Dodaj do ulubionych

Nordic Walk

10.05.06, 10:38
Nordic Walk, czyli spacer z kijami staje się coraz popularniejszy. Jakiś czas
temu, wydaje mi się, że na stronie UM, przemknęła mi informacja, że w
Józefowie organizowane są takie "spacery" z instruktorem.

Sporo osób na forum uprawia, lub ma zamiar uprawiać;o)) jakiś rodzaj
aktywności fizycznej. A może ktoś z Was próbował Nordic Walk?
ps
Mnie, na samo słowo aerobik, bolą mięśnie i dostaję zadyszki, a co dopiero
jakbym zaczęla ćwiczyć;P
Obserwuj wątek
    • patyska Re: Nordic Walk 10.05.06, 11:26
      nordic walk to ja mam niezly jak gonie moje dziecie na spacerze po MPK wink)) na szczescie Jeremi zna
      droge do domu na pamiec, bo ja bym z tych lesnych ostepow o wlasnych silach orientacji nie wyszla wink
      oczywiscie mamy kijki - na bezpanskie psy wink
      • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 12:43
        Nie przyglądałam się dokładnie temu rodzajowi aktywności, ale myślę, że jest to
        rodzaj ćwiczeń aerobowych. Takie ćwiczenia wykonuje się na odpowiednim poziomie
        tętna, czyli w optymalnej strefie wysiłku, o odpowiedniej porze i uruchamiając
        określone partie mięśni..
        Bieganie za dzieckiem, to nie to samo, co poranny jogging;o) -to dla
        zobrazowania.

A już tak obok tematu. Nie boi się Pani tak po lesie chodzić? (tym razem
        nawiązanie do Misia). Ja jakoś trochę boję się spotkania z Amstaffami,
        Pitbullterierami wypuszczonymi, żeby się dotleniły, jak również spotkania, z
        jakimś mniej , lub bardziej uprzejmym nieznajomym..
        • doomi Re: Nordic Walk 10.05.06, 12:50
          Trochę informacji na ten temat:
          www.jozefow.pl/WWW/ARCH/0603/AKT/060323A/info.html
          Jakiś czas temu miałyśmy nawet z monią i morkub spróbować jak to się je, ale
          czasu zabrakło. Teraz mamy przed sobą spływ kajakowy organizowany przez monię,
          więc pewnie przyjdzie czas i na NW.
          • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 12:57
            Może ja przetestuję, tylko nie wiem kiedy, bo najbliższe dwie soboty mam
            zajęte. Jeśli mi się uda, to napiszę coś więcej..
            • monia420 Re: ja z Tobą:) 10.05.06, 15:21
              odezwij się kiedy się wybierasz... ja chętnie się podłączę, bo od dawna
              planujęsmile oczywiście nie w najbliższe 2 weekendysmile
              • malinela Re: ja z Tobą:) 10.05.06, 16:02
                Będę pamiętała:o)
        • patyska Re: Nordic Walk 10.05.06, 13:43
          dlaczego na "Pani" do mnie???? wink))
          wiem, ze nie to samo, a na pewno o wiele bardziej meczace. to bieganie za Jeremim wink
          Malinelo, boje sie. co prawda jesli chodzi o "czynnik ludzki" to mniej, bo tam rowerzysci, rodziny itd.
          ale psow bardzo. niedawno widzialam pana w polyskliwym dresie i z rownie polyskujaca czaszka wink
          "wyprowadzajacego" okolo 5 psow typu pitbul - owszem, na smyczach, ale bez kagancow, a mysle, ze
          chocby nie wiem jaki ABS pan ten prezentowal wink to i tak na pewno nie wystarczajaco mocny na piec
          psow sad mamy niby gaz na psy przy sobie, ale... wtedy sie po prostu powoli oddalilismy zaslaniajac sie
          sosnami wink no, ale boje sie.
          • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 14:19
            patyska napisała:

> dlaczego na "Pani" do mnie???? wink))

Bo to pytanie przywołało wspomnienie cudnego dialogu z "Misia" Barei.

Otóż, kiedy znaleziono sobowtóra Ryszarda Ochódzkiego (misia-Rysia), jego flama
            (nie pamiętam jak się nazywała), miała go oczarować. Ponieważ sobowtor
            (Stanisław Paluch) był węglarzem, kokietującym głosem zapytała; "A nie boi się
            Pan tak tego węgla wozić?" :o) Moje pytanie jest parafrazą..stąd "Pani"

Ania
            • patyska Re: Nordic Walk 10.05.06, 14:28
              aaaaaaaaaaaa!!! big_grinDDDD cos slabo kumam ostatnio wink uwielbiam Bareje, a zawsze totalnie powala mnie
              kwestia Nalberczaka o tym jak jedzie do roboty wink nawet mam to gdzies zapisane, jak znajde to chyba
              wkleje. a wiesz, ze teraz wychodza co tydzien, po 3 odcinki, z jakas glupawa gazeta "Alternatywy 4" na
              dvd? no i Balcerkowa, cos cudownego: "Panie, jak ktos cale zycie mieszkal w miescie, to sie za chiny do
              wiochy nie przyzwyczai" wink)) dodam, ze moge byc osamotniona w tym akurat wyborze, ale juz mowie
              dlaczego: ja jestem z urodzenia praska laska wink i wiem dokladnie, co to jest za miejsce ("u nasz na
              Brodnie" wink), z ktorego pochodza panstwo Balcerek big_grinDD
              • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 14:55
                Nie "czuję", bo ja z bogatego przedmieścia jestem;o))))

"Alternatywy 4" to nie jest mój ulubiony film, ale fragment, w którym chłopiec
                pyta ojca, hodowcę gołębi(Witold Pyrkosz w tej roli):
                "Tato, a co to właściwie jest ta alternatywa?.
                Na to ojciec odpowiada: " Za mały jesteś, szczeniaku, żeby o takie rzeczy
                pytać!"
                śmieszy mnie niezmiennie..
                No i te nazwiska: dozorca - Michał Anioł, murzyn - Abraham Lincoln - mnie
                rozbrajają.

Ania
                • patyska Re: Nordic Walk 10.05.06, 15:08
                  no to jak nie czujesz, to czytaj: potworne blokowisko narosle na zabranych ludziom przez komune
                  sadach i ogrodkach, do ktorego to blokowiska bez ladu i skladu pakowano mloda inteligencje razem z
                  najgorszym podwarszawskim elementem (robole z grojca, mlawy etc.). i ja sie w czyms takim
                  chowalam. ale moze to i dobrze, bo dzieki temu nie mam dzis problemu z pijakami czy zulami - po
                  prostu umiem z nimi gadac, mimo ukonczenia elitarnych studiow wink a jesli chodzi o Abrahama Lincolna,
                  to strasznie mnie smieszy, jak Balcerek po tym, jak wylaczyli prad mowi "ciemno tu jak w dupie u mu..."
                  i zauwaza Abrahama przed soba (pieknie zagrane!), wiec nie konczy zdania juz, tylko przeprasza wink)) bo
                  brodnowscy zule 20 lat temu tacy byli - "honorni". teraz to strach sie bac... sad
                  • cat_s Re: Nordic Walk 10.05.06, 15:17
                    Witam,

Ludzie wymyślają różne rzeczy... wink

'Nordic walking':

"Najstarsza forma treningu narciarzy biegowych.
                    Nordic Walking wywodzi się z dwóch źródeł. Już w starożytnych -czasach pasterze i pielgrzymi używali kijów do podpierania się podczas marszu w trudnym terenie. To właśnie turyści nauczyli się od nich korzystania z kijów wędrując po wrzosowiskach i górach. Na stromych zboczach gór Centralnej Europy używali nawet dwóch kijów. Kijek jest używany na wędrówkach pieszych jako wsparcie i jako przybór pomagający kontynuować marsz, zatem kije były używane w innym celu niż w dzisiejszej formie aktywności ruchowej. Kolejnym źródło Nordic Walking można odnaleźć w letnich ćwiczeniach narciarzy, które bardzo przypominają obecna formę sportowego wykorzystywania kijków w Finlandii. [...]"

Reszta tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=41569325
                  • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 16:20
                    patyska napisała:

> no to jak nie czujesz, to czytaj:

Ależ moja odpowiedź miała być żartem, nawiązaniem do Twojego postu, który
                    szalenie mnie rozbawił!!!
                    A musisz wiedzieć, że mnie łatwo rozśmieszyć, a ja piszę z pracy, udając, że
                    czytam i piszę bardzo-ważne-(zawodowo)rzeczy. Proszę o tym pamiętać !

I jeszcze jedna ważna uwaga - mam tendencję do prychania, dlatego proszę mnie
                    nie rozśmieszać przy kawie;o)A majka111, właśnie dzisiaj "cudeńkiem" to zrobiła!
                    • patyska Re: Nordic Walk 10.05.06, 16:26
                      eeeeeee... zara, chwylunia, nie nadazam... to do czego te "czucie" bylo nawiazaniem? wink
                      prosze nie pic kawy przy biurku! wink))
                      • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 17:13
                        patyska napisała:

> eeeeeee... zara, chwylunia, nie nadazam... to do czego te "czucie" bylo
                        nawiaza
                        > niem? wink

Nie "czuję" miasta Bródna, bo ja z bogatego przedmieścia jestem (Józefów)

> prosze nie pic kawy przy biurku! wink))

ale ja uwielbiam kawę!
                    • 111majka Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:01
                      Malinelo, z doomi bardzo często przerabiałyśmy prychanie na monitor. Bez tego się nie obejdzie,
                      musisz się przyzwyczaić smile
                • morkub Re: Nordic Walk 10.05.06, 16:33
                  ja bardzo przepraszam, ale myli pani michała ze stanisławem - cieciem wink
                  • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 17:09
                    morkub napisała:

> ja bardzo przepraszam, ale myli pani michała ze stanisławem - cieciem wink
                    Przepraszam, Pan do mnie mówi? To ja nawet nie wiem jak sie poprawić ;o(, nie
                    znam tego filmu dobrze.. Stanisław Anioł - stróż ??

ps
                    Balcerkowa też nic mi nie mówi..
                    • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 22:33
                      malinela napisała:

> Przepraszam, Pan do mnie mówi?
                      Bardzo Szanowną Panią przepraszam za "Pana". Nick mnie zmylił;o)
                      Ania
                      • morkub Re: Nordic Walk 10.05.06, 23:39
                        nie Ciebie pierwszą smile
        • pepe_01 Re: Nordic Walk 10.05.06, 18:52
          Sorki , ale mam wrażenie że kilka osób ma delikatnie mowiąc jakąs fobie na temat
          biegajacych po lesie bezpańskich psow. Sam chodze na spacery ze swoimi psami do
          lasu min raz w tygodniu (żeby nie były przyglupimi stworzeniemi ktore prowadzane
          sa tylko na smyczy , albo lataja cały dzień przy ogrodzeniu ), nigdy nie
          spotkalem jakiś agresywnych bezpańskich psów.

• 111majka Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:06
            Na temat bezpanskich psów zapraszam tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=37954316&v=2&s=0
            i tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=34554094&v=2&s=0
            Ale Ty chyba mówisz tylko o leśnych bezpańskich. To trochę inna sprawa.
            • pepe_01 Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:35
              odpowiadając na posta mialem napisac w innym wątku ?!
              • 111majka Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:43
                Absolutnie nie!
                Tylko jakbyś mial ochotę pogadać szerzej o psach bardziej albo mniej pańskich, to podsunęłam Ci dwa
                wcześniejsze wątki na ten temat.
            • mefistto Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:43
              Chyba jednak chodzi przede wszystkim o "pańskie" psy wyprowadzane do lasu "żeby
              sobie pobiegały". Niestety często ich właściciele zapominają, że również w lesie
              obowiązuje ich pilnowanie swoich podopiecznych, a pies w lesie (zwłaszcza
              bezpański) jest niczym innym jak szkodnikiem i nie pasuje do istniejącego tam
              ekosystemu. Narażony jest także (w określonych warunkach) na odstrzelenie przez
              myśliwych lub służby leśne.
              W Ustawie o lasach jest jasno napisane:
              "Art. 30. 1. W lasach zabrania się:
              [...]
              13) puszczania psów luzem;"

Tak więc w lesie pieski wyprowadzamy tylko na smyczy - tak stanowi prawo i nie
              ma co z tym dyskutować!
              • 111majka Re: Nordic Walk 10.05.06, 19:46
                Z prawem nie dyskutujemy smile
                Ale to tak samo jak jechać do Warszawy 50 na godzinę...
                • mefistto Re: Nordic Walk 10.05.06, 20:00
                  Do Warszawy możesz jechać nieco szybciej - jadąc wałem zgodnie z przepisami
                  miejscami nawet 70-tką... wink

Może wiele osób nie ma tego świadomości ale pies biegający samopas po lesie to
                  nie jest dobry pomysł. I to zarówno (a może przede wszystkim) z punktu widzenia
                  zwierząt leśnych jak również ludzi spacerujących po lesie. Niestety moda na tzw.
                  "groźne psy" nie idzie w parze z modą na odpowiednie ich szkolenie i często
                  wypuszczając psa na pozornie odludnym terenie jego właściciel nie zwraca już na
                  nic uwagi. A potem są tłumaczenia, bo on tylko się pana/panią powąchać (lub się
                  pobawić) a pan/pani się przestaszył/a i dlatego miał prawo skoczyć, ugryźć, czy
                  podrapać. Zresztą dotyczy to również zwyczajnych ras a nie tylko legendarnych
                  pitbulli, staffordów i rotweilerów.
                  • malinela Re: Nordic Walk 10.05.06, 22:20
                    Podpisuję się pod tym co napisał mefistto.

Przywołam tutaj, przykład Nowego Jorku. Psy wyprowadzane mogą być tylko na
                    smyczy, muszą mieć odpowiednie szczepienia (rodzaje medalików zawieszone na szyi
                    informują o odpowiednich szczepieniach).
                    To, ze po psie trzeba sprzątać, wiecie zapewne wszyscy, więc nie będę pisała.
                    Moja mama w jednym z NY parków spotkała właściciela małego pieska, niemalże w
                    tym samym wieku, co piesek mamy, a nawet z tego samego sklepu. Istniało duże
                    prawdopodobieństwo, że oba szczeniaki są z tego samego miotu. Postanowili,
                    uprzednio rozejrzawszy się konspiracyjnie, spuścić (4-miesięczne) szczeniaki ze
                    smyczy, żeby się pobawiły.
                    Jak spod ziemi, wyrósł strażnik miejski, wypisał mandat na 500$ (amerykańskich)
                    i nie było tłumaczenia, że szczeniaki, że tylko na chwilkę..
                    Denerwują mnie zapewnienie właścicieli "Pani się nie boi, on nie gryzie" "On
                    chce się tylko pobawić" "ojej, a do tej pory nie zagryzał.."

Ale psy to jedna sprawa. Sa jeszcze ludzie..
          • patyska Re: Nordic Walk 11.05.06, 09:24
            no to gratuluje!
            • malinela Re: Nordic Walk 11.05.06, 11:06
              Gratuluję??!! Powinnaś łączyć się w bólu z moją mamą, po stracie 500$! Co za
              znieczulica!
              No chyba, że gratulujesz dobrych przepisów i sprawnego ich egzekwowania.
              • patyska Re: Nordic Walk 11.05.06, 12:04
                big_grinDD
                to bylo do tego forumowicza, ktory nigdy w lesie nie spotkal bezpanskiego psa!
                a z mama lacze sie w bolu oczywiscie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka