Dodaj do ulubionych

Dziwne spalanie

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 18:32
Komputer pokladowy w moim TDi pokazuje spalanie w miescie na poziomie 6,1
litra. Jednak po zatankowaniu pod korek parokrotnie okazalo sie ze na jednym
baku jestem przejechac jakies 650km, czyli spalanie wynosi prawie 7,5 litra. W
katalogu jest za to 6,7. Czy ktos mi wytlumaczy te rozbierznosci, z gory dzieki
P.S. Nie mam ciezkiej nogi, wiec takie spalanie troche mnie zdziwilo
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Dziwne spalanie IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 18:49
      No coz, powinienes sie cieszyc, ze rozbieznosc jest tylko 0,8 litra miedzy
      spalaniem katalogowym a rzeczywistym w miescie. W miescie w szczegolnosci jest
      ciezko okreslic spalanie, bo zalezy od wielu czynnikow (korki, ilosc
      skrzyzowan, srednia trasa, predkosc itd). Komputer pokladowy mierzy spalanie z
      pewnym bledem wynikajacym zapewne z bledu przeplywomierza, nie sa to dokladne
      (bo tanie) urzadzenia, te montowane w samochodach. Traktuj go raczej
      orientacyjnie.
    • Gość: Paul Re: Dziwne spalanie IP: *.astercity.net / 10.133.132.* 26.03.02, 19:27
      Gość portalu: Nikolas napisał(a):

> Komputer pokladowy w moim TDi pokazuje spalanie w miescie na poziomie 6,1
      > litra. Jednak po zatankowaniu pod korek parokrotnie okazalo sie ze na jednym
      > baku jestem przejechac jakies 650km, czyli spalanie wynosi prawie 7,5 litra. W
      > katalogu jest za to 6,7. Czy ktos mi wytlumaczy te rozbierznosci, z gory dzieki
      > P.S. Nie mam ciezkiej nogi, wiec takie spalanie troche mnie zdziwilo
      > pozdr

Proponuje prosty sprawdzian wskazań komputera tzn. na odcinku np. 100 km jazda z
      ustabilizowaną (w miarę mozliwości)prędkością. Oczywiscie przed próbą zatankuj do
      pelna i po uzyskaniu predkosci wyzeruj wskazanie zuzycia paliwa. Po 100 km
      zatankuj do pelna i oblicz zuzycie paliwa.
      Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka