Dodaj do ulubionych

Brudny Józefów :(

01.03.06, 09:39
Wiadomo o co chodzi - śmiecie w lesie, śmiecie na ulicach. Wyrzucane torby z domowymi
odpadkami.
Czy możemy jakoś temu zapobiec, albo chociaż ograniczyć?
My, czyli mieszkańcy wspólnie z Miastem.
Obserwuj wątek
    • monka_25 Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 10:39
      wydaje mi sie ze nie ! To jak czlowiek sie zachowuje wynosi sie z wlasnego
      domu. Koło mnie niedaleko mieszka dziewczyna ktora ma gromade dzieci i wyrzuca
      koło mojej siatki reklamowki z brudnymi pampersami, i ma to w nosie !!!!!!!
      • morkub Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 11:03
        Racja, że ludzie, którzy tak śmiecą, wynieść to musieli najpewniej z domu.
        Ale nie zgadzam się, że nic nie można zrobić!
        Jeśli jesteś świadkiem takiej sytuacji i wiesz, kto śmieci, to chyba trzeba jakoś interweniować. Najpierw zwrócić uwagę tej osobie, a jeśli to nie poskutkuje, zgłosić to jakimś władzom - nie wiem - Straży Miejskiej??? Jest przecież coś takiego jak kara administracyjna za śmiecenie w niedozwolonych miejscach.
        Poza tym wspominałam już o sytuacji, gdy koleżanka była wzywana na policję, bo w rozsypanych gdzieś w lesie śmieciach był rachunek na jej nazwisko, a okazało się, że ktoś jej te śmieci ukradł i rozsypał. Zatem ta sprawa jakoś też mieści się w zakresie działań policji. Spróbuję się dowiedziec o tym więcej.
        Ale trzeba to sprawdzić - tzn. to, co można zrobić i komu to zgłaszać...
        Przecież większości te wszędobylskie śmieci przeszkadzają (a może się mylę?), zatem trzeba i chyba można coś zrobić.
        Ludzie, zróbmy coś!
        • morkub Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 12:08
          Sprostowanie odnośnie tej sprawy z policją, o której pisałam.
          To nie była policja tylko straż miejska.Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

SM znalazła wtedy jakąś wielką górę śmieci, do której ktoś dorzucił te śmieci ukradzione mojej koleżance - no i musiała zapłacić karę. sad Nie miała chęci się odwoływać, więc zapłaciła. A zdażyło się też jej, że ukradziono im pojemniki na śmieci!!
          Aha, SM znalazła tamte śmieci, gdy przeczesywała w tym celu las. Zatem robią coś w tym kierunku, ale efekty chyba jednak mizerne. No i niewinna osoba musiała płacić.
    • mefistto Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 10:58
      O ile mnie pamięć nie myli, to mieszkańcy domów jednorodzinnych powinni mieć
      podpisaną umowę o wywóz śmieci. Ciekawe czy ktoś to kontroluje? Przecież każdy
      powinien mieć rachunki za wywóz swoich śmieci.

A tych, których złapie się na śmieceniu - zagnać do lasu - niech sprzątają za karę.
      • 111majka Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 11:39
        Mieszkańcy domków podpisują umowy. Nikt tego nie kontroluje, ale też to by nic nie dało. Do naszych
        smieci dorzuca się (za naszą zgodą) sąsiad, bo produkuje ich więcej niż my. Gdyby nie był normalnym
        człowiekiem - wyrzucałby je pewnie gdzie indziej. Mimo podpisanej umowy na wywóz.

Monka, powiem szczerze, że gdybym zobaczyła taką babę wyrzucającą swoje brudy to bym nie
        wytrzymała. Na pewno bym tak ją zjechała, że więcej by tego w tym miejscu nie zrobiła. Ale ponieważ
        nie o to chodzi, żeby nie wyrzucała koło mnioe tylko w ogóle - dałabym znać straży miejskiej.

Bo wydaje mi się, że największym problemem oprócz walki z tym zjawiskiem jest "wyłuszczenie" osób
        które tak śmiecą. Bo bardzo trudno złapać kogoś za rękę, widzimy tylko pozostałości po nim. Więc jak
        już jest taka jedna baba, to może warto zacząć od niej. Gdyby na tym forum udało się napisać, że baba
        poniosła zasłużoną karę i szukamy następnych - byłby to naprawdę wielki sukces. I parę osób może by
        się palnęło w głowę idąc z reklamówką smieci.

Babo z pampersami - boj się! Zaczynamy atak!
        • megiifasolka Re: Brudny Józefów :( 03.03.06, 18:49
          Twój sąsiad dorzuca się za Waszą zgodą a moi sąsiedzi mają umowę na wywóz ale
          dla 4 sobowej rodziny zamówili sobie najmniejszy z możliwych koszy i już w
          połowie miesiąca bez mojej zgody dorzucają się do mojego kosza, który pomimo,
          że jest nas 3 os. jest o połowę większy niż ich - efekt? jak zabraknie miejsca
          w moim koszu - to zawożę do rodziców - mają jeszcze większy kosz!
          a sąsiedzi swoje śmieci stawiają w foliowych workach na ziemi na co tylko
          czekją bezpańskie psy i koty - efektu nie będę opisywać bo mdli mnie na samą
          myśl;
          nie wiem jak sobie z tym poradzić - prośby, groźby i błagania nie skutkują,
          zamknięcie kosza na klucz też nie wchodzi w grę bo jak firma wywożąca odpady go
          opróżni?
          jedyne co przychodzi mi do głowy to zasponsorowanie sąsiadom dużego kosza albo
          opłacenie im dodatkowych odbiorów śmieci!
          • 111majka do megiifasolki 03.03.06, 19:18
            Nic nie opłacaj i nie sponsoruj! Zadzwoń do straży miejskiej jak tylko pojawią się ich torby na śniegu.
            Po wpisach na forum widać, że takie interwencje są skuteczne.
            Zacznijmy dzwonić, to naprawdę może pomóc smile
            telefon do straży -789 22 12
          • morkub Re: Brudny Józefów :( 03.03.06, 22:22
            moja kolezanka zamyka swoj smietnik na klucz (bo ukradli jej pojemniki i nawet śmieci), a wywożacy smieci mają klucz - wiec chyba mozna tak zrobic, sprawdz to!
            • doomi Re: Brudny Józefów :( 03.03.06, 22:44
              Morkub, może Twoja koleżanka to jakaś gwiazda i paparazzi chcieli znaleźć w jej
              śmieciach jakieś sensacje: testy ciążowe czy cuś ;D
              • morkub Re: Brudny Józefów :( 07.03.06, 11:15
                powiem jej to, to sie usmieje smile
      • krzysio1972 Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 11:42
        mefistto napisał:

> O ile mnie pamięć nie myli, to mieszkańcy domów jednorodzinnych powinni mieć
        > podpisaną umowę o wywóz śmieci. Ciekawe czy ktoś to kontroluje? Przecież każdy
        > powinien mieć rachunki za wywóz swoich śmieci.

Nie myli Cie, kazdy ma obowiazek podpisania umowy na wywoz nieczystosci,
        kontrolowac moze i powinna SM. Ja w sumie nie rozumiem jak mozna zasmiecac
        wlasne miasto, tym bardziej, ze wywoz nieczystosci nie jest drogi, ja place
        jakies 25 pln miesiecznie. Do tego miasto za darmo organizuje wywoz makulatury,
        szkla, aluminium, wystarczy posortowac i wrzucic do odpowiedniego worka (worki
        miasto dostarcza), ja mam jeszcze kompost, takze naprawde odpadow, ktore trzeba
        wywozic i za to placic wiele nie zostaje. Poza tym od czasu do czasu
        organizowane sa zbiorki rzeczy o duzych rozmiarach, dawno juz tego nie bylo, ale
        zbierano rowniez stare opony do utylizacji.
        A jak sie rowerem jezdzi po naszych lasach to czasem wielkie przerazenie mnie
        ogarnia.
      • doomi Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 11:42
        Ciężka sprawa z tym śmieceniem. Na pewno trzeba zacząć od tego, żeby własnym
        dzieciom wkładać do głowy co i jak. Ale to wszyscy wiemy wink

A z tym skarżeniem na sąsiadów, to hm, trochę tak jak z tymi srającymi pieskami
        na trawnikach, jakoś nie bardzo wierzę w skuteczność takich działań.
        No wiadomo, że jak samochód wjeżdża do lasu i wyrzuca śmieci z bagażnika, to
        wtedy telefon do straży miejskiej i już. Ale co zrobić, jak widzę starszą
        osobę, która jedzie sobie na rowerze i rzuca za siebie raz po raz jakieś
        papierki, i inne drobne śmieci??

A może chociaż częściowo sprawę rozwiązałyby kontenery na śmieci wystawiane w
        bardzo wielu miejscach?? Z drugiej strony to dużo kosztuje, no i połowa
        okolicznych właścicieli domów jednorodzinnych swoje śmieci wyrzucałoby własnie
        tam. A swoją drogą, były w józefowie pojemniki do segregowania śmieci, teraz
        ich nie widzę...
        No do tych lasów to jednak raczej nie wywożą tych śmieci mieszkańcy bloków
        (chociaż tego nam nie można zarzucić). Mamy własne duże pojemniki, także takie
        na segregowanie śmieci.
        A sama znam co najmniej dwie rodziny, które żadnego, podkreślam żadnego
        śmietnika na swojej posesji nie mają sad
        • marc_g Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 09:24
          Noooo srające pieski przed bramą smile))) to osobny i ciekawy temat. Ja już sie
          szykuję jak przyłapię jakiegoś brudasa co wyprowadza psa przed moją furtką. Po
          tym jak ostanio dzieciaki przyszły ufajdane w gówienkach to nie ręcze za
          siebie. Jak w kronice kryminalnej przeczytacie, że gość zabił własciciela psa
          za obsrywanie płotu to będzie o mnie smile))
          • 111majka Re: Brudny Józefów :( 03.03.06, 19:11
            Masz rację, to osobny temat. Jest tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=36036351&v=2&s=0
            A niedługo gówienka wyjdą spod śniegu, a nowe już nie będą zamarzać. To się będzie działo....
    • hajnie Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 12:15
      Witam
      Kiedyś koło stacji kolejowej stał taki duży kontener na śmiecie ,podobno
      wiecznie pełny, ale go skasowali.Wydaje mi się ,że to dobry pomysł aby do tego
      wrócić.
      Na mojej ulicy jakiś czas temu straż miejska chodziła i sprawdzała rachunki za
      wywóz śmieci.
    • marc_g Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 12:23
      Witam
      Tak możemy postawić darmowe kontenery na śmieci w paru miejscach w Józefowie.
      Takie coś funkcjonuje np. w Serocku i okolicach, do gminy płaci się podatek
      śmieciowy ok 50 pln/rok na 4 os. rodzinę.
      Ale dlaczego tak się nie dzieje to nie wim. Pewnie wtedy nie było by 10 firm
      śmieciarskich tylko 1, no i byłoby za tanio :\.

Pozdrawiam
      Marc
      • 111majka Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 13:26
        Witaj marc_g. Czy dobrze rozumiem, że Ty jesteś z tej drugiej strony, która kontenery opróżnia, a nie
        zapełnia?
        Pomysł z kontenerami "darmowymi" jest bardzo dobry, ale mieszkańcy muszą do tego dorosnąć. Bo
        podejrzewam, że na początku wyglądałoby to tak, że po jednym dniu wszystkie kontenery by były
        pełne i miejsce wokół nich też zapełnione tym samym co w środku. Pewnie wysypiska śmieci
        zamieniłyby się z leśnych na przykontenerowe, które w samym mieście byłyby o wiele bardziej
        widoczne i każdy by narzekał na takie rozwiązanie.
        Ale może się mylę.
        Poza tym nie wiem, czy udałoby się namówić każdą rodzinę na dodatkową opłatę. Ja wiem, to jest tylko
        4 zł miesięcznie. Ale nikt nie lubi płacić jak nie musi...
        Jeszcze tka sprawa mnie ciekawi - czy te darmowe kontenery są opróżniane w momencie zapełnienia,
        czy w zależności od podpisanej umowy? Bo to jest bardzo duża różnica.
        • marc_g Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 14:09
          Źle rozumiesz, nie jestem śmieciarzem smile))) Mam umowę chyba z błyskiem i
          zapełniam swój osobisty śmietnik smile)
          A co do kontenerów to jeżeli się szybko zapełniają to trzeba szybko wywozić. A
          co do opłat to chyba niedługo wchodzi podatek śmieciowy i koniec, wymóg UE.
      • jagoda-9 Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 13:44
        Kontenery były już ustawiane przez Urząd i nie rozwiązały problemu śmieciowego.
        Wręcz zachęciły by zamiast do Rettmana i płacić - to podrzucano do konteneraa,
        za który płaciło Miasto.
        Uważam, że Urząd i tak rozpieszcza swoich mieszkańców. Organizuje i płaci za
        selektywną zbiórkę śmieci - plastiki, szkło i papier,zbiera i płaci za odbiór i
        utylizacje przeterminowanych leków w aptekach, zbiera opony, zbiera odpady
        wielkogabarytowe, dopłaca do utylizacji azbestu, prowadził edukację w zakresie
        odpadów w Gimnazjum.
        Dlatego po prostu zwrócmy uwagę co robimy ze smiecmi sami, najważniejsze czy
        segregujemy, czy segreguja nasi sąsiedzi, zgłaszamy wysypiska śmieci do Straży
        Miejskiej.
        Pewnie od kwietnia znów zaczną sprzątać cały Józefów skazani i pewnie znów
        będzie ich 200 wielkich kontenerów!
        • marc_g Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 14:12
          Nie rozwiązały bo było ich za mało i nie były często opróżniane. Wiele gmin
          sobie z tym radzi i nie ma problemu.
          A co do rozpieszczania nas przez urząd to ich zakichany obowiązek organizować
          takie zbiórki, takie są przepisy. Na sczęscie musimy powoli wdrażać przepisy
          unijne dotyczące spraw ekoligii więc pewnie kwestia kilku lat i sie to jakoś
          ureguluje.
          • bayer-31 Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 14:49
            Podaj nazwę gminy, która sobie radzi ze smieciami poprzez wystawienie
            kontenerów. Jesteś zbyt dużym optymistą albo nie byłeś w ich lasach albo
            terenach ogólno dostępnych.
            Gmina organizuje, czyli wyznacza miejsca zbiórek śmieci ale płacą już firmy.
            A twoim zakichanym obowiązkiem jest zawarcie umowy z firmą śmieciarską i
            płacenie za siebie. Nie szukaj jelenia i nie śmieć obok siebie.
            • marc_g Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 14:55
              Napisałem, że Serock, czesto tam bywam i takiego syfu jak u nas to nie ma.

> A twoim zakichanym obowiązkiem jest zawarcie umowy z firmą śmieciarską i
              > płacenie za siebie. Nie szukaj jelenia i nie śmieć obok siebie.

A co ty do mnie masz ??? Chyba coś ci się pomyliło uncertain
              • 111majka Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 16:24
                Marc, nie pomyślałam, że jesteś śmieciarzem, tylko czyścioszkiem (bo oczyszczasz kontenery). Twoje
                "możemy postawić kontenery" wzięłam bardzo dosłownie smile

Jagoda napisała:
                "...Dlatego po prostu zwrócmy uwagę co robimy ze smiecmi sami, najważniejsze czy segregujemy, czy
                segreguja nasi sąsiedzi..."
                Nie jagodo, nie to jest w tej chwili najważniejsze. Ja nie segreguję i nie interesuje mnie śmieciowe
                podejście moich sąsiadów, jeżeli tylko ich torby lądują w odpowiednim miejscu. Ale swoje śmiecie
                wyrzucam do śmietnika a nie na ulicę ani do lasu. I to mi wystarczy.
                Najważniejsze jest to, żeby wymyśleć jakąś metodę chociaż ograniczającą chamskie wyrzucanie śmieci
                na ulicę i do lasu. Już nie myślę o pojedyńczych papierkach po cukierkach, ale pełnych worach czy
                reklamówkach.
                Nie wiem czy jest jakaś globalna skuteczna metoda (kontenery?), szukajmy jej. Na pewno można
                walczyć z ludźmi jeżeli już wiemy że ktoś tak robi. Monka, jak nie chcesz sama - wyślij mi na maila
                gazetowego namiary na babę od pampersów. Podobne "przesyłeczki" znajduję często pod moim
                płotem i na to jestem wyjątkowo uczulona.

Zaraz śmiecie wyjdą nam spod śniegu., Poki nie wyrośnie trawa będzie wyjątkowo obrzydliwie...

• mefistto Re: Brudny Józefów :( 01.03.06, 19:48
                  Marc czy mógłbyś coś więcej napisać o podatku śmieciowym i przepisach unijnych w
                  tej kwestii.
                  Co do wystawiania ogólnodostepnych kontenerów to moim zdaniem nie ukrócą one
                  "małych śmieci" w lesie, a będą zjeżdżać się do nich "śmieciowi hurtownicy" nie
                  tylko z Józefowa ale i z okolic. Taki sponsoring mnie nie bawi, chyba lepiej
                  kontrolować podpisane umowy za wywóz.
                  • doomi Ważne informacje 01.03.06, 20:44
                    www.jozefow.pl/WWW/MJ/OS/wykaz.pdf
                    www.jozefow.pl/WWW/MJ/OS/SW/sw.html
                    www.jozefow.pl/WWW/MJ/OS/ogloszenie-se.pdf
                    • doomi Ale z nas brudasy... 01.03.06, 20:52
                      www.linia.com.pl/indeks.php?d=17&w=282&p=00
                      • 111majka Re: Ale z nas brudasy... 01.03.06, 21:04
                        Zacytuję fragment z artykułu przytoczonego przez doomi:

"...Straż miejska w miarę swoich skromnych możliwości (w otwockiej Straży Miejskiej zatrudnionych jest
                        tylko 6 strażników) kontroluje tereny, gdzie powstają dzikie wysypiska. W wybranych punktach
                        prowadzone są kilkugodzinne obserwacje. W przypadku ujęcia sprawcy na gorącym uczynku straż
                        miejska może ukarać go mandatem o wysokości od 100 zł w górę.
                        W przypadku odmowy zapłacenia mandatu kierowane są wnioski o ukaranie do sądu grodzkiego (w
                        2003 r. do tutejszego sądu wpłynęła zaledwie jedna sprawa o ukaranie w sprawach o zaśmiecanie
                        publiczne. Jedna osoba została ukarana nieprawomocnie karą grzywny w wysokości 100 zł)..."

Może więc rzeczywiście to jest metoda.
                        Na pewno warto próbować.
                        • doomi Re: Ale z nas brudasy... 01.03.06, 21:43
                          Kurcze, ale czy ja dobrze zrozumiałam?? Kilkugodzinne obserwacje... i tylko
                          jedna kara stuzłotowa w ciągu roku??

A u nas tych strażników miejskich jest tylko 4.
                          Ale w sumie to by było niegłupie, żeby karać i jeszcze raz karać tych
                          właścicieli posesji, ktorzy nie mają podpisanych umów na wywóz śmieci. Że już
                          nie wspomnę o udowodnionych przypadkach zaśmiecania lasów.
                          Z drugiej strony jaki to absurd, że mandat wynosi tylko 100 zł.

Przytoczę taką historię: znajomy znajomego kradł w Józefowie prąd. Dostał karę
                          ponad dwóch tysięcy złotych. Tak się wściekł, że postanowił sobie to "odebrać"
                          i następnego dnia znowu się podłączył nielegalnie. A żeby było
                          jeszcze "śmieszniej" to tego prądu nakradł za całe 150 zł. Taka głupia logika
                          przeciętnego polaczka.
                          W sumie ci to te śmieci do lasów wywożą robią dokładnie to samo. Niby
                          oszczędzają jakąś kasę, a nie myślą, że potem te lasy są czyszczone z kasy
                          miejskiej, czyli także z naszych podatków. A więc dostaje mniej szkoła czy
                          przeszkole, albo przychodnia zdrowia. W generalnym rozrachunku jest na minusie.
                          Tylko co z tego?? My to wiemy, a betonu chyba nie da rady zmienić sad
                          BEZAPELACYJNIE BETON TRZEBA KARAĆ I TO OSTRO!!!
                        • marc_g Re: Ale z nas brudasy... 02.03.06, 09:20
                          Ja to jestem ciekawy czy kiedykolwiek u kogoś kontorlowali umowę o wywóz śmieci
                          albo opróżnianie szamba ??? Bo ja przez chyba 6 lat mieszkania w Józefowie
                          czegoś takiego nie doświadczyłem.
                  • marc_g Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 09:27
                    Niestety nie pomogę nic w tym temacie, jestem tylko zwykłym prostym
                    informatykiem smile a swoją ogromną wiedzę prawną czerpię z dyskusji z sąsiadem
                    prawnikiem smile
                    • czempis Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 09:37
                      W Otwocku Straz Miejska mniej wiecej raz do roku sprawdza czy jest zawarta
                      umowa. Ale czy ktos biezaca oplaca rachunki, czyt.korzysta i placi za wywoz to
                      juz nie.
                      • marc_g Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 09:42
                        No właśnie i to jest problem, jeżeli nie będzie państwa policyjnego, kontroli,
                        kar to nikt sobie nic z przepisów nie robi uncertain
                      • bayer-31 Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 09:57
                        W Józeowie prowadzona jest równiez ewidencja zawartych umów na śmieci -dane te
                        dają firmy wywożace śmieci i Straż Miejska systematycznie kontroluje tych co
                        nie mają zawartych umów i albo sama karze albo kieruje sprawy do Sądu.
                        • doomi Re: Brudny Józefów :( 02.03.06, 10:42
                          Czyli co?? Znowu trzeba zadać panu burmistrzowi pytanie ilu właścicieli posesji
                          ukrano w ten sposób i ile skierowano wniosków do sądu grodzkiego.
                          Do mnie przemawiają konkrety, liczby, a nie takie stwierdzenia: karzemy...
                          łapiemy... kontrolujemy...

• 111majka Uchwała RM 06.03.06, 19:54
                            To jest link do strony UM, na której jest link do ustawy w sprawie regulaminu utrzymania czystości w
                            Józefowie - pierwszy z góry
                            www.jozefow.pl/WWW/RM/URM/06/06.html
                            Mi się otwiera tylko pierwsza strona. Może ktoś otworzy dalej, tam może być sporo ciekawych rzeczy o
                            których tu sobie rozmawiamy. Może wyjaśnią się jakieś nasze wątpliwości.
                            • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 20:33
                              Jeśli komuś oprócz Majki się nie otwiera to bardzo proszę - poniżej pełna wersja.

Uchwała Nr 493/IV/2006 Rady Miasta Józefowa
                              z dnia 24.02. 2006 r.
                              w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Józefowa
                              Na podstawie art. 18 ust.2 pkt.15 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie
                              gminnym (Dz.U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.) oraz art. 4 ust. 1 i ust
                              2 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
                              (Dz. U. z 2005 r. Nr 236 poz. 2008) w związku z art.10 ustawy z 29 lipca 2005 r.
                              o zmianie ustawy o odpadach oraz zmianie niektórych innych ustaw /Dz. U. z 2005
                              r. Nr 175 , poz.1458/ po zasięgnięciu opinii Państwowego Powiatowego Inspektora
                              Sanitarnego, Rada Miasta Józefowa uchwala Regulamin utrzymania czystości i
                              porządku na terenie Miasta Józefowa, zwanym dalej Regulaminem, następującej
                              treści:

Rozdział I Postanowienia ogólne
                              § 1 Regulamin ustala zasady utrzymania czystości i porządku na terenie miasta
                              dotyczące: 1) utrzymania czystości i porządku na terenie nieruchomości; 2)
                              rodzaju i minimalnej pojemności urządzeń przeznaczonych do gromadzenia odpadów
                              komunalnych na terenie nieruchomości oraz na drogach publicznych, a także zasady
                              ich rozmieszczania i utrzymania w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i
                              technicznym;
                              3) częstotliwości, zasad i sposobu usuwania odpadów komunalnych i nieczystości
                              ciekłych z terenu nieruchomości oraz innych terenów przeznaczonych do użytku
                              publicznego;
                              4)maksymalnego poziomu odpadów komunalnych ulegających biodegradacji
                              dopuszczonych do składowania na składowiskach odpadów oraz innych
                              wymagańwynikających z gminnego planu gospodarki odpadami;
                              5) obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe, mających na celu ochronę
                              przed zagrożeniem lub uciążliwościądla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem
                              terenów przeznaczonych do wspólnego użytku;
                              6) wymagań utrzymywania zwierząt gospodarskich na terenach wyłączonych z
                              produkcji rolniczej, w tym także zakazu ich utrzymywania na określonych
                              obszarach lub w poszczególnych nieruchomościach;
                              7) wyznaczania obszarów podlegających obowiązkowej deratyzacji i terminów jej
                              przeprowadzania.
                              § 2 Ilekroć w Regulaminie jest mowa o: 1) ustawie u.c.p. – należy przez to
                              rozumieć ustawę z dnia 13 września 1996 r.
                              o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2005 r. Nr 236, poz.
                              2008); 2) ustawie o odpadach – należy przez to rozumieć ustawę z dnia 27
                              kwietnia 2001 r.
                              o odpadach (Dz. U. z 2005r. Nr 62, poz. 628 z póź. zm.); 3) odpadach:
                              a) komunalnych – należy przez to rozumieć odpady powstające w gospodarstwach
                              domowych, a także odpady nie zawierające odpadów niebezpiecznych, pochodzące od
                              innych wytwórców odpadów, które ze względu na swój charakter lub skład są
                              podobne do odpadów powstających w gospodarstwach domowych;
                              b) selektywnych (zbieranych selektywnie) – należy przez to rozumieć odpady
                              wyselekcjonowane z odpadów komunalnych nadające się do gospodarczego
                              wykorzystania materiałowego lub surowcowego, a w szczególności: papier, szkło
                              białe i kolorowe, plastik, szmaty, metale;
                              c)wielkogabarytowych - należy przez to rozumiećodpady komunalne w rozumieniu
                              przepisów ustawy o odpadach, które ze względu na swoje rozmiary i masę nie mogą
                              być zbierane w pojemnikach stanowiących wyposażenie nieruchomości;
                              d) organicznych – należy przez to rozumieć odpady kuchenne oraz odpady zielone
                              (powstające w wyniku pielęgnacji i uprawy ogrodów i terenów zielonych) oraz
                              część z drewna ulęgające biodegradacji;
                              e) medycznych – rozumie się przez to odpady powstające w związku z udzielaniem
                              świadczeńzdrowotnych oraz prowadzenie badań i doświadczeń naukowych w zakresie
                              medycyny;
                              f) weterynaryjnych – rozumie się przez to odpady powstające w związku z
                              badaniem, leczeniem zwierząt lub świadczeniem usług weterynaryjnych, a także w
                              związku z prowadzeniem badań naukowych i doświadczeń na zwierzętach;
                              g) budowlanych – rozumie się przez to frakcje odpadów pochodzących z remontów i
                              budów;
                              h)niebezpiecznych – rozumie się przez to frakcję odpadów niebezpiecznych w
                              rozumieniu ustawy z 27 kwietnia 2001 r. o odpadach np. baterie, akumulatory,
                              świetlówki, lampy rtęciowe, żarówki, urządzenia zawierające freon /np.
                              zamrażarki, lodówki, sprzęt chłodniczy, klimatyzatory/, urządzenia
                              elektroniczne, resztki farb, lakierów, tuszy do drukarek, klei, opakowania po
                              farbach, lakierach, przeterminowane lub niewykorzystane produkty lecznicze i
                              wyroby medyczne;
                              4) przedsiębiorstwie wywozowym - należy przez to rozumieć gminną
                              jednostkąorganizacyjną lub przedsiębiorstwo upoważnione, w rozumieniu przepisów
                              ustawy u.c.p., do świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych
                              lub opróżniania i transportu nieczystości ciekłych;
                              5) właścicielach nieruchomości – należy przez to rozumieć również
                              współwłaścicieli, użytkowników wieczystych oraz jednostki organizacyjne i osoby
                              posiadające nieruchomości w zarządzie lub użytkowaniu, zarządcy nieruchomości,
                              zarządcy drogi, dzierżawcy a także inne podmioty władające nieruchomością;
                              6) zbiornikach bezodpływowych – rozumie się przez to instalacje i urządzenia
                              przeznaczone do gromadzenia nieczystości ciekłych w miejscu ich powstawania;
                              7) zwierzętach domowych – rozumie się przez to zwierzęta tradycyjnie
                              przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu,
                              utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza;
                              8) zwierzętach gospodarskich – rozumie się przez to zwierzęta następujących
                              gatunków: koń, bydło domowe, jeleń, drób, świnie, owce, kozy, pszczoły,
                              zwierzęta futerkowe, gołębie.
                              § 3 Regulamin obowiązuje: 1) właścicieli nieruchomości; 2) wykonawcę robót
                              budowlanych; 3) jednostki użytkujące tereny służące komunikacji publicznej; 4)
                              wszystkich korzystających z terenów, do których tytuł prawny ma gmina; 5)
                              przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie odbierania odpadów
                              komunalnych od właścicieli nieruchomości oraz opróżniania zbiorników
                              bezodpływowych i transportu nieczystości ciekłych.

Rozdział II Wymagania w zakresie utrzymania porządku i czystościna
                              nieruchomościach oraz terenach użytku publicznego
                              § 4
                              1. Obowiązek utrzymania czystości na terenach nieruchomości ciąży na ich
                              właścicielach, poprzez: 1) wyznaczenie miejsc do gromadzenia odpadów oraz
                              wyposażenie nieruchomości w zestaw pojemników lub worków przeznaczonych do
                              gromadzenia odpadów komunalnych umożliwiających ich segregację; 2) zawarcie
                              pisemnej umowy i korzystanie przy odbiorze i usuwaniu odpadów komunalnych oraz
                              opróżnianiu zbiorników bezodpływowych i odbiorze nieczystości ciekłych z
                              podmiotem posiadającym zezwolenia na prowadzenie działalności w tym zakresie; 3)
                              utrzymywanie pojemników do gromadzenia odpadów komunalnych w odpowiednim stanie
                              sanitarnym i technicznym oraz porządku w miejscu ich ustawienia; 4) utrzymanie
                              nieruchomości w należytym stanie sanitarno – porządkowym; 5) oznaczenie
                              nieruchomości przez umieszczenie w widocznym z ulicy miejscu tablic
                              informacyjnych z numerem porządkowym nieruchomości oraz zadbanie o ich
                              estetyczny i czytelny wygląd;
                              6) właściciel nieruchomości zobowiązany jest do utylizacji padłych zwierząt
                              znajdujących się na terenie nieruchomości, zlecając usługę uprawnionej firmie.
                              2. Właściciele nieruchomości, wykonawcy robót, jednostki użytkujące tereny
                              służące komunikacji publicznej zapewniają utrzymanie czystości i porządku na
                              nieruchomościach przeznaczonych do użytku publicznego przez: 1) uprzątanie
                              błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z powierzchni chodników bezpośrednio
                              przyległych do nieruchomości realizowane w następujący sposób: a) odgarnięcie w
                              miejsce nie powodujące zakłóceń w ruchu pieszych lub pojazdów, b) podjęcie
                              działań likwidujących lub co najmniej ograniczających ich śliskość, przy czym
                              piasek, kruszywo lub inne materiały użyte do tych celów należy up
                              • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst cz. II 06.03.06, 20:35
                                2. Właściciele nieruchomości, wykonawcy robót, jednostki użytkujące tereny służące
                                komunikacji publicznej zapewniają utrzymanie czystości i porządku
                                na nieruchomościach przeznaczonych do użytku publicznego przez:
                                1) uprzątanie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z powierzchni chodników
                                bezpośrednio przyległych do nieruchomości realizowane w następujący sposób:
                                a) odgarnięcie w miejsce nie powodujące zakłóceń w ruchu pieszych lub
                                pojazdów,
                                b) podjęcie działań likwidujących lub co najmniej ograniczających ich
                                śliskość, przy czym piasek, kruszywo lub inne materiały użyte do tych
                                celów należy uprzątnąć niezwłocznie po ustaniu przyczyn jego
                                zastosowania;
                                2) uprzątnięcie błota, śniegu i lodu z przystanków komunikacyjnych oraz dróg
                                publicznych przy krawędzi jezdni poza teren przystanku komunikacyjnego
                                w sposób nieutrudniający zatrzymywanie się pojazdów, wysiadanie i wsiadanie
                                pasażerów;
                                3) usunięcie sopli lodowych i nawisów śniegu z dachów i gzymsów budynku
                                niezwłocznie po ich pojawieniu się;
                                4) niezwłoczne usuwanie odpadów powstałych w wyniku remontu i modernizacji
                                lokali (np. gruzu itp.);
                                5) utrzymanie w należytym stanie czystościowo - porządkowym placów zabaw
                                przeznaczonych do wspólnego użytku, wymiana piasku w piaskownicach
                                dla dzieci przynajmniej 2 razy w ciągu roku w okresie wiosennym i letnim oraz
                                w zależności od indywidualnych potrzeb, zabezpieczenie w porze nocnej
                                piaskownic znajdujących się na osiedlach mieszkaniowych folią lub plandeką
                                przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt;
                                6) utrzymywanie ogrodzeń nieruchomości w należytym stanie technicznym.
                                3. Zarządcy dróg i ciągów pieszych zobowiązani są zapewnić - uzależnioną
                                od natężenia ruchu - odpowiednią liczbę koszy ulicznych na drobne odpadki
                                komunalne, wykonanych z materiałów niepalnych, ustawionych w sposób
                                -4-
                                niepowodujący utrudnień w ruchu pieszych i pojazdów, opróżnianych codziennie w dni
                                powszednie.
                                4. Zarządcy dróg zobowiązani są pozbycia się błota, śniegu, lodu i innych
                                zanieczyszczeń
                                uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości przyległych do drogi
                                publicznej.
                                5. Wykonawcy robót budowlanych z chwilą rozpoczęcia budowy zobowiązani są
                                do zawarcia umowy na wywóz odpadów stałych i nieczystości ciekłych z placu
                                budowy, z podmiotem posiadającym zezwolenie na prowadzenie działalności w tym
                                zakresie.
                                § 5.
                                1. Mycie pojazdów samochodowych poza myjniami może odbywać się na terenie
                                nieruchomości pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do kanalizacji
                                miejskiej sanitarnej lub gromadzone w sposób umożliwiający ich usunięcie zgodnie
                                z przepisami o utrzymaniu czystości i porządku w gminach; w szczególności ścieki
                                takie nie powinny być bezpośrednio odprowadzane do zbiorników wodnych lub
                                do ziemi.
                                2. Doraźne naprawy pojazdów samochodowych poza warsztatami samochodowymi
                                z wyłączeniem napraw blacharsko - lakierniczych mogą odbywać się na terenie
                                nieruchomości pod warunkiem, że nie są uciążliwe dla sąsiednich nieruchomości,
                                a powstające odpady będą gromadzone w sposób umożliwiający ich usunięcie zgodnie
                                z obowiązującymi przepisami prawa.
                                § 6.
                                1. Na terenie nieruchomości zabrania się spalania tworzyw sztucznych, gumy, odzieży,
                                mebli, suchych pozostałości roślinnych, innych odpadów komunalnych z
                                zastrzeżeniem ust. 2.
                                2. Dopuszcza się spalanie zgromadzonych suchych pozostałości roślinnych na własnej
                                nieruchomości, jeżeli:
                                1) spalanie odbywa się w okresie kalendarzowej wiosny i kalendarzowej jesieni,
                                2) spalanie odbywa się z zachowaniem względów bezpieczeństwa i nie narusza
                                odrębnych przepisów,
                                3) na terenie miasta nie jest prowadzone selektywne zbieranie lub odbieranie
                                odpadów ulegających biodegradacji w rozumieniu ustawy o odpadach.
                                3. Na terenie Gminy zabrania się wypalania i spalania traw w szczególności w lasach,
                                na łąkach, pastwiskach i pasach przydrożnych.
                                § 7.
                                Zabrania się niszczenia elewacji budynków, przystanków autobusowych, ogrodzeń
                                i innych obiektów użyteczności publicznej. Zabrania się umieszczania na nich
                                plakatów,
                                reklam, ogłoszeń oraz malowania haseł i rysunków.
                                § 8.
                                1. Właściciele nieruchomości zobowiązani są do odprowadzania nieczystości ciekłych
                                do kanalizacji sanitarnej lub jeżeli brak jest sieci kanalizacji sanitarnej, do
                                zbiornika
                                bezodpływowego lub do przydomowej oczyszczalni ścieków bytowych.
                                2. W przypadku stwierdzenia nieszczelności zbiornika bezodpływowego, kosztami
                                ekspertyzy, wywozu nieczystości ciekłych i czyszczenia obciążony zostanie właściciel
                                nieruchomości.
                                3. Właściciele nieruchomości zabudowanych, wyposażonych w szczelne zbiorniki
                                bezodpływowe do gromadzenia nieczystości ciekłych, zobowiązani są na własny koszt
                                do przyłączenia nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej:
                                1) w odniesieniu do sieci już istniejących w tym rejonie – w terminie nie dłuższym
                                niż w ciągu 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego Regulaminu;
                                2) w odniesieniu do sieci w trakcie realizacji lub wybudowanych w przyszłości
                                – w terminie nie dłuższym niż 6 miesięcy, licząc od dnia jej wybudowania
                                i przekazania do eksploatacji.
                                -5-
                                Rozdział III
                                Rodzaje urządzeń przeznaczonych do zbierania odpadów
                                komunalnych na terenie nieruchomości
                                oraz na drogach publicznych
                                § 9
                                1. Właściciel nieruchomości zapewnia utrzymanie czystości i porządku przez
                                wyposażenie nieruchomości w pojemniki o pojemności minimalnej 110 litrów, worki
                                o pojemności minimalnej 110 litrów i kontenery, uwzględniając częstotliwość i sposób
                                pozbywania się odpadów z nieruchomości z zastrzeżeniem ust. 8.
                                2. Odpady komunalne należy gromadzić w zamkniętych i szczelnych pojemnikach,
                                kontenerach wyłącznie do tego celu przeznaczonych. Dopuszcza się gromadzenie
                                odpadów komunalnych w workach przeznaczonych specjalnie na ten cel.
                                3. W przypadkach prowadzenia działalności handlowej spożywczej lub gastronomicznej,
                                należy dodatkowo, na zewnątrz poza lokalem, ustawić dostateczną liczbę koszy
                                na odpady.
                                4. Odpady komunalne niemieszczące się w typowych urządzeniach do zbierania
                                odpadów należy gromadzić w specjalnie do tego celu dostosowanych kontenerach lub
                                na wyznaczonym do tego celu miejscu na terenie nieruchomości w sposób nie
                                stwarzający uciążliwości dla współużytkowników nieruchomości oraz dla właścicieli
                                sąsiednich nieruchomości.
                                5. Odpady powstałe w wyniku remontu i modernizacji lokali, np. gruz, należy
                                gromadzić
                                w specjalnych kontenerach, uniemożliwiających pylenie.
                                6. Pojemniki i inne urządzenia do zbierania odpadów powinny być ustawione zgodnie
                                z obowiązującymi przepisami prawa, w miejscach łatwo dostępnych, zarówno dla ich
                                użytkowników, jak i dla pracowników przedsiębiorcy prowadzącego działalność
                                w zakresie odbierania odpadów, w sposób niepowodujący nadmiernych uciążliwości
                                i utrudnień dla mieszkańców nieruchomości lub osób trzecich.
                                7. Zabrania się umieszczania w pojemnikach i kontenerach na odpady komunalne
                                odpadów niebezpiecznych i medycznych określonych w ustawie o odpadach.
                                8. W miejscach publicznych (np. chodniki, place, parki, zieleńce, przystanki
                                autobusowe itp.) odpady komunalne należy gromadzić w koszach ulicznych
                                o minimalnej pojemności 40 l.
                                9. Właściciele terenów, na których organizowane są imprezy masowe, mają obowiązek
                                zapewnienia dostatecznej liczby pojemników bądź kontenerów do gromadzenia
                                odpadów oraz odpowiedniej ilości szaletów przenośnych.
                                10. Właściciele nieruchomości zobowiązani są do prowadzenia selektywnej zbiórki
                                odpadów komunalnych powstałych na terenie nieruchomości z wydzieleniem
                                odpadów niebezpiecznych typu: przeterminowane leki, zużyty sprzęt elektryczny
                                i elektroniczny, odpady medyczne, odpady weterynaryjne itp. .
                                11. Do selektywnego gromadzenia odpadów należy stosować worki /pojemniki
                                w zabudowie wielorodzinnej/ o następujących ujednoliconych kolorach:
                                1) niebieskim, z przeznaczeniem na makulaturę,
                                2) żółtym, z przeznaczeniem na tworzywa sztuczne,
                                3) zielonym, z przeznaczeniem na szkło kolorowe ,
                                Pojemniki winny posiadać logo lub nazw
                                • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst cz. III 06.03.06, 20:37
                                  Pojemniki winny posiadać logo lub nazwę przedsiębiorcy prowadzącego działalność
                                  w zakresie odbierania odpadów i oznaczenia określające rodzaj gromadzonych
                                  odpadów.
                                  12. Zabrania się wrzucania innych odpadów do pojemników i worków przeznaczonych
                                  do selektywnej zbiórki odpadów.
                                  13. Dopuszcza się unieszkodliwianie odpadów organicznych ulegających biodegradacji
                                  poprzez kompostowanie w kompostownikach usytuowanych zgodnie
                                  z obowiązującymi przepisami prawa oraz kompostowanie w pryzmach w sposób nie
                                  stwarzający uciążliwości dla otoczenia.
                                  -6-
                                  14. Odpady medyczne i weterynaryjne pochodzące z obiektów użyteczności publicznej
                                  lub placówek świadczących usługi w tym zakresie muszą być gromadzone w szczelnie
                                  zamkniętych pojemnikach, zabezpieczonych przed dostępem osób niepowołanych
                                  oraz odpowiednio oznakowane.
                                  Rozdział IV
                                  Częstotliwość i sposób pozbywania się odpadów komunalnych oraz
                                  nieczystości ciekłych z nieruchomości i z terenów przeznaczonych
                                  do użytku publicznego
                                  § 10.
                                  1. Odpady z terenu nieruchomości należy usuwać nie rzadziej niż jeden raz w miesiącu
                                  z zastrzeżeniem ust. 5 ust. 6 i ust. 7.
                                  2. Zgodnie z Planem Gospodarki Odpadami dla Miasta Józefowa ilość odpadów
                                  komunalnych niesegregowanych została ustalona na 26 l/ mieszkańca/ miesiąc.
                                  3. Ustala się następujące zasady rozliczania świadczonych usług, o których mowa
                                  w ust.2:
                                  1) liczbę osób zamieszkałych na danej nieruchomości ustala się na podstawie
                                  danych ewidencji ludności;
                                  2) liczbę osób zatrudnionych w firmie ustala się na podstawie dokumentów
                                  podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą.
                                  4. Nieczystości ciekłe należy usuwać z nieruchomości z częstotliwością uzgodnioną
                                  z przedsiębiorstwem wywozowym oraz z częstotliwością zapobiegającą przepełnieniu
                                  zbiornika bezodpływowego i wypływowi tych nieczystości do ziemi i wód gruntowych
                                  uwzględniając następującą normę:
                                  - ilość ścieków wytworzonych w gospodarstwach domowych – 2,4 m³/ osobę/ m-c
                                  5. W przypadku placówek handlowo – usługowych zlokalizowanych poza budynkami
                                  wprowadza się obowiązek zawarcia umowy na wywóz odpadów komunalnych
                                  z miejsca prowadzenia działalności oraz codziennego usuwania stałych odpadów
                                  komunalnych.
                                  6. W przypadku nieruchomości, na których organizowane są imprezy masowe,
                                  wprowadza się obowiązek niezwłocznego usuwania odpadów po zakończeniu
                                  imprezy, oraz z terenów przyległych, jeżeli występuje taka potrzeba.
                                  7. Odbieranie selektywnie zbieranych rodzajów odpadów komunalnych w tym
                                  powstających w gospodarstwach domowych odpadów wielkogabarytowych, zużytego
                                  sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz odpadów z remontów powinno odbywać
                                  się na bieżąco w zależności od potrzeb, w sposób uzgodniony z przedsiębiorcą
                                  posiadającym zezwolenie na ich odbiór.
                                  8. Właściciele nieruchomości zabudowanych budynkami wielorodzinnymi zobowiązani są
                                  do opróżniania pojemników do selektywnej zbiórki odpadów komunalnych oraz
                                  znajdujących się na ich terenie koszy na odpady, z częstotliwością zapewniającą
                                  niedopuszczenie do ich przepełnienia.
                                  9. Odpady zbierane selektywnie w workach odbierane będą raz w miesiącu zgodnie
                                  z harmonogramem ich wywozu, uzgodnionego pomiędzy właścicielem nieruchomości
                                  a przedsiębiorstwem wywozowym.
                                  10. Odbieranie odpadów komunalnych i opróżnianie zbiorników bezodpływowych oraz
                                  transport odpadów i nieczystości ciekłych z terenów nieruchomości dopuszczalne jest
                                  wyłącznie w dni powszednie w godz. od 6 do 20.
                                  11. Właściciele nieruchomości są zobowiązani do przechowywania przez okres 1 roku
                                  dowodów płacenia za usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych
                                  i opróżniania zbiorników bezodpływowych, w celu okazania wymienionych
                                  dokumentów instytucjom kontrolnym, posiadającym uprawnienia do
                                  przeprowadzania kontroli.
                                  12. W przypadku stwierdzenia niewywiązywania się przez właścicieli nieruchomości
                                  z obowiązków wynikających z niniejszego Regulaminu, a w szczególności
                                  -7-
                                  w zakresie odbierania odpadów komunalnych i opróżniania zbiorników
                                  bezodpływowych, Miasto przejmie te obowiązki w trybie wykonania zastępczego,
                                  pobierając opłatę określoną w odrębnej Uchwale.
                                  § 11.
                                  1. Odpady komunalne niesegregowane należy usuwać wyłącznie na składowiska
                                  odpadów komunalnych z zastrzeżeniem ust. 2.
                                  2. Ilość odpadów komunalnych ulegających biodegradacji kierowanych
                                  do składowania nie może przekroczyć norm określonych w ustawie o odpadach.
                                  § 12.
                                  Nieczystości ciekłe należy usuwać wyłącznie do stacji zlewnych.
                                  Rozdział V
                                  Obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, mające
                                  na celu ochronę przed zagrożeniem lub uciążliwości
                                  dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych
                                  do wspólnego użytku
                                  § 13.
                                  1. Osoby utrzymujące zwierzęta domowe są zobowiązane do zachowania
                                  bezpieczeństwa i środków ostrożności, zapewniających ochronę przed zagrożeniem
                                  lub uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych
                                  do użytku publicznego, ponoszą też pełną odpowiedzialność za zachowanie tych
                                  zwierząt.
                                  2. W przypadku nieruchomości, na której zlokalizowane są budynki wielorodzinne,
                                  ilość
                                  utrzymywanych zwierząt domowych określa zarządca nieruchomości odrębnym
                                  Regulaminem.
                                  § 14.
                                  1. Zwierzęta domowe winny być trzymane w pomieszczeniach zamkniętych lub
                                  na ogrodzonych nieruchomościach zabezpieczonych przed ich samodzielnym
                                  wydostaniem się na zewnątrz.
                                  2. Do obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe, a w szczególności psy,
                                  należy:
                                  1) zachowanie bezpieczeństwa i środków ostrożności zapewniających ochronę przed
                                  zagrożeniem oraz uciążliwością dla ludzi;
                                  2) wyposażenie psa w obrożę;
                                  3) prowadzenie w miejscu publicznym psa na uwięzi z nałożonym kagańcem;
                                  4) stały skuteczny dozór nad psami i innymi zwierzętami domowymi,
                                  z zastrzeżeniem ust.3;
                                  5) nie wprowadzanie psów i innych zwierząt domowych do obiektów użyteczności
                                  publicznej bez zgody właściciela obiektu, z wyłączeniem obiektów przeznaczonych
                                  dla zwierząt, jak schroniska, lecznice, itp.; postanowienie to nie dotyczy osób
                                  niewidomych, korzystających z pomocy psów – przewodników;
                                  6) nie wprowadzanie psów i innych zwierząt domowych na teren placów zabaw,
                                  piaskownic dla dzieci, plaż, kąpielisk, boisk szkolnych, parków i zieleńców;
                                  7) usuwanie niezwłocznie zanieczyszczeń pozostawionych przez psy i inne zwierzęta
                                  w obiektach i na innych terenach przeznaczonych do użytku publicznego,
                                  a w szczególności na chodnikach, jezdniach, placach, parkingach, terenach
                                  zielonych (zieleńcach, parkach, itp.);
                                  8) niedopuszczanie do notorycznego zakłócania ciszy i spokoju oraz powodowania
                                  uciążliwości odorowych przez zwierzęta domowe dla współwłaścicieli
                                  nieruchomości oraz właścicieli sąsiednich nieruchomości;
                                  9) opłacenie podatku od posiadania psów, którego wysokość ustala corocznie Rada
                                  Miasta;
                                  -8-
                                  10) systematyczne szczepienie przeciwko wściekliźnie zgodnie z art. 56 ust. 2 ustawy
                                  z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób
                                  zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2004 r. Nr 69 poz. 625), która nakłada obowiązek
                                  szczepienia psów w wieku powyżej trzech miesięcy i okazywanie na żądanie władz
                                  sanitarnych, weterynaryjnych, policyjnych, straży miejskiej zaświadczenia
                                  o przeprowadzonym szczepieniu;
                                  11) uzyskanie zezwolenia Burmistrza Miasta na utrzymywanie psa rasy uznawanej
                                  za agresywną zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz. U.
                                  97.111.724) o ochronie zwierząt oraz zgodnie z treścią Rozporządzenia Ministra
                                  Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie ras
                                  psów uznawanych za agresywne (Dz. U. z 2004 r. Nr 77 poz. 687).
                                  3. Zwolnienie psa ze smyczy, ale z nałożonym kagańcem, jest dozwolone jedynie
                                  w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi.
                                  4. Zwolnienie ze smyczy psów bez kagańca jest dozwolone wyłącznie na terenie
                                  nieruchomości należycie ogrodzonej, w sposób uniemożliwiający jej opuszczenie
                                  przez psa i wykluczający dostęp osób trzecich, odpowiednio oznakowanej tabliczką
                                  ze stosownym ostrzeżeniem.
                                  5. Miasto ustawi w ce
                                  • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst cz. IV 06.03.06, 20:38
                                    5. Miasto ustawi w centrum oraz przy osiedlach mieszkaniowych specjalne pojemniki na
                                    odchody zwierząt.
                                    § 15.
                                    Utrzymujący gady, płazy, ptaki i owady w lokalach mieszkalnych lub użytkowych
                                    zobowiązani są zabezpieczyć je przed wydostaniem się z pomieszczenia.
                                    § 16.
                                    1. Gmina zapewnia ochronę przed bezdomnymi zwierzętami lub pozostawionymi
                                    czasowo bez opieki poprzez interwencyjne wyłapywanie zwierząt bezdomnych oraz
                                    zapewnienie opieki i schronienia wyłapywanym zwierzętom.
                                    2. Psy pozostawione bez dozoru w miejscach publicznych traktowane będą jako
                                    bezdomne, chwytane i doprowadzane do schroniska dla bezdomnych zwierząt. Koszty
                                    wyłapania, transportu i pobytu w schronisku psa ponosi jego właściciel.
                                    Rozdział VI
                                    Wymagania w zakresie utrzymania zwierząt gospodarskich na terenach
                                    wyłączonych z produkcji rolniczej
                                    § 17.
                                    1. Utrzymujący zwierzęta gospodarskie jest zobowiązany zapewnić:
                                    1) gromadzenie i codzienne usuwanie powstających w związku z hodowlą odpadów
                                    i nieczystości w sposób zgodny z prawem, w tym zwłaszcza z wymaganiami
                                    niniejszego Regulaminu i nie powodowanie zanieczyszczenia terenu
                                    nieruchomości oraz wód powierzchniowych i podziemnych;
                                    2) nie powodowanie przez te zwierzęta uciążliwości takich jak hałas, odory itp.;
                                    3) przestrzeganie obowiązujących przepisów sanitarno-epidemiologicznych.
                                    2. Trzymanie drobiu, królików, kóz i gołębi dopuszczalne jest na nieruchomościach
                                    w zapewnieniu właściwej odległości od granicy posesji tak, by uciążliwość
                                    spowodowana utrzymywaniem zwierząt nie wykraczała poza granice nieruchomości.
                                    3. Pszczoły winne być trzymane w ulach ustawionych w odległości co najmniej 10 m
                                    od granicy nieruchomości w taki sposób, aby wylatujące i przylatujące pszczoły nie
                                    zakłócały korzystania z nieruchomości sąsiednich.
                                    Rozdział VII
                                    Obszary podlegające obowiązkowej deratyzacji oraz terminy jej
                                    przeprowadzania
                                    § 18.
                                    -9-
                                    1. Właściciele nieruchomości mieszkalnych, użytkowych, terenów przeznaczonych
                                    na hodowlę zwierząt, zakładów handlowych, usługowych, sklepów, magazynów,
                                    obiektów spożywczych i przetwórni zobowiązani są do przeprowadzania, co najmniej
                                    dwa razy w roku (w okresie wiosennym i jesiennym), deratyzacji na terenie
                                    nieruchomości polegającej na jednoczesnym wyłożeniu (z zachowaniem środków
                                    ostrożności) właściwej trutki.
                                    2. Termin i zasady przeprowadzania obowiązkowej deratyzacji na terenie Miasta podaje
                                    Burmistrz w porozumieniu z Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym oraz
                                    każdorazowo na wniosek Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
                                    do publicznej wiadomości poprzez zarządzenie.
                                    3. Koszty przeprowadzenia deratyzacji obciążają właścicieli nieruchomości.
                                    Rozdział VIII
                                    Wymiana informacji dotyczących utrzymania czystości i porządku
                                    § 19.
                                    Burmistrz zobowiązany jest do zamieszczania na stronie internetowej i w lokalnej
                                    prasie
                                    informacji dotyczących:
                                    1) terminów zbiórki odpadów komunalnych segregowanych, wielkogabarytowych
                                    i niebezpiecznych - organizowanej przez Miasto Józefów;
                                    2) miejsc odbioru odpadów niebezpiecznych;
                                    3) przedsiębiorców posiadających zezwolenia Burmistrza Miasta Józefowa na odbieranie
                                    odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości oraz zezwolenia na opróżnianie
                                    zbiorników bezodpływowych i transportu nieczystości ciekłych;
                                    4) przedsiębiorców zajmujących się odbiorem i utylizacją padłych zwierząt;
                                    5) wykazu firm posiadających zezwolenia na prowadzenie prac związanych z usuwaniem
                                    i demontażem wyrobów zawierających azbest na terenie powiatu otwockiego;
                                    6) innych niezbędnych informacji do utrzymania porządku i czystości na
                                    nieruchomościach.
                                    Rozdział IX
                                    Postanowienia końcowe
                                    § 20.
                                    1. Nadzór nad realizacją obowiązków wynikających z niniejszego Regulaminu, sprawuje
                                    Burmistrz Miasta.
                                    2. Naruszenie przepisów Regulaminu podlega karze grzywny przewidzianej w ustawie
                                    z 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń (Dz. U. Nr 12 poz. 114 ze zm.).
                                    3. Postępowanie w sprawach, o których mowa w ust. 1 , toczy się według przepisów
                                    ustawy z 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U.
                                    Nr 106 poz. 1148 ze zm.).
                                    § 21.
                                    Tracą moc uchwały:
                                    1. Uchwała Nr 342/II/97 Rady Miejskiej w Józefowie z dnia 12.08.1997 r. w sprawie
                                    szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku oraz określenia wymagań
                                    wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe i gospodarskie;
                                    2. Uchwała Nr 77/III/99 Rady Miejskiej w Józefowie z dnia 23.04.1999 r. zmieniająca
                                    uchwałę Nr 342/II/97 Rady Miejskiej w Józefowie z dnia 12.08.1997 r. w sprawie
                                    szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku oraz określenia wymagań
                                    wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe i gospodarskie;
                                    3. Uchwała Nr 78/III/99 Rady Miejskiej w Józefowie z dnia 23.04.1999 r. w sprawie
                                    ustalenia opłat w przypadku przejęcia przez miasto Józefów obowiązku usuwania
                                    i unieszkodliwiania odpadów komunalnych;
                                    -10-
                                    4. Uchwała Nr 232/III/2000 Rady Miejskiej w Józefowie z dnia 27. 10. 2000 r.
                                    zmieniająca uchwałę w sprawie szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku
                                    oraz określenia wymagań wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe
                                    i gospodarskie.
                                    § 22.
                                    Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta Józefowa.
                                    § 23.
                                    Uchwała wymaga ogłoszenia poprzez rozplakatowanie w formie obwieszczenia
                                    w miejscach publicznych i na tablicy ogłoszeń w Urzędzie Miasta Józefowa.
                                    § 24.
                                    Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym
                                    Województwa Mazowieckiego.
                                    Przewodniczący Rady Miasta
                                    Cezary Łukaszewski
                                    -11-
                                    U z a s a d n i e n i e
                                    Nowelizacja ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w
                                    gminach oraz ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach, która weszła w życie
                                    13.10.2005 r. nałożyła m.in. obowiązek uchwalenia przez Radę gminy , po zasięgnięciu
                                    opinii państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, regulaminu utrzymania
                                    czystości i porządku na terenie gminy.
                                    Regulamin wprowadza nowe regulacje prawne poprzez nałożenie obowiązków na
                                    właścicieli nieruchomości w zakresie:
                                    1. prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów komunalnych z wydzieleniem odpadów
                                    niebezpiecznych, odpadów wielkogabarytowych i odpadów z remontów,
                                    2. przyłączenia nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub w
                                    przypadku gdy
                                    budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona,
                                    wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w
                                    przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych.
                                    3. zawarcia pisemnej umowy w zakresie odbioru odpadów komunalnych oraz
                                    nieczystości ciekłych z przedsiębiorcą posiadającym zezwolenia na prowadzenie
                                    działalności w w/w zakresach oraz korzystanie wyłącznie z ich usług z określoną
                                    częstotliwością. W przypadku stwierdzenia niewywiązywania się przez właścicieli
                                    nieruchomości z obowiązków wynikających z niniejszego Regulaminu, Miasto
                                    obligatoryjnie przejmuje te obowiązki w trybie wykonania zastępczego.
                                    Regulamin określa także nowe obowiązki przedsiębiorcy posiadającego zezwolenie na
                                    odbiór odpadów komunalnych. Przedsiębiorca został zobowiązany do:
                                    1. odbierania selektywnie zbieranych rodzajów odpadów komunalnych w tym
                                    powstających w gospodarstwach domowych odpadów wielkogabarytowych, zużytego
                                    sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz odpadów z remontów / przedsiębiorca
                                    który nie spełni tego wymogu, wojewódzki inspektor ochrony środowiska nakłada na
                                    podmiot do tego zobowiązany opłatę sankcyjną w wysokości od 10 tysięcy do 40
                                    tysięcy zł / .
                                    2. zagospodarowania odpadów komunalnych ulegających biodegradacji i kierowanie
                                    ściśle określonych procentowo ilości do składowania / przedsiębiorca który nie
                                    spełni
                                    tego wymogu, wojewódzki inspektor ochrony środowiska nakłada na podmiot do tego
                                    zobowiązany opłatę sankcyjną w wysokości od 40 tysięcy do 200 tysięcy zł.
                                    Ponadto Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Józefowa określa
                                    obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, zwierzęta gospodarskie na terenach
                                    wyłączonych z produkcji rolniczej oraz określa obszary podle
                                    • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst cz. V 06.03.06, 20:39
                                      Ponadto Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Józefowa określa
                                      obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, zwierzęta gospodarskie na terenach
                                      wyłączonych z produkcji rolniczej oraz określa obszary podlegające obowiązkowej
                                      deratyzacji.
                                      Projekt Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Józefowa został
                                      pozytywnie zaopiniowany przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Otwocku.

UFFFFFFFF....
                                      Długie to ale jednak ważne.
                              • 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 20:39
                                Dzięki. Właśnie się zastanawiałam jak miło spędzic dzisiejszy wieczór smile
                                • 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 20:41
                                  Matko, dopiero teraz zauważyłam że jest ich kilka...
                                  W sam raz na dlugie zimowe wieczory uncertain
                                  • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 20:54
                                    Tylko nie zaczytaj się tak bardzo i nie przestań na forum pisać.
                                    A jak już przeczytasz to zapraszam (wszystkich) do dyskusji, bo tematów tam
                                    chyba sporo - nawet coś o psach wypatrzyłem.

PS. Nie wiem czy odbierasz już swoje maile bo coś do Ciebie wysłałem.
                                    • doomi Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 22:39
                                      A to mefistto...
                                      a mi powiedział, że ma pilną pracę uncertain

• 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 06.03.06, 22:41
                                        No przecież to było bardzo pilne.
                              • morkub Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 11:56
                                Uff - przeczytałam! Nawet notatki zrobiłam i teraz napiszę, co mi się rzuciło w oczy.
                                Raz - w kwestii psów - napisano w uchwale: Miasto ustawi pojemniki na odchody zwierząt. Czy ktoś je widział???
                                Co do piesków, to jest tam także stwierdzenie, że pies na nieogrodzonej nieruchomości powinien być na smyczy i w kagańcu (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam). Aha, no i psy "pańskie" winny mieć obrożę...

Druga rzecz, co widzę wokół siebie:
                                - pojemniki na gruz winny być szczelne, żeby uniemożliwić pylenie - akurat, gdy sąsiad robił remont, taki pojemnik stał zupełnie odkryty, mam to nawet przypadkiem na zdjęciu;
                                - pojemniki na odpady winny być zamknięte i szczelne - w naszym bloku stoją non stop otwarte, nawet nie wiem, czy można je zamknąć;
                                - nie ma u nas pojemników do selektywnej zbiórki odpadów sad nad czym ubolewam, bo mam nawyk segregowania śmieci, ale potem i tak nie mam ich gdzie wyrzucić - nie będę przecież nosić na sąsiednie osiedla wink

To tyle uwag z mojego podwórka. Będę się dowiadywać u zarządcy, dlaczego nie są przestrzegane powyższe punkty uchwały.
                                Ciekawa jestem, jak to wygląda u Was.
                                • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 12:30
                                  morkub napisała:
                                  > Raz - w kwestii psów - napisano w uchwale: Miasto ustawi pojemniki na odchody z
                                  > wierząt. Czy ktoś je widział???

Uchwała jest z 24 lutego - pewnie jeszcze nie zdązyli ustawić. Mam nadzieję, że
                                  na wiosnę to zrobią. A jak nie to zapytamy burmistrza dlaczego ich nie ma smile
                                  • 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 12:47
                                    Jeszcze nie czytałam, bo nie mam wolnej chwilki.
                                    Ale mam pytanie- czy było napisane dokładnie kto ma zapełniać te pojemniki na odchody zwierząt?
                                    Samo zwierzę raczej nie da rady. A właściciel... Myślicie, że będzie wiedział jak to wykorzystać i, co
                                    ważniejsze - CHCIAŁ?
                                    Samo wystawienie pojemników nic nie da. Jakaś akcja informacyjno - szkoleniowa by się przydała.
                                    Szkoleniowa - bo jak zwierzęcy odchód ma się znalęźć w pojemniku?

I jeszcze w sprawie koszy na śmieci. Było napisane, że powinny być umieszczone w wielu punktach
                                    miasta (pewnie to było dokładnie określone, ale nie mam czasu poszukać). Ja mało zimą chodzę po
                                    Józefowie, więc nie mam pojęcia. Może zorientujcie się jak to jest z tymi śmietnikami w Waszej okolicy.
                                    • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 13:10
                                      § 14.
                                      2. Do obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe, a w szczególności psy,
                                      należy:
                                      [...]
                                      7) usuwanie niezwłocznie zanieczyszczeń pozostawionych przez psy i inne zwierzęta
                                      w obiektach i na innych terenach przeznaczonych do użytku publicznego,
                                      a w szczególności na chodnikach, jezdniach, placach, parkingach, terenach
                                      zielonych (zieleńcach, parkach, itp.);
                                      • 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 13:16
                                        Ja to kiepsko widzę bez jakiejś akcji nagłaśniająco-informacyjno-szkoleniowej.
                                        Nawet mi by się przydała. Bo tak sobie myślę, że przecież nie wezmę tego świerzutkiego g.... do ręki i
                                        nie zaniosę do pojemnika.
                                        Całe szczęście, że mój pies ma swój własny "wychodek".
                                        • 111majka Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 13:28
                                          forum.dogs.pl/viewthread.php?tid=75
                                          Wyżej jest link do dyskusji właśnie o sprzątaniu po psach. Jak tak przejrzałam pobieżnie to widzę, że
                                          chyba większym problemem nie jest zbieranie psich odchodów przez właścicieli (bo wielu to robi), tylko
                                          brak odpowiednich pojemników na nie.
                                        • mefistto Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 13:32
                                          Pewnie, że nikt nie każe sprzątać gołymi rękami. Przecież są dostępne
                                          odpowiednie rozwiązania - na przykład:
                                          www.wirtualny.szczecin.pl/wiadomosci/wydarzenia/6424
                                          www.akwazoo.com.pl/product_info.php?products_id=7737
                                          www.ubasseta.com.pl/showProduct.do?id=205
                                          A i tak, jak wszyscy będą sprzątać po swoich pieskach wink to zostaną pewnie do
                                          sprzątania kupy tych bezpańskich których straż miejska jeszcze nie zdążyła
                                          wyłapać i tą kwestią będzie musiało zająć się miasto. Ale i do większego
                                          sprzątania jest odpowiedni sprzęt taki jak:
                                          www.fachman-eko.pl/?action=o_sprzetowa
                                          • doomi Re: Uchwała RM - uwaga długie pełny tekst 07.03.06, 13:52
                                            Ale fajne te skuterki z rurą i pojemnikiem smile
                                            Słuchajcie, my niedługo będziemy znienawidzeni przez urzędników i straż
                                            miejską... Ale trudno się mówi, takie życie wink
                                            Mozna siedzieć na pupie i nic nie robić, a można dyskutować i zachęcać
                                            odpowiednie służby do robienia co do nich należy.

A swoją drogą te psie kupy na śniegu wyglądają obrzydliwie. I jest ich całe
                                            mnóstwo, spacer po józefowie/michalinie to istny slalom gigant.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka