Gość: alek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 15:32 zastanawiam się, bo jego kształty najbardziej mi się podobają, tak brzydki, że ażładny. Proszę wię nie piszcie o stosunku swoim do obudowy, tylko o uwagach związanych z jego wnętrzem. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bonifacy Re: MEGANE II, 1,6, warto kupić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 16:41 Ja tydzień temu odebrałem właśnie 1,6 Lux Dynamique. Zrobiłem dopiero 500 km, więc nie mam wiele do powiedzenia. Jednak prowadzi się go lepiej, aniżeli poprzedniego Megana, choc tamtemu też nie mozna było zarzucać wiele. Jesli chodzi o środek, podoba mi się - solidnie zrobiony. Natomiast pali więcej od poprzednika. Megane I 1,6 spalał przy mojej jeździe 7,2-7,5 l/100km, Megane II pali 8,2-8,5 l/100km. Nie wiem, czy już tak zostanie, czy po pierwszym tysiącu km się zmniejszy. Ale generalnie nie żałuję wymiany. Link Zgłoś
Gość: marek Re: MEGANE II, 1,6, warto kupić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 17:22 w moim są problemy z alarmem, tzn wyje kiedy otwieram bagażnik. kiedy otwieram drzwi nic się nie dzieje. i zastanawiam się cały czas czy jest zamknięty, to przez te kluczyki, hands free. Link Zgłoś
niki27 Polecam! 30.03.04, 17:34 Warto, bo widzę że nie masz uprzedzeń do żabki. Wszystkich osobistych wrogów marki R. upraszam o nie czytanie dalszego ciągu ;) Ja moją Megą zrobiłem już 16 tys. km - żadnych usterek, samochód jeździ tak, jak powinien jeździć każdy. Lubię oglądać zdzwione buźki różnych pewniaków w Vectrach lub innych Mondeo, kiedy muszą wchodzić ma 6 tys. obrotów, żeby mnie wyprzedzić na trasie (w dobrych warunkach). Jezdni trzyma się dobrze, mimo prościutkiego zawieszenia (rozstaw kół pomaga, no i same oponki - 195). Klimatyzacja pierwsza klasa, koniecznie kupuj z ESP. Nie mam hands free, więc nie mam też kłopotu z alarmem. Może zresztą to jest wina alarmu, źle założonego? Co do spalania: faktycznie, 1.6 lubi sobie pożłopać w mieście. Na trasie miewam spalanie 6,7. Jedyne zastrzeżenie, jakie mam, to zbyt mała wycieraczka tylnej szyby (która lubi się brudzić - i to trzeba uczciwie przyznać). Jeśli masz konkretne pytania - wal śmiało, spróbuję odpowiedzieć. pozdr. niki Link Zgłoś
Gość: marek Re: Polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 17:40 jeszcze jedno mi się przypomniało, mam klimartronica i mam wrażenie, żestrasznie długo nagrzewa się kabina. czy to wina automatu, czy w wersji bez klimy nagrzewa się szybciej? poza tym autko jest super. Link Zgłoś
niki27 Climatronic 30.03.04, 18:59 Nie mam pojęcia, bo też mam "automatyczną" klimatyzację (głupie określenie, swoją drogą). Mogę jedynie porównywać np. z Clio. I nie, wcale nie nagrzewa się wolniej. Link Zgłoś
Gość: bob Re: Polecam! IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 19:34 Teraz gościu to juz pusty śmiech mnie ogarnia, szczególnie gdy czytam cos takiego: "Lubię oglądać zdzwione buźki różnych pewniaków w Vectrach lub innych Mondeo, kiedy muszą wchodzić na 6 tys. obrotów, żeby mnie wyprzedzić na trasie". ?????? Zaznaczam, że nie posiadam ani Vectry ani Mondeo ale "zejdz na ziemie " ze swoimi poglądami. Domyslam sie, że jeszcze nie opuściła cię fascynacja samochdem m-ki Renault ale wiedz ,że nadejdzie czas gdy będziesz chciał się go pozbyc, i to jak najszybciej. Link Zgłoś
niki27 Re: Polecam! 31.03.04, 20:32 Kolejny forumowy besserwisser. Wyjaśniem więc krótko: już pięć lat wożę się samochodami tej marki - i jestem zadowolony. Mam pewne porówanie z innymi markami (Mazda, Mitsubishi, Fiat). Niby dlaczego miałbym chcieć pozbyć się ich? Pewnie w to nie potrafisz uwierzyć, ale mnie jakoś się nic nie psuje... Kiedy ten czas nadejdzie, mądralo? Za pięć lat? Za dziesięć? Być może jesteś jednym z tych "kierowników", którzy wchodzą na czerwone pole obrotomierza, żeby tylko mi na trasie udowodnić, że mój samochód to badziewie... Gadaj zdrów. Link Zgłoś
Gość: bob Re: Polecam! IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 16:51 cyt. "Pewnie w to nie potrafisz uwierzyć, ale mnie jakoś się nic nie psuje..." do czasu ... Link Zgłoś
Gość: marek alarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:20 byłem w serwisie i powiedzieli, że tak ma wyć/być, tzn jak otwiera się bagażnik to trzeba najpierw z pilota rozbroić alarm, jak otwiera się drzwi to tego robić nie trzeba. trochę to bez sensu, bo w końcu jak otwieram bagażnik to po to żeby do niego coś włożyć i ręce mam zajęte, więc szukanie pilota jest wtedy dużą niedogodnością. Sam nie wiem czy ściemniają czy faktycznie tak ma być? Link Zgłoś
Gość: Bonifacy Re: alarm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:23 Ja mam alarm fabryczny "Cobra" i nic takiego się nie dzieje. Ale jeszcze dzis to sprawdzę na wszelki wypadek. Link Zgłoś
Gość: Olgierd Re: alarm IP: *.grassavoye.pl / *.grassavoye.pl 31.03.04, 15:36 Nie wiem jak jest w Megane, ale co lepsze alarmy mają możliwość ustawiania różnych parametrów, np. dezaktywacja czujek w środku, dezaktywacja funkcji zamykania auta, gdy nie otworzysz na czas drzwii itd. Mój avital ad 1996 to wszystko ma, więc w nowym aucie powinno być tym bardziej. A wypowiedź "tak ma być" to sztandarowy tekst panów mechaników wszelkich marek. Link Zgłoś
Gość: marek Re: alarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:40 alarm montowany przez serwis jak się nazywa nie wiem ale też sprawdzę. Link Zgłoś
niki27 Chyba ci ściemniają 31.03.04, 17:08 Gość portalu: marek napisał(a): > alarm montowany przez serwis jak się nazywa nie wiem ale też sprawdzę. Sprawdź. Moim zdaniem twoi mechano ściemniają. Dlaczego alarm ma wyć, jak właściciel bagażnik otwiera?? U mnie nie wyje, kiedy klikam na przycisk "bagażnik" i podnoszą klapę. Chyba Ci alarm źle zamontowali. pozdr. niki Link Zgłoś
Gość: marek Re: Chyba ci ściemniają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 17:20 jak klikam na pilota to nie wyje, ala ja mam kartę hand free więc otwieram bez wyciagania karty. kiedy otwieram drzwi to wszystko ok, alarm się rozbraja, kiedy klapę bag. to wyje. i co teraz/? Link Zgłoś
Gość: Bonifacy Re: Na pewno ci ściemniają! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 18:33 Własnie sprawdziłem u siebie. Mam kartę hands free i alarm instalowany w salonie Renault (Cobra). Gdy chcę otworzyć bagażnik, nic mi nie wyje. Nie muszę używac pilota, tylko mieć kartę przy sobie i nacisnąć przycisk, tak jak przy otwarciu drzwi. Link Zgłoś
Gość: m Re: Na pewno ci ściemniają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:07 dzięki jutro jadę sie upomnieć o swoje Link Zgłoś
Gość: V Re: MEGANE II, 1,6, warto kupić?? IP: *.pascom.com.pl 01.04.04, 19:48 Dzisiaj robilem kurs trojmiasto - warszawa - trojmiasto meganką 1,6 grandtour Spalił mi w sumie 6,6l jazda 100-110 nie wiecej ( + miasto troche) Co mnie zaskoczyło to zbieżność wyniku komputera i dystrybutora na stacji. Obydwa urzadzenia pokazywały 51,2l (co do dziesietnej ! ;-))) a przejechałem 776km czyli spalanie tez sie zgadza z komputerem pzdr Link Zgłoś
Gość: werty Re: MEGANE II, 1,6, warto kupić?? IP: *.adm.us.edu.pl 02.04.04, 12:59 Warto miałem Megane 1 teraz mam dwujke nie narzekam bierz ten samochod wart jest swojej ceny Link Zgłoś
Gość: gość Re: MEGANE II, 1,6, warto kupić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 20:18 Jeśli lubisz, gdy komputer za ciebie decyduje, czy jest odpowiednia chwila na odpalenie silnika to kup. Jeśli masz miłą obsługę w najbliższym serwisie, to kup ( ja mam). Ale jeśli nad przyjemność jazdy przedkładasz pewność, że twój pojazd nie będzie sprawiał dziwnych niespodzianek - to się zastanów. Jeżdżę megane II 1.6, wcześniej jedynką i clio, ale pomimo całego sentymentu do renówek - następna będzie toyota. ps. jeśli pedał hamulca ( na postoju oczywiście) albo wcale nie daje się wcisnąć albo dla odmiany wydaje dźwięki jakby uchodzącego powietrza, to pewnie nie warto ryzykować jazdy nawet jeśli co piąte przyciśnięcie przycisku silnik zaskakuje? Może złość przeze mnie przemawia, ale to kolejny problem w ciągu raptem pół roku! Link Zgłoś