Dodaj do ulubionych

Mercedes a 140

27.09.15, 21:10
Witam. Jestem młodym kierowcą mam problem, mam mercedesa a 140 [99'] i od jakiegoś czasu pojawiły się piski, w momencie kiedy lekko wciskam pedał hamulca piski ustają i druga sprawa- dzisiaj przy hamowaniu przy przejeździe kolejowym poczułem jakby pedał hamulca lekko wpadł, hamowanie było inne niż zwykle, dalsza podróż była bardzo wolna (ok.30 km/h) z tego względu, że bałem się jechać szybciej gdyż pedał hamulca zrobił się miękki , czy to oznacza ,że zapowietrzył się układ hamulcowy, czy coś z klockami hamulcowymi, czy to jakaś poważniejsza usterka? Wiem, że teoretycznie ciężko jest cokolwiek wyjaśnić i wytłumaczyć ale proszę chociaż o jakąkolwiek podpowiedź, z góry dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Mercedes a 140 27.09.15, 21:20
      koalla12344 napisał(a):

> Witam. Jestem młodym kierowcą mam problem, mam mercedesa a 140 [99'] i od jakie
      > goś czasu pojawiły się piski, w momencie kiedy lekko wciskam pedał hamulca pisk
      > i ustają i druga sprawa- dzisiaj przy hamowaniu przy przejeździe kolejowym pocz
      > ułem jakby pedał hamulca lekko wpadł, hamowanie było inne niż zwykle, dalsza po
      > dróż była bardzo wolna (ok.30 km/h) z tego względu, że bałem się jechać szybcie
      > j gdyż pedał hamulca zrobił się miękki , czy to oznacza ,że zapowietrzył się uk
      > ład hamulcowy, czy coś z klockami hamulcowymi, czy to jakaś poważniejsza usterk
      > a? Wiem, że teoretycznie ciężko jest cokolwiek wyjaśnić i wytłumaczyć ale prosz
      > ę chociaż o jakąkolwiek podpowiedź, z góry dziękuję!!!

piski to klocki do zmiany, ew lekko przekrzywione tarcze, co do wpadnięcia pedału to leć do mechanika, szkoda żebyś się zabił skoro jesteś młody
    • qqbek Re: Mercedes a 140 27.09.15, 23:44
      koalla12344 napisał(a):

> Witam. Jestem młodym kierowcą mam problem, mam mercedesa a 140 [99']
      Współczuję.
      Szczerze.
      Ale przynajmniej nie podajesz się za panienkę (co sprawia, że twój wątek ma 2 a nie 20 odpowiedzi - z drugiej zaś strony -obydwie treściwe).

> i od jakie
      > goś czasu pojawiły się piski, w momencie kiedy lekko wciskam pedał hamulca pisk
      > i ustają

Zużyte klocki i/lub zwichrowane tarcze.

> i druga sprawa- dzisiaj przy hamowaniu przy przejeździe kolejowym pocz
      > ułem jakby pedał hamulca lekko wpadł, hamowanie było inne niż zwykle, dalsza po
      > dróż była bardzo wolna (ok.30 km/h) z tego względu, że bałem się jechać szybcie
      > j gdyż pedał hamulca zrobił się miękki , czy to oznacza ,że zapowietrzył się uk
      > ład hamulcowy, czy coś z klockami hamulcowymi, czy to jakaś poważniejsza usterk
      > a? Wiem, że teoretycznie ciężko jest cokolwiek wyjaśnić i wytłumaczyć ale prosz
      > ę chociaż o jakąkolwiek podpowiedź, z góry dziękuję!!!

Płyn hamulcowy jest higroskopijny (to taki skomplikowany sposób, żeby powiedzieć że chleje wodę niczym rasowy Polak etanol). W związku z powyższym wypada ten płyn raz na jakiś czas wymienić, bo w przeciwnym wypadku układ będzie się "zapowietrzał" po przekroczeniu temperatury wrzenia wody. Jeżeli to nie pomoże, to trzeba się zastanowić nad dokładniejszym sprawdzeniem układu hamulcowego. Ale zacząłbym od wymiany płynu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka