Dodaj do ulubionych

Akumulatory

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 14:22
Zastanawiam sie nad wyborem akumulatora jestem ciekaw które są najlepsze czy
polskie takie jak centra czt piastów które są eksportowane na zachód czy może
bosch, a może optima która jest kosmicznie droga ale podobno ma bardzo wysoki
prąd rozruchowy, jakie są obecnie trendy technologiczne w tym temacie.

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Akumulatory IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 14:30
      Nie pamietam firmy, ale sa takie nowe akumulatory z okladzinami skreconymi w
      spirale. Dzialaja w kazdej pozycji (nawet do gory nogami), nie wylewa sie z
      nich nic, 5 lat gwarancji.

A ja uwazam ze akumulator trzeba kupowac NAJTANSZY. Roznica ceny miedzy
      najtanszym a najdrozszym jest 5 razy, najtanszy ma 3 lata gwarancji a nikt mi
      nie powie ze ten najdrozszy Bosha bedzie 15 lat mi dzialal. A poza tym do tego
      czasu juz ktos inny bedzie moim samochodem jezdzil...
      • Gość: Pablo gwarancja gwarancją.... IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 28.06.02, 14:41
        Z gwarancją jest tak, że tylko wada związana z oberwaniem celi lub zwarciem na
        celach jest respektowana jako uzasadniona i należy sie nowy akumulator. Jeżeli
        po 2 latach akumulator nie daje z siebie zbyt wiele to po prostu się
        wyeksploatował i nikt nie dostanie nowego. Aby dodatkowo mozna było pozbyć sie
        natreta np. Centra w postępowaniu reklamacyjnym ma mnóstwo haczyków,
        np. "akumulator jest przykręcony - Tak/Nie", jeżeli nie to automatycznie
        reklamacja jest odrzucona, nikt dalej nie bada!!! Akumulatory produkowane
        obecnie, aby ceny były na rozsądnym poziomie, przy wciaż rosnacej cenie ołowiu,
        kadmu i innych używanych do produkcji metali, są przewidziane do eksploatacji
        na ok.4 lata. Po prostu płyty są odchudzone i koniec. Jak się komuś uda dlużej
        to ma fuksa, ale żywotność 8letnia, jak to kiedyś bywalo jest już niestety
        abstrakcją
        Paweł
        • Gość: Marek W USA jest inaczej IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 14:45
          Idziesz do sklepu z akumulatorem i rachunkiem i mowisz ze nie dziala.
          Sprawdzaja na rachunku date zakupu. Jak mniej niz 3 lata to dostajesz nowy.
          Koniec.
        • Gość: mac Re: gwarancja gwarancją.... IP: 213.77.125.* 28.06.02, 14:52
          Gość portalu: Pablo napisał(a):

ale żywotność 8letnia, jak to kiedyś bywalo jest już niestety
          > abstrakcją
          > Paweł

Ja użytkowałem prawie 9 lat (Varta dla Opel-GM) i był jeszcze dobry jak
          sprzedawałem samochód. Pzdr.

• Gość: acer Re: Akumulatory IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 28.06.02, 14:59
      Jeśli mógłbym coś ci polecić to Bosch Silver.
      Kręcił przy -25 stopniach w (Kadecie) i odpalił Lublina :-)
      • Gość: Pablo Re: Akumulatory IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 28.06.02, 15:04
        No i czym się tu chwalić, po to jest akumulator. Zależy jaka pojemność, czy
        dobrze naładowany i ile liczy sobie latek. Tej zimy wymieniłem stary na nową
        Centrę (tylko 55Ah) i przy mrozie poniżej -25 st. disla 1,9 szarpnął bez
        problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka