Dodaj do ulubionych

Octavian vs Beta

19.04.05, 11:53
Mój respekt do Oktaviana wzrósl ostatnimi czasy gdyz po d Warszawą znajomy
jadący ze swoim szefem Octavianem napotkali pijanego gościa grzejacego starą
5. Gościu postawił samochód prawie w poprzek tak ze przyladowali koło 100
km/h w przód bety lekko z prawej strony. Efekt byl niestety tragiczny -
narzeczona pijaka zginela na miejscu, on do szpitala, a goscie z Octawiana
poza szokiem i zlamanym palcem nei mieli nic. Kompletnei nic.
Z ich przodu nie zostało wiecej - po prostu jak by nie istnaił wiec furka do
kasacji (a miała zaledwie miesiac).
Przy takim zderzeniu raczej spodziewał bym sie ze Octavian przestanie istniec
ale tu mnie pozytywnie zaskoczył.
(Niestety kolega prowadzący do dziś nie moze wyjsc z szoku po smierci tej
dziewczyny).
Pzdr
Obserwuj wątek
    • szymiburaczany Re: Octavian vs Beta 19.04.05, 11:56
      A co w tym dziwnego?Gdyby Octavka stanela bokiem w poprzek drogi i gosc by
      wjechal w nia rozpedzony ta stara 5-tka to skutki zapewne tragiczne by byly dla
      pasazerow Octavki.Uderzenia boczne sa tragiczniejsze w skutkach dla pasazerow
      samochodu uderzanego.
    • mar_elx a co na to prokurator? 19.04.05, 12:12
      A gdzie pod Warsawą jest miejsce, w którym prędkośći dopuszczalna wynosi "koło
      setki"?
      • klemens1 Re: a co na to prokurator? 19.04.05, 21:04
        Na kazdej dwupasmowce poza obszarem zabudowanym, np. wylot na Terespol albo
        Lomianki.
      • bocian4 Re: a co na to prokurator? 20.04.05, 10:41
        z 2 wykroczeń: 100 km/h tam gdzie jest 90 i z bycia pijanym gdy powinieneś być
        trzeźwy groźniejsze a zarazem łatwiej mierzalne jest to drugie. Wiec prokurator
        nakazuje skucie i aresztowanie pijaka.
        Zresztą to chyba jest zrozumiałe. Czy nie?

(apropos - to ty miałeś w adresacji "skorosze"?)
      • kolowr tam jest zakaz dla marei elx ;) 20.04.05, 19:39
    • franek-b Re: Octavian vs Beta 19.04.05, 19:39
      > Mój respekt do Oktaviana wzrósl ostatnimi czasy gdyz po d Warszawą znajomy
      > jadący ze swoim szefem Octavianem napotkali pijanego gościa grzejacego starą
      > 5. Gościu postawił samochód prawie w poprzek tak ze przyladowali koło 100
      > km/h w przód bety lekko z prawej strony. Efekt byl niestety tragiczny -
      > narzeczona pijaka zginela na miejscu, on do szpitala, a goscie z Octawiana
      > poza szokiem i zlamanym palcem nei mieli nic. Kompletnei nic.

Mialem podobny wypadek, tylko, ze dla odmiany ja uderzylem w samochod przy ok.
      80 km/h, ktory wjechal na skrzyzowanie, uderzylem w lewy tyl. Ja uderzylem
      praktycznie idealnie przodem. Moje auto do kasacji, to drugie nie wiem. Byla
      to honda civic 3D poprzedni model. Mi i pasazerowi nic sie nie stalo, w tamtym
      lekkie obrazenia, tylko dlatego, ze uderzenie bylo w tyl auta.

Moj wniosek z Twojej opowiesci jest inny. Duzo zalezy od warunkow wypadku. 2
      auta o podobnych masach, a do tego jak jeden uderza calym przodem, sa
      duuuzo 'bezpieczniejsze' niz najzwyklejsze drzewo. Energia ze zderzenia jest
      absorbowana przez auto w ktore sie wjezdza na 2 sposoby:
      - ugiecie blachy w obydwu autach
      - odrzut uderzonego samochodu
      Tak wiec nie przypisywal bym takiej wielkiej zaslugi octavi, choc nie twierdze,
      ze jest zle. Po prostu, kazde tej wielkosci auto ochroniloby pasazerow w takim
      samym zakresie.
      • bocian4 Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 10:38
        Franku, ale przecież octavian to 2 klasy nizej niz 5 (przecież to golf).
        A po drugie uderzenei octaviana bylo faktycznie centralne w prawy przód ale od
        przodu a nie od boku. (czyli prosto w światło i prawy przedni kierunkowskaz (a
        nie w koło czy drzwi pasazera).
        Duza róznica mas, wielkosci itd. Efekty tragiczne po stronei BMW (ale chyba ta
        dziewczyna nie była w pasach).
        CHyba ze to BMW takich wypadków miało kilak za soba i było tam więcej spawów
        niż oryginalnej konstrukcji.
        • b12 Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 10:50
          bocian4 napisał:

> CHyba ze to BMW takich wypadków miało kilak za soba i było tam więcej spawów
          > niż oryginalnej konstrukcji.

I o to właśnie chodzi, nie jest najważniejsze czy samochód jest cięższy o 50kg
          czy nie. Najważniejsze jest to, czy jest nowy (mocna i niesfatygowana stal); po
          takich wypadkach widać właśnie postęp w dziedzinie bezpieczeństwa w nowych
          autach.
          Niedawno w FifthGear była prezentowana czołówka najnowszego Espacea z
          kilkunastoletnim odpowiednikiem. Efekt był taki, że kierowca i pasażer
          starszego wozu zgineliby, natomiast w nówce nawet nie odpaliła poduszka
          pasażera, bo komputer sterujący zdecydował, że nie ma takiej potrzeby./
          • greenblack Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 11:13
            > I o to właśnie chodzi, nie jest najważniejsze czy samochód jest cięższy o
            50kg
            > czy nie. Najważniejsze jest to, czy jest nowy (mocna i niesfatygowana stal);

Śmiechu warte. Zderz nowego Modusa z SEL500 z 1992 i powiedz mi, kto ma większe
            szanse.
            • b12 Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 11:39
              greenblack napisał:

> Śmiechu warte. Zderz nowego Modusa z SEL500 z 1992 i powiedz mi, kto ma
              większe szanse.

Do 70km/h fifty fifty.
              • wonnan29 Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 11:43
                b12 napisał:

> greenblack napisał:
                >
                > > Śmiechu warte. Zderz nowego Modusa z SEL500 z 1992 i powiedz mi, kto ma
                > większe szanse.
                >
                > Do 70km/h fifty fifty.

Lecz sie psycholu:)))
                • b12 Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 11:55
                  wonnan29 napisała:

> b12 napisał:
                  >
                  > > greenblack napisał:
                  > >
                  > > > Śmiechu warte. Zderz nowego Modusa z SEL500 z 1992 i powiedz mi, kt
                  > o ma
                  > > większe szanse.
                  > >
                  > > Do 70km/h fifty fifty.
                  >
                  > Lecz sie psycholu:)))

JEZUS CIĘ KOCHA, chociaż sam nie wiem dlaczego..
        • franek-b Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 13:18
          > Franku, ale przecież octavian to 2 klasy nizej niz 5 (przecież to golf).

Zgadza sie ale dla nowej bmw 5. Roznica w porownaniu ze stara (model e34) nie
          jest juz duza. Podejrzewam wrecz, ze roznicy mas praktycznie nie ma. 10 lat
          temu s-klasa wazyla 1,5 tony a dzisiaj dobrze wyposazony kompakt z dieslem wazy
          1,3 t.

> Duza róznica mas, wielkosci itd. Efekty tragiczne po stronei BMW (ale chyba

Wlasnie braku tej roznicy przypisywalbym taki efekt.

> CHyba ze to BMW takich wypadków miało kilak za soba i było tam więcej spawów
          > niż oryginalnej konstrukcji.

To pewnie tez moze miec bardzo duze znaczenie, ale dodatkowy efekt to, ze stal
          wraz z uplywem czasu traci swoje wlasciwosci (do pewnego stopnia oczywiscie),
          ale nie lekcewazylbym tego (mialem na studiach przedmiot 'Metaloznastwo' wiec
          pare rzeczy na temat struktury metali poznalem). Nie twierdze, ze w spotkaniu
          merc sec z 1990 z modusem, modus wyjdzie bez szfanku, ale modus vs opel omega z
          1990 to bym sie mocno zastanowil gdzie wolalbym siedziec...
          • greenblack Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 19:50
            franek-b napisał:
            10 lat
            > temu s-klasa wazyla 1,5 tony

Chyba raczej 1900 kg.
            • franek-b Re: Octavian vs Beta 20.04.05, 21:47
              > Chyba raczej 1900 kg.

Za katalogiem Samochody Swiata 1991 mercedes 300 SE/SEC - masa samochodu
              gotowego - 1520 kg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka