefow.pl/WWW/UM/OU/IM/060106B/budzet.pdf
        dowiedziałem się na przykład jak wyglądają dotacje na rzecz przedszkoli:
        - przedszkole nr 1 - 745.150 zł
        - przedszkole nr 2 - 872.600 zł
        - przedszkole niepubliczne "Mały Świat" - 196.039 zł

Szczerze mówiąc dziwi mnie ta dotacja (w wysokości 1/4 dotacji na przedszkole
        państwowe!) na przedszkole bądź co bądź prywatne - może orientujecie się czy
        wynika ona z jakiś przepisów i jest obowiązkowa, czy wynika wyłacznie z "dobrej
        woli" naszego samorządu?
        Z tego co wiem, to przyjemność uczęszczania do "Małego Świata" kosztuje jedyne
        850 zł miesięcznie... dochodzi prawie 200.000 rocznie od gminy ... chyba sam
        również założę taki biznesik.
        • wielebny123 Re: info dla Doomi 15.01.06, 23:17
          Te żłobki to może są poza terenem naszego miasta ale pewnie uczęszczają tam
          mali józefowianie i dlatego Józefów dopłaca.
          • wielebny123 Re: dalsze wnioski 15.01.06, 23:35
            nasunęły mi się po przeczytaniu artykułu, do którego linka podała Doomi.
            Otóż pan redaktor chyba nie zadał sobie trudu aby przeanalizować załacznik nr 2
            do uchawały budżetowej na rok 2005 i na rok 2006, ponieważ napisał że cięcia
            dotkną kulturę fizyczną i sport (rok 2006 - 3.855.599 zł, a 2005 - 8.785.929
            zł).
            Tak, liczby się zgadzają ale może lepiej było by samemu porównać uchwały
            budżetowe. Otóż znacząco zmniejszają się wydatki inwestycyjne (co jest
            zrozumiałe) ale dotacje celowe na sport rosną z 320.000 do 340.000 złotych.
            Oczywiście nie jestem adwokatem burmistrza, nie uważam że ten budżet jest
            wspaniały (nawet nie zdążyłem go przeanalizować), natomiast strasznie drażni
            mnie podejście dziennikarzy, którzy z braku miejsca, lenistwa, niewiedzy bądź z
            chęci zrobienia taniej sensacji (niepotrzebne skreślić) zamiast rzetelnie
            informować manipulują danymi, co powoduje że obraz ich jest zafałszowany.
            Jakże inaczej wygląda informacja, że wydatki na sport i kulturę fizyczną
            spadają o ponad 50%, w porównaniu do stwierdzenia, że w tym roku praktycznie
            nie będzie inwestycji w nowe obiekty sportowe ale dotacje na sport wzrosną o
            6.25%.
            Dziennikarze - poprawcie się!
            • doomi Re: dalsze wnioski 16.01.06, 00:03
              Czyli jednak myliłam się, porozmawiać można bardzo poważnie i we troje...

Wielebny, analizuj, analizuj, chętnie poczytam coś wywnioskował.
              • 111majka do Doomi 16.01.06, 01:20
                doomi napisała:

> Czyli jednak myliłam się, porozmawiać można bardzo poważnie i we troje...

Doomi, masz na myśli trzy ostatnie wypowiedzi, czyli rozmowę wielebnego123 z wielebnym123
                i wielebnym123?
                Ja bym to chyba nazwała monologiem....
                • doomi Re: do Doomi 16.01.06, 13:02
                  Jak zwał tak zwał, ale o budżecie jest wink
                  • wielebny123 Re: do Doomi 16.01.06, 20:41
                    To ja może zamiast prowadzić monologi zaproszę Szanowne Panie (i nie tylko) do
                    podjęcia dyskusji na temat budżetu. A może temat nikogo nie interesuje, w takim
                    razie nie będę pisał więcej.
                    • 111majka do wielebnego123 16.01.06, 21:28
                      Szanowny Wielebny123.
                      Nawet jeżeli miałbyś przez jakiś czas prowadzić najdłuższy forumowy monolog - nie przestawaj
                      pisać na Bardzo Poważne Tematy. Ja ze swojej strony mogę obiecać... no, może nie zawsze
                      udział w dyskusji, ale rzetelne czytanie wszystkiego co masz do napisania. Wątek "humorowy"
                      też czytam od deski do deski, czekam na nowe wpisy, chociaż sama nic tam nie dodaję od siebie
                      smile

Bardzo tu brakowało takich tematów. I możliwe, że to nie zachęcało niektórych do zagoszczenia
                      tu na dłużej.

Tak więc, Wielebny - czytaj, wyciągaj wnioski i nadal pisz smile

• 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 21:36
        Cofam wszystko co napisalam o chodzącej po Józefowie strazy.
        Dzisiaj sie im przyjrzalam (znowu widzialam ich za każdym razem jak wychodziłam z domu) i ...
        to byli policjanci. Ja po prostu jestem krótkowidzem i jak widzę z daleka coś bardzo
        odblaskowego poruszającego się w parze, to od razu myślę, że to SM.
        • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 21:45
          Ano widzisz, policjantów to pełno i po "naszej" stronie, strażników jak
          mieszkam teraz trzy lata, to nie widziałam nigdy. Chociaz mój małż twierdzi, że
          ich widział z raz czy dwa. A może ten pan strażnik miejski jest tylko od tych
          latarni, czy coś w tym stylu?? wink
          Ja tam latarni na ulicy z moich okien nie widzę, więc pewnie dlatego nie miałam
          jak dotąd styczności z panami ze SM...
          • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 22:04
            Tak, strażnik jest zdecydowanie od latarni smile
            Ale on nie stoi POD, więc i tak byś go nie zobaczyła nawet jakbyś miała latarnię pod oknem.
            • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 22:09
              No to on się powinien latarnik miejski nazywać, co? wink
              • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 22:30
                Że niby taki miastowy Sienkiewicz powinien go napisać?
                • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:12
                  Ja myślę, że w naszym urzędzie, to by się i "Lalka" znalazła, szczególnie taka
                  jedna jest w USC...
                  • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:26
                    Ale to już Prus.
                    A do USC to pewnie same Lalki przychodzą smile

Doomi, może rzeczywiście powinnyśmy przeznaczyć jakiś specjalny wątek na nasze niezwykle
                    błyskotliwe dialogi? A przynajmniej mogłybyśmy się postarać nie schodzić na "nasze" tematy w
                    wątkach o Bardzo Poważnych Sprawach.
                    Chociaż nie, niby dlaczego? To forum jest przecież NASZE, czyli osób które tu piszą. Zresztą i
                    tak nie mogłybyśmy się opanować, żeby czegoś nie napisać. A śmiech to zdrowiesmile

Tylko ten Wielebny, żeby sie nie obraził. Najpierw mu sklonowałam czołgi, teraz to....
                    Chyba trzeba będzie podyskutować o tym budżecie.....

• doomi Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:28
                      Ano sprawdzimy, czy ma chłopak poczucie humoru smile
                      A nasze wątki wszystkie są takie śmieszne zaśmiecone - ja te lasy naokoło (no
                      sama śmiechem parsknęłam w monitor - a tylko kakao piłam przed chwilą, słowo)
                      • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:30
                        To monitor też masz już taki ... zaśmiecony
                        • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:31
                          wytarłam, piżamą
                          męża, of course
                          • 111majka Re: Skromniejsza kasa?? 16.01.06, 23:34
                            Męża wytarłaś piżamą?
                            To on też był... zaśmiecony?
    • nesca1 Re: Skromniejsza kasa?? 17.01.06, 18:06
      Jeśli chodzi o żłobki to miasto Józefów w ramach porozumienia dotować będzie
      dzieci z Józefowa przebywające w żłobku w Otwocku. Na dzień dzisiejszy opłata
      stała wynosi 220 zł a po dopłacie wynosić będzie 160 zł (tyle płaca rodzice
      dzieci mieszkających w Otwocku). Wydaje mi się, że jeśli się czegoś nie rozumie
      to trzeba pytać u źródła - np. radnych bądź Burmistrza.
      • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 17.01.06, 19:01
        Jak widać, dowiedzieć się można sporo nie pytając burmistrza ani radnych. Gdyby
        wszyscy walili prosto do burmistrza, to by się skończyło tak jak w wiązownie.
        Był link, jest dyskusja. Czy ja się mylę, czy to jest forum dyskusyjne????
        • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 17.01.06, 19:09
          Oczywiście dzięki nesco za wyczerpującą odpowiedź na pytanie. Co prawda nie mam
          dzieci w wieku żłobkowym, ale mam dodatkowe pytanie: Czyli jeśli rodzice chcą
          płacić tyle, ile płacą rodzice pozostałych niemowlaków w danej gminie, to tylko
          żłobek otwocki wchodzi w grę, tylko ten jest "dotowany" przez Józefów??
          • nesca1 Re: Skromniejsza kasa?? 17.01.06, 20:51
            Moje dzieci wcześniej uczęszczały do żłobka w Warszawie tam stawka jest
            jednakowa dla wszystkich dzieci bez względu na to gdzie mieszkają. Najbliżej
            Józefowa jest żłobek w Otwocku a tam ceny są takie jak podałam wcześniej
            (oczywiście jest to opłata stała + dochodzi opłata za wyżywienie czyli razem
            około 300 zł). W Warszawie żłobek kosztował mnie około 200 zł.

A tak między nami to ja jestem tym "dobrym" źródłem wink
            • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 17.01.06, 22:49
              Zeznawaj Kobieto co jeszcze wiesz o tym budżecie smile Dobre źródło zawsze w
              cenie smile
              • nesca1 Re: Skromniejsza kasa?? 18.01.06, 15:14
                Myślę, że łatwiej mi będzie odpowiedzieć na konkretne pytanie niż opowiadać o
                budżecie.
                • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 18.01.06, 15:22
                  No to może wiesz coś o tych bezpańskich pieskach?? Czy one są wyłapywane tylko
                  po telefonie mieszkańca jakiegoś, czy też po prostu raz na jakiś czas jest
                  jakaś akcja przeprowadzana??
                  • nesca1 Re: Skromniejsza kasa?? 18.01.06, 15:30
                    Z tego co wiem to nie ma przeprowadzanych konkretnych akcji. Pieski wyłapywane
                    są po interwencji mieszkańca. Nie ma w mieście służb, które zajmowałyby się
                    tylko odławiaiem psów.
                    • doomi Re: Skromniejsza kasa?? 18.01.06, 15:39
                      dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka